Review: FotoCube VR1 360 graden fotografie draaitafel
donderdag 3 mei 2012, 20:47 door Elja Trum | 11.362x gelezen | 4 reactiesVan FotoCube ontving ik hun nieuwe 360 graden draaitafel. Met deze draaitafel moet je eenvoudig 360 graden foto's kunnen maken van producten, bijvoorbeeld voor het gebruik in een webwinkel. De foto's worden met behulp van de software automatisch genomen en de draaitafel draait automatisch zijn rondje. Een handige oplossing dus voor wanneer je veel van dit soort foto's moet maken.
In de doos
Het pakket bestaat eigenlijk uit verrassend weinig onderdelen; de draaitafel (een flinke zwarte doos met drie aansluitingen), een kunststof schijf (45 centimeter in diameter), een achtergrond paneel, een grijskaart, een voedingskabel, twee USB kabels, een software CD en een handleiding.
Hoewel je met deze set aan de slag kunt is het aan te raden zelf ook te zorgen voor een lichttent en bij voorkeur flitslicht. Daarnaast heb je uiteraard een camera nodig en een statief om deze op de juiste hoogte stabiel voor het product te kunnen plaatsen.
Software
De software bestaat uit drie onderdelen; de drivers voor de draaitafel, het pakket voor het maken van de foto's en software om de foto's om te zetten naar 360 graden afbeeldingen. De software is momenteel alleen voor Windows beschikbaar, maar schijnt via een een Windows Emulator voor Mac OS ook te werken (dit wordt echter officieel niet ondersteund).
Ik kan kort en duidelijk zijn over de software; deze is onoverzichtelijk en onnodig complex. Een duidelijk verbeterpunt. Gebruiksvriendelijke, overzichtelijke software zou erg helpen om het geheel wat eenvoudiger te maken. De eerste keer dat je het programma start gaat het je waarschijnlijk even duizelen voor je ogen..
Met behulp van de handleiding kun je het geheel aardig aan de praat krijgen. De software is trouwens niet door FotoCube gemaakt, maar door de leverancier van de draaitafel. Deze review heb ik eind vorig jaar uitgevoerd, FotoCube geeft aan dat de software inmiddels verder ontwikkeld is en steeds stabieler en gebruikersvriendelijker wordt. In de versie die ik getest heb ging nogal eens wat mis.
Gelukkig kun je een aantal instellingen voor de software opslaan in het programma (die dan wel weer handmatig ingeladen moeten worden), maar je zult na een eventuele crash al snel weer een minuut bezig zijn om weer verder te kunnen. Zonde van de tijd en het gedoe.
FotoCube biedt overigens een aantal video tutorials aan om je, naast de bijgeleverde handleiding, te helpen met het gebruik van de set. Ook kun je hen telefonisch of per e-mail bereiken met vragen. Hieronder een video met een demo van de 360 graden draaitafel en de software in actie.
De software waarmee je de foto's samenvoegt is gelukkig iets moderner van opzet en heeft een prettigere interface. Ook is er een Nederlandstalige instelling beschikbaar.
Het programma kan je 360 graden foto exporteren als Quicktime, Flash of HTML5 object. Die laatste is voor gebruik op het internet eigenlijk de beste keuze omdat deze versie ook zal werken op bijvoorbeeld iPads.
Conclusie
Voor een product dat vanaf zo'n 700 euro te krijgen is, valt vooral de software heel erg tegen. De hardware functioneert verder goed en is prima voor gebruik in een studio. Ik zou er niet zo snel voor kiezen om de apparatuur veel mee te nemen naar verschillende locaties.
Hoewel de prijs nog steeds stevig is, is de FotoCube VR1 360 graden draaitafel nog altijd een budgetoplossing. Een vergelijkbaar systeem van de concurrent kost al gauw het vijfvoudige. Ben je zelf geen (product)fotograaf, dan zul je met dit systeem in mijn ogen niet direct de resultaten halen die je zou willen. Daarvoor is extra kennis en vooral oefening toch wel een vereiste. Als beginner zul je in eerste instantie de nodige uren kwijt zijn om tot goede resultaten te komen.
Heb je wel ervaring met productfotografie en moet je veel 360 graden foto's maken, dan is de FotoCube VR1 360 zeker het proberen waard; je moet even met de software leren omgaan, maar daarna kun je behoorlijk snel meerdere 360 graden productfoto's maken.
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-witfotografie, flitsfotografie en portretfotografie.
4 reacties
-
RonvanderKolk schreef op donderdag 3 mei 2012 om 22:19 | reageer
Voor minimaal 700 euro (ex BTW wel te verstaan) heb je dan een standaardoplossing zonder flexibiliteit, terwijl elk product anders is. De voorbeelden op de site laten zien dat je ernstig overbelichte foto's krijgt als je graag een witte ondergrond wilt.
De witte auto bij de voorbeelden valt ook grotendeels weg tegen de witte ondergrond. Dat is waarom ik zelf geen lichttent gebruik voor 360 graden foto's, maar precies het omgekeerde. Ander komt je echt in de problemen met witte producten of producten van glas, metaal, hoogglanzend kunststof, etcetera. -
discocandy schreef op vrijdag 4 mei 2012 om 19:33 | reageer
Regelmatig dit gedaan met Object2vr.
Naar mijn idee een veel beter programma om te gebruiken.
De rotator is heel simpel zelf te maken. Dus zeker een dure oplossing naar mijn mening. -
Elja Trum schreef op vrijdag 4 mei 2012 om 22:24 | reageer
@Discocandy; voor het samenvoegen van de beelden wordt hier dus ook Object2vr gebruikt. Het gaat dan ook voornamelijk om de rotator en het geautomatiseerd schieten van de benodigde foto's. Wat voor een oplossing zou jij daarvoor gebruiken?
Ik heb zelf in het verleden wel eens gewerkt met een rotator op basis van een draaischijf voor een televisie. Dat werkt prima, maar je moet na elke foto handmatig de schijf draaien.
Het wordt daarmee een er arbeidsintensief klusje; zeker als je tientallen 360 graden foto's te maken hebt. Dat gaat dan met deze oplossing een stukje eenvoudiger.. -
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
De hele sterrenhemel in één foto
door Nando Harmsen
-
Zo kun je productfoto's vrijstaand maken
door Michelle Peeters
-
11 tips: Productfoto's maken, hoe doe je dat?
door Michelle Peeters
-
Ondernemende fotograaf gezocht. Welke ambities heb jij?
door Redactie
-
Oude gloeilampen fotograferen; Hanne van Baarle
door Michelle Peeters
-
Gratis productfotografie eBook door Eberhard Schuy
door Elja Trum
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.430 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.