Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

De eerste stap naar werken met opzetflitsers

donderdag 25 oktober 2007, 23:59 door | 18.334x gelezen | 7 reacties

Naar aanleiding van het weblog van de Belgische fotograaf Bert Stephani wil ik me de komende tijd meer gaan verdiepen in het werken met opzetflitsers op locatie. Door zijn verhalen hierover, en uiteraard de vele foto's, is het me duidelijk geworden dat er veel mogelijkheden zijn met het gebruik van een aantal losse flitsers. Het grote voordeel is dat je het licht naar je hand kunt zetten op elke locatie waar je foto's wilt maken en dat je hiervoor niet hoeft te gaan lopen slepen met enorme hoeveelheden aan studio apparatuur. Uiteraard wordt je fototas er niet lichter op, maar vergeleken met studioflitsers en de benodigde accu's valt het gewicht van een paar opzetflitsers en bijbehorende accessoires in het niet.

Om me te orienteren heb ik ook advies gevraagt bij Bert Stephani, die gelukkig niet te beroerd is wat van zijn kennis te delen. Er komt namelijk nog het nodige kijken bij een fatsoenlijke mobiele setup van opzetflitsers. Behalve de flitsers moet je ook bepalen hoe je deze flitsers gaat ontsteken, hoe je ze flexibele op de juiste locatie kunt neerzetten en welke flitsers je wilt aanschaffen.

Mijn uitgangspunt was beperkt; ik had alleen een Canon 420 EX opzetflitser. Deze voldoet prima wanneer je hem ook daadwerkelijk als opzetflitser gebruikt. Helaas is deze flitser los van de camera niet handmatig in te stellen. Wel kun je hem als slave gebruiken in combinatie met de 580 EX of de 580 EX II. Hoewel de mogelijkheden van draadloos gebruik hierbij (door gebruik van IR in plaats van radio) beperkt zijn besloot ik om eerst mijn hoofdflitser te upgraden. Bij Foto Konijnenberg heb ik dus de Canon 580 EX II gekocht. Met 435,- euro geen goedkope flitser, maar momenteel geeft Canon wel 50,- euro retour (tijdelijke cashback actie).

Ik besloot gelijk nog een paar extra onderdelen te bestellen om vast vooruit te kunnen met mijn mobiele flitssetup. Bert gaf aan dat hij zelf de Manfrotto 001B Nano statiefjes gebruikt. Met behulp van een Manfrotto 026 Lite-Tite kun je de op het statief geplaatst flitskop onder een hoek plaatsen en met behulp van een Manfrotto 143S Flits Schoen plaats je vervolgens de flitser op het statief.

Helaas bleek de levertijd van het statief momenteel 2 a 3 weken te bedragen, maar gelukkig stuurde Konijnenberg me de rest vast toe. Vreemd genoeg ontving ik bij mijn bestelling ook een LumiQuest softbox en een bijbehorende LumiQuest Strap. Dit is een uitklapbare mini-softbox die je eenvoudig op je flitser plaatst. Waarom deze spulen meegestuurd zijn is me niet duidelijk, maar ze werden netjes op de factuur vermeldt met een bedrag van 0,- euro. Bij elkaar hebben deze spullen echter een waarde van bijna veertig euro.

Binnenkort zal ik nog wat meer schrijven over de volgende stappen, waarbij ik dieper in ga op het gebruik van goedkope opzetflitsers en de manieren waarop deze met en zonder draad te ontsteken zijn. Een geheel nieuw gebied in de fotografie voor mij. Ik ben in elk geval al actief aan het lezen geslagen in de uitstekende Engelstalige blog Strobist dat alleen maar over het op deze manier gebruiken van opzetflitsers gaat. Erg leerzaam!

Veel tijd om met mijn nieuwe speeltjes te oefenen heb ik helaas nog niet gehad. Ik duik zo het bed in met de handleiding van de flitser, want deze heeft behoorlijk wat extra mogelijkheden boven de 420 EX. Het is me wel reeds gelukt om de 580 te gebruiken als een ontsteking voor de 420.

De Canon Speedlite 420 EX en de 580 EX II
De Canon Speedlite 420 EX en de 580 EX II

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-witfotografie, flitsfotografie en portretfotografie.

7 reacties

  1. botter17
    Profiel botter17 schreef op vrijdag 26 oktober 2007 om 07:28  | reageer

    "great minds think alike" Ik had de 580 EX II ook al bovenaan mijn lijstje gezet !
    Ben erg benieuwd naar de rest van je verhaal..

  2. Bert
    Bert schreef op vrijdag 26 oktober 2007 om 10:58  | reageer

    Veel succes ermee Elja.

    PS: mijn naam is Bert Stephani, dus zonder de 'e' achteraan knipoog

  3. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op vrijdag 26 oktober 2007 om 11:07  | reageer

    Met mijn excuses, Bert.
    Ik heb het aangepast.. vrolijk

  4. Peter van Veen
    Profiel  Peter van Veen schreef op vrijdag 26 oktober 2007 om 12:10  | reageer

    Nou, je bent wel aan het investeren geslagen, zeg...
    Persoonlijk ben ik al langer een lezer van de strobist blog, die is zeer zeker de moeite waard! Wat ik ook wel leuk vind daar is het DIY gehalte, ben wel een beetje van de 'cheapy stuff'...

    Nog een tip: op flickr is de SUM-group actief (Set Up Mandatory) waarbij steeds bij elke foto die geplaatst wordt ook meteen de (studio)setup wordt vrijgegeven. En dat is wel leuk om te zien. Hoe komen anderen tot het resultaat? Meestal zie je alleen maar het eindresultaat. Hier zie je de setup èn het eindresultaat!

  5. Peter van Veen
    Profiel  Peter van Veen schreef op vrijdag 26 oktober 2007 om 12:13  | reageer

    Hierbij nog even de link: flickr S.U.M. Group

  6. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op vrijdag 26 oktober 2007 om 14:26  | reageer

    Vandaag ontving ik, tegen mijn verwachtingen in, ook nog het bestelde statief van Konijnenberg. Ik ben weer helemaal gelukkig. knipoog

  7. Daffiedolf
    Profiel Daffiedolf schreef op dinsdag 18 januari 2011 om 10:48  | reageer

    Ik ben nieuwsgierig naar de instelling van de 580 als MASTER om een 420 te ontsteken als SLAVE.
    Ik krijg het niet voor elkaar op mijn Canon 50D.
    Wat doe ik verkeerd?

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.338 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord