Straatfotografie tip: JPG of RAW: Een aloude keuze
vrijdag 19 juli 2024, 16:08 door Michiel Heijmans | 1.299x gelezen | 6 reactiesEen discussie die al gevoerd wordt sinds we digitale camera's hebben. Schiet je RAW, JPG of allebei? Het zijn de mogelijke bestandsformaten voor je foto's. Welke je kiest, kun je instellen in je camera, meestal al op het eerste tabje bij je camera-instellingen.
Het makkelijke antwoord: RAW. Daarmee kun je in de nabewerking meer details terughalen. En dat is helemaal waar, niets tussen te krijgen. Maar het gevolg is ook dat je harde schijf sneller volloopt.
RAW en JPG is handig als je film simulaties in je camera hebt. De Fujifilm X100 en de Ricoh GR hebben dat allebei. Dan maak je bijvoorbeeld zwart-wit foto's, maar heb je alle kleuren nog in je RAW-bestand.
Ikzelf? Straatfotografie schiet ik in meestal JPG. De kans dat ik de foto af ga drukken op 2 bij 3 meter is klein. Voor boeken heb ik dat formaat niet nodig, en 40x60 centimeter is een mooi expositie-formaat.
Met de megapixels in mijn camera's kan dat eventueel best groter. En ik vind het heerlijk bewust te kiezen voor kleur of zwart-wit, bijvoorbeeld. Het voegt wat toe aan mijn wandeling!
Deze tip om betere straatfoto's te maken is één van de 101 tips uit mijn boek over straatfotografie. Wil je de andere 100 tips ook lezen? Bestel dan mijn boek De Straatfotobijbel.
» Bestel De Straatfotobijbel
Over de auteur
Michiel is professioneel straatfotograaf en geeft workshops en lezingen over straatfotografie. Hij schrijft columns voor Focus Magazine en is erg actief op Instagram. Daar vind je dagelijks inspiratie en tips voor je eigen straatfotografie!
6 reacties
-
Donald Willemsen schreef op maandag 22 juli 2024 om 10:55 | reageer
Michiel, ik denk dat fotograferen in Raw ALTIJD de beste keuze is, als je de foto gaat omzetten naar z/w. Niet alleen omdat je dan in de naderwerking meer detail kan terughalen. Veel belangrijker vind ik dat je bij het omzetten naar z/w per kleur het contrast kan bepalen en daarmee ook de aandacht van de kijker kan sturen. Bij JPG is dat toch een stuk ingewikkelder, zo niet vrijwel onmogelijk.
Het argument ben de grote bestanden die veel plaats innemen op de harde schijf gaat allang niet meer op. Ten eerste de opslagcapaciteit is tegenwoordig enorm gegroeid. 2. Je hebt de optie van externe harde schijven of SSD's. 3. Wat denk je van een NAS? Als je een beetje verstandig te werk gaat, hoef je in feite geen enkele foto op de pc of laptop te hebben staan.
Op mijn c-schijf staat geen enkele foto, Lightroom bibliotheek of Luminar bibliotheek. Die staan op andere interne/externe schijven.
Als het erop aankomt hoef je ook niet alle RAW-bestanden tot in het oneindige te bewaren. De mislukkelingen, want die heeft iedereen, gooi je sowieso al weg. -
Michiel Heijmans schreef op maandag 22 juli 2024 om 19:32 | reageer
Er is een enorme groep (inmiddels ook jonge) mensen die analoog omarmt, en daarmee ook van te voren kiest voor een vorm / rolletje / kleur of zwartwit. Het maken van de keuze kan zeer bewust zijn, zeker met bijvoorbeeld de Fujifilm film simulations. Het voegt iets extra's toe aan je fotografie en helpt zeker de groep fotografen die niet per se uren aan de nabewerking wil besteden.
Met JPG kies je dus voor een bepaalde manier van fotograferen, met een beoogt eindresultaat. De stelling dat RAW altijd beter is, geldt alleen als je niet zeker genoeg bent van je foto, waardoor je met RAW een (overigens erg prettige) zekerheid inbouwt. Je kunt er dan nog zoveel meer mee. Maar jezelf beperken door eens met JPG te schieten is heerlijk.
Overigens schiet ik al mijn commerciële opdrachten 100% RAW. Daar wil ik die zekerheid absoluut hebben. Voor straatfotografie (waar het boek over gaat) of bijvoorbeeld vakantiekiekjes kan JPG een hele fijne keuze zijn.
Dank voor je mening! -
Donald Willemsen schreef op dinsdag 23 juli 2024 om 11:11 | reageer
Michiel, dat ik altijd in Raw fotografeer bij straatfotografie heeft niets te maken met onzekerheid over het resultaat. Voor mij is straatfotografie bij uitstek geschikt om dat in z/w te laten zien. Eerder dan in kleur zelfs (uitzondering daargelaten).
Fotograferen in Raw is dan in mijn ogen de beste manier om maximale invloed te kunnen uitoefenen op het resultaat. Of dat nu z/w of kleur is, doet er dan eigenlijk niet toe.
Bij Raw kan je wel een omzetting naar z/w op de beste manier uitvoeren, omdat zoals ik al eerder heb aangegeven je per kleur kan werken naar een goed contrast in de foto waarmee je de kijker kan sturen. Dat zie je ook terug in de foto die je bij het artikel hebt geplaatst. De man met de pet is duidelijk het hoofdonderwerp en de aandachtstrekker. Mooie foto trouwens. Ik zie zoiets graag. Het gebrek aan kleur maakt die foto juist zo goed. -
RAWshooter schreef op dinsdag 23 juli 2024 om 18:11 | reageer
Als je in RAW kunt schieten en toch JPG gebruikt heb je iets niet begrepen. En als je denkt dat het afdrukformaat iets met die keuze te maken heeft heb je heel veel niet begrepen. Zoals Donald zegt: RAW geeft altijd meer ruimte voor bewerken en zal altijd een beter resultaat opleveren.
Overigens klopt je vorige artikel ook niet. Het menselijk oog heeft een brandpunt van ongeveer 70mm (kleinbeeld of full frame). Dat hoef je niet te geloven, je kunt het eenvoudig zelf vaststellen. Schroef een zoomlens op je camera die het bereik 35-70mm omvat. Kijk met een oog door de zoeker, met het andere naar de scene. Zoom totdat de grootte van je onderwerp overeen komt met wat je oog ziet. Voila.
Dat het oog veel meer eromheen ziet doet niet ter zake. Je oog wil het onderwerp altijd in het midden hebben, daar heb je een ingebouwd statief voor: je hals. -
Michiel Heijmans schreef op woensdag 24 juli 2024 om 08:38 | reageer
Dank voor je mening!
-
Michiel Heijmans schreef op woensdag 24 juli 2024 om 08:36 | reageer
Dankjewel voor het compliment, Donald!
We bedoelen hetzelfde, hoor. Eens dat je met RAW de meeste mogelijkheden hebt. Het is een keuze.
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Een raw-bestand 90% kleiner maken met lossy DNG
door Nando Harmsen
-
Flitsfotografie tip: Combineer lampen met je flitslicht
door Elja Trum
-
Cursus Adobe Camera RAW
door Elja Trum
-
Is er een reden om zowel raw als jpeg op te slaan?
door Nando Harmsen
-
Iedereen fotografeert in raw, er zijn geen uitzonderingen
door Nando Harmsen
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.432 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.