Natuurlijk licht in de Belgische Ardennen
donderdag 16 mei 2013, 20:25 door Erik van Rosmalen | 7.723x gelezen | 21 reactiesHet liefste fotografeer ik mensen: portretten, promotiefoto's voor bands of artiesten, castingfoto's of redactionele fotografie. Landschappen en natuur zijn zaken waarmee ik me met name op vakantie mee vermaak, als ik eraan toekom tenminste. Niet helemaal mijn ding dus, maar wel leuk om af en toe mee bezig te zijn. Zo ook onlangs, tijdens een familieweekend in de Belgische Ardennen.
Met ruim dertig leden van mijn (schoon)familie bracht ik de vrije dagen rond Hemelvaart door in een vakantiehuis in Lierneux, een kleine 20 kilometer van de Luxemburgse grens. Veel tijd om te fotograferen is er dan niet, maar het is me toch gelukt een uurtje alleen op pad te gaan.
Mooi ochtendlicht
Als fotograaf heb ik graag de controle over het licht, zoals ik eerder aangaf in deze recensie. Natuurlijk licht is prima, als het goed is, is het goed. Maar het is zeker niet per definitie mijn vertrekpunt: laat mij maar lekker mijn eigen licht opbouwen met behulp van flits. Bij landschaps- en natuurfotografie is dat toch wat lastiger...
Voor mooi natuurlijk licht zul je over het algemeen niet midden op de dag op pad moeten. Als de zon hoog aan de hemel staat krijg je harde schaduwen en 'plat' licht. Vroeg uit de veren is dan het beste. Elja gaf de tip al in zijn artikel over vakantiefoto's. En ook ik stond afgelopen weekend al vroeg naast mijn bed (inderdaad, voordat de kinderen wakker werden), zodat ik nog net kon profiteren van de opkomende zon in de Belgische heuvels:
Naast een laagstaande zon heeft de vroege ochtend nóg een mooi voordeel:
de dauwdruppels op het gras. Hier geven ze de berm net een extra fonkelend accent mee.
Diezelfde dauwdruppels fonkelen ook bij closeups, zoals bij dit witte grasklokje in het weidegras.
Als de zon zich even verstopt achter sluierbewolking,
oogt het landschap al meteen heel anders: koeler en grimmiger.
In closeup kán tegenlicht heel goed werken.
De jonge blaadjes van deze boomknop krijgen er extra kleur door.
De nog laagstaande zon heeft een warme tint en geeft een mooi strijklicht over het grasland. De grazende pony vooraan geeft wat extra perspectief en geeft je besef van de wijdsheid van het landschap.
Talloze fiets- en wandelroutes doorkruisen de Ardennen, zoals hier bij het gehucht Lansival, vlakbij Lierneux. Als fotograaf kun je hier je hart ophalen. Ook hier heb ik weer het sterke tegenlicht gebruikt. Gelukkig was het inmiddels al zo licht buiten, dat ook de voorzijde van de paal desondanks toch al genoeg licht opving.
Nabewerking
Alle foto's zijn geschoten mijn Canon 5D mark II en 24-70mm f/2.8L, de combinatie die ik mee had genomen naar het weekend. De bewerkingen, in Lightroom, zijn minimaal: naast croppen en verscherpen hooguit wat curvesaanpassingen en lichtjes doordrukken en tegenhouden. Zoals ik al zei: het licht moet het zelf doen in deze foto's.
Al met al ben ik maar een uurtje alleen op pad gegaan: daarna verdween de zon voor die dag definitief achter een wolkendek, wat helaas in de Ardennen óók kan gebeuren. Desalniettemin heb ik toch een aantal sfeervolle beelden kunnen maken. Wil je een aantal nuttige tips voor landschapsfotografie, lees dan vooral deze Photofacts-blog van Bas Meelker! Meer foto's en grotere versies van mijn foto's zie je op mijn weblog.
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Erik werkt als content specialist. Daarnaast is hij freelance tekstschrijver en fotograaf. Mensen vormen daarbij het hoofdonderwerp: portret- en reportage-fotografie. Volg Erik ook op Instagram!
21 reacties
-
Leon schreef op donderdag 16 mei 2013 om 21:05 | reageer
Zitten paar mooie tussen, maar croppen, curves, dodge/burn noem ik nou niet echt minimaal
-
Erik schreef op donderdag 16 mei 2013 om 21:46 | reageer
Leuk artikel, maar natuurlijk een open deur: fotografie draait om licht! Zonder mooi licht kun je ben je aangewezen op trucs om er nog iets van te maken.
De trucs die jij noemt vindt ik zeker nog bij minimaal horen, niet veel anders als vroeger in de darkroom. Al denk ik dat je de 3e foto daar wel in bent doorgeschoten; die lucht is nu heel onnatuurlijk. Licht op het landschap zelf is wel heel erg fraai. -
ErikvanRosmalen schreef op vrijdag 17 mei 2013 om 00:10 | reageer
Dank voor jullie reacties!
@Erik: je hebt gelijk, natuurlijk draait het om licht. Ik wilde er maar mee aangeven dat landschapsfotografie en natuurlijk licht niet mijn 'core business' zijn, dus dat dit eigenlijk wat buiten mijn straatje valt. Daarom wilde ik het toch graag delen!
Wat de bewerkingen betreft: ik fotografeer in Raw met behoorlijk neutrale instellingen. Wat lichte S-curves zie ik dan dus niet eens als bewerking, dat is gewoon essentiele ontwikkeling van de foto als je het mij vraagt. Dodge en burn is echt minimaal (in de laatste foto heb ik bijvoorbeeld het gras vooraan iets opgelicht en in de eerste foto het zandpad wat meer contrast gegeven). Foto 3 zou ik terug moeten zoeken, maar ook daar is het echt minimaal; het zijn regenbuien in aantocht die voor wat extra donkere luchten zorgden. -
Erik V schreef op vrijdag 17 mei 2013 om 07:20 | reageer
Nogmaals een Erik...
Je schrijft dat landschapsfotografie niet je sterke kant is en als ik af moet gaan op deze foto's kan ik je alleen maar gelijk geven. Daarom snap ik ook niet waarom je zo'n artikel plaatst aangezien ik er niets van opsteek. Je ziet toch meteen dat het licht ontzettend saai is op deze foto's? Daarbij zijn de onderwerpen nu ook niet echt interessant.
Ik zie dan ook weer graag artikelen van je verschijnen waar je het wel hebt over jouw 'core business'. -
iew schreef op vrijdag 17 mei 2013 om 08:04 | reageer
Smoesjes, dit had je natuurlijk echt wel gepland hahaha (zit maar wat te geinen hoor) maar moet zeggen dat er toch wel wat mooie tussen zitten, hoop dat je toch even hebt kunnen genieten.
Zelf fotografeer ik het liefste met bestaand licht, vind al dat geflits maar niets.
Ik ben dus precies het tegenover gestelde.
Af en toe een flinke bewerking schuw ik daarin tegen ook niet, en smaken verschillen nu eenmaal.
Toch weer een leuk artikel, vind het erg leuk dat hier vaak iets te lezen valt.
Ga zo door !
Groet, iew. -
heja schreef op vrijdag 17 mei 2013 om 08:22 | reageer
Hee, ochtendlicht.
Bon om eerlijk te zijn vind ik dat je er met een Jantje van Leiden af hebt gemaakt.
Inderdaad dat is niet leuk om te horen, maar ochtendlicht is mij heel wat anders.
Photos maken s'ochtends vroeg, is ook kunnen zeggen" nee vanochtend is het licht niet zoals ik wens", "dit kan beter"
Om mijn propos kracht bij te zetten een foto van de zonopkomst in midden Frankrijk, dus ongeveer dezelfde omstandigheden. -
-
LX schreef op vrijdag 17 mei 2013 om 08:39 | reageer
Tussen al dat professioneel geweld (wat zoeken die hier nog als ze alles al weten?) dan maar mijn simpele commentaar: ik vind het mooie foto's, met een voorkeur voor 3, 5 en 6. De foto's inspireren mij in ieder geval wel, dus thanks voor het plaatsen!
-
Erik V schreef op vrijdag 17 mei 2013 om 08:47 | reageer
@ Elja, zijn jullie niet gewend aan kritiek of zo? Ik vind het persoonlijk eerder van weinig respect naar collega landschap fotografen toe om zo'n artikel te plaatsten. Erik van Rosmalen maakt prachtige foto's op zijn eigen vakgebied, en als ik die lees schrijf geef ik hem ook graag die pluim. Maar als ik dit lees, moet je niet raar opkijken dat je wat kritiek krijgt. Dat deed ik destijds ook bij Ton, die maakt ook prachtige foto's maar zijn artikelen over macro en landschapsfotografie waren in mijn ogen ook onder de maat. Je kunt nu niet eenmaal overal goed in zijn.
Ik ben zelf beroepstrompettist en krijg ook regelmatig recensies te lezen over optredens waar ik aan mee heb gewerkt. Die zijn zeker ook niet altijd positief en soms hebben ze ook gelijk. Daar doe ik niet zo moeilijk over. Dat hoort erbij als je je in het openbaar begeeft met je werk. -
Filip schreef op vrijdag 17 mei 2013 om 09:30 | reageer
@ Erik de fotograaf...
Hey Erik, even een vraagje... Ik zie dat je foto's genomen zijn met de 24-70 2.8L... Ik heb zelf een canon 7D met een 24-104 4.0L (hobyfotograa), en ik twijfel er al hele tijd aan om me ook de 24-70 2.8 aan te schaffen (net als de 70-200 2.8 L trouwens )... Ik vraag me enkel af of het ontbreken van de IS op die lens echt een voelbaar gemis is. Ik zou die lens vnl willen voor het net nog mooiere bokeh dan op de 4.0 lens... -
ErikvanRosmalen schreef op vrijdag 17 mei 2013 om 10:13 | reageer
Nou, ik heb wel wat losgemaakt geloof ik Zoals ik al aangeef in het artikel, is dit niets meer dan mijn poging om mooi ochtendlicht te gebruiken naar mijn eigen bescheiden inzicht. Ik pretendeer hiermee dus ook helemaal niet ‘landschapsfotograaf’ te zijn, integendeel zelfs, zoals ik al schrijf. Dat dit van weinig respect getuigt naar landschapsfotografen vind ik dan ook niet aan de orde: ik pretendeer hiermee namelijk ook helemaal niet dat ik mensen wat wil leren op het technische of inhoudelijke vlak van natuurfotografie(zie ook de rubrieksaanduiding ‘Persoonlijk’, die is er niet voor niets). En inderdaad, bij mijn 77 vorige artikelen ben ik er ook nooit van uitgegaan dat ik iederéén wat nieuws kan leren.
Ik kijk met enorm veel bewondering naar – bijvoorbeeld – de natuurfotografie van collegablogger Johannes Klapwijk. Hij maakt jaloersmakend prachtige dingen waar ik de kennis, ambitie noch het geduld voor heb. Maar als hij een keer zijn nek zou uitsteken om hier een blog met portretten te delen, zou ik die met interesse lezen. Zou ik daar technisch veel van opsteken? Misschien niet. Zou ik kritiek hebben of verbeterpunten? Wellicht. Maar hoe hij een portret zou neerzetten zou ík wel heel interessant vinden.
Saai licht? Lijkt me voor een deel subjectief. Ik krijg namelijk ook heel andere reacties. Hier, maar ook ‘offline’, van mensen met kennis van zaken, die ik hoog heb zitten. De foto die heja laat zien is inderdaad zeker niet saai te noemen. Maar het is een heel andere sfeer. Zelf vind ik dat dan wat teveel van het goede, want ik hou meer van het subtiele. Maar dat is smaak en als heja hier een mooi blog aan besteedt met een reeks dergelijke foto’s dan kan ik dat ook zeker waarderen.
Kortom:
Alle kritiek is welkom, graag zelfs. Ik kan heel goed tegen kritiek. Maar ik kan de reactie van Elja wel prima begrijpen, want sommige reacties vind ik ook wel wat kort door de bocht. Dat vond ik overigens indertijd bij Ton ook al af en toe. Mag de kritiek opbouwend en binnen de context? Ik wil er immers ook van leren. -
ErikvanRosmalen schreef op vrijdag 17 mei 2013 om 10:14 | reageer
En @ Filip:
De IS mis ik totaal niet, maar ik heb ook nooit echt mét een objectief met IS gewerkt. Het is maar net waar je ‘m voor gebruikt. Als ik een (bruids)reportage schiet, is de combi 24-70 en 70-200/2.8 voor mij een ideale combinatie, maar voor losse portretten (en ook steeds meer voor kleine reportages) kies ik toch steeds vaker voor primes, die net wat meer scherpte bieden.
Optie is natuurlijk om hem ergens een dag te huren. En anders is er inmiddels natuurlijk een nieuwere IS-versie op de markt! -
martinphili schreef op vrijdag 17 mei 2013 om 13:07 | reageer
mja, het is natuurlijk wel fotografen eigen om kritiek te leveren op een foto zodra ze daar ook maar even de mogelijkheid toe zien.
Wellicht een beetje psychologie van de koude grond maar ik vermoed dat één van de oorzaken daarvan is dat men zichzelf een beter fotograaf voelt als men een ander kan afkraken.
En NIEMAND hoeft zich aangesproken te voelen -
Filip schreef op vrijdag 17 mei 2013 om 13:21 | reageer
@ Erik, merci voor de tip...
-
Erik schreef op vrijdag 17 mei 2013 om 21:00 | reageer
Nogmaals de Erik van de 1e reactie maar landschapsfotograaf of niet, bij zowel de eerste als de laatste foto is er wel degelijk goed gebruik gemaakt van het tegenlicht en het strijklicht over het gras heen. Het ochtendlicht is wel degelijk goed gebruikt, maar het is niet het licht van de zonsopgang, zoals heja denkt dat het "moet". Niet elke foto in het ochtendlicht is een (oververzadigde) zonsopgangsfoto.
Dat er verbetering vatbaar is dat mag ook, zeker als het niet je vakgebied is. Durf eens uit je vertrouwde omgeving te stappen en wat nieuws te doen en dat is wat Erik van R hier doet!
Gezien de discussie, goed dat hij geplaatst is wat mij betreft. -
Anton Rengers schreef op zaterdag 18 mei 2013 om 09:17 | reageer
Ben het wel eens met Erik V.
(en zijn reactie 'op het onbeschofte af'? nee) -
Erik schreef op zaterdag 18 mei 2013 om 10:00 | reageer
...nogmaals Erik V, nu ingelogd
@Erik van Rosmalen
Je zegt dat je er ook van wilt leren. Nu ben ik geen landschap fotograaf maar ik volg fotografen zoals Bas Meelker wel en dan steek je wel wat op qua technieken. Het 1e wat ik zou kopen als ik landschappen zou gaan fotograferen is een grijsverloopfilter. Daarnaast is het super belangrijk dat je weet wanneer je op een bepaalde plek moet zijn. Dus vroeg op en zorgen dat je een uur voor zonsopkomst op de plek van bestemming bent zodat je op de goede plek zit qua compositie als het licht op zijn mooist is.
Meer tips van Bas Meelker himself.
Trouwens, waarom vragen jullie niet aan zulke topfotografen om eens een paar gast artikelen te schrijven voor deze blog? -
ErikvanRosmalen schreef op zaterdag 18 mei 2013 om 10:41 | reageer
Dank je Erik V, met deze reactie kan ik veel meer dan je eerste.
En inderdaad, als ik meer kleurige luchten en echte zonsopgangen had willen fotograferen, had ik er minstens anderhalf uur eerder moeten zijn. Maar dat was niet mijn insteek. Het vroege ochtendlicht vind ik op een andere manier ook mooi, zij het inderdaad minder spectaculair. Jij vindt het saai, die mening respecteer ik, zoals ik al zei hou ik van dat subtiele. Een volgende keer (mits ik meer tijd heb) zal ik zeker proberen uitgebreider en vroeger op pad te gaan.
Wat betreft gastblogs:
Die zijn altijd van harte welkom, zie ook de richtlijnen die Elja op Photofacts heeft staan. Maar vergis je niet hoeveel tijd er in het schrijven van blogs gaat zitten, en dat niet elke (top)fotograaf daar tijd voor heeft (en hoeveel van dergelijke verzoeken ze zullen krijgen...). Maar ze zijn zeker welkom!
Overigens, Bas Meelker heeft al eens een gastblog geschreven met tips. De link die jij noemt is oorspronkelijk een Photofacts-artikel van Bas uit november 2010. Ik voeg de link ook even toe aan het artikel zelf! -
Elja Trum schreef op zaterdag 18 mei 2013 om 20:07 | reageer
@Erik; Overigens heeft Bas Meelker in 2010 een blog op Photofacts geplaatst met 10 landschapsfotografie tips.
Als je nog suggesties hebt van andere fotografen wil ik ze best actief benaderen met de vraag eens een blogje te schrijven of wellicht een interview te doen. -
Erik schreef op zondag 19 mei 2013 om 14:46 | reageer
Marsel van Oosten is wel 1 van mijn favoriete natuurfotografen uit Nederland. Jan Vermeer is ook zo iemand. Met andere fotografie houdt ik me niet actief bezig, maar jullie kennen vast wel topfotografen die zich bezig houden met andere disciplines zoals straatfotografie of portretten om maar wat te noemen.
Daarnaast zou het een idee kunnen zijn om elke maand een fotograaf aan het woord te laten die aan de Photofacts lezersfoto voorbij komen. Daar zitten ook prachtige foto's tussen en misschien kunnen ze daar wat over vertellen. Op Birdpix en Nederpix hebben ze ook de fotograaf van de maand en is erg interessant om te lezen over hun ervaringen. -
heja schreef op donderdag 23 mei 2013 om 13:00 | reageer
Inderdaad wat een réacties. Maar omdat smaken, en opvattingen persoonsgebonden zijn, blijven we gelukkig discuceren over wat wel en niet mooi is. Je moet een beetje relativeren, en toe kunnen geven, dat ondanks een menings verschil, of een andere visie, een photo gewoon mooi is. Net zoals toe kunnen geven dat de photo beter kan.
Om het even nu over mezelf te hebben en niet over Elja of Eric.
Na een tijd photos te hebben gemaakt wordt je (vind ik) een soort van kritisch ten opzichte van jezelf. En wat je 2 jaar geleden mooi vond is nu nog bof bof...
Perfectie bestaat niet, en het kan altijd beter.
Om terug te komen op de photos van Eric, ik blijf bij mijn eerste mening dat het stukken beter kan, en dat mijn photo, niet naar jouw smaak is OK, ( een photo bijna brut) iedereen heeft een andere kijk op ochtendlicht...
Maar je kan als je dat wil een kijkje komen nemen op mijn site en omdat we toch over landschaps photos praten dan maar direct een lien naar m'n album landscapes
http://www.hejaphoto.com/zenphoto/album=paysages maar ook op mijn blog, dat is een blog zonder prétentions, wat gewoon over photos praat,
http://hejaphoto.wordpress.com/.
Nee ik kom hier niet om mezelf te promoten, daar zijn andere middelen voor...
Maar gewoon om te laten zien dat je met een simpel phototoestel, als je vroeg je bed uitkomt mooie photos kunt maken.
Hendrik-Jan
édit, ik kan de opmaak niet aanpassen, en een lien direct naar mijn site werkt niet.
hj
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
5 Tips om met een veilig gevoel met je camera op vakantie te gaan
door Nando Harmsen
-
Straatfotografie tip: Check de regels in het buitenland
door Michiel Heijmans
-
Eindigt morgen: Profiteer vandaag nog van 40% korting
door Elja Trum
-
De beste en leukste besteding van je vakantiegeld
door Elja Trum
-
Tips voor op fotoreis. Deel 4: foto's veilig opslaan
door Nando Harmsen
-
5 Tips om van je vakantiefoto's mooie reisfoto's te maken
door Nando Harmsen
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.431 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.