Lama Tempel Beijing; voor culturele fijnproevers
zaterdag 29 oktober 2011, 19:55 door Ton Vingerhoets | 6.906x gelezen | 10 reactiesDe toerismeindustrie in Beijing groeit als kool. De stad kent een aantal 'must see landmarks' die op elk programma van reisgezelschappen voorkomen. Het Plein van de Hemelse Vrede (Tian'anmen) en het Palace Museum (Verboden Stad) zijn wel zo’n beetje de mega publiekstrekkers. Maar voor de culturele fijnproevers is er meer, bijvoorbeeld de Yonghe Tempel - in de volksmond - de Lama Tempel, een van de grootste en tevens belangrijkste Tibetaanse boeddhistische kloosters in de wereld.
Het gebouwencomplex is gesitueerd in het noordoosten van Beijing, pal naast de tweede ringweg dat het oude centrum omsluit. Met een lengte van 480 meter beslaat het een flinke oppervlakte. Het was bijna op de kop af vier jaar geleden dat ik er voor het laatst was. Deze week hadden we weer wat mooie dagen en heb ik er opnieuw gefotografeerd. Het is er gelukkig wat rustiger dan het Palace Museum waar je vaak over de koppen kunt lopen. En dat fotografeert echt niet lekker.
Zoals ik in eerdere postings over dit onderwerp schreef kom ik altijd weer tot rust in Boeddhistische of Taoistische tempels die je overal in China vindt. Ook in de Lama Tempel krijg je het gevoel plotseling even weg te zijn van de enorme drukte in een overvolle metropool als Beijing. En hoewel ik daar aan gewend ben is die stilte af en toe heerlijk. De devotie van de Chinese bezoekers die wierookstokjes verbranden en gebeden opzeggen maakt de sacrale atmosfeer helemaal compleet.
De gebouwen, een fusie tussen Han-Chinese en Tibetaanse stijlen, verkeren in een onberispelijk staat van onderhoud. Zoals jullie op de foto’s kunnen zien heerst er de ‘cultuur van overvloed’. Zover het oog rijkt, overal zie je ornamenten en schilderingen. Het loopgebied tussen de gebouwen is behoorlijk nauw waardoor je moeilijk afstand kunt nemen. Voor foto 1 en 3 stond ik daarom met m’n rug tegen de muur aangedrukt en kreeg ik het er met de Canon EF 17-40 f/4L maar net goed op.
Met de Canon EF 200 f/2.8L heb ik een aantal van de rijk geornamenteerde daken gefotografeerd waar je als bezoeker makkelijk aan voorbij loopt. En ook in de Lama Tempel is het bezaaid met altaren waarin wierookstokjes worden verbrand. Bij de ingang staat een kollossaal bronzen beeld van een leeuw die er (symbolisch) de wacht houdt. Prachtig vind ik ‘m. Deze foto’s zijn een kleine selectie uit een serie die ik heb geschoten voor een uitgave over Chinese mystiek en spiritualiteit.
Enfin, het geeft jullie weer een inkijk in de (rijke) Chinese cultuur. Omdat er vorige keer om werd gevraagd heb ik nu de exif informatie vermeld bij iedere foto.
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Woont en werkt in Beijing. Na een loopbaan als art director heeft hij zich in China gevestigd als fotograaf. Naast commerciële fotografie reist hij door China om de mooiste plekken vast te leggen. Een scherp oog voor detail, kleur en vorm zijn herkenbaar in zijn karakteristieke, levendige foto's.
10 reacties
-
-
Harold Maaske schreef op zaterdag 29 oktober 2011 om 20:19 | reageer
Op zich leuk, maar de tempels zijn niets meer dan een communistische schaamlap. Dit heeft niets met oprechte religie te maken. Zo hangen er geen gebedsvlaggen, maar feestvlaggetjes. Zeker fotogeniek, maar houd even in gedachten wat er in Tibet écht gebeurt.
-
EdC schreef op zaterdag 29 oktober 2011 om 22:03 | reageer
@Harold. We houden in gedachten wat ons wordt verteld over China en Tibet. Dat neemt niet weg dat de bezoeker van die tempel uitmaakt of het complex iets met oprechte religie te maken heeft, niet jij of ik. Het is op zich een gewoon bouwwerk, nu misschien meer vroeger, maar een bezoeker kan er oprechte religieuze gevoelens voelen. De persoon in foto 5 kan daar in dienst zijn en het offeren van wierook als werk zien, maar ik sluit niet uit dat hij/zij een bundel staafjes heeft gekocht om er religieus gebaar mee te maken.
@Ton. Mooie foto's en een mooi verhaal waarin ik bijna de rust voel die een mens in een wereldstad soms nodig heeft. En misschien laat je daarom wel het mooie van de tempel zien en niet vlaggetjes die in de link naar Wiki wel te zien zijn. -
Margreet schreef op zaterdag 29 oktober 2011 om 22:18 | reageer
Sorry, dit is niet een reactie op je foto's. Maar waarom schrijf je 'Beijing'? We hebben er toch een goed Nederlands woord voor: Peking. Of zeg je ook: 'Paris' en 'London' en ...?
Overigens lees ik je berichten met interesse. -
tonv schreef op zondag 30 oktober 2011 om 01:34 | reageer
@Niels en EdC
Bedankt voor jullie reactie. Het is natuurlijk altijd prettig om te lezen dat een posting wordt gewaardeerd.
@Harold Maaske
Met alle respect voor je standpunt, op Photofacts hou ik me met fotografie bezig, niet met politiek
@Margreet
Beijing is de Chinese (pinyin) naam van de stad dat internationaal meer in gebruik is dan Peking. Mijn gewoonte om Beijing te schrijven i.p.v. Peking komt voor uit het feit dat ik al zeven jaar niet meer in Nederland woon. -
EdC schreef op zondag 30 oktober 2011 om 09:17 | reageer
@Ton. Ook voor jouw verhuizing naar China was het al 'Beijing'. De in 1987 voor het eerst verschenen 'Schrijfwijze van buitenlandse namen'(SDU en ANP) laat al beide schrijfwijzen toe. Dus Peking en Beijing.China is volgens dat handboek voor redacteuren een van de weinige landen die gehoor heeft gegeven aan resoluties over uniforme schrijfwijze van plaatsnamen en bij de transcriptie van de Chinese tekens is het 'Beijing' geworden. In Nederland wordt dat woord in het algemeen overgenomen. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld ook voor de plaats Kanton, nu Ghangzhou.
-
-
Jan schreef op zondag 30 oktober 2011 om 14:59 | reageer
Je fraaie serie roept weer mooie herinneringen op en de wierook is hier bijna waarneembaar. Een van de hoogtepunten van Beijing. Blijf het ook vooral zo noemen in plaats van de NL-term. In onze taal hoor je bij de Egyptische pyramiden ook altijd Cheops, wat in elke docu altijd Kufu heet. Weet van mijn Lamatempelfoto's nog dat aan de noordoostkant de hedendaagse achtergond nogal ontsierde in 2001. Is dat ook de reden dat je de serie begint met de bovenkant van de tempelgebouwen? Daar zou een fraaie Chinese rode muur nou niet misstaan.
-
tonv schreef op zondag 30 oktober 2011 om 16:18 | reageer
@Jan,
Je kent dus de omgeving van de Lama Tempel die is ingebouwd in een drukke wijk met momenteel veel onooglijke gebouwen die ik er niet op wil hebben. Foto 1 is zo geframed dat alle onwenselijke elementen niet in beeld waren. Dus hoef ik achteraf ook niets weg te klonen. En de rode muur stond er helaas niet. Bedankt voor je reactie! -
eduardvanmil schreef op donderdag 10 november 2011 om 10:12 | reageer
Hallo Ton, ook van deze posting geniet ik weer met volle teugen. Wat een mooie foto's en een interessant verhaal.
Ik zou met jou toch eens graag een foto tripje in Beijing willen maken. Wat een fotogeniek land is het toch!
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
10 tips voor lightpainting
door Liesbeth van Asselt
-
Verslag: Fotoreis naar China
door Manon Sas
-
Woord 'Leica' verbannen op Chinese sociale media na controversiële 'Tank Man'-video
door Michelle Peeters
-
Logo maken in Photoshop en snel op foto's plaatsen
door Marit Hilarius
-
Hoe werkt de kloonstempel in Photoshop
door Marit Hilarius
-
The Village 2; China's nieuwe lifestyle
door Ton Vingerhoets
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.432 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.