Gezond wantrouwen in de beloftes van fabrikanten
zondag 4 februari 2024, 17:17 door Nando Harmsen | 1.589x gelezen | 5 reactiesAls fotograaf wil je natuurlijk de best mogelijk apparatuur binnen je budget. Het resultaat dat die apparatuur geeft moet de perfectie benaderen. Fabrikanten maken prachtige apparatuur, en beloven alles en meer. Maar wantrouw de fabrikant. Het enige wat ze willen is zoveel mogelijk verkopen.
Diep in je hart weet je dit, maar het is moeilijk om naar dat innerlijke stemmetje dat waarschuwt te luisteren. Een nieuwe camera, een prachtig objectief, de beste flitser, of het hulpmiddel dat alle problemen doet verdwijnen. Fabrikanten beloven alles en meer.
Ik zie het elke keer weer opnieuw als ik reviews maak. Een autofocus is betrouwbaarder dan ooit, beeldsnelheid is ongekend en de processor in de camera is zo krachtig dat je geen enkele foto meer mist.
Of het objectief is nog scherper dan alle andere. Het heeft nog meer beeldhoek, en breekt records. Het zoombereik maakt macro mogelijk of laat je het dier beeldvullend op de foto verschijnen. De bokeh is het mooist. Hoewel veel een kern van waarheid heeft, maken fabrikanten het mooier dan de werkelijkheid.
Alles wat een fabrikant wil is verkopen. Zoveel mogelijk, en zo duur mogelijk. Daarin schuwen ze niet om de werkelijkheid mooier te maken dan het is, of om de waarheid in hun voordeel te verdraaien. Sommige durven zelfs ronduit te liegen (ja, ik durf het zo te noemen).
Vertrouw daarom nooit de fabrikant. Lees daarom altijd de specificaties zonder de mooie verhalen eromheen. Wil je weten hoe het apparaat werkelijk presteert, lees dan de onafhankelijke reviews. Soms zijn die lastig te vinden, maar ze zijn er.
Pas ook op voor de websites die producten zogenaamd reviewen. Die geven vaak alleen een opsomming van de mogelijkheden en het oordeel is alleen op de specificaties en beloftes van een fabrikant gebaseerd. Soms hebben ze het product niet eens in handen gehad.
Een eerlijke review of test laat niet alleen de goede dingen zien, maar ook de minder goede dingen. Die laatste zijn veel belangrijker, want die bepalen uiteindelijk de werkelijke prestaties. Dan kan jij bepalen of dat een deal breaker voor jou is, of toch niet.
Je mag best fan zijn van een fabrikant of merk. Maar wees kritisch met alles wat beloofd wordt. Het zou zonde zijn als je teleurgesteld bent wanneer het product niet zo perfect lijkt als wat je voorgeschoteld was. Voor ik het vergeet, dit geldt overigens ook voor software, maar dat wist je al.
Voor de duidelijkheid: de foto's en bijgaande onderschriften zijn slechts ter illustratie en niet gebaseerd op werkelijke uitspraken van die specifieke fabrikant.
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.
5 reacties
-
kok.f@ziggo.nl schreef op dinsdag 6 februari 2024 om 10:58 | reageer
Een zeer terechte waarschuwing. Natuurlijk zijn er innovaties die dingen steeds weer een ietsje beter maken. Vraag je echter ook eens af of je al die toeters en bellen die ze tegenwoordig in een camera stoppen wel echt nodig hebt. De mooie praatjes kunnen je doen likkebaarden, maar helpt het je echt in je fotografie vooruit?
Zelf vind ik het soms heel lastig de onafhankelijkheid van een review vast te kunnen stellen. Ook al geeft een review de voors en tegens, blijf je afvragen in hoeverre die punten voor jou relevant zijn. -
-
Donald Willemsen schreef op dinsdag 6 februari 2024 om 11:30 | reageer
Nando, je hebt gelijk en ik kan me goed vinden in jouw betoog. Maar één ding moet me nog van het hart: De verkoper in de winkel doet er vaak nog een schepje er bovenop. Dan zegt hij er ook nog bij: 'Ik heb 'm zelf ook.'
Dat vind ik dus niet kunnen. -
Nando schreef op dinsdag 6 februari 2024 om 11:57 | reageer
Een kleine zelfstandige met een fotowinkel zal nog wel goed advies kunnen geven, maar elke grootgrutter of dozenschuiver heeft maar één doel: zoveel mogelijk verkopen. Meestal zijn ze ook niet belemmerd door echte kennis van fotografie of videografie. De uitzonderingen daarop bevestigen de regel.
-
Paul eos schreef op dinsdag 6 februari 2024 om 13:33 | reageer
Donald en Nando hebben natuurlijk gelijk maar, wat ben ik blij dat er toch nog fysieke fotowinkels groot of klein in mijn buurt zijn. Een camera koop je ook deels met je hart en ik zie echt niet in hoe je een camera via internet kan kopen. Deze week nog gezien dat een pakjesbezorger een doos over een hoge schutting bij mijn buurman gooide. Stel je voor dat jou dure camera in zo'n doos zit. In een fysieke winkel ga ik niet buiten vooraleer ik de inhoud gecontroleerd heb alsook de verpakking. Als er een deuk in de verpakking is, eis ik een andere doos + inhoud of vraag ik mijn geld terug. In de fotozaken die ik bezoek, zijn de winkelbedienden trouwens altijd vriendelijk en niet opdringerig.
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Kies voor spiegelreflex objectieven voor je mirrorless camera
door Nando Harmsen
-
Nikon introduceert de Z50II DX-formaat mirrorless camera
door Nando Harmsen
-
Cameranu opent winkel in Utrecht met leuk evenement
door Elja Trum
-
Welke strobist kit zou jij adviseren?
door Elja Trum
-
Koop geen zinloze fotoapparatuur
door Nando Harmsen
-
Stap voor stap: Flits toevoegen aan daglicht
door Elja Trum
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.431 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.