4 tips om Lightroom te gebruiken in je selectieproces
maandag 15 mei 2017, 21:42 door Elvira Smit | 10.200x gelezen | 20 reactiesEr is niet één recept voor de beste workflow. Maar wat wél helpt, is kijken hoe anderen het doen. Inmiddels heb ik heel wat truukjes van andere fotografen 'gejat'.
Daarom nu eens een kijkje in mijn keuken: hieronder zie je hoe ik te werk ging na het fotograferen van de marathon in Rotterdam.
Eigenlijk begint het selectieproces al als je fotografeert – je kunt immers niet alles fotograferen (hoewel, in de toekomst misschien wel). Maar nu start ik voor het gemak even met een camera vol foto's.
Die importeer ik bij thuiskomst direct in Lightroom. Er zijn legio fotografen die er een sport van maken om dat moment zo lang mogelijk uit te stellen maar ik kan dat niet.
Doel van dat uitstellen in dat je emoties over die foto's veel minder in de weg zitten als je ze (veel) later bekijkt. Ik probeer dat op een andere manier te omzeilen. Daarover later meer.
1. Ik organiseer mijn foto's in Lightroom
Toen ik startte met Lightroom was de heersende opinie dat je het beste voor ieder jaar een aparte catalogus kon maken. Anders zou de catalogus 'te zwaar' worden en Lightroom desgevolg steeds langzamer.
Dat deed ik dus netjes, tot 2015, toen las ik dat Lightroom significant was verbeterd en computers trouwens ook.
Sindsdien stop ik alles in één catalogus, maar wél georganiseerd. Ieder jaar heeft een aparte map. Bij het importeren van de foto's plaats ik deze in een map die ik de maandcijfers en de naam van het evenement mee geef.
Zo staat alles automatisch op volgorde in Lightroom. En op mijn computer. Dat doe ik overigens niet bij thematische foto's waarvan de datum voor mij niet uitmaakt, zoals het mapje museumbezoeken. Daarin staan mijn eigen stock foto's die ik gebruik voor mijn blogartikelen.
Zoals je ziet staan er in die ene catalogus inmiddels ruim 20.000 foto's. Maar ik merk niks van enige traagheid (al zal dat vast ook aan de kwaliteit van mijn desktop liggen).
Goed, de 226 foto's van de marathon in Rotterdam zijn geïmporteerd. En nu?
2. De eerste beoordeling doe ik direct na de import
Nu volgt het meest intuïtieve gedeelte. Ik ga één voor één op een groot scherm door de foto's. Bij iedere foto kies ik slechts één woord uit de volgende drie: ja, misschien of nee.
Bij een ja en misschien klik ik op de P, de foto krijgt dan een vlaggetje. Die gevlagde foto's bewerk ik ook licht na. Ik schiet mijn foto's altijd in RAW omdat je dan álle beschikbare informatie behoudt. Maar de ietwat vlakke foto's moeten altijd wel wat meer 'smoel' krijgen.
Bij mij behelst dat vaak niet meer dan een klein beetje schuiven met het contrast, de zwarten en de highlights.
Zie hieronder een deel van het resultaat van deze eerste selectie. De vlaggetjes zijn linksboven de foto te zien. In Lightroom kun je ook filteren hierop, zodat je enkel de gevlagde foto's ziet.
Een paar dagen later ga ik nog eens door die gevlagde foto's heen. Ik laat de foto's bewust rusten om te zorgen dat ik mijn emoties niet verwar met de kwaliteit van de foto. Straatfotograaf Gary Winogrand zei dat ooit mooier:
'Photographers mistake the emotion they feel while taking the photo as a judgment that the photograph is good'.
Enfin, na een paar dagen kijk ik dus nog eens. De foto's die ik dan nog steeds goed vind, krijgen een kleurtje. In onderstaand geval geel.
3. Ik ga puzzelen met de volgorde in collections (Lightroom)
De geel gemarkeerde foto's gooi ik allemaal in een nieuw mapje onder 'Collections'. Waarom? Omdat ze dan allemaal netjes bij elkaar staan én omdat je daar eindeloos kunt schuiven met de volgorde. Dat kun je niet in de Library in Lightroom.
Bovendien staan je beste series zo overzichtelijk bij elkaar. Daarnaast heb ik ook een mapje met good shots gemaakt. Daar stop ik vanaf nu alle door mij gemaakte foto's in die ik goed vind, maar die nog nergens bij passen. Een soort inspiratiemapje.
4. Ik druk de beste foto's af
Weer een dag of paar dagen later doe ik nóg eens hetzelfde. Het gebeurt soms dat ik dan nog van mening verander. Het voorlopige eindresultaat druk ik af.
Niet op een geavanceerde fotoprinter of bij een drukkerij. Nee, ik vloek in de kerk want meestal gebruik ik gewoon A4 papier en print de hele boel op een normale kleurenprinter (!).
Waarom?
Ik bleek telkens te lui om mijn bestanden op te sturen naar een drukkerij. Ik vergat het, en zo stokte het hele selectieproces iedere keer weer. Dat vond ik zonde en ik begon uit pure nood de boel te printen op een normale kantoorprinter.
Ik merkte dat dat in deze fase eigenlijk gewoon prima is. Het gaat erom of de foto 'vertelkracht' heeft, en dat hangt eigenlijk nooit af van de kwaliteit van de afdruk. Zo omzeil ik dus mijn eigen luiheid.
Vervolgens leg ik die foto's neer op mijn eettafel. Ik kijk er steeds naar in het voorbijgaan. Na een week weet ik of er potentie zit in één of meerdere foto's. Meestal raak ik al eerder verveeld met mijn eigen beelden.
Leuk bijeffect: doordat ze zo open op de eettafel liggen, vormen ze een amusant gespreksonderwerp wanneer mensen langskomen. Iedereen bemoeit zich er graag tegenaan. En dat vind ik leuk, want ook dat scherpt mijn blik.
Al dat gekijk leidt dan uiteindelijk tot een serie. In dit geval niet een héle goede serie, maar toch, een serie. Over de randgebeurtenissen tijdens de marathon in Rotterdam. Het hele selectieproces doorlopen is belangrijker dan het resultaat, vind ik. Want hoe vaker je dat doet, hoe beter je wordt.
En wat doe ik met de rest van mijn foto's?
Die bewaar ik allemaal op mijn computer. Een beetje uit luiheid maar ook omdat ik het niet prettig vind om foto's écht te verwijderen.
Eens per jaar kijk ik nog eens naar alle gemaakte foto's – heel soms blijkt er dan toch nog een pareltje tussen te zitten die ik eerder niet zag. En ben ik blij dat ik ze dus niet heb verwijderd.
Ben je op zoek naar straatfotografietips?
Die vind je ook op mijn eigen blog.
Jouw workflow
Wat is jouw workflow voor het selecteren van foto's?
Laat het me weten in de reacties!
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Ik heb een eigen fotografieblog, Kronkeling. Daar schrijf ik om de week twee artikelen. Over hoe je je blik kunt scherpen, je creativiteit kunt aanwakkeren, en over fotografen die mij inspireren. Geen technische zaken, wél over hoe je leert kijken. En dat blijkt nog een hele klus. Een mooi startpunt zijn de Kronkeltips, die vind je hier.
20 reacties
-
gast schreef op maandag 15 mei 2017 om 22:16 | reageer
geweldig ga ik ook proberen!!!
-
Elvira Smit schreef op maandag 15 mei 2017 om 22:39 | reageer
@gast: Leuk om te horen, succes!
-
ErikvanRosmalen schreef op dinsdag 16 mei 2017 om 08:28 | reageer
Ik doe het ook ongeveer zo. Heb je toevallig ook ervaring met PhotoMechanic? Als selectietool naast/voor je naar Lightroom gaat? Hoor er veel goede verhalen over, dat het nogal wat tijdswinst met zich meebrengt.
-
Marco schreef op dinsdag 16 mei 2017 om 09:32 | reageer
Photomecanic wordt veel gebruikt door sportfotograven.
-
Elvira Smit schreef op dinsdag 16 mei 2017 om 09:50 | reageer
Dag Erik, Ik ben niet bekend met PhotoMecanic maar ik ga zeker eens kijken wat het is en of ik het kan gebruiken. @Marco: kan me voorstellen dat bij sportfotografen de noodzaak hoog is om snel te kunnen selecteren (gezien de grote aantallen foto's die zij meestal maken).
-
Damien Franscoise schreef op dinsdag 16 mei 2017 om 11:13 | reageer
Ik werk als trouwfotograaf en maak altijd de selecties in Photomecanic. Dit programma gebruikt het ingebouwde jpeg-je van een raw om weer te geven. Hierdoor is het programma supersnel in het scherp weergeven van je foto en kun je zonder vertraging kiezen of je een foto bewaart of weg wil gooien.
-
Luc Vancamp schreef op dinsdag 16 mei 2017 om 13:31 | reageer
Dat afprinten deed ik nog niet, maar dit is noodzakelij. een foto in 'real life' is anders dan op het scherm en idd, je kijkt er voordurend naar op je huiselijke omgeving, zodat de emoties van tijdens of pas na wegdijnen.
-
ErikvanRosmalen schreef op dinsdag 16 mei 2017 om 14:21 | reageer
@Damien: Ik hoor er inderdaad met name veel trouwfotografen over. Ik ben toch wel nieuwsgierig of en hoe het werkt, al heb ik over het algemeen minder grote bulks aan selecties te verwerken. En het is weer een extra programma naast je workflow. Maar het schijnt inderdaad veel tijdwinst op te leveren.
-
Damien Franscoise schreef op dinsdag 16 mei 2017 om 16:00 | reageer
@ErikvanRosmalen: klopt, veel trouwfotografen gebruiken het programma vanwege de grote hoeveelheid bestanden waarmee we werken en waar snel en efficient een selectie van gemaakt moet worden. Als voorbeeld: van mijn laatste bruiloft ben ik met 3600 foto's terug gekomen en dat moet uiteindelijk teruggebracht worden naar ongeveer 500. Voor dat soort situaties is Photomechanic echt fantastisch, de snelheid is niet te overtreffen en wanneer je zoveel foto's na moet lopen is iedere seconde per foto een grote winst.
-
Rob schreef op dinsdag 16 mei 2017 om 16:30 | reageer
Hi Elvira,
Ik gebruik LR CC en maak voor elke opdracht / project een catalogus. Zo blijft de catalogus lekker klein en overzichtelijk. Selecteren doe ik ook met de keuze, ja, nee, misschien. Na een vlag Ja verzamel ik alle gekozen foto's voor nabewerking. De foto's die gereed zijn krijgen kleur label groen. Daarna kan ik alle groene foto's filteren en exporteren als jpg en vervolgens delen oid.
De export foto's sla ik op in een aparte map met dezelfde naam als de catalogus. -
Huub Keulers schreef op dinsdag 16 mei 2017 om 16:42 | reageer
Mooi en lekker leesbaar artikel Elvira. Leuk om te lezen en leerzaam. Zelf gebruik ik de combinatie van Photomechanic en Lightroom. Photomechanic voor het beoordelen en selecteren van mijn beste foto's die ik nadien importeer in Lightroom. Photomechanic is namelijk behoorlijk sterk in het laden en selecteren van de beelden. Veel sportfotografen gebruiken derhalve de mix Photomechanic en Lightroom.
-
Elvira Smit schreef op dinsdag 16 mei 2017 om 16:45 | reageer
@LucvanKamp: klopt, op een scherm is het resultaat veel lichter dan wanneer je een foto print. Inderdaad belangrijk om dat verschil ook écht te zien en je foto's dus af te drukken.
@Rob: Goede toevoeging. Zelf werk ik niet met opdrachten of grote projecten, maar ik kan me voorstellen dat als je dat wel doet, het erg prettig is om in een aparte catalogus aan de slag te gaan.
@ Huubkeulers: Dank voor je compliment! En leuk dat ik zo ook weer wat leer, ik kende Photomechanic helemaal niet. Ga er zeker naar kijken na al die aanbevelingen! -
Arida Winands schreef op dinsdag 16 mei 2017 om 16:48 | reageer
Dank je,ga dit proberen 'k heb nog steeds geen goede manier gevonden dus!!!
-
Gerard schreef op dinsdag 16 mei 2017 om 19:28 | reageer
Ik schiet in RAW.
Als ik thuiskom download ik de foto's in een map, geef deze een naam en ga selecteren.
Ik begin de MAP-naam met de naam van het evenement en de datum, bv. Cityrun 2017-05-23.
Alles wat niet aan mijn eisen voldoet gooi ik gelijk weg. De dag erna of zo doe ik dat nog een keer.
Dan importeer ik de foto's in LR, bewerk ze in LR, PSE en NIK en sla ze op in een nieuwe map in dezelfde map als waar de RAW bestanden staan en dezelfde naam, maar dan met de vermelding JPEG.
Achter het nummer van de foto zet ik ook het aantal pixels van de lange zijde b.v. 5888-1250.jpeg. Soms maak ik van één foto twee versies, een printversie, bv. 3500 pixels en een webversie, lange zijde bv. 1400 pixels.
Groet,
Gerard -
John schreef op dinsdag 16 mei 2017 om 21:05 | reageer
Mijn manier van selecteren is door middel van de classificatie die Lightroom ook als functie heeft, in plaats van vlaggen en kleuren. Als ik het niets vind, geef ik een 1, dan weet ik dat de foto beoordeeld is. De twijfel gevallen krijgen een 3, betere een 4 en de beste foto's een 5. Ook hierin laat ik een tijdje rusten om nogmaals te oordelen bij 3 of hoger. Tijdens het beoordelen corrigeer ik de belichting indien nodig. Uiteindelijk worden de foto's met classificatie vier en vijf opgenomen in een foto boek of prints. De foto's met classificatie vijf wil ik dan duidelijk uit laten springen in mijn fotoboek.
-
Chris Oomes schreef op dinsdag 16 mei 2017 om 22:18 | reageer
Leuke Blog. Ik doe het precies zo, maar dan niet met lightroom. En... ik dwing mezelf vaak om van elk 'fotorolletje' er twee uit te printen; een landscape, en een portret. Die schuif ik in twee lijstjes in de keuken. En idd leuke gespreksstof voor thuis of als er iemand langskomt : )
-
Diny Bakkes-Kruithof schreef op woensdag 17 mei 2017 om 15:19 | reageer
Goed idee, ga ik ook eens proberen.
Ik selecteer nu mijn foto's eerst in het RAW-programma van photoshop. Ik selecteer per keer 20 foto's en kijk dan of ze scherp zijn en ook al een beetje of de foto op zich mij aan staat.
Daarna ga ik naar Bridge en selecteer dan de foto's die veel op elkaar lijken en kijk welke ik daar de mooiste van vind, deze doe ik in een aparte map en ga die daarna bewerken. -
gast schreef op woensdag 17 mei 2017 om 17:33 | reageer
Thanks. Dit is iets waar ik altijd mee worstel. Ik vraag me altijd af of ik wel effectief bezig ben ^_^"
Mijn proces gaat als volgt:
1) Ik importeer mijn foto's en probeer alvast de echte mislukte foto's over te slaan.
2) Alle nieuw geïmporteerde foto's krijgen een rode label. Ik heb een smart collection met alle foto's met rode labels. Zo wordt ik altijd geconfronteerd met nog 'openstaande' foto's.
3) Ik ga vlaggen: nietszeggende en onscherpe foto's weiger ik en de rest krijgt een vlag.
4) Alle gevlagde foto's krijgen nu de kleur geel. Ook hier heb ik een aparte smart collection voor.
5) Nu ga ik sterren geven. Alles wat niets toevoegt aan 'het' verhaal krijgt 1 ster. Vaak zijn dit de overblijfselen van keuzes uit gelijkwaardige foto's (denk aan burst-mode). 2 en 3 sterren zijn voor foto's die oké en goed. 4 en 5 sterren is (kandidaat) portfoliomateriaal en overstijgt dus eigenlijk het thema an sich.
6) Alle foto's met twee of meer sterren krijgen de kleur groen, met wederom een eigen collectie.
7) Ik ga alle foto's bewerken, maar foto's met 3 sterren of meer bewerk ik vaak ook extra in photoshop.
8) Over het algemeen exporteer ik nu de foto's. Afhankelijk van de grootte van mijn selectie beperk ik soms mijn export tot foto's met 3 sterren en hoger. Het laatste voorbeeld is tijdens de huldiging van Feyenoord: 200 foto's, 96 met twee sterren of meer, 25 met drie sterren (waarvan twee met vier sterren). -
Yosh schreef op woensdag 17 mei 2017 om 17:34 | reageer
Thanks. Dit is iets waar ik altijd mee worstel. Ik vraag me altijd af of ik wel effectief bezig ben ^_^"
Mijn proces gaat als volgt:
1) Ik importeer mijn foto's en probeer alvast de echte mislukte foto's over te slaan.
2) Alle nieuw geïmporteerde foto's krijgen een rode label. Ik heb een smart collection met alle foto's met rode labels. Zo wordt ik altijd geconfronteerd met nog 'openstaande' foto's.
3) Ik ga vlaggen: nietszeggende en onscherpe foto's weiger ik en de rest krijgt een vlag.
4) Alle gevlagde foto's krijgen nu de kleur geel. Ook hier heb ik een aparte smart collection voor.
5) Nu ga ik sterren geven. Alles wat niets toevoegt aan 'het' verhaal krijgt 1 ster. Vaak zijn dit de overblijfselen van keuzes uit gelijkwaardige foto's (denk aan burst-mode). 2 en 3 sterren zijn voor foto's die oké en goed. 4 en 5 sterren is (kandidaat) portfoliomateriaal en overstijgt dus eigenlijk het thema an sich.
6) Alle foto's met twee of meer sterren krijgen de kleur groen, met wederom een eigen collectie.
7) Ik ga alle foto's bewerken, maar foto's met 3 sterren of meer bewerk ik vaak ook extra in photoshop.
8) Over het algemeen exporteer ik nu de foto's. Afhankelijk van de grootte van mijn selectie beperk ik soms mijn export tot foto's met 3 sterren en hoger. Het laatste voorbeeld is tijdens de huldiging van Feyenoord: 200 foto's, 96 met twee sterren of meer, 25 met drie sterren (waarvan twee met vier sterren). -
Fabienne schreef op maandag 4 december 2017 om 15:57 | reageer
Ik heb nog steeds geen systeem gevonden die me 'ligt'...
Zo veel manieren....ik zie door het bos de bomen niet meer!
Fabienne
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Een dagje vanuit een fotohut fotograferen
door Nando Harmsen
-
De jaarlijkse grote update van Lightroom en Photoshop
door Nando Harmsen
-
Straatfotografie tip: Beperk jezelf tot bepaalde kleuren
door Michiel Heijmans
-
Straatfotografie tip: Fotografeer minimalisme op het platteland
door Michiel Heijmans
-
Bewerk je foto's als een pro
door Elja Trum
-
Straatfotografie tip: Ga naar buiten als het regent
door Michiel Heijmans
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.431 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.