Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elvira Smit

Waar zit jij in deze foto-grafiek?

woensdag 28 oktober 2020, 20:40 door | 2.923x gelezen | 0 reacties

Op internet slingert een grafiek rond die laat zien welke fases je kunt doorlopen als fotograaf. Pas zodra je een paar fases op streek bent, weet je dat het voorgaande dus slechts fases waren in plaats van het eindpunt. Best fijn om te zien dat je af en toe wat vooruitgang boekt.

Eerst maar eens die grafiek in zijn geheel:

Foto grafiek



En dan nu de vertaling van die grafiek naar mijn fotografische ontwikkeling, opgedeeld per kleurlijn:

Blauw: hoe goed je denkt dat je bent


Tien jaar geleden was ik heel blij met de door mij gemaakte foto's. Onder de indruk zelfs. Ik was net begonnen met wat serieuzer fotograferen. Familie en vrienden waren enthousiast over mijn beelden.

Dat smaakte naar meer, dus volgde ik cursussen en workshops. En toen zakte mijn fotografische eigenwaarde als een pudding in elkaar. Ik realiseerde me dat ik nog een lange weg had te gaan.

En toen ontdekte ik nabewerking in Lightroom.

Ik maakte de meest vreselijke kleurgedrochten (vind ik nu), waar ik langzaamaan weer van herstelde.

Vervolgens zakte ik weer in, dat kwam omdat ik klaar was met straatfotografie, maar nog niet kundig genoeg bleek om projectmatig te werken. Bovendien had ik nog geen richting. Dus voilá, daar nam mijn fotografische eigenwaarde weer een duik naar beneden.

Inmiddels werk ik – eindelijk – aan een langdurig project en ben ik weer een stuk blijer, fotografisch gezien. Maar ook dat zal wel weer veranderen, ooit. De rechte blauwe lijn aan het einde van de grafiek is bij mij denk ik toch wat wisselvalliger.

Oranje: de ontwikkeling van je kennis


Die oranje lijn uit de grafiek, die heb ik nauwgezet gevolgd. Eerst de automatische stand, toen aan de slag met de afzonderlijke instellingen. Om vervolgens de illusie te hebben dat ik beter zou worden door andere camera's, objectieven en statieven te kopen.

Maar – zoals ook in de grafiek is te zien – die focus op spullen remde mijn ontwikkeling juist af. Ik ben ervan hersteld, en gelukkig vrij snel.

Ik verdiep me nu in compositie en het denken in reeksen (in plaats van losse foto's). En ik koop alleen nog nieuwe spullen zodra ik constateer dat ik tegen de grenzen van mijn huidige apparatuur aanloop.

Groen: de daadwerkelijke kwaliteit van je foto's


En dan de lastigste: de daadwerkelijke kwaliteit van mijn foto's. Lastig omdat ik mijn blik dan in een objectieve modus moet zien te krijgen. Als ware ik iemand anders, zonder kennis van hoe en waar de foto is genomen.

Dat lukt beter met foto's die ik langer geleden maakte. En dan zie ik (gelukkig) wel degelijk verbetering.

Ik kan je daarom van harte aanraden: duik eens in je archief en bekijk je foto's van een paar jaar geleden.

Wat zie je? En wat is er sindsdien veranderd? De kans is groot dat je reden hebt om trots te zijn op hetgeen je in de tussentijd hebt geleerd en toegepast.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elvira Smit

Over de auteur

Ik heb een eigen fotografieblog, Kronkeling. Daar schrijf ik om de week twee artikelen. Over hoe je je blik kunt scherpen, je creativiteit kunt aanwakkeren, en over fotografen die mij inspireren. Geen technische zaken, wél over hoe je leert kijken. En dat blijkt nog een hele klus. Een mooi startpunt zijn de Kronkeltips, die vind je hier.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Fun

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.430 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord