Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

HDR fotografie tip: gebruik het niet teveel

donderdag 14 mei 2020, 14:28 door | 4.132x gelezen | 0 reacties

HDR is de Engelse afkorting voor High Dynamic Range. In het Nederlands betekent dit hoog dynamisch bereik, of groot dynamisch bereik. Het houdt in dat een foto een groter dynamisch bereik heeft gekregen dan wat de camera kan vastleggen.

Het gebruik van groot dynamisch bereik doe je om te voorkomen dat delen van een foto overbelicht, of onderbelicht zijn. Om dit te bereiken moet een serie foto's met verschillende belichtingen gemaakt worden, die dan later met software samenvoegt worden tot één enkel beeld.

Op deze manier fotograferen is het mogelijk om details te zien in de lichtste en donkerste delen van een foto. Landschapsfotografen maken er vaak gebruik van, net als fotografen die (oude) gebouwen of interieurs op de foto zetten.

Een HDR opname waarin een belichtingtrapje is gebruikt om het hele dynamische bereik van deze zonsopkomst vast te leggen. Zonder HDR was dit niet gelukt.

Een HDR opname waarin een belichtingtrapje is gebruikt om het hele dynamische bereik van deze zonsopkomst vast te leggen. Zonder HDR was dit niet gelukt.
12mm, ISO100, f/11, sluitertijden tussen 1/6s en 1/125s

Wanneer de belichting van je onderwerp netjes binnen het dynamisch bereik van je camera past, is HDR niet nodig. Kijk daarvoor naar het histogram op het scherm van je camera. Loopt het histogram niet tegen de zijkanten op, dan hoef je geen belichtingstrapje te maken voor HDR.

Stel, je bent in een situatie waarin wel een hoog dynamisch bereik nodig is om te voorkomen dat je over- of onderbelichting krijgt. Vraag je dan af of het ook daadwerkelijk nodig is om alles binnen dynamisch bereik te houden. Soms is het beter om delen van een foto heel donker of juist heel licht te houden.

Wees dus kritisch of je foto wel HDR nodig heeft. Weet je het niet zeker, dan kun je altijd een belichtingstrapje maken, en nadien beslissen of je wel of geen HDR wilt gebruiken.

Het is voor deze foto niet nodig om een belichtingstrapje te maken. De details die daarmee in de donkere delen zichtbaar zullen worden, zijn geen toegevoegde waarde aan de foto. Het silhouet is voldoende, en trekt niet de aandacht weg van de prachtige kleuren in de lucht en reflectie.

Het is voor deze foto niet nodig om een belichtingstrapje te maken. De details die daarmee in de donkere delen zichtbaar zullen worden, zijn geen toegevoegde waarde aan de foto. Het silhouet is voldoende, en trekt niet de aandacht weg van de prachtige kleuren in de lucht en reflectie.
44mm, ISO100, f/11, 242s

Dit is één van de tips die je terug vindt in De Fotografiebijbel, een boek met 105 tips voor fascinerende fotografie. Je vind er tips voor HDR fotografie, maar ook voor heel veel andere fotografie, en over nabewerking.

Je kunt het boek bestellen voor slechts 20 euro op fotografiebijbel.nl.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.431 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord