Lightroom tip: foto's exporteren met folder structuur
maandag 20 december 2010, 15:09 door Joost de Valk | 9.994x gelezen | 11 reactiesHet zijn van die kleine dingetjes die het leven mooi maken. Ik was, als relatieve Lightroom (en spiegelreflex) beginneling, bezig mijn foto's van de afgelopen maanden te exporteren. Tot mijn ongenoegen kon dat via de normale export methodes alleen maar door alle files naar één directory te exporteren, in plaats van ze te bewaren in de mooie folder structuur die Lightroom automatisch voor je maakt op datum.
Elja, mijn steun en toeverlaat in dit soort paniek situaties, had tot mijn ontsteltenis ook niet direct een oplossing. Toen maar eens gaan Googlen, en al snel kwam ik terecht bij wat ik niet anders kan omschrijven dan als een extreem fijne Lightroom plugin: LR/TreeExporter. Deze plugin doet wat Lightroom zelf zou moeten doen: het biedt je de mogelijkheid om de folder structuur mee te exporteren, ongeacht of je nu de ruwe files of JPGs wil exporteren.
De interface lijkt op de standaard export functionaliteit:
De plugin is wat men noemt 'donationware'. De standaard versie is restricted tot het exporteren van 15 foto's. Als je een donatie doet van een door jou zelf te bepalen bedrag (let op: in dit geval komt daar komt nog wel 17,5% BTW bij), krijg je meteen per mail een serial toegestuurd waarmee je onbeperkt foto's kunt exporteren.
De auteur heeft nog meer plugins voor Lightroom, ik heb ze nog niet gebruikt maar misschien dat iemand anders ze hier al gebruikt heeft? Zo ja, deel je ervaringen in de comments!
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Zelfstandig WordPress & SEO Consultant en pro-blogger uit Wijchen. Wat hier veel interessanter is: beginnend DSLR fotograaf met een Canon EOS 550D. Ik fotografeer eigenlijk alles wat lost en vast zit, maar vooral toch wel (mijn eigen) kinderen.
11 reacties
-
-
-
yoast schreef op maandag 20 december 2010 om 21:15 | reageer
Hoi Reinoud, dan heb je duidelijk dat probleem niet Ik hou naast mijn catalog ook nog een export van al mijn foto's in .JPG op een schijf, en dan is dit erg makkelijk!
JBB: ja die plugin ziet er ook erg mooi uit en ga ik zeker ook nog even proberen! -
Reinoud schreef op maandag 20 december 2010 om 21:25 | reageer
Waarom zou je die export willen bewaren? Ik bewaar alles al in Lightroom. Daar zitten niet alleen alle originelen in, samen met een of meerdere verschillende bewerkingen, maar daar kan ik het ook vinden op datum, of op keyword, of op diafragma en sluitertijd genomen met een specifieke body. En dat allemaal in de hoogst mogelijke kwaliteit: namelijk de originele.
-
EdC schreef op maandag 20 december 2010 om 21:43 | reageer
Yoast de Valk. Sorry, ik kan Reinoud een hand geven, want ik snap het probleem ook niet. Maar mooi natuurlijk dat er in ieder geval een oplossing voor bestaat.
Ik heb jouw website bekeken en denk dat je het hebt over iets waar webdesigners mee kunnen worstelen en voor die beroepsgroep is Lightroom niet voor ontwikkeld. Maar misschien is het tijd voor een aanpassing. -
Elja Trum schreef op maandag 20 december 2010 om 21:49 | reageer
Zelf heb ik deze functie nog niet gemist in Lightroom, maar ik zie eigenlijk wel in dat het handig kan zijn. Bijvoorbeeld bij het exporteren van grotere projecten die meerdere shoots omvatten. Dan kun je alles in één keer exporteren in plaats van per map.
Er zijn vast fotografen waarbij deze plugin prima in hun workflow kan passen. Dat het wellicht niet het merendeel van de fotografen is maakt weinig uit toch? -
-
Peter van Veen schreef op dinsdag 21 december 2010 om 07:37 | reageer
Het vraagstuk waarmee @Yoast worstelt is denk ik wel een klassieker. Ik merk dat bij veel mensen die beginnen met Lightroom. Men wil toch graag de controle houden over het eindproduct, en dat is meestal in de vorm van ordelijk en gestructureerd mapjes met JPGs.
Niks mis mee hoor, maar het is voor 99% van de gevallen helemaal niet nodig. Maar het vereist wel even een omslag in het denken! -
EdC schreef op dinsdag 21 december 2010 om 10:17 | reageer
Peter, het werken met mapjes is inderdaad zó 2005. . Mapjes lijken gestructureerd, maar in welk mapje staat een foto? Werken met trefwoorden is handiger. Het zou nog mooier zijn als je kunt zoeken/vinden op meer trefwoorden, zoals tijdens het googlen.
Maar mapjes zijn onuitroeibaar. Ook beeldbanken en websites van stockbureaus zijn zo opgebouwd. Zoeken gebeurt kennelijk redelijk ongestructureerd. -
nldazuu schreef op dinsdag 21 december 2010 om 22:26 | reageer
Ik werk met LR/Mogrify plugin. Gebruik ik voornamelijk om bij exports naar Flickr de foto's van kaders en text en/of watermerk te voorzien. Tevens zitten er nog een paar prima export processing functies in. Werkt er prettig om je exports net wat extra's te geven.
//Dave
ps.. leuk artikel, prettig dat voor deze specifieke behoeften zulke plugins bestaan -
Reinoud schreef op woensdag 22 december 2010 om 01:15 | reageer
EdC: de beeldbank van de krant waat ik een tijdje heb gewerkt gebruikte weliswaar mappen, maar die werden gehashd. Dat wil zoveel zeggen als dat de foto's er schijnbaar willekeurig over werden verdeeld.
Op de website van de applicatie die erop draainde kon hij het wel laten zien *alsof* het mapjes waren. Op datum, op onderwerp, op fotograaf enzovoort. Maar meer dan een representatie van een van de zoekingangen is het niet.
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Een dagje vanuit een fotohut fotograferen
door Nando Harmsen
-
De jaarlijkse grote update van Lightroom en Photoshop
door Nando Harmsen
-
Bewerk je foto's als een pro
door Elja Trum
-
Hoe start je met Lightroom Classic?
door Nando Harmsen
-
Lightroom update met generatieve AI
door Nando Harmsen
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.432 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.