Zo krijg je een bewegend paard (goed) op de foto
zaterdag 5 oktober 2019, 13:13 door Serita Vossen | 9.194x gelezen | 0 reactiesSteeds meer mensen hebben een camera waarmee ze aan de slag gaan met fotograferen. Met de automatische (sport) stand kom je tegenwoordig een heel stuk.
Een bewegend paard op de foto zetten is voor de meeste toch best een uitdaging. Overigens ook voor mensen die wel al ervaring hebben in het fotograferen: want in de paardensport zijn er allerlei “regeltjes” waar je rekening mee moet houden.
Zo krijg je een scherpe foto
Om te zorgen dat je foto scherp is in de beweging is het belangrijk om de juiste sluitertijd te kiezen. In stap (en soms draf) kun je vaak nog wel wegkomen met 1/640. Ik prefereer eigenlijk altijd 1/800 of 1/1000 omdat ik vaak foto's maak tijdens de cross en ze daar nu eenmaal (hard) galopperen!
Je kunt hier ook meer lezen over de belichtingsdriehoek: die is ontzettend handig om te begrijpen als je beter wilt leren te fotograferen.
Als je de belichtingsdriehoek goed snapt kun je aan de slag in de volledige handmatige stand: maar geen zorgen is dat nog niet direct voor je weggelegd dan kun je ook kiezen voor de sluitertijd voorkeursstand. Die vind je onder de knop Tv of S op je camera.
Kies het juiste scherpstelpunt
Niet alleen de sluitertijd is belangrijk wanneer je een goede foto wilt maken: ook het punt waarop je scherpstelt is ontzettend belangrijk. In je handleiding kun je als het goed is vinden wat voor mogelijkheden je hebt qua scherpstelpunten instellingen.
Het belangrijkste bij actiefotografie is dat je zoekt naar de functie AI servo of AF-C: die zorgt er voor dat zolang jij je knop half ingedrukt houdt hij blijft scherpstellen op het bewegende object.
Ik kies er daarnaast altijd voor om één scherpstelpunt te gebruiken: die plaats ik waar ik meestal ergens links of rechts van het midden (op een derde van de foto ongeveer) en daar ga ik mee mikken. Later kan ik natuurlijk de foto nog precies uitsnijden als ik de compositie niet helemaal juist heb maar het is handig om vooraf te zorgen dat je compositie zo goed mogelijk is.
Wanneer het paard mij recht vanaf de zijkant passeert is het makkelijk mikken: dan kun je gewoon op de zijkant van het lichaam mikken. Alles wat ongeveer op die afstand van jou is zal dan scherp zijn!
Wanneer een paard op mij af komt probeer ik of op het hoofd van het paard (wanneer hij zonder ruiter is) of op het hoofd of de borst van de ruiter (wanneer met ruiter ) zelf scherp te stellen. In snelheid blijft het wel altijd lastig om precies te mikken. Verder is het een kwestie van veel oefenen, dan wordt je er uiteindelijk handig en snel in.
In het begin kreeg ik het maar niet onder de knie: ik bleef onscherpe foto's krijgen af en toe. Wat bleek: mijn camera was gewoon weg niet snel genoeg voor wat ik van hem vroeg. Lukt het je dus niet in galop, probeer het eens in draf of in stap of het je daar wel lukt!
Een scherpe foto in de binnenbak
Daar moeten we eigenlijk een heel apart artikel over schrijven want fotograferen in een binnenbak is zelfs met de duurste apparatuur ontzettend lastig. Om mooie actiefoto's te maken heb je vooral licht nodig. En wat ontbreekt er vaak in grote getale in een binnenbak. Juist. Licht.
Wanneer je niet meer licht kunt maken in de binnenbak moet je dus echt aan de gang gaan met je belichtingsdriehoek.
Om te zorgen dat je camera wel genoeg licht heeft moet je dus gaan compenseren: met een grote diafragma (lage cijfer) kun je meer licht binnen laten. Die lensen van 2.8 of misschien nog lager zijn vaak ontzettend duur.
De volgende optie is de ISO omhoog schroeven om je camera meer licht te geven: zeker op goedkopere camera's zul je snel ruis zien maar dat moet je dan echt maar voor lief nemen.
Daarnaast kun je er voor kiezen om je sluitertijd toch naar de 640 of 500 te gaan zetten. Dan ga je wel meer beweging zien in de foto: de benen worden dan bijvoorbeeld niet meer scherp. Ga dan gewoon eens kijken tot hoever je jouw sluitertijd omlaag kunt zetten dat je het nog acceptabel vindt.
Sommige paarden galopperen minder hard dan anderen waardoor je misschien wel net weg kan komen met een lagere sluitertijd
Het juiste moment kiezen
Dan moeten we nog het juiste moment in de beweging gaan uitzoeken. Want daar zijn weer “regeltjes” voor.
- In stap is het heel lastig om het goede moment te kiezen. Het beste moment is als het paard net het voorbeen naar voren zet maar nog niet op de grond heeft geplaatst;
- In draf kun je op zoek naar de “v” die krijg je te zien wanneer de paard de diagonaal net naar voren beweegt. Bijvoorbeeld wanneer linksachter en rechtsvoor naar voren gaan. Of natuurlijk rechtsachter en linksvoor;
- In galop moet je de opwaartse beweging zoeken die is het meest fotogeniek!
Daarnaast is het vaak ook mooier wanneer je een paard net schuin van de voorkant vast legt in plaats van recht van voren. Ook helpt het als een paard (of pony) “blij” kijkt: zijn oren wijzen dan naar voren en de mond is ontspannen.
Een betere foto maken
Als je betere foto's wilt maken is het goed om te letten op de compositie van je foto. Dingen waar je aan kunt denken daarbij zijn:
- Je onderwerp in het midden is vrijwel altijd saai. Probeer hem iets meer naar links of naar rechts te zetten. Gebruik daarbij bijvoorbeeld de regel van derden;
- Zorg dat het paard niet de foto uit rent. Geef de kant waar hij naar toe kijkt of rent meer ruimte dan de andere kant. Kijkt, rent of springt het paard naar rechts? Zorg dan dat je rechts naast het paard meer ruimte overlaat dan links;
- Zoom ook gewoon eens lekker in: details zijn vaak ook erg gaaf om te zien!
- Let op je standpunt: ik zit eigenlijk altijd laag wanneer ik foto's maak van paarden. Ze zien er dan groter en imposanter uit en het is een interessante kijkhoek want mensen zien ze normaal vanaf hoger. Meestal zit ik op de grond maar ik ga er soms ook wel (bijna) bij liggen, zeker als het om een kleine pony gaat;
- Wil je een wazige achtergrond? Zorg dan dat je een zo groot mogelijk diafragma instelt (een zo laag mogelijk cijfer) en/of dat de achtergrond ver weg is van het paard wat je fotografeert. Hoe verder de achtergrond weg is van je paard hoe waziger hij wordt;
- Om een foto interessanter te maken kun je diepte creëren. Probeer iets op de voorgrond te zetten: wat blaadjes, bloemetjes of in mijn geval soms een andere hindernis. Je kunt ook leuk met de lijnen spelen: datgene wat je op de voorgrond plaatst kan een kijklijn maken naar het ontwerp waar je de foto van maakt. Zo wordt de kijker door je foto heen getrokken.
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Serita is dol op het vastleggen van herinneringen voor anderen. Soms moet je een nieuwe herinnering creëren om vast te kunnen leggen maar vaak is het ook puur vast leggen wat er op dat moment gebeurt. Ze is begonnen bij de eventingsport maar doet nu daarnaast ook veel gewone paarden- en kinderfotografie.
0 reacties
Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Straatfotografie tip: Probeer eens een panning-foto
door Michiel Heijmans
-
10 Tips voor panning, de camera met een beweging mee bewegen
door Nando Harmsen
-
Bewegingsonscherpte in je voordeel gebruiken
door Nando Harmsen
-
Heeft een hoge resolutie camera een snellere sluitertijd nodig?
door Nando Harmsen
-
In draf naar (en over) het strand
door Martin van Rooij
-
Een HDR foto met beweging in beeld maken
door Nando Harmsen
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.338 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.