Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elvira Smit

Is dit blauw of groen?

dinsdag 17 september 2024, 20:10 door | 697x gelezen | 3 reacties

Zodra ik iemand zie in héle vreemde kleurcombinaties, geef ik ze graag het voordeel van de twijfel: die heeft vast een heel andere kleurperceptie dan ik denk ik dan. De kans dat dat waar is, blijkt heel klein. Maar dat we kleurnuances anders benoemen, komt wél op grote schaal voor.

Het gaat vaak mis bij groen en blauw.

Want wat ik groen vind, vindt mijn vriend dan weer blauw. We hebben er menig vruchteloze discussie over gevoerd. Dit kleurvlak is daar een voorbeeld van:

Groen of blauw


Ik heb dus nu deze website gevonden die de kern van onze twist blootlegt. Die website schotelt je telkens een groot kleurvlak voor met de vraag of je blauw of groen ziet.

Na een paar keer klikken, kreeg ik te zien waar – volgens mijzelf – de grens tussen groen en blauw zit:

Blauw of groen


Oké, ik zit dus flink aan de groene kant. Hoe komt dat?

Laten we er even wat biologie bij halen:

Je kleurwaarneming wordt beïnvloed door hoe je ogen zijn opgebouwd. De meeste mensen hebben drie soorten kegeltjes die kleuren waarnemen, maar de eigenschappen van deze kegeltjes kunnen variëren.

Denk aan de hoeveelheid pigment, gevoeligheid voor verschillende lichtgolven, en de verdeling op het netvlies. Dit zorgt voor subtiele verschillen in hoe we kleuren zien.

In het donker zie je enkel grijstinten


Daarnaast spelen omgevingsfactoren een rol. Bij weinig licht neemt ons vermogen om kleur te zien af, de staafjes in ons oog nemen het over. En die kunnen niet zoveel met kleur, waardoor je in het donker enkel grijstinten waarneemt.

Tot slot beïnvloeden ook de omringende kleuren hoe we een specifieke kleur ervaren (en daar maken marketeers dan weer gretig gebruik van).

Maar ik betwijfel of één van deze redenen de oorzaak is van mijn groen-blauw twist met anderen. Het verschil zit 'm geloof ik in de cognitieve verwerking. Oftewel: ik label de kleur als groen, mijn vriend labelt 'm als blauw. Terwijl we – denk ik – gewoon dezelfde kleur zien.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elvira Smit

Over de auteur

Ik heb een eigen fotografieblog, Kronkeling. Daar schrijf ik om de week twee artikelen. Over hoe je je blik kunt scherpen, je creativiteit kunt aanwakkeren, en over fotografen die mij inspireren. Geen technische zaken, wél over hoe je leert kijken. En dat blijkt nog een hele klus. Een mooi startpunt zijn de Kronkeltips, die vind je hier.

3 reacties

  1. Chiel
    Profiel Chiel schreef op dinsdag 24 september 2024 om 16:18  | reageer

    Flauw commentaar misschien maar:wat ik groen vind, vindT mijn vriend blauw

  2. eerbeekh
    Profiel eerbeekh schreef op dinsdag 24 september 2024 om 17:36  | reageer

    Van de website van het oogfonds: "Acht procent van alle mannen in Nederland hebben een vorm van kleurenblindheid. Bij vrouwen is dat veel minder: 0,5%".
    Ik ben één van die mannen, dus kleureninterpretatie en bewerkingen zijn voor mij een lastige. Zullen vast veel meer mannelijke fotografen last van hebben... Los nog van het labelen, heel herkenbaar.

  3. Elvira Smit
    Profiel Elvira Smit schreef op dinsdag 24 september 2024 om 20:09  | reageer

    @Chiel: neehoor, helemaal niet flauw. Wel een stomme fout van mij - heb het meteen aangepast. Dank voor het laten weten!
    @eerbeekh: ja dat is ook interessant inderdaad! Mooie toevoeging aan het artikel.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Opmerkelijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.430 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord