9 tips om je fotografiebedrijf te laten groeien
maandag 17 juli 2017, 16:32 door Elja Trum | 7.946x gelezen | 7 reactiesAls ondernemer wil je natuurlijk dat je bedrijf succesvol is en groeit. Daar werk je hard aan, maar het is niet vanzelfsprekend dat het altijd goed gaat. In dit artikel daarom een negental tips om jouw fotografiebedrijf te laten groeien.
1. Stel doelen
Het is erg lastig om ergens te komen als je geen doelen stelt. Je stapt 's ochtends niet in je auto en gaat doelloos wat rondrijden in de hoop dat je bijvoorbeeld bij de Eiffeltoren in Parijs uit komt. Wellicht kom je er per toeval ook wel, maar het is vrijwel zeker niet de snelste en handigste manier.
Hetzelfde geldt voor je bedrijf. Als je geen stip op de horizon zet, een richting waar je heen wilt of een doel dat je wilt bereiken is de kans erg klein dat je dat doel behaalt.
Denk dus goed na over wat je doel is. Pas als je die helder hebt kun je de eerste stap in die richting zetten. Dat hoeft geen grote stap te zijn. Telkens kleine stapjes is helemaal prima. Als je maar wel telkens voor jezelf duidelijk hebt waar je uit wilt komen.
2. Specialisatie
Hoeveel succesvolle fotografen ken jij die allerlei soorten opdrachten doen? Van huwelijksfotografie, tot landschappen en productfotografie. Als fotograaf moet je jezelf specialiseren.
Specialiseren doe je niet alleen omdat je steeds beter zult worden in de niche waarin je werkt. Door te specialiseren weten je klanten ook waar ze aan toe zijn.
Als je op zoek gaat naar een huwelijksfotograaf voor je eigen huwelijk, kies je dan voor de fotograaf die op zijn site ook foto's van landschappen, gebouwen, auto's en producten heeft staan of wil je de fotograaf die echt alleen maar bruiloften fotografeert?
Laat ik het nog duidelijker stellen. Als je een hartoperatie moet ondergaan, kies je dan de chirurg die gespecialiseerd is in hartoperaties of vind je het wel prima als een algemene chirurg met je aan de slag gaat. Als klant wil je altijd graag de specialist.
Kun je nog niet kiezen wat je specialisatie is? Probeer in elk geval de twee of drie dingen die je het allerleukste vind te kiezen en de rest te laten vallen. Bouw vervolgens ook twee of drie websites waarin je per website één specialisatie uitdraagt.
Je zult zien dat één van de sites uiteindelijk je favoriet wordt. Daar krijg je de meeste opdrachten op en daar haal je zelf het meeste plezier uit. Als dat je duidelijk wordt kun je de andere websites ook laten vallen.
3. Bottleneck bepalen
In een bedrijfje is er altijd ontzettend veel te doen. Je marketing kan beter, de administratie moet gedaan worden, je social media accounts moeten bijgewerkt worden, je moet met klanten om tafel. Voordat je het weet is er al weer een maand voorbij zonder dat er echt iets verandert in je bedrijf.
Om er nu voor te zorgen dat je bedrijf ook echt groeit is het belangrijk om de grootste bottleneck te bepalen die de groei in de weg staat.
Mijn eigen bedrijfscoach, Taco Oosterkamp, hanteert hiervoor zijn 'Weg naar Groei'. Een roadmap waarmee je kunt bepalen waar je grootste bottleneck ligt.
De eerste stap is je profiel. Past je bedrijf bij jou als persoon. Ik vermoed dat dit bij veel fotografen wel het geval is omdat zij vaak doen wat ze leuk vinden.
De tweede stap is het idee. Wat kun jij voor waarde bieden aan je klanten.
Stap drie is het business model. Hoe ga je geld verdienen aan je bedrijf. Een erg belangrijk onderdeel, want zonder geld houd je het als bedrijf doorgaans niet lang uit. Je kunt een leuk idee hebben waar veel interesse voor is, maar als je er geen geld aan kunt verdienen moet je wellicht nog eens nadenken of je idee als bedrijf wel haalbaar is.
De vierde stap is je branding. Hoe zet je jouw bedrijf in de markt. Denk aan je bedrijfsnaam, je logo, enzovoorts. Jouw merk moet duidelijk zijn. Weten mensen aan de hand van jouw merk wat ze van je kunnen verwachten?
Stap vijf is Traffic. Hoeveel mensen komen er in je winkeltje. Dat kan een fysieke winkel zijn (bijvoorbeeld een fotostudio waar mensen binnen kunnen lopen voor een portretfoto), maar in veel gevallen komt je traffic op je website. Als je vrijwel geen bezoekers hebt moet je hier naar kijken: hoe krijg ik meer mensen in mijn winkeltje.
Als mensen eenmaal je winkel (of website) bezoeken dan gaat het om conversie. Heb je maandelijks duizend bezoekers op je website, maar koopt maar één persoon per maand je product? Waarschijnlijk is dan je conversie (in dit voorbeeld is je conversie 0,1 procent) een bottleneck. Wat moet je veranderen om meer mensen (traffic) een transactie doen (converteren)?
Delivery gaat over je product zelf. Als jij bruiloften fotografeert dan is de dag zelf en de foto's of het album dat je oplevert je product. Als klanten zes maanden moeten wachten op hun album dan zit er een probleem in je delivery. Maar ook als klanten niet tevreden zijn over de foto's die je oplevert gaat er iets fout.
Fouten in je levering zorgen vaak ook voor een probleem in de volgende stap: friendship. Om je bedrijf te laten groeien moet je vrienden worden met je klanten. Je wilt immers dat ze vaker bij je terug komen.
Als je vrienden bent met je klant is ook de volgende stap eenvoudiger; je referrals. Referrals zijn aanbevelingen van je klanten aan potentiële andere klanten. Enthousiaste klanten zijn ontzettend krachtig om nieuwe klanten te krijgen.
Waar het je uiteindelijk allemaal om te doen is met de weg naar groei is de Thank you-notes. De bedankbriefjes. Dat kun je zien als euro's, de omzet die een klant je oplevert, maar uiteraard ook letterlijk als bedankjes. Hoe fijn is het om van je klanten te horen dat ze blij met jou en je werk zijn.
Mijn ervaring is dat dit schema erg handig is om te bepalen waar je bottleneck zit. In welke van de punten zit nu het probleem waardoor je niet verder groeit. Heb je dat bepaald, dan kun je kijken welke acties je kunt ondernemen om dit specifieke punt te verbeteren.
4. Coaching
Zo'n bedrijfscoach kan ik je overigens ook erg aanraden. Een coach helpt je met het groeien van je bedrijf. Zelf heb ik er de afgelopen jaren al erg veel aan gehad. Al is het alleen al iemand die met je meedenkt over je bedrijf en je zo aan te zetten om volgende stappen te nemen.
Je kunt een dergelijke coach op meerdere manieren vinden, het kan ook een collegafotograaf zijn waarmee je regelmatig een kopje koffie gaat drinken om over jullie beide bedrijven te praten. Iemand om mee te sparren en als stok achter de deur om de volgende stappen ook daadwerkelijk te zetten.
5. Focus
Als ondernemer vind je waarschijnlijk niks leukers dan iets nieuws opstarten. Zelf heb ik daar ook last van. Een paar jaar terug had ik zes bedrijven gelijktijdig draaien. Superleuk om telkens nieuwe ideeën uit te werken.
Het nadeel van zoveel ideeën uitwerken is dat je geen van die ideeën echt goed uit zal werken. Je kunt simpelweg niet zoveel tegelijk doen. Het is dus belangrijk prioriteiten te stellen en focus te houden.
Bij het volgende nieuwe idee dat je hebt: schrijf hem op, eventueel met wat extra informatie over hoe je het voor je ziet. Vervolgens laat je het twee weken liggen. Lijkt het je twee weken later nog steeds een goed idee? Dan moet je wellicht voorzichtig wat meer gaan onderzoeken of het idee de moeite waard is.
De meeste ideeën kun je na wat overweging waarschijnlijk gewoon laten vallen. Focus je vooral op de ideeën waar je de beste mogelijkheden in ziet en zeg eens wat vaker nee. Tegen jezelf, maar ook tegen anderen.
6. Werken aan je bedrijf
Het bouwen van een succesvolle onderneming kost flink wat tijd. Veel ondernemers blijven hangen in de dagelijkse gang van zaken: je diensten promoten, een opdracht bespreken, offerte maken, fotograferen, nabewerken, factureren, achter je geld aan zitten, et cetera.
Allemaal tijd dat je aan het werken bent in je bedrijf. Voor veel fotografen zal dit voelen alsof dit het belangrijkste is wat je kunt doen in je bedrijf: het daadwerkelijke werk.
Er is echter belangrijker werk te doen als je wilt groeien: werken aan je bedrijf.
Wanneer je werkt aan je bedrijf ben je bezig met strategie, toekomstplannen, processen verbeteren, nieuwe producten opzetten, et cetera. Dit is het echte belangrijke werk waar jij als ondernemer mee bezig moet zijn.
Ondernemers die veel van hun tijd stoppen in het werken aan hun bedrijf zullen veel succesvoller zijn dan de ondernemers die alleen maar in hun bedrijf werken. Pas er dus op dat je niet alleen maar bezig bent met werken in je bedrijf, maar maak voldoende tijd om te werken aan je bedrijf.
7. Delegeren
Een uitstekende manier om tijd vrij te maken om te werken aan je bedrijf is door taken die je nu zelf doet te delegeren. Er is geen reden waarom jij alles zelf moet doen, toch?
De eerste stap om te gaan delegeren is wat mij betreft het in kaart brengen van wat je nu eigenlijk allemaal doet op een dag. Start dus met tijd schrijven. Noteer twee weken lang van elke vijftien minuten hoe je ze besteed hebt.
Na twee weken kun je de tijd die je per taak besteed gaan optellen om te kijken hoeveel tijd bepaalde taken je kosten. Nu kun je per taak gaan kijken wat je er mee gaat doen. Er zijn 4 opties:
1. Minderen
Wellicht ontdek je dat je teveel tijd besteed aan iets waar je waarschijnlijk niet zo veel aan hebt. Een goed voorbeeld kan het bekijken en bijwerken van social media zijn. Kun je niet net zo veel resultaat bereiken als je de tijd die je hierin stopt halveert?
2. Stoppen
Sommige dingen die je doet zijn waarschijnlijk feitelijk overbodig. Bedenk goed hoe belangrijk iets echt is. De kans is groot dat een bepaald klusje je best wat tijd kost, maar dat je er eigenlijk net zo goed mee kunt stoppen. Dat is pas een mooie tijdsbesparing.
3. Automatiseren
Veel klusjes die je regelmatig doet zijn te automatiseren. Het eenvoudigste voorbeeld is het gebruiken van voorinstellingen en acties in Lightroom en Photoshop. Handelingen die je wellicht per keer maar 10 of 20 seconden kosten, maar je wel op 50 foto's per dag toepast zijn hiervoor perfect.
Je bent dan nog maar twee seconden kwijt met een preset en zo bespaar je ongemerkt al een kwartier werk per dag. Dat lijkt niet veel, maar scheelt je op een jaar al snel een week werk. Een hele week die je kunt gebruiken om te werken aan je bedrijf.
Andere gemakkelijk te automatiseren taakjes zijn bijvoorbeeld het maken van facturen, het sturen van betalingsherinneringen en het online plaatsen van foto's.
4. Delegeren
Vrijwel alles wat je doet is te delegeren. Er is echt geen reden waarom jij de enige zou zijn die een bepaalde taak kan uitvoeren. Begin met het delegeren van simpele klusjes en kies bij voorkeur de klusjes waar je zelf geen zin in hebt.
Het eenvoudigste voorbeeld is je administratie, maar het kan bijvoorbeeld ook het nabewerken van je foto's zijn.
Bij delegeren is het belangrijk dat je een taak goed overdraagt. Simpelweg een taak 'over de schutting gooien' werkt niet. Stop er dus tijd in om duidelijk te delegeren en zorg dat helder is wat jouw gewenste resultaat is.
Je hoeft niet direct personeel in dienst te nemen. Een (virtuele) assistent kan al veel voor je doen. Ook zijn er online diensten, zoals Upwork en Fiverr waar je voor weinig geld iemand aan de andere kant van de wereld voor je aan het werk kan zetten.
Heb je te weinig geld om andere mensen te betalen om werk van je over te nemen, dan is het goed om nog eens te kijken naar je business model.
8. Volg je voorbeelden
Wie zijn jouw grote voorbeelden? Tegen welke fotograaf kijk je bijvoorbeeld op, in Nederland of wereldwijd. Het is slim om jou voorbeelden ook te volgen. Natuurlijk op social media en via hun website.
Wellicht kun je ook contact met hem of haar opnemen. Om een workshop te volgen of om te vragen of er wellicht mogelijkheden zijn om gecoacht te worden door hem of haar. Of wellicht kan ie nog een assistent gebruiken tijdens zijn shoots. Een mooie manier om een band op te bouwen en ontzettend veel te leren.
9. Blijf leren
Vroeger kon je een vak leren en dat vak je hele leven uitvoeren. Er zijn weinig beroepen meer waar dat op van toepassing is. De wereld verandert razendsnel en als jij stil blijft staan zal je het niet overleven. Je moet dus constant blijven leren.
Ik heb het dan natuurlijk niet alleen over beter leren fotograferen en op de hoogte blijven van nieuwe technieken. Als ondernemer moet je vooral veel blijven ontdekken over je bedrijf, je markt en de toekomst.
Je kunt leren op verschillende manieren en je moet ook de manier zoeken die bij je past. Zelf heb ik veel aan audioboeken. Ik luister in de auto of tijdens een wandeling vrijwel altijd naar podcasts en audioboeken.
Ook video en boeken kunnen uitstekende methoden zijn om je kennis up-to-date te houden. Zoek naar de manier die het beste bij jou past en maak er een gewoonte van om altijd te blijven leren.
Aan de slag
Het belangrijkste wat je kunt doen om je bedrijf te laten groeien is ook om aan de slag te gaan met je bedrijf. Duik dus niet gelijk weer in je mailbox nu, maar kijk de punten hierboven nog even terug en kies één ding die je NU gaat oppakken.
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-witfotografie, flitsfotografie en portretfotografie.
7 reacties
-
gast schreef op dinsdag 18 juli 2017 om 10:52 | reageer
Uit nieuwsgierigheid: wat is volgens Taco de belangrijkste bottleneck die groei van Photofacts in de weg staat ?
Of is het wellicht zelfs die groeiwens zelf ? -
A. Men schreef op dinsdag 18 juli 2017 om 12:49 | reageer
Investeer vooral in uitbesteden, coaching en zelfhulpboeken. Al die externen hebben namelijk ook een eigen bedrijfje. Weet je waar wereldwijd het meest aan verdiend wordt? Aan goedgelovigheid.
-
patrick180 schreef op donderdag 20 juli 2017 om 06:20 | reageer
Weer een onzin bericht, de gene die echt denkt te kunnen leven van de fotografie is in mijn ogen erg goedgelovig.
Stop eens met deze waanzinnige onzin verhalen te publiceren.
het fotografie vak is kapot en er is geen euro in de verdienen meer. zelfs je onkosten van je apparatuur haal je er al bijna niet meer uit.
De TFP fotograaf heeft alles kapot gemaakt, en dan de buurman die een camera koopt van 500 euro compleet setje noemt zich al fotograaf, men bied reportages aan zoals communies en bruiloften voor €300,00.
het is zelfs al zo ver dat mensen gratis bruiloften en communies doen, zelfs evenementen worden gratis gedaan zo dat ze dicht bij het event zelf zijn.
En dan denkt de schrijver en Photofacts dat men wel even een eigen bedrijfje kan opzetten. sorry maar dan ben je wel heel erg naïef.
De enige die hier geld verdiend zijn de externen die jou wel even willen helpen en willen coachen en verder helemaal niemand. -
Rick schreef op donderdag 20 juli 2017 om 17:41 | reageer
@patrick180, dat het jou blijkbaar niet wil lukken betekend niet dat Photofacts hier een onzin artikel neerzet. Wanneer je het goed doet is er met fotografie prima een boterham te verdienen. True, het is geen vetpot en het is gewoon knetter hard werken, maar er is zeker geld in te verdienen.
Op het moment dat een TFP fotograaf of de oom met goede camera van 1000 euro ervoor zorgt dat jij geen werk hebt, zou ik me persoonlijk meer zorgen maken om mijzelf dan om de TFP fotograaf of rijke oom.
Er is altijd ruimte voor professionele fotografen, dit zal ook echt nog wel een poosje zo blijven. Je zult echter wel met de tijd mee moeten gaan, en deze gaat nou eenmaal super snel.
Naar mijn mening is het belangrijkste een goede gun-factor. Tuurlijk, mensen willen mooie en kwalitatief goede foto's, maar op het moment dat de fotograaf zelf niet prettig is, kiezen mensen liever voor een leuke fotograaf met misschien wel iets minder goede foto's. De prettige manier van werken van de leuke fotograaf zorgt tenslotte weer voor mooiere foto's, wat de kwalitatief betere fotograaf opeens niet zoveel beter meer maakt. -
Rick schreef op donderdag 20 juli 2017 om 17:55 | reageer
Bovenstaande opmerking bedoel ik overigens niet als kritiek ook al zou dit zo over kunnen komen, het is een oprecht goed bedoelde tip.
Het onderscheid gaat steeds meer in de persoon zelf zitten. Er zijn alleen in Nederland al tig duizend zogenaamde fotografen. Je beelden onderscheiden je van de rest, maar jijzelf als persoon onderscheid misschien nog wel meer! -
patrick180 schreef op donderdag 20 juli 2017 om 22:08 | reageer
@Rick
ik zie het 100% niet als kritiek. ik weet van me zelf dat ik 100% prettig ben om mee samen te werken. dit heb ik al van heel veel mensen gehoord waar ik wel iets voor gedaan heb.
Feit is en blijft dat TFP de gratis man het vak kapot maakt en verder helemaal niets.
Een klant betaald liever 0 euro en krijgt 60% kwaliteit dan €500 voor 100% kwaliteit.
90% van de mensen ziet niet eens wat kwaliteit is, kijk alleen al eens rond op de sociale media kanalen, zie daar de reacties alleen al eens op de slechtste foto`s die niet scherp zijn overbelicht zijn of wat ook. mensen roepen allemaal ooo waw gaaf enz enz.
Er is altijd ruimte voor professionele fotografen schrijf je, sorry maar dat is misschien 5% dan de overige 95% heeft wel degelijk last van de zogenaamde TFP gratis mannetjes.
Ik spreek genoeg mede fotografen die allen het zelfde zeggen. 80% van de professionele fotografen is gestopt ermee of is keihard failliet gegaan door de gratis mannetjes.
En wat betreft de inhoud van dit artikel sorry maar dat slaat gewoon nog kant nog wal, de gene die achter de zogenaamde bedrijfjes zitten die jou wel even de weg willen wijzen door middel van Coaching verdienen bakken met geld want ja dat is momenteel houd het coachen van aankomende zelfstandige.
Verder veel succes maar gelukkig spreek ik genoeg fotografen die allemaal het zelfde zeggen. TFP de sloper van de markt. -
Michael schreef op vrijdag 21 juli 2017 om 08:17 | reageer
"@patrick180, dat het jou blijkbaar niet wil lukken betekend niet dat Photofacts hier een onzin artikel neerzet." Mooie, Rick
@patrick180 Terugkoppelend naar de "De weg naar groei" roadmap uit het artikel klinkt het alsof je een "business model" probleem hebt.
Kijk nog eens goed naar je business model. Hoe kun je ervoor zorgen dat je dusdanig goede toegevoegde waarde levert dat je doelgroep bereid is om er goed voor te betalen. Het kan ook zijn dat je je richt op de verkeerde doelgroep.
Het is te makkelijk om de complete markt af te schrijven. Losers hebben een excuus, winners hebben een plan!
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Wie inspireert jou en waarom?
door Elvira Smit
-
Waar zit jij in deze foto-grafiek?
door Elvira Smit
-
Hoe bescherm je jouw auteursrecht?
door Liesbeth van Asselt
-
Voor jezelf beginnen, iedereen kan het!
door Liesbeth van Asselt
-
Haal meer uit je website met deze tips
door Liesbeth van Asselt
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.430 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.