Hoe selecteer ik mijn foto’s in Lightroom?
vrijdag 26 augustus 2022, 13:31 door Elvira Smit | 1.624x gelezen | 2 reactiesWekelijks maak ik zo'n 100 á 200 foto's voor diverse projecten waar ik aan werk. Maar dan. Hoe maak ik chocola van die beeldenbrij? Tijd voor een toelichting op mijn organisch ontstane werkproces.
Het selectieproces van een fotograaf start natuurlijk al bij de keuze waar, wanneer en hoe ze het onderwerp fotografeert. Maar waar ik nu op in wil zoomen is het moment van thuiskomst: je zit met een gevuld geheugenkaartje. En dan? Dan verhuizen ze bij mij naar Lightroom.
Meestal kijk ik dezelfde dag nog naar de opbrengst in Lightroom. Dat doe ik als volgt:
Ik bekijk in chronologische volgorde alle (nog onbewerkte) foto's. Dat doe ik razendsnel: in twee minuten bekijk 100 foto's. Ik gebruik daarvoor drie knoppen op mijn toetsenbord:
X: Duidelijk mislukte foto's krijgen een X, die verwijder ik daarna direct.
F: Vind ik een beeld goed, dan druk ik op F (Fullscreen). Daarmee zie ik de foto beeldvullend verschijnen.
P: Als ik het beeld nog steeds goed vind óf als ik twijfel, dan druk ik op P (Pick). De foto krijgt dan een vlaggetje.
2. Langzame selectie in Lightroom
Het liefst kijk ik nu een paar dagen niet naar de beelden. Dat komt mijn beoordelingsvermogen namelijk ten goede.
Enkele dagen of een week later pak ik de beelden er weer bij. De foto's met een vlaggetje krijgen nu veel aandacht: ik ga ze bewerken. Als ik tevreden ben, geef ik naast de vlag ook nog een ster. Dat doe ik door op de 1 te drukken.
Vervolgens loop ik nogmaals door alle foto's zonder een vlaggetje. Soms heb ik een goed beeld over het hoofd gezien, die pluk ik er dan uit. Of ik heb een onscherpe foto een vlaggetje gegeven, die gaat er dan alsnog uit.
3. Lekker printen
De foto's met vlaggetje en ster mogen de fysieke wereld instappen: ik print die selectie dan telkens in een setje van vier foto's op een A4 vel. Dat ziet er dan zo uit:
Met een papiersnijmachine snijd ik er losse foto's van.
4. Kijken en schuiven
Omdat ik seriematig werk, is het fijn om de beelden in samenhang met elkaar te zien. De prints hang ik daarom op een plaat aan mijn muur. Kan natuurlijk ook op een prikbord of op je koelkast.
Terug naar die plaat: nu ga ik kijken en schuiven. Dat is een proces van dagen en soms zelfs weken. Want door vaak naar de prints te kijken, zie ik weer nieuwe dingen.
5. Groter printen
Als een beeld door stap 1 t/m 4 is gekomen, dan mag 'ie groot worden geprint: op A4 formaat. Het voordeel van mijn eerder geprinte kleine foto is dat ik al weet of de print naar mijn smaak is, of dat ik 'm nog verder verder wil nabewerken.
Die grote prints mogen ook weer op de plaat te hangen. En als het meezit, komen ze in de eindserie terecht. Die publiceer ik dan weer op mijn website, zoals in het geval van deze fotoserie over Scheveningen. En soms publiceer ik de serie in een boekje.
Wat doe jij met de foto's waar je trots op bent?
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Ik heb een eigen fotografieblog, Kronkeling. Daar schrijf ik om de week twee artikelen. Over hoe je je blik kunt scherpen, je creativiteit kunt aanwakkeren, en over fotografen die mij inspireren. Geen technische zaken, wél over hoe je leert kijken. En dat blijkt nog een hele klus. Een mooi startpunt zijn de Kronkeltips, die vind je hier.
2 reacties
-
ErikvanRosmalen schreef op zaterdag 27 augustus 2022 om 12:03 | reageer
Het moeilijkste deel van fotografie. Voor mij tenminste. Zeker bij portretten, wat toch het meerendeel van mijn werk is. Welke expressie is écht het beste? Wat vindt de geportretteerde straks mooier? Ik werk ook ongeveer volgens jouw methode, maar het blijft een worsteling....
-
Hans van Sterkenburg schreef op dinsdag 30 augustus 2022 om 15:01 | reageer
Dag Elvira. Interessant artikel!
Beknopt: mijn foto's gaan op de Mac-externe SSD in een map die daarvoor is aangemaakt op datum. Deze datummap heeft submappen, zoals CR3-ontw. en jpeg. Bij een eerste beoor-deling gaan technisch mislukte foto's weg. Vervolgens een naam en nummer toekennen. Dan gaat de eerste foto naar AcR, wordt ontwikkelt, en gaat door naar de Jpeg map. De ontwikkelde CR3 gaat naar map CR3 ontw. Zodat de eerstvol-gende te ontwikkelen foto steeds bovenaan staat. Ook die gaat naar AcR en wordt ontwikkelt, een eventuele bewerking doe ik in Photoshop, en ook dan door naar de jpeg submap. enz. enz. Soms gaat een foto alsnog naar de prullenmand.
Deze methode werkt perfect.
-Om de 3 maanden laat ik de beste jpeg's afdrukken.
-jpeg's gaan ook naar Instagram, Facebook en mijn site.
Nog dit: op aanraden van o.a. van jouw collega's bij Photofacts ben ik overgestapt naar LrC, en na een driekwart jaar nu weer terug naar AcR. Waarom? Ik leerde al vroeg dat wie van de vloer naar de zolder moet, een ladder gebruikt. En een ladder oplopen doe je het beste sport voor sport, zei vader vroeger. Een wijs man. Zo ook bij foto's ont/bew.
Stap voor stap.
Groet, Hans
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Wel en geen verhoging kosten Adobe Creative Cloud
door Nando Harmsen
-
Een dagje vanuit een fotohut fotograferen
door Nando Harmsen
-
De jaarlijkse grote update van Lightroom en Photoshop
door Nando Harmsen
-
Bewerk je foto's als een pro
door Elja Trum
-
Hoe start je met Lightroom Classic?
door Nando Harmsen
-
Lightroom update met generatieve AI
door Nando Harmsen
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.249 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.