Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Niels van der Perk

Studiofotografie; de Sekonic L-308S flitslichtmeter bekeken

woensdag 24 februari 2010, 23:02 door | 29.403x gelezen | 14 reacties

Een van mijn favoriete onderdelen van fotografie is lekker bezig zijn in een studio. Nu beschik ik zelf (nog) niet over een goed uitgerust studio met alle toeters en bellen, maar zoals waarschijnlijk velen kom je op een zolderkamer best een eind. Na de aanschaf van mijn huidige flitsset merkte ik echter wel dat het apparaatje wat alles een stuk eenvoudiger maakt er ook snel moest komen: een flitsmeter.

Zonder flitsmeter kan je ook hele goede resultaten behalen, alleen moet je dan wat meer testjes schieten. Je bent dan wat langer aan het afstellen totdat je de juiste belichting hebt gevonden. En daarvoor hebben ze natuurlijk de flitsmeter uitgevonden!

Afgelopen weekend ben ik -na wat informatie te hebben ingewonnen- overgegaan tot de aanschaf van een flitsmeter. Deze kan in je in vele soorten verkrijgen, en zoals altijd hangt er natuurlijk een prijskaartje aan de kwaliteit die je koopt.

De flitsmeter die het voor mij is geworden is de Sekonic Flashmate L-308S. Eenmaal thuisgekomen na de aanschaf heb ik eerst de handleiding is goed doorgenomen. Ik had in een workshop wel eens zo'n meter in mijn handen gehad, maar die stond al helemaal ingesteld. Dan is het alleen nog maar draaien aan de flitserinstelling om de optimale belichting te bereiken.

Sekonic Flashmate L-308S


Na het doorlezen van de handleiding ben ik de meter gaan proberen. Ik moet zeggen dat deze meter erg makkelijk in het gebruik is, en waarschijnlijk kan je zonder de handleiding te lezen ook al een aardig eind komen. Hieronder wat specificaties van deze meter:

Specificaties Sekonic Flashmate L-308S
- De flitsmeter bij uitstek, klein en handig
- Incident en reflective meting voor flitslicht en bestaand licht.
- Filmgevoeligheid instelling van 3 tot 8.000 ISO
- f/stop display bereik van f/1.4 tot f/90.9
- Sluitertijden: bestaand licht tot 1/8000 in 1, 1/2, 1/3 stap
- Flitslicht tot 1/500s in 1, 1/2, 1/3 stap
- Autopower off
- Herhaling nauwkeurigheid 0,1 EV of minder
- Wordt geleverd met Lumidisc contrast vlakte meting (add-on).

En ja, als je eenmaal zo'n meter hebt dan is het allemaal inderdaad een stuk eenvoudiger in te regelen. Je hoeft nog maar een paar testjes te schieten, maar eigenlijk staat alles direct zoals het moet staan.

Al met al vind ik dit een goede en gebruiksvriendelijke meter voor een redelijk aankoopbedrag.
En het is met zoals vele dingen: als je het eenmaal hebt dan kun je eigenlijk niet meer zonder en vraag je jezelf af waarom je hem niet al veel eerder hebt gekocht.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Niels van der Perk

Over de auteur

Niels van der Perk is een gepassioneerd fotograaf. Hij houdt zich graag bezig met alles omtrent fotografie. Zijn voorkeuren binnen fotografie liggen bij portretfotografie, studiofotografie en foodfotografie.

14 reacties

  1. Johannes Klapwijk
    Profiel  Johannes Klapwijk schreef op donderdag 25 februari 2010 om 06:55  | reageer

    Met een prijs van rond de 200 euro blijf ik zo'n apparaatje een flink duur ding, maar deze is idd relatief goed betaalbaar.

    Maar of ik 200 euro over zou hebben om te voorkomen dat je even een minuut test shots moet nemen....

  2. sparkone
    Profiel  sparkone schreef op donderdag 25 februari 2010 om 09:48  | reageer

    Ik ben benieuwd naar je ervaringen met deze meter! video ervan maken?

  3. Korthouwer
    Korthouwer schreef op donderdag 25 februari 2010 om 11:42  | reageer

    Beetje karige informatie in mijn ogen. Nu laat je alleen maar zien wat je gekocht heb maar niet hoe het in werking treedt plus eventuele voor- en na-resultaten.

  4. PeterB
    Profiel PeterB schreef op donderdag 25 februari 2010 om 12:49  | reageer

    Hoop dat dit een eerste artikel uit een reeks gaat worden. Ben vooral benieuwd naar je ervaringen in het gebruik van de meter (tips, ideeen, etc.). En of je merkbaar verbetering (of versnelling) in het resultaat ziet. Mocht je tijd en inspiratie hebben om verder te schrijven... ik ben geinteresseerd! Ik bouw nu en dan mijn woonkamer om tot fotostudio. Erg leuk om te doen, maar vaak ook zoeken naar de juiste lichtdosering en balans. Wellicht dat ik ook nog eens tot aanschaf van een flitsmeter overga.

  5. DigitalG
    Profiel DigitalG schreef op donderdag 25 februari 2010 om 16:24  | reageer

    Ik gebruik de L 308s nu bijna een jaar en als je er goed mee omgaat kan je de belichting veel nauwkeuriger instellen.

    Het is vooral het snelle en stuk nauwkeuriger instellen wat zo'n meter de moeite waard maakt, maar ben je tevreden met de resultaten die je experimenteel behaalt dan kan je net zo goed zonder.

    verwacht dan ook geen super resultaten in de studio.

  6. Niels
    Profiel  Niels schreef op donderdag 25 februari 2010 om 16:46  | reageer

    Ik was inderdaad van plan om een vervolg hierop te maken.. vrolijk
    Dus.. wordt vervolgd!

  7. Henk Hulshof
    Profiel Henk Hulshof schreef op donderdag 25 februari 2010 om 18:43  | reageer

    Ik heb ook wel interesse in zo'n lichtmeter.
    Wat ik graag zou willen weten is wat dit (relatief) goedkope model mist ten opzichte van zijn (veel) duurdere broertjes.
    En of die duurdere modellen ook echt meerwaarde hebben voor een 'veeleisend amaterfotograaf' knipoog

  8. mmmfotografie
    mmmfotografie schreef op donderdag 25 februari 2010 om 20:56  | reageer

    Hij kost in Engeland rond de 165 EURO incl. verzendkosten.

    Ik gebruik soms ook een flitsmeter maar ik kan met het kijken naar de foto, histogram veel afleiden en voor high-key heb ik laatst de indicator gebruikt voor overbelichting om de achtergrond (knipper knipper op je display) gelijkmatig te belichten.

    Ik zie een belichtings meter meer bij het gebruik van film om een zo veilig mogelijk resultaat te krijgen in één keer.

    Marcel

  9. Chris
    Chris schreef op donderdag 25 februari 2010 om 21:05  | reageer

    Ik gebruik zelf de L-358. Is iets duurder, maar heeft in mijn ogen een belangrijk voordeel. Met de 308 kan je alleen je sluitertijd instellen en geeft de meter de bijbehorende f waarde. De 358 kan ook gebruikt worden met f waarde voorkeur en geeft dan de gemeten sluitertijd. Ik vind diafragma vaak belangrijker om zelf te beinvloeden.

  10. Johan P.
    Profiel Johan P. schreef op vrijdag 26 februari 2010 om 00:24  | reageer

    Zelf gebruik ik een Gossen Starlite. Een topmeter die ik een poosje geleden 2e-hands op de kop kon tikken voor € 150,-
    Doet het uitstekend, heeft een draaibare kop met een 'kijker' voor reflecterend meten tot 1 graad, een functie voor het meten van video etc. etc.
    Maar ik heb geen flauw idee of hij beter is dan een instapmodel zoals in bovengenoemd artikel. Hij meet voor mij het licht buiten en in mijn (thuis/hobby)studio en dat doet 'ie goed.
    Weet iemand of het verschil in kwaliteit te merken is?

  11. NielsThijssen
    Profiel  NielsThijssen schreef op zaterdag 27 februari 2010 om 01:50  | reageer

    Ik gebruik de lichtmeter (via Ebay nieuw voor ca 160 eur (zo uit mijn hoofd) model 358) vooral bij productfotografie: even meten, afstellen, en daarna rammelen met de sluiter vrolijk
    Zou niet zonder meer willen! Nu kijken hoe ik deze lichtmeter misschien nog breder in kan gaan zetten, maar da's iets voor latere zorg. Volgende week mag er weer een reeks produkten gefotografeerd worden vrolijk

  12. klinck
    Profiel klinck schreef op woensdag 2 maart 2011 om 19:29  | reageer

    Ik denk dat je één van de belangrijke aspecten van een lichtmeter vergeet: Het is vrijwel niet mogelijk om zonder een lichtmeter altijd nauwkeurig te belichten, zonder naar je computer te grijpen om een afbeelding van dichterbij te bekijken.
    Je histogram op je camera geeft alleen aan dat je uitgebeten delen in je foto hebt, en of dat een groot of een klein gedeelte is. Ik vind het ook belangrijk om te weten wáár deze uitgebeten delen precies zitten en wil zelf graag ook bepalen hoeveel donkerder bijv. een schouder van een model is dan haar gezicht. Zit daar één stop tussen dan kon ik nog weleens zomaar tevreden zijn, zijn het er 5 dan ben ik alleen tevreden als ik die schouder inderdaad niet meer wil zien.
    Dat verschil, kan je min-of-meer inschatten als je een goed schermpje hebt, je dat schermpje kent en rekening houdt met het licht waar je zelf in staat... maar nauwkeurig wordt het nooit.

  13. Jeannette de Wit
    Profiel Jeannette de Wit schreef op woensdag 24 september 2014 om 12:23  | reageer

    "...of ik 200 euro over zou hebben om te voorkomen dat je even een minuut test shots moet nemen.... ". Bij gebruik van meerdere lichtbronnen loopt de tijd om testfoto's te nemen al snel op. Je moet wel heel goed zijn om alleen aan het histogram en de foto op het display te zien of elke lichtbron precies goed is ingesteld. Zeker wanneer er sprake is van weinig of juist veel omgevingslicht, is het display van een camera een slechte raadgever. Ik vind het niet fijn om foto's stevig op te moeten lappen in een fotobewerkingsprogramma, omdat ik de belichting niet op orde had. Dat is prutswerk. Tweehonderd euro is misschien relatief veel geld, maar ik vind het een belangrijke investering die zichzelf terugverdiend (tijd en gemak).

  14. Rob_Lisse
    Profiel Rob_Lisse schreef op maandag 14 augustus 2017 om 15:47  | reageer

    Hallo, ik zie dat dit een artikel is uit 2010 en het is nu 2017 dus het is een behoorlijk gedateerd artikel. Ik ben nog maar kort lid van photofacts en ik wil toch een reactie plaatsen. Ik heb de Seconic L-308S gekocht. In de eerste plaats omdat ik mij verdiep in het fotograferen en ik van internet begrepen had dat de serieuze fotograaf niet zonder een lichtmeter kan. Ook heb ik de lichtmeter in het rood gekocht dat uitstekend past bij mij Pentax KR die ook rood is. Ik ben het met Elja eens dat de lichtmeter makkelijk in het gebruik is. Maar dat ingeval van bestaand licht buiten of bij kunstlicht je uitstekend met de camera het licht kunt meten. Uiteraard moet je logisch nadenken, ik bedoel richt je camera op een neutraal belichte plek en meet dat licht met de camera. Wil je het licht van de flitser meten wanneer je hem los van de camera gebruikt, dan heeft de lichtmeter zin. Maar ook in dat geval kom je zonder lichtmeter en met "boeren verstand" erg ver.
    Conclusie voor mij is de Seconic lichtmeter een fraai speeltje dat ik (niet) meer gebruik.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.430 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord