De Law Store: Juridische informatie voor fotografen
woensdag 11 juni 2014, 22:37 door Elja Trum | 5.795x gelezen | 3 reactiesCharlotte Meindersma is juriste die zich ook aardig heeft verdiept in specifieke juridische problemen van fotografen. Ze heeft nu een nieuwe webwinkel gelanceerd, waar je terecht kunt voor kant-en-klare documenten, handige formulieren, workshops, checklists en boeken op juridisch gebied.
Specifiek gericht op fotografen biedt Charlotte momenteel drie producten aan: een e-book over Auteursrechts, een Workshop over auteursrecht en een modelvrijwaringsverklaring.
Modelvrijwaringsverklaring
De geboden modelvrijwaringsverklaring vind ik persoonlijk wat prijzig (15 euro exclusief BTW) in verhouding tot de inhoud. Op internet zijn prima gratis vrijwaringsverklaringen te vinden die uitgebreider van opzet zijn dan de hier geboden vrijwaringsverklaring.
Workshops Auteursrecht
Een workshop waarbij je meer kunt leren over auteursrecht. Hoe het ontstaat, wie het auteursrecht krijgt, wat de mogelijkheden en beperkingen zijn, zowel offline als online? De 3,5 uur durende workshop heb ik niet geprobeerd. De workshop wordt gehouden in Den Haag en er zijn maximaal 8 deelnemers per keer aanwezig. Ook krijg je een digitale reader mee.
De workshop kost 189 euro exclusief BTW.
De eerst volgende workshop wordt pas in het najaar gegeven.
eBook: Recht voor Fotografen
Het eBookje bestaat uit 35 pagina's, maar verwacht geen hele verhalen. Elke pagina bevat slechts een paar zinnen. Kort maar krachtig worden de belangrijkste regels en termen uit het auteursrecht uitgelegd. Zeker de moeite om een keer goed door te nemen en als naslag beschikbaar te hebben.
De prijs van het eBook kun je zelf bepalen, je betaald minimaal 3,35 euro. De (door de auteur) geadviseerde prijs is 15 euro (exclusief BTW).
Charlotte wil graag nog meer relevante producten aanbieden voor fotografen. Mocht je zelf behoefte hebben aan bepaalde documenten, laat het dan even weten in de reacties. Charlotte kijkt dan wat ze voor je kan betekenen.
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-witfotografie, flitsfotografie en portretfotografie.
3 reacties
-
Bart Van Eynde schreef op donderdag 12 juni 2014 om 13:08 | reageer
In welke mate is deze eBook/Workshop relevant voor Belgen?
-
Charlotte schreef op vrijdag 13 juni 2014 om 15:21 | reageer
Hallo Bart, zowel het e-book als de Workshop zijn gebaseerd op de Nederlandse wet. De Nederlandse wet is natuurlijk wel weer gebaseerd op een Europese Richtlijn, maar hier en daar loopt met name wat terminologie uiteen met dat van de Belgische wet.
-
Donald Willemsen schreef op woensdag 18 juni 2014 om 07:50 | reageer
Ik heb de indruk dat er toch belangrijke verschillen zijn in de wetgeving van België en Nederland op het gebied van bijvoorbeeld auteursrechten. Wat voor mij onduidelijk is, is het fotograferen van objecten waar zogezegd auteursrechten op rusten zoals bijvoorbeeld het TGV-station in Luik en het Atomium in Brussel. Je mag foto's ervan niet publiceren of commercieel uitbaten. Zet je er je tante bij op, dan mag het schijnbaar weer wel.
Hoe kun je nu weten welke objecten nu wel of niet onder het auteursrecht vallen? Lijkt me onbegonnen werk dat uit te zoeken.
Hetzelfde probleem doet zich voor bij het fotograferen van mensen in de openbare ruimte. Valt dat nu onder portretrecht of mag je dat beschouwen als vrije nieuwsgaring. Wanneer schaad je het persoonlijk belang?
Vraag is ook: Kun je je beroepen op de Europese Richtlijn als de nationale wetgeving strenger is dan die richtlijn?
Het lijkt me dat het het beste is om je te houden aan de nationale wetgeving van het land waar je de foto maakt. Hoe die wetgeving is, kun je vandaag de dag in de regel gemakkelijk vinden op internet.
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Afspraken met je 'second shooter'
door Michelle Peeters
-
Privacy: AVG voor fotografen
door Michelle Peeters
-
Hoe bescherm je jouw auteursrecht?
door Liesbeth van Asselt
-
Britse fotograaf bereikt schikking in rechtszaak over 'apenselfie'
door Michelle Peeters
-
Steelt Facebook je foto's?
door Iris Janssen
-
Infographic: auteursrecht; mag ik dat beeld gebruiken
door Elja Trum
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.432 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.