Making of de Goede Tijden Slechte Tijden leader
vrijdag 15 juni 2012, 23:38 door Geert de Lange | 10.140x gelezen | 2 reactiesWat veel mensen zich niet zullen realiseren is dat de leader (het intro) van 's lands populairste soap bijna volledig is opgebouwd uit foto's. Ik ben er natuurlijk best trots op dat ik alle benodigde foto's heb mogen maken.
Echter mijn Endemol collega Gijs Goedhart is verantwoordelijk voor het 'echte' werk, namelijk het conceptontwerp en de 3D animaties die met het fotomateriaal gemaakt zijn. Hoe is deze leader nu precies gemaakt?
Om te beginnen kun je hieronder de leader nog eens bekijken zoals die in het najaar van 2010 voor het eerst aan de kijker werd gepresenteerd:
Kijkje in de keuken
En dan nu het kijkje in de keuken: om invulling te geven aan het concept van deze leader, waarbij de camera door de GTST sets langs fotolijstjes 'vliegt', zijn er in theorie twee mogelijkheden. De eerste mogelijkheid zou uitgaan van het daadwerkelijk draaien van de studioshots zoals die nu ook in de leader te zien zijn. De tweede mogelijkheid gaat uit van een simulatie in 3D computer graphics.
Binnen de kaders waarmee rekening gehouden diende te worden lag de laatste optie het meest voor de hand. Een 3D simulatie zou de grootste flexibiliteit geven in allerlei opzichten, waaronder camerabewegingen, kaders, timing, belichting et cetera.
Deze flexibiliteit zou ook van belang zijn voor toekomstige aanpassingen op de leader, waaronder het gemakkelijk toevoegen of weghalen van personages (zonder het opnieuw te hoeven draaien van studioshots bij meer of minder fotolijstjes in beeld).
Hoewel tegenwoordig het onmogelijke mogelijk wordt binnen de wereld van 3D animatie is bij een leader als deze de 'sky' zeker niet 'the limit' voor wat betreft het beschikbare productiebudget. Wanneer we de verschillende GTST sets (inclusief de belichting) volledig in de computer zouden namaken, dan zou dat een buitenproportionele hoeveelheid tijd (en dus geld) kosten. Gelukkig is het ook helemaal niet nodig.
Kijkdoos
In de praktijk hebben we een kijkdoos principe toegepast, waarbij de achtergrond bestaat uit een panoramafoto en we in de voorgrond alleen de noodzakelijke elementen in 3D hebben gemodelleerd. Die elementen zijn vervolgens voorzien van de texturen zoals die in werkelijkheid in de set aanwezig zijn. Ook dat is gedaan door middel van fotografie.
Zo zijn de texturen gefotografeerd van bijvoorbeeld de bar in Café De Koning, de bierviltjes, het menukaartje en alle fotolijstjes die je in de leader ziet. Op deze manier ontstaat er een virtuele set waar we met een virtuele camera doorheen kunnen vliegen. Bovendien ontstaat de mogelijkheid om de snelheid of timing van de camerabewegingen en de scènes binnen de computer gemakkelijk en goed te laten aansluiten bij het nieuwe arrangement van de leadermuziek.
In het kader hierboven is zichtbaar hoe er van een serie losse foto's van de set van Café De Koning één panorama beeld is gemaakt. Dit is het panorama dat is gebruikt als achtergrond van de virtuele set. In de onderste rij met foto's zijn voorwerpen zichtbaar waarvan de textuur is gebruikt om op de gemodelleerde 3D modellen te plakken.
Met dit doel in het achterhoofd zijn deze voorwerpen recht van voor gefotografeerd. Doordat ze net als de achtergronden gefotografeerd zijn binnen de bestaande lichtsituatie van de echte set 'blenden' de gecreëerde 3D modellen gelijk goed in de achtergrond.
In de beelden hieronder is goed te zien dat de voorgrond elementen in 3D gecreëerd zijn en werden voorzien van de juiste texturen, simpelweg door de foto's met de texturen in de computer op de 3D modellen te plakken.
Het achtergrondpanorama is toegevoegd en het geheel is afgemaakt door nog een aantal effecten toe te voegen, waaronder een scherptediepte effect, een kleur-/belichtingscorrectie en een kunstmatige lensflare. Uiteraard zijn gaandeweg het proces ook de leadershots van alle personages toegevoegd binnen de in 3D gecreëerde fotoprints en fotolijstjes.
Belichting
Bij het maken van de foto's heb ik gebruik gemaakt van het bestaande studiolicht (computergestuurd continu licht). De belangrijkste reden hiervoor is dat we het licht in de foto identiek wilden hebben aan het licht zoals we dat op televisie ook zien (herkenbaarheid).
Daarnaast speelt de factor tijd ook een belangrijke rol, aangezien alle foto's van alle sets er binnen een kleine dag op moesten staan. Geen ruimte dus om met flitsers aan de slag te gaan. Wel was er een belichter van GTST aanwezig die waar nodig wat invullicht kon geven door gebruik te maken van extra lampen uit het lichtplafond.
Het aanwezige studiolicht in een setting als deze is niet te vergelijken met de enorme power die je uit goede studioflitsers haalt. Hier moesten we het doen met relatief weinig licht. Als oplossing hiervoor had ik met een vol open diafragma kunnen fotograferen, echter.. om in de post-productie voldoende vrijheid over te houden wilden we een maximale scherptediepte verkrijgen.
Bij een diafragma van f/8 (100 ISO) betekende dat automatisch een lange sluitertijd van gemiddeld één seconde en dus de noodzaak om op statief fotograferen. En niet in de laatste plaats omdat de foto's later tot één panorama 'gestitcht' zouden moeten worden.
Apparatuur
De lens die ik heb gebruikt is de Canon 24-70mm f/2.8 L op 24mm. De keuze voor 24mm als brandpuntsafstand heeft alles te maken met de grootte van de sets; die zijn namelijk een stuk kleiner dan ze op televisie doen vermoeden.
De set van Café De Koning die je hierboven ziet is amper 30 vierkante meter groot. Minder dan 24mm zou teveel vervormen en meer dan 24mm zou betekenen dat we twee keer zoveel foto's zouden moeten nemen en daarvoor ontbrak de tijd. De reden waarom ik heb gekozen voor een zoom objectief heeft te maken met de foto's van de losse fotolijstjes en overige voorwerpen. Voor het maximale detail zijn die beeldvullend gefotografeerd met een grotere brandpuntafstand en dat scheelt lenzen wisselen.
Vanwege praktische overwegingen zijn de texturen van de tafels die in de leader te zien zijn recht van boven (keukentrapje) en uit de losse hand gefotografeerd. Scherptediepte speelt hier geen rol en dus gefotografeerd met een vol open diafragma en een wat hogere iso-waarde om de sluitertijd kort genoeg te kunnen houden voor het fotograferen uit de hand met mijn Canon 5D mark II.
Ik ben benieuwd over er nog meer fotografen zijn die 3D combineren met hun foto's en natuurlijk wat jullie van een dergelijk project als deze vinden?
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Nog maar enkele jaren geleden ontstond zijn passie voor fotografie. Inmiddels fotografeert Geert de Lange in opdracht portretten en reportages en geeft hij workshops aan fotografen die hun kennis en creativiteit een boost willen geven.
2 reacties
-
Dennissimeau schreef op zaterdag 16 juni 2012 om 00:04 | reageer
Ik vind dit zeker een interessant onderwerp, wat natuurlijk een hele andere tak van sport in de fotografie is! Hoewel ik voor geen meter weet hoe je nou zo'n 3D model maakt, vind ik het knap gedaan.
Ik zie hier graag meer van . -
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Wordt een goede fotograaf in één enkele dag
door Nando Harmsen
-
Flitsfotografie tip: Koop geen Omnibounce
door Elja Trum
-
Impressie van de nieuwe Sony FE 50mm f/1.4 GM
door Nando Harmsen
-
Maak ook eens fotoserie in plaats van een enkele foto
door Nando Harmsen
-
Eerste impressie van de Sony FE 20-70mm f/4 G
door Nando Harmsen
-
Omroep Gelderland zoekt amateurfotografen voor TV programma
door Elja Trum
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.432 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.