Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Het grootste nadeel van een panorama

zondag 10 september 2023, 15:51 door | 2.903x gelezen | 9 reacties

Met een panorama kan je veel in beeld krijgen. Meer zelfs dan wat je grootste groothoek kan vastleggen. Dat klinkt aantrekkelijk, en het kan bijzondere resultaten opleveren. Maar er is een heel groot nadeel aan een panorama met een extreem grote beeldhoek.

Onlangs heb ik de cursus panorama fotografie op Photofacts Academy opgenomen. Ik leg hoe je een panorama maakt en waar je op moet letten. Door heel veel foto's aan elkaar te plakken kan je zelfs 360 graden rond fotograferen. Je vindt de cursus onder dit artikel gelinkt.

Een 360 graden panorama klinkt heel bijzonder, en dat kan het ook zijn. Er zit alleen een heel groot nadeel aan waardoor je panorama foto plotseling minder indrukwekkend kan zijn. Dat is de grootte van de beeldelementen in je foto.

Je weet waarschijnlijk wel dat je met een groothoek veel in de foto kan krijgen. Om dat binnen het kader te laten passen wordt alles verkleind. Met een panorama ga je dat effect nog eens versterken.

Nando panorama castallane

Een 360 graden panorama met de indrukwekkende rotsen La Grande Cadière bij Castellane in Frankrijk. Alleen zijn ze zo klein in beeld dat de grandeur verdwenen is.

Je denkt misschien dat dit meevalt omdat je foto langer wordt. Het is immers een panorama. En ja, dat klopt voor een deel. Bedenk waar je de foto op gaat bekijken. In de meeste gevallen op een computerscherm en dat scherm heeft vaak niet meer dan 1920 pixels of 3840 pixels in de breedte. De foto zal dus niet breder worden, maar alleen smaller.

Ook een afdruk kan wel eens tegenvallen, tenzij je echt een heel lange print weet te maken. Print je normaal op 30x40 cm, dan zal een panorama al snel 20x40 cm worden, of zelfs nog smaller. Wil je de panorama volledig tot recht laten komen, dan zal je de hoogte van 30 cm moeten aanhouden en langer printen. Bijvoorbeeld 30x60 cm of nog langer, afhankelijk van je beeldverhouding.

Nando panorama sunset faeroer

Het rondom uitzicht vanaf deze bergtop op de Faeröer eilanden is fantastisch. Maar deze 360 graden panorama laat dit niet zien. Bovendien is de magische zonsondergang helemaal niet zo bijzonder meer.

Een oplossing kan het croppen van je foto in een panorama beeldverhouding. Dan ben je in feite niet 'veel meer' in beeld aan het brengen, maar overtollige delen weg aan het halen. Het resultaat is een foto met een weids gevoel, en met behoudt van details omdat je beeldhoek niet groter wordt.

Of je zorgt ervoor dat alle beeldelementen al relatief dichtbij zijn en zo voldoende groot in beeld verschijnen. In dat geval zal het resultaat minder snel tegenvallen. Een minder grote beeldhoek gebruiken helpt ook. Dus geen 360, 270 of 180 graden, maar 'slechts' 120 graden of nog minder.

Nando panorama cap blanc nez

Zijn de beeldelementen redelijk dichtbij, dan valt het wel mee met verlies aan detail, zoals hier in dit 120 graden panorama van Cap Blanc Nez aan de Opaalkust.

Dat wil niet zeggen dat je nooit panorama's moet maken. Maar het betekent wel dat je goed na moet denken over wat je in beeld brengt en hoe je het in beeld brengt. Het is zonde als je 180 graden, 270 graden of zelfs 360 graden beeldhoek in een foto krijgt, maar er geen details meer zichtbaar zijn.

Maak jij wel eens panorama's? Vertel in een reactie onder dit bericht wat voor panorama's jij maakt en wat je het nadeel vindt aan jouw soort panoramafotografie. Ik ben benieuwd naar je reactie.


Cursus panorama fotografie


Panoramafotografie geeft mooie weidse beelden. Je kunt zelfs helemaal rond fotograferen zodat je 360 graden in beeld brengt. Hoe gaat je daarmee te werk, welke apparatuur heb je nodig, waar moet je op letten. Dit alles wordt uitgebreid behandeld in een boeiende cursus op Photofacts Academy.

» Volg de Cursus Panoramafotografie

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

9 reacties

  1. Donald Willemsen
    Donald Willemsen schreef op dinsdag 12 september 2023 om 11:01  | reageer

    Omdat landschapsfotografie echt wel mijn ding is, vind ik het maken van panorama's wel tof. Daarom heb ik ook de cursus gevolgd. Conclusie was dan ook dat ik mijn hardware moet gaan aanpassen zoals bijvoorbeeld het aanschaffen van een nodalslide.
    Binnenkort ga ik een paar dagen naar Malta en kan ik omwille van praktische redenen mijn statief niet meenemen. Daarom neem ik mijn 7,5mm groothoek mee. Die past makkelijk in mijn broekzak vrolijk. Ik heb dan toch een panorama. Zelfs van bijna 180°. Nadeel is natuurlijk wel dat het behoorlijk verkleint. Maar ik moet compromissen sluiten ivm mijn mobiliteitsomstandigheden en een rolstoel dan belangrijker is dan een statief. Eenmaal terug thuis zal ik de resultaten bekijken. Tesamen met de reiszoom komen we er wel en maak ik nog wel panorama's met 150mm in portretstand uit de hand.

  2. Rudolf
    Rudolf schreef op dinsdag 12 september 2023 om 11:54  | reageer

    Ik maak ook pagina's. Kamera verticale stand en dan een serie foto's maken. Draai soepel vanuit je middel. Die reeks plak je samen met bekende programma's . En dat zijn echte breedbeeld plaatjes zonder dat brievenbus effect. Succes

  3. Jo
    Jo schreef op dinsdag 12 september 2023 om 12:00  | reageer

    Zou het niet als een nadeel beschouwen, eerder een praktisch probleem nl dat LR "slechts" 10 a 11 foto's kan verwerken geschoten met de Nikon D850. Wanneer je in portretstand schiet zit je hier snel aan ook al maak je een pano van "maar" 120° of minder.

  4. gast schreef op dinsdag 12 september 2023 om 12:14  | reageer

    Hi Donald,

    van de website van Kamera Express deze quote: De enige uitzondering hierin is een statief. Vaak is dit item onhandig of te groot om mee te nemen in je handbagage. Ook kan het door het douanepersoneel gezien worden als een slagwapen. Om onnodige problemen en oponthoud te voorkomen, kan je je statief het beste in je ruimbagage meenemen. Tegen de vochtige omstandigheden is hij wel bestand gelukkig. Het is wel verstandig om je statief voor wat extra bescherming in een aantal truien te wikkelen.

    Ik zou zeggen: een compact staief past in een koffer, dus ...

    Suc6

  5. Donald Willemsen
    Donald Willemsen schreef op dinsdag 12 september 2023 om 13:20  | reageer

    Hallo gast, dank voor de tip.

  6. Martin van Rooij
    Martin van Rooij schreef op dinsdag 12 september 2023 om 14:10  | reageer

    Donald, doe je koffer dan NIET op slot. Bij mij werd op het vliegveld van Charleroi de koffer opengebroken; de röntgenfoto had het personeel kennelijk het idee gegeven dat het om een wapen ging. De koffer heb ik bovendien een dag moeten missen; die werd later nabezorgd.

  7. Donald Willemsen
    Donald Willemsen schreef op dinsdag 12 september 2023 om 14:37  | reageer

    Martin, voor de komende trip van een paar dagen heb ik geen ruimbagage mee, nou ja mijn rolstoel gaat in het ruim. Voor de rest enkel handbagage. Mijn monopod laat ik ook thuis. Ik kan mijn reisgenoot niet nog zwaarder belasten.
    Maar bedankt voor de tip. Als ze de koffer openbreken is dat geen pretje en de schade aan de koffer zal dan ook voor jezelf zijn.

  8. Wouter ter Horst
    Wouter ter Horst schreef op dinsdag 12 september 2023 om 16:02  | reageer

    Een panoramaopname kun je het beste op je beeldscherm bekijken (met een speciale viewer) dan kun je inzoomen en pannen, dan krijg weer de juiste beeldverhouding en is het of je om je heen kunt kijken en zijn de details uit het landschap goed zichtbaar. Ik gebruik hiervoor PTGui (zit ook een viewer bij) dat gigapixel opnames kan stitchen en zeer betaalbaar is. Je kunt zelfs met een telelens en bv de Nodal Ninja tot 360⁰ x 180⁰ opnamen maken en ermee stitchen en bewerken, opgebouwd uit mega veel foto's. Werkt met goede computer zeer snel. Je kunt er heel eenvoudig mee voorkomen dat personen of auto's gedeeltelijk of dubbel in beeld komen bij het stitchen.

  9. Dick
    Dick schreef op vrijdag 15 september 2023 om 10:06  | reageer

    Goede morgen,

    Ik maak vaak panorama's. Door middel van mijn standaardobjectief ( 20-40 of 16-50) . Vrij simpel los uit de hand zeker bij goede lichtomstandigheden met een redelijke overlap. Ik neem wat ik wil / interessant is 2 tot ongeveer 4 foto's en monteer die in Affinity tot een panorama. Je laat afvallen wat overbodig is.
    Weinig tot geen vertekening met prima detail.

    Groet

    Dick Eduard

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Panorama

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.432 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord