Onderzoek 'Fotojournalistiek in perspectief'
dinsdag 7 juli 2009, 20:19 door Remco van der Kruis | 7.626x gelezen | 6 reactiesIk kreeg recentelijk een onderzoek onder ogen over de positie van de fotojournalistiek in het huidige landschap van nieuwsvergaring en digitalisering. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van de Nederlandse Vereniging van Journalisten en is in zijn geheel hier te lezen of te downloaden.
Volgens het onderzoek zijn er drie in het oog springende ontwikkelingen die de rol van de fotojournalistiek onder druk zetten:
1. Het nieuws wordt steeds meer via internet geconsumeerd waar gratis de norm is. Hierdoor komen de budgetten van de gedrukte media onder druk te staan en worden er steeds minder eigen fotografen op pad gestuurd.
2. Er is al langer een ontwikkeling gaande waarbij politiek, overheden en mediamultinationals steeds meer controle uitoefenen op de verspreiding van informatie. Daar komen nieuwe fenomenen bij zoals embedded journalism, die een inperking zijn op vrije nieuwsvergaring. Verder houdt de RVD de fotografen op steeds grotere afstand en gebeurt het zelfs dat de media als onruststokers worden bestempeld door overheden. Dit heeft een negatief effect op de status van onafhankelijke journalistiek.
3. De digitalisering zorgt ervoor dat journalisten behalve met pen en papier ook met een camera op pad worden gestuurd. Citizen journalism rukt op door de alom aanwezige telefoons en camera's waar dagbladen en TV graag gebruik van maken. Uiteraard betekent dit dat de beroepsfotografen het nakijken hebben.
De bevindingen van het onderzoek worden per onderzoeksgroep in een aantal punten uiteengezet. Enkele opvallende resultaten vanuit de groep 'fotojournalisten' vond ik:
- Dertig procent van de fotojournalisten heeft geen fotografie-opleiding. Dan volgen achtereenvolgens als belangrijkste opleidingen de Fotovakschool (25%) en de kunstacademie (15%).
- Inkrimpen afzetmarkt komt door 1) bedrijven sturen gratis publiciteitsfoto's, 2) schrijvende journalisten met een camera, 3) amateurs die werk gratis aanbieden.
- Er zijn steeds meer belemmeringen bij het uitoefenen van het vak. Deze worden opgeworpen door overheid, bedrijven en politiek. Vooral particuliere bewakeningsdiensten en evenementen zijn hier verantwoordelijk voor.
- Fotojournalisten zien als belangrijke ontwikkeling dat zij binnen afzienbare tijd naast fotografie ook moeten gaan schrijven, redigeren en filmen.
Ik heb zo maar een greep gedaan uit het onderzoek van de voor mij opvallende zaken. Hoewel veel resultaten eigenlijk al bekend waren is het toch goed als dat bevestigd wordt door een dergelijk onderzoek. Als je geinteresseerd bent in de rest van het rapport, kun je het rapport hier zelf lezen.
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Remco is actief in de journalistieke fotografie en runt zijn eigen fotografiebedrijf onder de naam ProperPictures. Hij heeft net de Fotovakschool in Amsterdam afgerond en wil zich vooral gaan richten op bedrijfsreportages en het maken van foto's voor websites en drukwerk.
6 reacties
-
Arno schreef op woensdag 8 juli 2009 om 01:13 | reageer
Ze moeten niet zo zeuren bij het NVJ. Jarenlang hebben ze nieuwe fotojournalisten tegengehouden om een perskaart te kunnen bemachtigen. Natuurlijk laat de nieuwe groep fotojournalisten zich niet kennen en zijn naast inventief ook erg multimediaal en verdienen hun geld ook zonder NVJ perskaart. Tja en nu is het janken voor die arme arrogante stakkers... Geen medelijden mee hebben en laat ze maar in hun soppie gaar koken want er gaat nog veel meer veranderen voor die stakkers. Hetzelfde is met de traditionele kranten aan de hand, jarenlang teren op hun alleenrecht en nu komen nieuwe webconcepten online die wel renderen en gaan ze ook een beetje zielig lopen te doen.
Voorbeeld: Geenstijl geeft al omstreeks 11.50 aan dat Michael Jackson dood is, het Eindhovens dagblad en het Brabants dagblad beiden online geven omstreeks 02.00 uur nog geen enkel nieuws over Michael Jackson. Tja. en maar zeuren en zielig lopen te doen.
Over een paar jaar is het gewoon afgelopen met die ouwerwetse kranten en sterven ze samen met de NVJ een langzame dood en de nieuwe generatie zal er geen moment van wakker liggen! -
Brian [dSLR.nl] schreef op woensdag 8 juli 2009 om 16:43 | reageer
@Arno | Ik ben het niet met je eens. Om te beginnen is het totaal niet moeilijk om een perskaart te krijgen bij de NVJ, het enige dat je daarvoor hoeft te doen is aantonen dat je inderdaad die kaart nodig hebt. Dit aantonen doe je met 3 bewijsstukken waarvoor je een jaar hebt om ze te verzamelen. Lijkt me niet zo moeilijk voor iemand die zijn geld verdient met persfotografie, toch?
En het is onzin dat kranten teren op hun alleenrecht. Ik ben zelf al ruim 25 jaar in het pers vak en ik zou willen dat er zoiets bestond als alleenrecht. Man wat zou het leven dan gemakkelijk zijn. De afgelopen jaren is echt te merken dat de traditionele fotograaf het veld moet ruimen omdat de camera telefoontjes het nieuws sneller verspreiden als dat de 'echte' persfotograaf ter plaatsen kan komen.
Het Geen Stijl voorbeeld vind ik ook niks zeggend want als krant wil je zekerheden bieden. Zolang er geen zekerheid is, kun je wel een vermoeden hebben maar mag je dat vermoeden niet uitspreken als waarheid. Pas toen er officieel bekend werd dat hij dood was werd dat ook zo vermeld in de 'echte' media. TV zenders als CNN hebben ook gewacht tot de officiele aankondiging. En gelukkig maar want ik kan je wel een paar honderd foutjes opnoemen van publicaties die in hun drang om de eerste te zijn echt enorme fouten hebben gemaakt. -
EdC schreef op woensdag 8 juli 2009 om 22:10 | reageer
De persfotograaf is een ambachtsman zoals de slager, de bloemist, de horlogemaker en noem maar op. Onder hoveniers en bloemisten heb ik eerder dezelfde druk van 'amateurs' gezien. En na het verdwijnen van zware vestigingsregels kwam daar de roep is dan om een keurmerk, maar uiteindelijk blijkt dat ook niet te helpen. Wat let het een vakorganisatie om een keurmerk op te zetten? Zo vreselijk moeilijk is dat niet. Een persfotografen-keurmerk is misschien wel lastig. Wat moeten immers de criteria zijn om een keurmerk te ontvangen? Een opleidingseis is gebruikelijk voor certificering, maar ik lees dat nogal wat fotografen geen foto-opleiding hebben gevolgd.
Verder verbaas ik mij over de kritiek op journalisten die ook fotograferen, terwijl ik verderop lees dat fotografen een deel van hun tijd besteden aan schrijven/redigeren én dat fotografen verwachten dat de veelzijdigheid zal toenemen. -
Arno schreef op donderdag 9 juli 2009 om 01:35 | reageer
@ Brian: Ik denk dat je het voorbeeld van Geenstijl verkeerd hebt opgepakt. Even goed lezen: Het ED en Het BD hadden nog niet eens en nieuwsberichtje over Jackson staan terwijl hij omstreeks 1.30 toch echt wel is dood verklaard. Je mag je eigen mening hebben maar eerlijk gezegd denk ik wel dat ie niet helemaal objectief is omdat jezelf in het persvak zit zoals je zegt en dan voel je je waarschijnlijk aangesproken, dat is helemaal niet erg en begrijpelijk maar het bewijs liegt er gewoonweg niet om dat ze bij Wegener meer met slapen bezig zijn dan met wereldnieuws!
Je moet voor de NVJ eerst de elfstedentocht 3 keer hebben gereden voordat je eigenlijk de elfstedentocht mag gaan rijden. Dat met een jaar de tijd heb ik nog nooit gehoord, niet dat ik die kaart nodig heb maar vrienden van mij wel en die zijn over de NVJ niet echt te spreken. -
Ger de Gram schreef op donderdag 9 juli 2009 om 09:58 | reageer
Interessant artikel, al vind ik de uitslagen van het onderzoek niet bijster verrassend.
De verschuiving van de journalistiek is al jaren aan de gang. De ambachtsman - zoals EdC het mooi omschrijft - bestaat nog wel, maar is uitstervende. Het is simpelweg niet rendabel meer om een filmer, een schrijver en een fotograaf naar een en dezelfde plek te sturen voor goede content. Net als dat het voor veel mensen met een modaal inkomen (of eronder) goedkoper is als je eten in te slaan bij de supermarkt in plaats van de plaatselijke middenstand te bezoeken.
Een allrounder met een mobiele telefoon met 3,2 mp camera, een filmfunctie en het liefst nog een dictafoon moet voldoende zijn.
Dat levert vaak wel slechtere content op, maar dat is wel te begrijpen. De Gelderlander heeft hun verslaggevers de nieuwste Nokia cadeau gedaan om foto's en filmpjes mee te maken. Het resultaat staat op een YouTube-kanaal genaamd 'GelderTV'. Je moet erom lachen, want het is ongeloofwaardig slecht. Kwestie van niet weten / willen. Er hangt een vibe van 'we moeten iets met crossmedia doen'. Maar al die -een veel gebruikte @brewbart-quote - dooie bomen en hun verslaggevers hebben (nog) geen idee hoe dat in elkaar steekt. Ik vermoed dat dit een kwestie van tijd is.
Op de Svj word je tegenwoordig ook multimediaal opgeleid. Zorgt er wel vaak voor dat mensen niet specifiek 'goed' in iets worden, maar juist alles 'redelijk tot goed'. Maar goed, dat wil de markt nu eenmaal.
Een keurmerk is alleen daarom al geen goed idee. Fotojournalistiek is an sich een creatief vak. Iedereen kan zichzelf fotograaf noemen. Net als een kunstenaar, muzikant en zelfs de journalist. Je hoeft niet opgeleid te zijn om een goede fotograaf/journalist te zijn, volgens mij. Er zijn genoeg 'self-made-men' -
PieterdeWaal schreef op donderdag 9 juli 2009 om 21:55 | reageer
Even inhaken op de berichten over Twitter en de dood van de heer Jackson. Inderdaad 'wist' ik het door Twitter al lang voordat de TV-stations er mee kwamen. Ik kan mij voorstellen dat de redacties nog van alles willen natrekken en niet in valkuilen van geruchten willen trappen. Maar de tijd vraagt om snelle berichten. En dat vraagt een aanpassing van het werk van redacties.
En over uitstervend ambacht: als iets verdwijnt, valt het niet tegen te houden. De trekschuit vaart ook niet meer, de koetsier is als vak ook vrijwel verdwenen, de fotohandelaar is bijna weg. En straks is de krant ook weg.
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Canon Student Development Program 2022 start weer
door Nando Harmsen
-
Beeldmanipulatie bij nieuwsfoto's; wat mag wel en wat niet?
door Michelle Peeters
-
Moordfoto Russische ambassadeur wint World Press Photo 2016
door Michelle Peeters
-
Trouwfotografie: de journalistieke aanpak
door Evert Doorn
-
Nominaties Zilveren Camera bekend
door Anouk Timmerman
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.277 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.