Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Evert Doorn

Trouwfotografie: de journalistieke aanpak

zondag 20 februari 2011, 23:04 door | 13.187x gelezen | 13 reacties

Wat is het eerste wat iedereen wil zien na zijn bruiloft? Juist, de foto's! Als trouwfotograaf is het soms lastig op voorhand het belang in te laten zien van trouwfoto's, omdat dit vaak achteraf pas duidelijk wordt voor het bruidspaar. Wat helpt, is uit te leggen dat juist deze foto's meer zijn dan alleen leuke Facebook snapshots, maar dat ze een verhaal vertellen wat ze voor altijd bijblijft.

Een trouwfotograaf die in journalistieke stijl werkt, probeert met behulp van een onopvallende en niet-storende werkwijze dit verhaal goed vast te leggen. Het verschil met traditionele trouwfotografie is dat de nadruk van de reportage niet op geposeerde foto's of groepsfoto's ligt maar op het vastleggen van de bepalende momenten van de dag en de foto's te presenteren als een verhaal.

Hoewel veel fotografen beweren deze stijl eigenhandig te hebben uitgevonden, is het zo dat er al sinds tijden trouwfoto's op deze manier worden gemaakt. Bekijk maar eens deze serie foto's uit 1953 van de bruiloft van John en Jackie Kennedy.

Een dergelijke stijl van fotografie zal niet ieder bruidspaar aanspreken, en het zal ook niet voor iedere fotograaf de juiste stijl zijn. Als je bruiloften op deze manier wil vastleggen, moet je beseffen dat het meer is dan een trucje; het is een filosofie die allesbepalend is voor de manier waarop je werkt!

Voor trouwfotografen die dit ook nastreven, heb ik een paar dingen op een rij gezet die mogelijk kunnen helpen hiermee. Het zijn niet zozeer regels (die bestaan toch al niet binnen de fotografie), maar het zijn dingen welke mij in ieder geval goed van pas komen!

1. Wees duidelijk over jezelf


Als je een klanten wil vinden die deze stijl van fotografie aanspreken, kun je het beste zo duidelijk mogelijk zijn. Een boel fotografen claimen een journalistieke aanpak te hebben, maar als je dan de portfolio bekijkt bestaat deze voor het grootste deel nog steeds uit geposeerde foto's.

Niets mis mee, maar als je jouw boodschap over wil brengen, moet je laten zien waarom je anders bent dan deze fotografen. En wanneer je met klanten in gesprek bent, maak dan duidelijk wat ze precies wel en niet van jou mogen verwachten.

Afwijkende trouwfoto

2. Vergeet niet je aan te passen


Als professioneel fotograaf moet je goed beseffen dat je dankzij jouw klanten je rekeningen kunt betalen. Veel bruidsparen willen, behalve het verhaal van de dag, ook een aantal mooie foto's van henzelf alleen en een serie groepsfoto's.

Daar is helemaal niets mis mee en het is dan ook verstandig je hierin te schikken. Wat je wel kan doen, is dergelijke foto's dusdanig plannen dat ze de 'flow' van de dag zo min mogelijk onderbreken. Bekijk vooraf de locatie en pas dergelijke sessies slim in het tijdschema in, en je bent in sommige gevallen binnen een paar minuten klaar.

Daarnaast kun je het bruidspaar ook op een locatie shoot meenemen op een dag voorafgaand aan het huwelijk. Op die manier heb je tijd genoeg om een mooie reportage te maken zonder dat het ook maar één minuut tijd op de dag zelf kost.

3. Gedraag je onopvallend


Om als fotograaf onopvallend te werk te gaan, is het niet aan te raden een soort ninja-outfit aan te doen. De beste manier is gewoon om je netjes te kleden (probeer de gevreesde 'roadie'-look in ieder geval te vermijden) en relaxed te gedragen.

Onthoudt dat je in één of twee seizoenen meer bruiloften ziet dan de meeste gasten in hun hele leven; stressen is dus nergens voor nodig! Op deze manier zal je na verloop van tijd opgaan in de gasten en kun je je gang gaan zonder mensen te storen. Het is prima mogelijk een foto van iemand te maken op minder dan een meter afstand, zonder dat die persoon je in de gaten heeft!

Het juiste moment vastleggen

4. Denk aan het verhaal


Blijf je zelf eraan herinneren dat je bezig bent een verhaal te vertellen. Het is leuk om zo nu en dan een verbluffende foto te maken, maar het is veel belangrijker dat je een reportage aflevert van consistente kwaliteit met een verhaallijn erin. Behalve de belangrijke momenten kun je jouw aandacht onder andere richten op de gasten, onverwachte gebeurtenissen, details, overzicht foto’s, et cetera.

Door rond te lopen en op onderzoek uit te gaan kom je vanzelf interessante dingen en situaties tegen die je helpen. Probeer af en toe een ander standpunt uit, speel met reflecties maar vergeet nooit dat het iets toe moet voegen aan je reportage. Zelf probeer ik zoveel mogelijk variatie vast te leggen, maar er moet wel iets gebeuren in de foto: kijken en wachten is beter dan blindweg zoveel mogelijk foto’s schieten en te trachten een foto van alles te maken.

5. Maak gebruik van het licht, in welke vorm dan ook


Op een bepaald punt leer je om je apparatuur te vertrouwen en je druk te maken over andere zaken. Bijvoorbeeld: het beschikbare licht. Zelf werk ik graag met bestaand licht, met vaste lenzen van f/1.4 of sneller. Flitslicht vermijd ik tijdens voorbereiding en ceremonie omdat het nogal afleidt.

Tijdens receptie en 's avonds gebruik ik af en toe wel flits; soms niet eens omdat het noodzakelijk is, maar omdat het een heel interessant effect kan geven, zelfs al gebruik je maar één flitser op de camera die indirect flits. Neil van Niekerk heeft over dit onderwerp een geweldig boek geschreven.

Welke route je ook kiest, weeg de opties die je tot je beschikking hebt af en maak er optimaal gebruik van. Goed gebruik van licht is wat een professional onderscheidt van een amateur.

Gebruik het beschikbare licht

6. Less is more


Om onopvallend te werk te gaan en snel in te kunnen spelen op situaties werk ikzelf het liefste met zo min mogelijk spullen. Twee camera's bij de hand is een absolute must in verband met back-up, maar indien nodig zou ik met deze twee camera's en twee lenzen erop een hele bruiloft kunnen doen.

Het voordeel van het gebruik van een beperkt aantal lenzen is dat er een soort consistentie komt in de beelden die je maakt. Hoewel veel trouwfotografen die de journalistieke aanpak hanteren vaste lenzen gebruiken, zijn goede zoomlenzen natuurlijk ook een prima alternatief; kwalitatief zijn ze goed genoeg en ze bieden extra flexibiliteit ten opzichte van vaste lenzen.

Een kleine schoudertas met wat extra lenzen, kaarten en batterijen geeft je bijna alles bij de hand wat je nodig hebt. Indien nodig, kun je (bijvoorbeeld in de auto) een extra tas achterlaten met meer spullen die je op andere momenten nodig denkt te hebben.

7. Lever meer af dan alleen foto's


Simpelweg de foto's op een schijfje afleveren is de makkelijkste route, maar als je een verhaal wil vertellen is presentatie zeer belangrijk. Je klanten willen dat het verhaal van hun dag ook voor de komende generaties intact blijft.

Ik ben persoonlijk nog altijd liefhebber van een mooi album. Mijn klanten krijgen allerlei digitale producten, maar een album van topkwaliteit heeft iets unieks: een iPad met slideshow is hartstikke hip nu, maar over vijf jaar misschien hopeloos verouderd.

Een goed album is tijdloos. Zoek een goede leverancier, maak een paar mooie sample albums en je zal verbaasd zijn hoeveel klanten het met je eens zijn. De foto's voor zo'n album kun je het beste zorgvuldig selecteren: kies de juiste foto's die ertoe doen en bedenk: het moet een verhaal worden, geen massieve fotocollage.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Evert Doorn

Over de auteur

Evert Doorn is professioneel fotograaf en gespecialiseerd in fotografie op locatie. Hij maakt portretten, evenementverslagen en commercieel beeld voor bedrijven en instellingen; daarnaast maakt hij trouwreportages voor particulieren.

13 reacties

  1. Remko
    Remko schreef op maandag 21 februari 2011 om 00:03  | reageer

    Mooi artikel.
    Mooie en duidelijk geschreven, fijne en bruikbare tips. Ik heb het artikel met veel plezier gelezen. Mooi weetje over de Kennedy's trouwens. Leuk om eens verder in te duiken.

    tnx voor deze blog

  2. Joost
    Joost schreef op maandag 21 februari 2011 om 00:13  | reageer

    Ben n.a.v. Je artikel erg benieuwd geworden welke optiek je dan het meeste gebruikt voor je available light fotografie

  3. MeRy
    MeRy schreef op maandag 21 februari 2011 om 00:50  | reageer

    Hi Evert, mis alleen nog een 8. bereken de juiste prijs. Ben het verder helemaal met je eens (en pas al je 7 punten alweer meer dan 10 jaar succesvol toe knipoog Helaas is het momenteel een drama om de juiste prijzen voor vakwerk te kunnen (blijven) vragen, daar sommige beginnend en semi-pro fotografen hun prijs niet kennen...zonde! Niet zozeer voor mijn portemonnee (ik heb al jaren een stabiel aantal klanten) maar vooral voor de hunne... Heb er zelfs een blog over geschreven (hoe bereken je een trouwreportage? n.a.v. een aanvraag van 200,- voor hele dag foto's maken incl. album)

  4. tonv
    Profiel tonv schreef op maandag 21 februari 2011 om 00:54  | reageer

    De journalistieke aanpak van trouwfotografie is 'het vastleggen van de bepalende momenten van de dag en de foto's te presenteren als een verhaal' schrijf je. Maar ik zie daarin hoegenaamd geen onderscheid met wat anderen doen. Ik begrijp dat je jezelf wilt onderscheiden maar dat komt m.i. niet uit de verf.

    Ik had dat gewenste onderscheid liever uitgedrukt gezien in een serie unieke trouwfoto's waarmee je dat verhaal neerzet waar jij het over hebt dan een aantal voor de hand liggende tips. In plaats van een tekst/beeldverhouding van 75/25% zou ik dan voor het omgekeerde kiezen. Enfin, het is maar 'n idee.

  5. Henk Hulshof
    Profiel Henk Hulshof schreef op maandag 21 februari 2011 om 11:09  | reageer

    mooi artikel met een aantal rake opmerkingen/tips!
    Ook prachtige voorbeelden, mijn complimenten!

  6. Johannes Klapwijk
    Profiel  Johannes Klapwijk schreef op maandag 21 februari 2011 om 12:30  | reageer

    Erg goede foto's als je het mij vraagt! Nr 2 vind ik een bijzonder geslaagd moment dat je gepakt hebt en 3 is knap belicht en erg sfeervol.

    tips zijn misschien iets voor de hand liggend, maar zeker interessant wat mij betreft.

    Samengevat een mooi artikel.

  7. gast
    gast schreef op maandag 21 februari 2011 om 15:11  | reageer

    Erg leuke stijl !!
    Jammer dat ik al getrouwd ben vrolijk

  8. stefansegers
    Profiel stefansegers schreef op maandag 21 februari 2011 om 16:36  | reageer

    Ik had de Engelse versie al gelezen. Erg goed artikel en geeft inspiratie, bedankt daarvoor!

  9. Peter Gerrits
    Peter Gerrits schreef op maandag 21 februari 2011 om 17:31  | reageer

    Foto 1 en 2 zijn perfect, leuk idee. Kunnen anderen nog eens iets van leren. Dit is iemand die eens iets leuks laat zien, fotografisch gezien zeer goed.

  10. Evert
    Evert schreef op maandag 21 februari 2011 om 20:36  | reageer

    @ Joost: ik vind de 35mm en 85mm fijne lenzen om te gebruiken.

    @ MeRy: klopt helemaal! Maar hier valt zoveel over te zeggen, ook voor andere takken van fotografie, dat een apart artikel (misschien een leuk idee voor een financieel expert) hierover helemaal mooi zou zijn!

    @ tonv: ik heb nog meer fotomateriaal aangeleverd voor het artikel maar ik snap dat er geen ruimte is om alles te plaatsen. Anyway, mocht er een keer een vervolgartikel komen dan neem ik je tip graag mee; dank!

  11. gast schreef op dinsdag 22 februari 2011 om 05:23  | reageer

    Foto 1 is geen journalistieke weergave en past wat mij betreft dus niet zo bij het artikel. Is wel een mooi originele foto!

  12. Martin Bekkers
    Martin Bekkers schreef op dinsdag 22 februari 2011 om 13:44  | reageer

    Mooi artikel, lekker duidelijk omschreven.

    Heb 10 juni een eerste trouwreportage........ Dus ben druk bezig om veel informatie in te winnen zoals dit artikel.

    Dank

    groet Martin

  13. gast schreef op dinsdag 22 februari 2011 om 18:40  | reageer

    Trouwfotografie. Het blijft veel kijkers trekken. Het is kennelijk het ideaal van veel Photofacts-bezoekers. Ik vind het wel boeiend dat het verhaal steeds min of meer hetzelfde is, maar kennelijk steeds opnieuw verteld kan worden.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.431 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord