Laat zien dat je een goede fotograaf bent
zondag 27 maart 2022, 16:16 door Nando Harmsen | 3.124x gelezen | 2 reactiesHoeveel foto's maak jij wanneer je op pad gaat? Tien, twintig, honderd? Het is eenvoudig om te blijven fotograferen, en zo met honderden foto's thuis te komen.
Dat is ook niet erg, want je hebt de gelegenheid om alles uit te proberen. Welke foto's je aan de wereld laat zien, bepaald hoe goed je als fotograaf bent.
Vroeger was fotografie heel anders. Je had een foto- of diarolletje met maximaal 36 foto's. Je zag niet wat je gefotografeerd had tot je het filmpje had laten ontwikkelen. Dat betekende dat je goed moest nadenken voor je een foto maakte.
Tegenwoordig zien we direct wat we in beeld hebben, met als voordeel dat je direct een correctie kunt doen als het resultaat niet helemaal naar wens is.
Dat betekent niet dat je niet langer hoeft na te denken voor je een foto maakt, maar je kunt het je veroorloven om dingen uit te proberen zonder dat je kostbaar beeldmateriaal verspilt.
Allereerst, laat niet alles zien
Probeer te voorkomen dat je alles laat zien wat je fotografeert. Met al die foto's zitten er altijd beelden bij die minder de moeite waard zijn. Selecteer daarom de beste beelden, en vergeet de mindere beelden.
Bedenk ook dat je maar een enkele foto van een bepaald onderwerp hoeft te hebben. Tenzij de andere beelden totaal anders zijn, of met een speciaal doel zo zijn gemaakt. Kortom, gebruik alleen de beste foto uit de serie.
Zorg dat je geen slechte foto's met goede foto's presenteert
Het is aantrekkelijk om veel foto's te laten zien. Maar pas op dat je dan wel een consequente kwaliteit laat zien. Dat kan moeilijk zijn, want vaak ben je emotioneel gebonden aan de foto's. Met andere woorden, je hebt herinneringen en gevoelens bij foto's.
De persoon die de fotoserie onder ogen krijgt heeft die gevoelens niet. Die ziet de herinneringen niet, en keurt de foto's alleen naar kwaliteit. Het maakt niet uit hoe fantastisch het was, hoe bijzonder, hoe waardevol.
Als je een serie presenteert, laat dan ook alleen het beste zien, en laat je niet verleiden om mindere foto's in de serie te presenteren. Een serie is namelijk als sterk als de minste foto. Sterker nog, de beste beelden vallen niet eens meer op in een serie met mindere beelden.
Laat alleen het beste zien, dat bepaald hoe goed je bent
Je wordt door iedereen beoordeeld naar het werk dat je presenteert. Ga je foto's presenteren die als het ware je tweede keus zijn, dan zal dat bepalend zijn voor de kwaliteit zijn die je levert.
Je bent zo goed als je minste foto's. Kies er voor om alleen je beste werk te laten zien, dan wordt je op die kwaliteit beoordeeld.
Geen kwantiteit maar kwaliteit
Bedenk voor je foto's presenteert hoe je als fotograaf beoordeeld wilt worden. Het maakt niet uit of het voor je online portfolio is, in een expositie, een fotoboek, of op sociale media.
Het gaat dus niet over de hoeveelheid foto's die je laat zien, maar om de kwaliteit. Je bent zo goed als je minste foto die je laat zien.
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.
2 reacties
-
Huub Keulers schreef op dinsdag 29 maart 2022 om 09:55 | reageer
Mooi artikel Nando en goede eyeopener. Denk dat velen dit herkennen. Ook op social media is het verstandig om geen 120 beelden te presenteren in een bericht. Heeft ook weinig nut. De meeste mensen haken na 5 foto's af, zeker als het van eenzelfde onderwerp is.
-
Bernard schreef op dinsdag 29 maart 2022 om 14:34 | reageer
Ja, mee eens. Veel te vaak kom je een verzameling tegen waarin de fotograaf geen selectie durft te maken. Het resultaat is dat de interesse bijna direct verdwenen is.
Het "rolletje van 36" (mooie titel voor een onderwerp) heeft meer in zich dan je misschien zou denken. Omdat je niet over bijna onbeperkte opslag beschikte moest je dus getraind zijn om een goed standpunt, compositie en instelling te kiezen. Deed je dit niet, dan was het een kostbare zaak. Het dwong je als het ware eerst te kiezen en dan af te drukken. Mogelijk nog een tweede of derde shot, maar dat was het dan wel. Het gekke is dat deze manier van werken er zo vast is ingeroest dat ik nog steeds zo werk. Regelmatig laat ik me verleiden om meer dan één foto te maken (het kan qua opslag, dus waarom niet?) en dan kom ik thuis, download de opnamen op de pc en... dan is het meestal toch de eerste foto die voldoet.
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Ben jij een soortenjager of een dierenfotograaf?
door Nando Harmsen
-
Prijzen voor fotografie vermelden op je website of niet?
door Wilmar Dik
-
Straatfotografie tip: Gebruik de voordelen van de stad
door Michiel Heijmans
-
Waar zijn jouw foto's te bewonderen?
door Nando Harmsen
-
Kies een goede lens adapter; er is veel kwaliteitsverschil
door Nando Harmsen
-
Puntjes van aandacht bij trouwfotografie
door Nando Harmsen
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.346 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.