Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Het nadeel van een camera met veel pixels

maandag 10 maart 2025, 16:32 door | 4.755x gelezen | 42 reacties

Hoeveel pixels moet je camera hebben? Is 20 megapixels of 24 megapixels voldoende? Of kan je beter 45 megapixels of meer hebben? Uiteindelijk is meer niet per se beter. Soms is het zelfs nadelig.

De megapixel race is voor een groot deel voorbij. Er was een tijd dat het meer en meer moest zijn. Twaalf megapixels was beter dan acht. Daarna moest het twintig worden, dertig, enzovoort. Maar het is niet helemaal voorbij. Als een nieuwe camera niet meer pixels dan zijn voorganger heeft, is men teleurgesteld.

Nando 2025 eosr5mk2 achterkant

De nieuwe Canon EOS R5 mark II was voor sommige teleurstellend omdat het aantal pixels niet meer was dan het oude model.

Meer pixels lijkt fantastisch, maar het is niet per se de beste keuze. Soms werkt het zelfs nadelig. In feite is twintig tot dertig megapixels voor veel fotografen al meer dan voldoende. Zeker als je bekijkt wat er met de foto's gedaan wordt.

Nando 2025 resoluties

Om een idee van de grootte te hebben, hier zie je hoeveel meer 45MP is ten opzichte van veel gebruikte resoluties.

Bedenk dat een foto die op internet getoond wordt vaak niet meer dan 1200 pixels langste zijde telt. Dat is ongeveer één megapixel. Bekijk je de foto op een fullHD monitor, dan is dat ongeveer twee megapixels. Een 4K beeld heeft iets meer dan acht megapixels.

Nando 2023 smartphone

Er worden veel foto's met een smartphone gemaakt. Wist je dat 80% van de foto's ook alleen maar op een smartphone bekeken worden? Dan heb je niet zo heel veel resolutie nodig.

Fotografeer je met een 12 megapixel camera, dan heb je meer dan voldoende resolutie voor vrijwel alle doeleinden. Je hebt zelfs nog wat ruimte over om te croppen.

Stel dat je gaat printen. Als we 12 megapixels aanhouden dan kan je maar liefst 36 x 21 cm groot printen met 300 dpi. Hou je rekening met de kijkafstand, dan is twee keer zo groot printen geen enkel probleem.

Nando 2021 zelf printen

Print je zelf, of laat je afdrukken maken? Voor een kleine print of boek is 300dpi perfect. Voor grote prints is dat niet nodig omdat de kijkafstand een rol gaat spelen.

De meeste camera's hebben tegenwoordig minimaal 20 tot 25 megapixels. Daarmee heb je meer dan voldoende resolutie. En je houdt nog ruimte over om te croppen. Meer resolutie is eigenlijk niet nodig.

Er komt echter nog een ander probleem om de hoek kijken bij hoge resoluties. Omdat het onderscheidend vermogen heel groot wordt, zullen lensfouten ook veel sneller zichtbaar worden. Denk daarbij aan chromatische aberratie, de groene of rode lijntje bij grote contrastverschillen.

Nando 2021 RF50mmobjectief

Hoe groter de resolutie, hoe meer eisen er gesteld worden aan het objectief. Heb je een camera met een hoge resolutie, dan moet je ook top kwaliteit objectieven kopen.

Maar ook onscherpte kan duidelijker worden, zeker bij objectieven die niet geschikt zijn voor dergelijke grote resoluties. Vergeet ook niet dat de diffractielimiet verschuift. Een 50 megapixel sensor kan al bij diafragma f/5,6 last krijgen van onscherpte door diffractie.

Een ander probleem waar je bij hoge resoluties tegenaan kan lopen is de grotere kans op bewegingsonscherpte. Hoe meer resolutie, hoe sneller bewegingsonscherpte zichtbaar wordt. Niet alleen je eigen trillingen, waar je beeldstabilisatie voor hebt, maar ook beweging van je onderwerp.

Nando 2024 vliegende eend 2

Doordat je met een hoge resolutie meer details ziet, zie je ook veel sneller geringe onscherpte. Het fotograferen wordt er in feite moeilijker door.

Natuurlijk biedt een hoge resolutie de mogelijkheid om flink te croppen. Daarmee kan je compenseren wanneer je brandpunt niet lang genoeg was. Hou er echter rekenning mee dat je daarmee niet alleen het beeld vergroot, maar ook eventuele lensfouten en onscherpte.

Ik denk dat 25 megapixels de beste keuze voor 90% van de fotografen. Wil je echter toch wat meer resolutie, kies dan rond de 50 megapixels. Bedenk dat je vrijwel nooit, of helemaal nooit meer nodig zal hebben dan ongeveer twaalf megapixels.

Welke resolutie heeft jouw camera? Heb je die daarop uitgekozen? En zo ja, hoe vaak heb je die resolutie nodig gehad? Laat het weten in een reactie onder dit bericht.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

42 reacties

  1. Donald Willemsen
    Donald Willemsen schreef op maandag 10 maart 2025 om 19:56  | reageer

    Nando, een duidelijk en goed betoog. Toch vergeet je nog wat. Hoe meer pixels er op een sensor worden, hoe dichter ze op elkaar zitten en ook hoe kleiner de pixels worden. Dit lijkt me ook invloed te hebben op de lichtgevoeligheid en daarmee ook op de ruisverhoudingen.
    Ga je dan ook nog het aantal pixels op een fullframe overzetten op bijvoorbeeld een aps-c sensor zetten dan kan het niet anders dat het negatieve invloed heeft op het beeld.
    Een hoog aantal pixels 50mp of meer heeft enkel zin voor gigantisch grote afdrukken.
    Ik heb zelf een R7 met 32mp. Wat mij betreft was 24mp ook al genoeg.

  2. Nando
    Profiel Nando schreef op dinsdag 11 maart 2025 om 09:42  | reageer

    ISO ben ik niet vergeten. ISO is in dit verhaal niet relevant.

  3. Stavros Kanakaris
    Stavros Kanakaris schreef op dinsdag 11 maart 2025 om 03:34  | reageer

    Het scheidend vermogen van de allerbeste lens ooit gemeten is 38mp. 24mp is echt méér dan genoeg. Alles boven de 40mp is nutteloos.

  4. Nando
    Profiel Nando schreef op dinsdag 11 maart 2025 om 09:55  | reageer

    Heb je een bron voor deze informatie? Ik vind namelijk heel andere informatie daarover. Ik lees over onderscheidend vermogen dat tot 100 MP gaat (en eroverheen).
    Hou rekening met de diffractielimiet. Dat gegeven speelt een heel grote rol in wat er aan onderscheidend vermogen is.

  5. Mac
    Mac schreef op dinsdag 11 maart 2025 om 07:59  | reageer

    De camera die ik nu nog steeds het meest gebruik, heeft 14mp, en dat is inderdaad ruim voldoende voor fotoboeken en prints. Zelfs als ik crop.
    Ik heb ook nog een camera met 24mp, en dat is wel heel handig omdat ik die veel voor sport met lange lens gebruik, en zelfs langste lens is niet altijd voldoende. Dus dat ik wat meer ruimte heb om te croppen is fijn.
    Maar waneer ik print, en je kijtk er op gewone afstand naar, zie je geen verschil tussen de foto's met de verschillende sensoren.

  6. Lauran
    Lauran schreef op dinsdag 11 maart 2025 om 11:01  | reageer

    U maakt zeker weinig hele grote afdrukken?

  7. Nando
    Profiel Nando schreef op dinsdag 11 maart 2025 om 11:03  | reageer

    Wat beschouw jij als hele grote afdrukken?

  8. Ruud van de Steeg
    Ruud van de Steeg schreef op dinsdag 11 maart 2025 om 11:24  | reageer

    zelf fotografeer ik nog regelmatig met <10mp, zelfs met 4mp.
    ooit geëxposeerd , 4mp tot 30x40.. nog steeds topkwaliteit. ik geloof wel in een hoger mp, maar dan is de camera ook wel aan de prijs.. Fuji Olympus

  9. Emanuel
    Emanuel schreef op dinsdag 11 maart 2025 om 11:32  | reageer

    Mijn eerste digitale camera was een Nikon D200 (12Mpx). Degelijk toestel maar niet erg lichtgevoelig. Perfect in de studio wegens voldoende licht, foto's tot A3+ afdrukken zonder problemen. Maar buiten was het wat anders. Nooit lichtgevoeliger ingesteld dan 400ASA wegens te veel ruis.
    Mijn volgende camera een Nikon D800. Wat een verademing wat lichtgevoeligheid betreft. De zon moet niet schijnen om voldoende licht te hebben. Hoge ISO waardes zonder ruis zijn mogelijk. Toevallig heeft die camera 36MPx resolutie, meer dan genoeg blijkbaar. Inderdaad de problemen zoals hierboven beschreven. Voor mij is lichtgevoeligheid veel belangrijker dan aantal pixels. Onlangs een A2 foto (met smartphone genomen) afgedrukt met 130 px/inch. Zit je niet met je neus op te kijken dus hoeft niet haarscherp te zijn.

  10. ronald-maas
    ronald-maas schreef op dinsdag 11 maart 2025 om 11:42  | reageer

    Dag Nando, ben het eens met het door jouw gestelde "wat er met foto's gedaan wordt" Ik gebruik door elkaar sensors van 4 MP, 12 MP en 16 MP .Op het PC scherm is qua presentatie bij normale weergave alleen soms wat kleur verschil op te merken. Meestal is van het verschil in resolutie niet storend

  11. Luc Auwaerts
    Luc Auwaerts schreef op dinsdag 11 maart 2025 om 11:42  | reageer

    Eens met Donald Willemsen. Hoe meer pixels op dezelfde sensor, hoe kleiner de pixel wordt. Hoe kleiner de pixel, hoe meer ruis hij/zij genereert.

  12. Hans van Sterkenburg
    Hans van Sterkenburg schreef op dinsdag 11 maart 2025 om 11:43  | reageer

    Dag Nando

    Helder betoog, zinvolle inhoud.

    Mijn camera heeft 27mp op aps-c, mijn grootste afdruk; 75-50 cm, printer profotonet.

    Ter info: vroeger liep ik om te fotograferen, nu fotografeer ik omdat ik loop. Vandaar mijn lichtere en compactere uitrusting.

    Voldoet uitstekend.

    Groet,
    Hans.

  13. Hans
    Hans schreef op dinsdag 11 maart 2025 om 11:44  | reageer

    Ik heb lange tijd met een Nikon D3S gewerkt en die beelden waren altijd prachtig ! Nu heb ik een Nikon Z9 en de beelden zijn... ook prachtig. Wat in het artikel niet zo aan bod komt is waar je de camera (en bijbehorende lenzen) voor gebruikt. Veel pixels laat veel croppen toe (tele) maar ik heb graag veel pixels voor macro-fotografie. Vroeger vertelde men dat de Nikon D3X (24 Mega pixels) dezelfde sensor had als de D3S (12 Mega pixels) maar dat de D3S de sensor anders gebruikte en daarom beter geschikt was om in het donker te gebruiken. In ieder geval, ik hield van mijn D3S en heb nooit het gevoel gehad dat de resolutie te laag lag voor alledaags werk.

  14. Paul van Aken
    Paul van Aken schreef op dinsdag 11 maart 2025 om 13:37  | reageer

    Dag Nando,
    Alweer een zeer helder verhaal. Mijn eerste dslr was een Nikon D80, 10Mp. Zelfs daarmee was het prima werken, ook voor grotere prints. later een D7000, met 26 Mp, prints op A3+ geen probleem. Nu al een aantal jaar een D500, 20Mp, daar kun je alles mee aan, maar bewegingsonscherpte heb ik hiermee al eerder last.
    En over croppen gesproken: ik wilde voor een katten liefhebber een dubbel decoratie op A3+, maar een ven de te gebruiken fotos was horizontaal, op ongeveer de helft van dat beeld zat de kat, die dus gecropt moest, om dat tweeluik verticaal te krijgen. Resultaat: 2 A3+ platen, die zelfs met je neus erop geen storende pixel-artefacten vertonen. Dat waren opnames van de D80......
    Toont wel aan dat meer pixels niet echt noodzakelijk is.
    Het heeft trouwens nod een nadeel: het bewerken van heel veel pixels duurt veel langer als b.v. die 16 of 20Mp van mijn camera's, zeker als je een niet al te krachtige pc hebt.

  15. Donald Willemsen
    Donald Willemsen schreef op dinsdag 11 maart 2025 om 14:05  | reageer

    Luc, dat is niet persé het geval. Mijn huidige camera canon EOS R7 heeft 32mp en tot ISO 6400 amper ruis. Mijn vorige Canon Eos 80d met 24mp had al veel ruis bij ISO 800. Beide camera's zijn APS -C.

  16. wim van de meerendonk
    wim van de meerendonk schreef op dinsdag 11 maart 2025 om 14:06  | reageer

    ik heb 60 mb raw (sony), en voor kleine vogels is dat echt een uitkomst door heel ver te kunnen croppen. Voor landschappen gebruik ik mijn andere camera (24 mb) en dat is meer dan genoeg.

  17. BeVe
    BeVe schreef op dinsdag 11 maart 2025 om 14:07  | reageer

    Tja... hoeveel Mpix heb je nodig?

  18. KLaas Horrel
    KLaas Horrel schreef op dinsdag 11 maart 2025 om 14:33  | reageer

    Nando, is het niet een aanname om te veronderstellen dat mensen teleurgesteld zijn omdat de R5 MK II minder pixels heeft dan zijn voorganger? De R5 is immers een professionele camera. Ik ga ervan uit dat de gebruikers ervan goed op de hoogte zijn van camera's en hun specificaties. Ik lees dat volgens verschillende bronnen zou 90 procent van de fotografen 25 megapixels als de beste keuze beschouwen. Echter, ik denk dat voor 90 procent van de fotografen een goede smartphone (zoals de iPhone 16 of Samsung S25) de betere keuze zou zijn, vooral in combinatie met kunstmatige intelligentie. Ik gebruik veel al mijn smartphone om te fotograferen. Ook jij gaat het niet altijd het verschil zien.

  19. Nando
    Profiel Nando schreef op dinsdag 11 maart 2025 om 15:12  | reageer

    Nee, dat is geen aanname. Ik heb de reacties op de aankondigingen en de eerste previews en reviews gezien. Veel zijn er teleurgesteld, maar dat zijn niet de pro's. Het zijn altijd de amateurs die je hoort.
    Wat betreft de smartphone ben ik het niet met je eens. Alleen al dat je zegt dat je 'niet altijd' in je zin gebruikt is al voldoende argument.
    Maar je hebt wel gelijk dat voor de social media en snel op internet moeten zetten de kwaliteit van een smartphone meer dan genoeg is. Na twee seconde op het scherm gezien te hebben wordt er nooit meer naar gekeken.

  20. Jan van de Lagemaat
    Jan van de Lagemaat schreef op dinsdag 11 maart 2025 om 14:48  | reageer

    Ik heb het gevoel dat het rekensommetje met de 12 Megapixel en een afdruk van 50 cm x 35 cm niet klopt.
    (50/2,54) x 300 = 5.905
    (35/2,54) x 300 = 4.133
    Dan kom ik op 24,4 Megapixel!

  21. Nando
    Profiel Nando schreef op dinsdag 11 maart 2025 om 15:05  | reageer

    Je hebt gelijk. Ik heb een rekenfout gemaakt. Ik corrigeer deze direct in het artikel.
    Dank je wel.
    Een 12 MP sensor is ongeveer 4250 x 2825 px
    300 dpi is ongeveer 118 ppcm
    De afdruk kan dan ongeveer 36 x 21 cm zijn.

  22. Bart Rijvers
    Bart Rijvers schreef op dinsdag 11 maart 2025 om 15:57  | reageer

    Ik heb een Sony A7R4 met 62 megapixel. Bijkomend nadeel van die resolutie is de grootte van de raw files (130 MB) en daarmee heb je dus grotere SD kaarten en meer backup nodig. Ook de pc moet betere specs hebben om deze foto's nog vloeiend na te bewerken.

    Aan de andere kant is het detail fenomenaal. Bijvoorbeeld groepsfoto s van familie en je kunt iets meer uitzoomen zonder kwaliteitsverlies. Ook die ijsvogel in het park komt nog goed over terwijl 95% van de foto achtergrond bevat.
    Ja het kan ook met minder megapixels...

  23. Andre
    Andre schreef op dinsdag 11 maart 2025 om 16:08  | reageer

    Een film in de analoge fotografie had 100 lijnen per mm of 200 lijnen per mm. Op een kleinbeeld film,24x36, komt dit neer op respectievelijk 5080 beeldeenheden per inch of 10160 beeldeenheden per inch of voor 100 lijnen per mm 34 Mega pixels en voor 200 lijnen per mm 138 Mega pixels. Dus terug naar de analoge fotografie ?

  24. Wim
    Wim schreef op dinsdag 11 maart 2025 om 16:54  | reageer

    Vraagje: heeft de sensorgrootte hier ook nog invloed op. Denk aan middenformaat, aps-c of micro fout third, enz?

  25. Nando
    Profiel Nando schreef op woensdag 12 maart 2025 om 09:56  | reageer

    Nee. Het aantal pixels is de resolutie. De sensormaat doet er niet toe.
    Hoewel je natuurlijk meer pixels op een groter oppervlak kwijt kan vrolijk

  26. Paul van Aken
    Paul van Aken schreef op dinsdag 11 maart 2025 om 17:17  | reageer

    @Andre:
    Bij analoog spelen 2 factoren, scheidend vermogen van de film en die van het objectief. Die van de film is dus altijd variabel, afhankelijk van merk, type en iso. Daardoor kun je digitaal en analoog niet zomaar "omrekenen".
    Ik las vroeger 'Focus' en daar werden heel vaak van die tests gedaan, en daar stond ooit in, dat men voor de test een speciale ortochromatische, zeer laag gevoelige zwartwit film gebruikte, een zogenaamde reproductie film, met een eigen scheidend vermogen ven, meen ik me te herinneren, 400 lijnen per milimeter.
    Standaard zw/w en kleuren films kwamen daar lang niet aan, inderdaad zoals je schreef 100 l/mm 200 was al uitzonderlijk (pan f b.v.) de Kodak ektar was de "scherpste" kleuren film, weet niet hoeveel l/mm. Maar door de combi lens/ film viel het altijd minder uit. Neemt niet weg, dat een goed negatief ingescant tot uitzonderlijke resultaten lijdt. Inderdaad soms beter als digitaal, maar meestal minder.

  27. Stavros
    Stavros schreef op dinsdag 11 maart 2025 om 17:20  | reageer

    @Andre: Het gaat om het scheidend vermogen van LENZEN niet van sensors!

  28. Stavros
    Stavros schreef op dinsdag 11 maart 2025 om 17:32  | reageer

    Natuurlijk. 50mp bv op een middenformaat of aps-c geeft grotere (meer kwaliteit) of kleinere pixels

  29. Martin Smit
    Martin Smit schreef op dinsdag 11 maart 2025 om 20:08  | reageer

    Als je oude 2mp foto's bekijkt op een 4K scherm krijg je toch het gevoel dat je met dat postzegeltje informatie mist. Om toekomstbestendig (laten we zeggen voor 20 jaar) te zijn zou ik zeggen dat een digitale foto beeldvullend mag zijn op een 8K TV. Bij 2x3 beeldformaat kom je dan uit op 28 megapixel.

  30. Liesbeth Verkade
    Profiel Liesbeth Verkade schreef op dinsdag 11 maart 2025 om 20:09  | reageer

    Hoi Nando, dank voor je artikel. Weer heel verhelderend.
    Mijn eerste digitale camera was een Sony Cybershot DSC-W7 met 7,2 mp. Een verjaarscadeau. Met dat toestel heb ik het plezier van fotograferen ontdekt en al het een en ander geleerd. Ben me steeds meer gaan verdiepen, ook in het bewerken van foto's.
    Omdat ik graag een camera wilde met verwisselbare objectieven om meer mogelijkheden te hebben, heb ik 2010 een canon eos 500d gekocht (15,1mp). Heel veel foto's mee gemaakt en vaak hele mooie (vind ik zelf). Wel problemen met veel ruis bij hoge ISA, bijv. in kerken etc. In 2020 heb ik daarom een 90D gekocht (32,5mp). Ben nog steeds heel blij met deze camera. Heel veel (misschien wel teveel) mogelijkheden en heel prettig in gebruik. Met de 3 objectieven die ik heb 50mm vast, 18-135mm zoom en 70-300 zoom kan ik bijna alles fotograferen zoals ik het wil. De hoge resolutie vind ik wel fijn omdat ik dan een ruime mogelijkheid heb om te croppen m.n. bij natuurfoto's.

  31. Jan Valkhof
    Jan Valkhof schreef op dinsdag 11 maart 2025 om 20:20  | reageer

    Als straatfotograaf werk ik met een 26 Mp aps-c camera. De fotos worden gebruikt voor mijn boek en soms voor een 50x70 poster. Het overgrote deel wordt gedropt, bewerkt en A4 geprint en ingeramd. Ik ken mijn camera door en door en krijg daardoor een resultaat van 96%. Niet alles wordt gebruikt natuurlijk, maar voor mij een prima resultaat. Kom ik ooit iets tekort? Om heel eerlijk te zijn: Nee. Kijk maar eens op mijn website www.streetphotographyvienna1030.com

  32. Klaas
    Klaas schreef op dinsdag 11 maart 2025 om 22:21  | reageer

    Nando, Dank voor je heldere uitleg/reactie!

  33. Thoni Houtveen
    Thoni Houtveen schreef op dinsdag 11 maart 2025 om 22:31  | reageer

    Waarom heb je dan zelf een Canon R5 Nando?
    Ook maar eens artikeltje over de voordelen?

  34. Nando
    Profiel Nando schreef op woensdag 12 maart 2025 om 09:59  | reageer

    Ik heb de R5 niet vanwege het aantal pixels gekozen, maar om de specificaties. De R6 was wat resolutie voldoende, maar had niet de mogelijkheden die ik nodig had.

  35. Paul eos
    Paul eos schreef op woensdag 12 maart 2025 om 07:50  | reageer

    Dag Klaas
    De R5 MK II heeft net evenveel pixels als de R5 (1).
    Dus 45 Mpix = 45 Mpix en dat is meer dan genoeg.
    Ik kan het niet genoeg benadrukken, als je een camera koopt ongeacht welk merk, is het belangrijk om je camera te leren kennen. Probeer nieuwe instellingen en bekijk de verschillen, zo zet je uw camera naar je hand voor het soort fotografie dat jij doet.

  36. Donald Willemsen
    Donald Willemsen schreef op woensdag 12 maart 2025 om 10:43  | reageer

    Nando, is dat nu juist het grote probleem? Als maar meer pixels op een sensoroppervlak plaatsen. Daarmee worden de pixels kleiner en komen ze dichter op elkaar te liggen wat ook weer nadelig kan zijn.
    Ik stel me zo voor dat kleinere pixels minder licht kunnen opnemen bij een bepaalde ISO waarde waardoor je al snel de ISO waarde moet verhogen.
    Ik kan me zo voorstellen dat een bepaalde sensorformaat een ideaal aantal pixels kan bevatten. Dus hoe groter de sensor hoe meer pixels erop kunnen. Waarbij in acht moet worden genomen dat de pixels een bepaalde (ideale) grootte moeten hebben en een bepaalde (ideale) afstand ten opzichte van elkaar moeten hebben.
    Als mijn gedachtengang juist is, zouden wereldwijd de sensorontwerpen gestandaardiseerd moeten worden.

    Verder moeten we af van het verkooppraatje dat meer pixels beter is.
    Het is toch belachelijk dat bijvoorbeeld een smartphone met een heel kleine sensor 50mp heeft en dan ook nog eens een klein prutslensje. Dan kan het niet anders dan dat er softwarematig heel veel gedaan moet worden om tot een acceptabel beeld te komen.

  37. MacBigfoot
    Profiel MacBigfoot schreef op donderdag 13 maart 2025 om 23:02  | reageer

    Net als bij m’n Harley (wat is het vermogen en/of koppel? “Genoeg.”knipoog weet ik slechts bij benadering hoeveel mp mijn camera heeft, genoeg in ieder geval.

    Nadat ik mijn oude set van de hand had gedaan, had ik vrij spel qua keuze voor merk, type camera en sensor. Andere eisen aan de specificaties vond ik belangrijker. Nog altijd geen enkele spijt gehad van de keuze van mijn huidige Olympus-set. Ik gniffel stiekem als ik anderen met een zwaardere set hoor afvragen of ze dat ene (zware!) objectief nou wel mee moeten nemen bij een tripje van een paar uur.

    En de afgedrukte foto’s zijn kwalitatief prima voor een expositie op een fors formaat.
    Ik fotografeer ook nog wel eens analoog, ook die afdrukken zijn nog steeds goed genoeg, het verschil is eigenlijk niet te zien.

  38. Freek van Buul
    Freek van Buul schreef op vrijdag 14 maart 2025 om 10:01  | reageer

    Mijn R6 is 20. De X100VI heeft 40 MP en ik heb de upgrade van V naar VI gedaan vanwege het feit dat ik nu digitaal kan inzoomen naar 50 mm en dan nog steeds 20 MP overhoudt.

  39. Erik
    Erik schreef op zaterdag 15 maart 2025 om 16:09  | reageer

    is het dan niet zo dat de grootte van de pixel ook meegenomen moet worden in het verhaal. 24 MP op krop is niet het zelfde als 24 MP op voll frame. om nog maar niet te kijken naar mikro 3/4 . heb wel eens gelezen over kwaliteit van pixels. dat werdt toen terug geredeneerd naar hoevel mu één enkele pixel groot is.

  40. Nando
    Profiel Nando schreef op maandag 17 maart 2025 om 09:29  | reageer

    Nee, dat heeft daar absoluut niets mee te maken.
    Die 24 megapixels op crop of fullframe is beiden (ongeveer) 6000 x 4000 px. Dat is de resolutie, en die is in beide gevallen exact hetzelfde.

  41. Donald Willemsen
    Profiel Donald Willemsen schreef op maandag 17 maart 2025 om 10:44  | reageer

    Nando, 24mp op crop of fullframe sensor is 24mp. Dat is de resolutie. Klopt. Maar op een fullframe zullen de pixels, denk ik, dan een groter formaat hebben en iets verder uit elkaar staan. Dat zal dan wel een invloed hebben op bijvoorbeeld de lichtgevoeligheid.

  42. Nando
    Profiel Nando schreef op dinsdag 18 maart 2025 om 10:23  | reageer

    Het artikel gaat over de resolutie en niet over de kwaliteit door pixeldichtheid of lichtgevoeligheid.
    Dat is een heel andere discussie die niet relevant is voor de vraag over hoeveel resolutie je nodig hebt.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

43.798 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord