
Programmeer je camera voor HDR
maandag 4 juli 2022, 16:32 door Nando Harmsen | 4.255x gelezen | 2 reactiesOm een HDR opname te maken is het nodig om een belichtingstrapje te maken. Dit wordt afgekort als BKT, en is soms weergegeven als AEB, ofwel Automatic Exposure Bracketing.
Het kan echter heel wat wijzigingen aan instellingen nodig hebben. Waarom programmeer je je camera niet voor het geval als je een HDR foto wil maken?
Als het dynamisch bereik van een scène groter is dan de camerasensor kan registreren, hou je uitgebeten wit of dichtgelopen zwart in je foto over. Of allebei, want dat kan ook. Hoewel we hele donkere delen vaak nog wel wat kunnen redden, kan dat voor puur witte vlakken in je foto niet meer.

De oplossing is een HDR foto, een samengesteld beeld uit meerdere foto's met elk een andere belichting. Simpel gezegd, een foto voor de hoge lichten, een foto voor de schaduwen, en een foto er tussen in. Dit heet een belichtingstrapje, ofwel exposure bracketing.
Instellingen voor AEB of BKT
Waar moet je bij voorkeur op letten bij een belichtingstrapje als het aankomt op de instellingen van je camera? Uiteraard moet je de BKT of AEB functie van je camera activeren.
Soms is dat eenvoudig, soms kan dat diep in het menu weggestopt zijn. Het hangt helemaal af van welk merk en type camera je gebruikt.

Maar daar blijft het niet bij. Je wilt waarschijnlijk een gemiddelde lichtmeting over het hele beeld als basis. vervolgens stel je stapjes in van 1 of 2 stops.
Je wilt bij voorkeur een vaste witbalans, serieopnames, een selftimer, misschien zelfs de autofocus op een bepaalde waarde. Diafragmavoorkeur is wenselijk, de ISO op een lage waarde, een klein diafragma.
Als je dit allemaal moet instellen kan je wel wat tijd kwijt zijn, en misschien zie je iets over het hoofd als je bezig bent met je camera in te stellen. Waarom gebruik je niet een van de programma standen van je camera? Dan is alles in één enkele handeling ingesteld.
Maak een custom instelling voor je bracketing
Bij Canon vind je deze programma standen als C1, C2 en C3 (Custom 1, 2, 3) . Nikon noemt het U1, U2 en U3 (User 1, 2, 3). Sony houdt het bij de cijfers 1, 2, en 3. Fujifilm heeft er negental ter beschikking in het Q-menu. Programmeer een van deze standen voor je bracketing fotografie.

Ben je dan op locatie, dan hoef je alleen nog de camera op statief te zetten, en de geprogrammeerde stand te gebruiken. Bijvoorbeeld, C1, U1, of bij Sony het cijfer 1. Wil je toch nog een instelling wijzigen, dan is dat vaak gewoon mogelijk.
Zoek even uit hoe het werkt bij jouw camera, en welke instellingen je op deze manier kunt programmeren. Per merk en type camera kan dat wat verschillen. Vaak is het een kwestie van de juiste instellingen maken, en dit opslaan onder de knop. Zo simpel kan het zijn.

Het hoeft niet (meteen) perfect te zijn
Mocht je niet zeker weten welke instellingen je allemaal onder die knop wil programmeren, dan kun je dat natuurlijk altijd nog aanpassen. Je hoeft het niet in één keer goed te hebben.

Na het instellen heb je nog een of twee extra programmeerbare knoppen over. Die kun je ook voor een bepaald soort fotografie gaan programmeren. Zo kun je in een enkele handeling je camera helemaal aanpassen. Handig, toch?
Meer weten over HDR fotografie?
Bij Photofacts Academy, onze online cursusomgeving voor fotografen, hebben we een complete cursus over HDR fotografie. Je kunt deze cursus twee weken lang volgen met een gratis proeflidmaatschap.

Over de auteur
Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.
2 reacties
-
Mac schreef op dinsdag 5 juli 2022 om 10:54 | reageer
Wat is het toch lekker makkelijk met pentax.
Je stelt in wat je wilt (HDR eigenlijk altijd Av).
Dan geef je aan hoeveel foto's je wilt (max 5) en welke belichtingstap, allemaal onder knop de knop opname stand.
heb nooit begrepen waarom sommige fabrikanten belichtingstrapje zo diep in menu verstoppen. In Analoge tijdperk hadden meeste camerás er standaard een knop voor. -
Doede Douma schreef op dinsdag 5 juli 2022 om 14:40 | reageer
Een hele mooie oplossing ! De c1 en c2 gebruik ik op mijn Canon camera voor de vogelfotografie, maar HDR komt steeds meer in beeld. Je kunt 3 opnames gebruiken, -1,0,+1, maar soms heb je meer nodig. Is het bij 5 opnames: +1,0,-1,-2,-3 ?
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
5 Tips om je fotografie in het nieuwe jaar te verbeteren
door Nando Harmsen
-
Let op de richting van het licht bij bewerkingen
door Nando Harmsen
-
Losse foto's voor HDR en panorama weggooien, of niet?
door Nando Harmsen
-
10 tips voor het fotograferen van paddenstoelen
door Nando Harmsen
-
Praktische tips om een betere fotograaf te worden
door Elja Trum
-
10 Tips voor beginnende fotografen
door Elja Trum
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
43.798 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook.

Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.
