Panorama foto's van besneeuwde weilanden
zaterdag 4 februari 2012, 23:09 door Cristian Kiesling | 9.606x gelezen | 6 reactiesZoals Elja al schreef in een eerder bericht was vanochtend hét ultieme moment om sneeuwfoto's te maken. De zon scheen, er was weinig tot geen mist en er lag een dik pak sneeuw op de meeste plaatsen in Nederland. Zo probeerde ook ik vandaag het mooie winterlandschap vast te leggen, in een panorama.
Gisteren al ging ik op pad om in de nabijgelegen Loonse en Drunense Duinen foto's te maken, maar helaas viel het weer daar erg tegen. Het sneeuwde waardoor het voor mij niet mogelijk was om een heldere, ruimtelijke foto te maken. Daarnaast was de zon al bijna onder en was het erg mistig.
Ik was niet tevreden met de panorama door de grauwe uitstraling. Daarom nam ik vandaag mijn camera mee onderweg naar de sportschool. Onderweg kom ik met mijn fiets langs een paar mooie weilanden; wellicht dat daar een mooie panorama van te maken viel.
In totaal ben ik vier keer afgestapt om vervolgens met blote vingers (ik was mijn dunne handschoenen vergeten) het mooie winterlandschap op de foto vast te leggen. Helaas draaide ik bij twee series om mijn eigen middelpunt heen in plaats van dat van de lens, waardoor ik daar geen mooie panorama's van heb kunnen maken. Met de andere twee series ben ik erg tevreden.
Tips voor het maken van een panorama
Mocht je zelf ook nog een panorama willen maken, dan heb ik hier nog wat handige tips voor je:
- Probeer de foto's minimaal 20 procent te overlappen. Zo is het makkelijker voor de software om de panorama in elkaar te zetten.
- Maak bij elke foto gebruik van dezelfde belichting en stel handmatig scherp.
Op deze manier voorkom je ongewenste verschillen tussen foto's in één serie. - Schiet twee extra foto's, boven en onder je serie, voor meer mogelijkheden bij het kaderen van je panorama.
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Cristian (1995) is online media expert en houdt zich vooral bezig met online advertising en WordPress websites. Daarnaast fotografeert hij ook, zowel analoog als digitaal. Cristian is ook te vinden op Twitter.
6 reacties
-
-
ron schreef op zondag 5 februari 2012 om 12:06 | reageer
Dag Cristian, Je beschrijving over het "mislukken" van je eerste foto deel ik niet met je. Ik ben van mening dat juist dat grauwe het landschap spannend maakt. Zo zie je maar dat smaken verschillen. Hoe kom je aan de vervorming bij je tweede foto?
-
Crisjee schreef op zondag 5 februari 2012 om 13:08 | reageer
@Wim Dankje, jouw serie is echt enorm vet! Erg mooi!
@Ron Inderdaad, ieder zijn smaak. De foto is niet echt mislukt, maar ik had het graag anders gezien (wat warmer; meer zon en een blauwe lucht). Bij de tweede foto vond ik de panorama die Photoshop genereerde niet mooi, en heb ik hem daarom bol laten uitschrijven en nog wat aanpassingen gedaan (de overlapping klopte niet helemaal). In Photoshop heb je veel functies voor een panorama, onder 'Automatisch' -> 'Photomerge'. -
Benny schreef op maandag 6 februari 2012 om 11:50 | reageer
Hoi,
Foto 1, is gewoon te krap belicht. Je had gemakkelijk nog +2/3 a +1 stop ruimer kunnen belichten, zonder detail verlies in het (hooglichten) wit.
Ik houd altijd de volgende leidraad aan bij sneeuw:
- Bewolkt weer = +2 stops ruimer belichten.
- Zonnig weer = +1 stop ruimer belichten.
Dit is uiteraard een leidraad, maar klopt meestal zeer behoorlijk.
Benny -
marcopaint schreef op maandag 6 februari 2012 om 14:46 | reageer
Leuk artikel en leerzaam. Ik ben van het weekend ook wezen fotograferen in de Tafelbergheide in Blaricum. Het was behoorlijk koud, maar het was de moeite waard.
Je kan hier een greep uit de serie zien.
Het zijn alleen geen panorama foto's. -
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Slimmer belichten bij het fotograferen in de sneeuw
door Nando Harmsen
-
Wanneer maak je welk soort panorama?
door Nando Harmsen
-
Het grootste nadeel van een panorama
door Nando Harmsen
-
Luminar NEO krijgt een panorama functie
door Nando Harmsen
-
Tien tips voor panorama fotografie
door Nando Harmsen
-
Een panorama fotograferen of een panorama uitsnijden
door Nando Harmsen
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.431 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.