Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Han Janssens

Standaard kleurruimte in Photoshop aanpassen

vrijdag 7 november 2008, 17:24 door | 22.746x gelezen | 8 reacties

Om duistere redenen staan een aantal standaard instellingen in Photoshop niet altijd optimaal voor fotobewerking. Zo staat de kleurruimte standaard op sRGB en dat is niet de meest geschikte kleurruimte voor het werken met foto's. Foto's kun je doorgaans beter in AdobeRGB openen en bewerken. Gelukkig is het heel eenvoudig om de standaard kleurinstellingen aan te passen.

Open een afbeelding en ga naar Edit -> Color settings (CRTL - SHIFT - K). Selecteer bij 'Working spaces' voor 'Adobe RGB (1998)'. Klik vervolgens op de knop More options. Het venster wordt nu een fractie groter om meer opties te weergeven. Nu kun je in het blok 'Conversion options' bij de optie 'Intent' kiezen voor 'Perceptual'. Druk op 'Ok' om de wijzigen vast te leggen. Het kleurbereik is hiermee aanzienlijk uitgebreid wat betere kleuren op je scherm oplevert.

Kleurinstellingen Photoshop


De volgende stap is het aanpassen van het kleurprofiel. Ga hiervoor naar Edit -> Convert to Profile. Verander hier de Destination space naar Adobe RGB (1998). Soms staan deze instellingen overigens al direct goed (wanneer de foto in Adobe RGB is ingeladen).

Let op!
Door deze aanpassingen zal een eerder behandelde foto (in een andere workspace) een waarschuwingsvenster opleveren bij het openen. Verwijs dan eenmalig naar destination space (Adobe RGB 1998) en het is opgelost.

Deze informatie is afkomstig van de certified Photoshop Expert Justin Seeley.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

8 reacties

  1. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op vrijdag 7 november 2008 om 17:28  | reageer

    Interessant stukje, Han.

    Ik vraag me echter wel af wat nu daadwerkelijk het voordeel is wanneer je de kleurinstellingen van Photoshop verandert. Welk verschil zal ik in de praktijk merken en heeft het ook nadelen wanneer je deze kleurinstellingen verandert?

    Bij mij worden foto's vanuit Camera RAW standaard ingeladen als Adobe RGB (kleurprofiel aanpassen is dus alleen nodig voor het opslaan voor publicatie op internet). Vanuit Lightroom worden ze standaard in 16 bit en ProPhotoRGB getoond. Dat is me eigenlijk zelfs wat teveel van het goede en ga ik, denk ik, nog terugschroeven naar Adobe RGB.

  2. hbj
    Profiel hbj schreef op vrijdag 7 november 2008 om 17:50  | reageer

    Elja, vermoedelijk staan in versies vóór CS2 de instellingen zoals in mijn stuk aangegeven. als dat niet zo is, dan heeft Justin Seeley mij verkeerd geïnformeerd.

  3. tonv
    Profiel tonv schreef op zaterdag 8 november 2008 om 06:26  | reageer

    Conform jouw instructies heb ik de instelling gewijzgd Han. Ben benieuwd wat de effecten zullen zijn. We gaan het zien...

  4. ajraan
    ajraan schreef op zaterdag 8 november 2008 om 15:00  | reageer

    Het heeft niet zo'n zin als je monitor ook niet die kleurruimte aan kan. Sterker nog, je kunt onverwachte effecten krijgen: Kleuren die er bij iemand anders ineens anders uitzien..

  5. hbj
    Profiel hbj schreef op zaterdag 8 november 2008 om 16:06  | reageer

    Belangrijkste argument voor deze aanpassing ligt in kleurruimte/Colorspace. Die is in sRGB veel beperkter dan in Adobe RGB 1998. Om verschillen in kleurruimte tussen CR en PS te voorkomen is 't aan te raden in het CR-scherm (midden onder)op de blauwe tekst te klikken endie ook te wijzgen in Adobe RGB 1998.

  6. EdC
    Profiel EdC schreef op zaterdag 8 november 2008 om 18:23  | reageer

    Wat een jargon ineens. CR, PS, Camera RAW inladen als AdobeRGB. Ik laad mijn RAW-bestanden in Lightroom en kan ze exporteren als sRGB, AdobeRGB en ProPhotoRGB. Dat is allemaal in het exportschermpje in te vullen. Ik werk met een gecallibreerd TFT-scherm, maar ik ben het met Ajraan eens: de monitor moet het aankunnen. Mijn scherm kan het niet aan (even doorsparen) en ik heb de ervaring dat je dan beter SRGB kunt instellen dan AdobeRGB. En voor wat het laden betreft: maakt het wat uit of ik mijn camera in kleurruimte Adobe of SRGB heb ingesteld? RAW is RAW. Of niet?

  7. nikonlover
    nikonlover schreef op zaterdag 8 november 2008 om 22:09  | reageer

    Inderdaad Ed,

    raw is raw, dus het vooraf instellen van kleurruimte is dan niet van belang

  8. deGrootfotografie
    Profiel deGrootfotografie schreef op maandag 10 november 2008 om 08:16  | reageer

    Ik denk dat Photoshop ervan uitgaat dat je de foto's digitaal gebruikt. Bijvoorbeeld voor je website. Dan is sRGB de juiste kleurenschema.
    Ga je de foto's afdrukken dan dien je hem in te stellen als AdobeRGB 1998.

    Ik ben het ermee eens om de foto's zo hoog mogelijk te bewerken maar ik denk dat Adobe ervan uitgaat dat de meeste mensen jpg's schieten en daarom sRGB instelt. Logisch is het niet voor professionele software.

    Ik begin altijd op AdobeRGB en met actions zet ik altijd automatisch de foto om naar sRGB en een frame om de foto.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.430 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord