100 redenen waarom Lightroom beter is dan Bridge
dinsdag 15 juli 2014, 17:29 door Elja Trum | 8.149x gelezen | 15 reactiesZelf kom ik ze ook regelmatig tegen: fotografen die meer dan tevreden zijn met Photoshop en Bridge en die Lightroom maar niks vinden. Het is moeilijk de meerwaarde van Lightroom in een paar zinnen uit te leggen, maar het is echt een erg fijn pakket voor fotografen. Scott Kelby en Matt Kloskowski hebben echter 100 redenen verzameld waarom Lightroom beter is dan Bridge.
Al die honderd redenen hebben ze uitgelegd in een korte video waar ze het verschil laten zien. Overigens zijn de video's al wat ouder (van Lightroom 3 en Photoshop CS5), maar sindsdien is Lightroom er ook alleen maar vele malen beter op geworden!
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-witfotografie, flitsfotografie en portretfotografie.
15 reacties
-
Johannes Klapwijk schreef op dinsdag 15 juli 2014 om 17:47 | reageer
De video embed niet?
-
-
-
Cas van der Voorn schreef op dinsdag 15 juli 2014 om 22:41 | reageer
Zeldzaam zinloos artikel. Wie gaat 100 gedateerde video's bekijken van twee egotrippers die appels met krenten vergelijken? Je reclame voor Lightroom is pathetisch. Iedereen die de set Bridge/camera Raw/Photoshop serieus gebruikt weet dat alleen Lightroom ernstig tekort schiet. Toegankelijker? Zeker, op het eerst gezicht wel. Beter? Echt niet.
De Library module heeft zeker voordelen ten opzichte van Bridge, maar ook nadelen. Alleen al de continue toestanden met de catalog en het maken van backups....
Dat Lightroom sinds versie 3 beter is geworden is een open deur. Dat geldt voor Camera Raw idem dito. De ontwikkelmodule van Lightroom is identiek aan Camera Raw. Sinds je Camera Raw als een filter op elk moment in je workflow kunt gebruiken binnen Photoshop CC zijn er 1000 redenen extra om je niet meer op Lr te richten voor de ontwikkeling van je foto. Mensen die alleen Lightroom gebruiken beperken zich enorm in de mogelijkheden en in de kwaliteit van hun output. -
martinphili schreef op dinsdag 15 juli 2014 om 22:44 | reageer
tja, zo heeft ieder z'n voorkeur en ook zo heeft ieder zijn eisen.
Voor mij werkt Lightroom weer helemaal niet. -
Benny schreef op dinsdag 15 juli 2014 om 23:18 | reageer
Cas,
Ik beperk mij totaal niet in kwaliteit en output, integendeel zelfs. En ja, ik gebruik ook wel Photoshop CS6, maar het uitstapje wat ik van Lightroom naar CS6 moet maken, is niet zo vaak.
Ik ben het dus in grote delen niet met je eens.
En zeg nou zelf: Wat is het voor moeite met die catalog en back-ups. Dat vind ik nog wel reuze meevallen.
Benny -
Cas van der Voorn schreef op dinsdag 15 juli 2014 om 23:34 | reageer
@Benny: Dat doe je wel, je weet het alleen niet. Neem het verscherpen: in Lr en Camera Raw doe je dat met algoritmes die gemaakt zijn om Raw-bestanden vóór te verscherpen. Dat is iets heel anders dan de USM verscherping in Photoshop die je toepast als laatste stap in je bewerkingen. Om over geavanceerde methoden in Photoshop nog maar te zwijgen.
En lokale aanpassingen in Lr kun je nooit goed toepassen als je geen gebruik kunt maken van selecties en lagen. In elke Lightroomfoto zie je je de bewijzen als je inzoomt tot 100%. Kijk er al die fraaie tutorials maar eens op na: het lijkt allemaal mooi totdat je naar de details gaat kijken.
Heb je wel eens op de forums van Adobe gezocht op klachten over de catalog? Ik wel.
Waarom zou je je als fotograaf druk moeten maken om een database? Je hebt toch gewoon je foto's op je schijf staan? -
MF schreef op woensdag 16 juli 2014 om 07:49 | reageer
Gevoelsmatig denk ik nog steeds dat LR het dommere broertje is van PS. Helpt geen reclame tegenaan. Met LR kun je veel, met PS kun je alles. Bewerkingen die ik doe zijn (vrijwel) altijd lokale bewerkingen. Als dat lastig is in LR, dan weet ik voldoende. Voor de snelle hap kan LR beter zijn.
-
iew schreef op woensdag 16 juli 2014 om 10:43 | reageer
Ik gebruik toch ook het liefst CS6 en Bridge, ik word helemaal gek in Lightroom van al die TIFF bestanden die Lightroom aanmaakt, iedere bewerking met een NIK filter bijvoorbeeld en hup weer een nieuwe TIFF, in CS6 heb ik mijn PSD en een XMP waarin ik al mijn bewerkingen heb in een bestandje dat vele malen kleiner is dan een TIFF uit Lightroom.
Alles gewoon netjes in lagen opgeslagen in 1 PSD ipv meerdere TIFFs.
Verder ben ik het ook helemaal eens met Cas van der Voorn.
Daarnaast vind ik het veel fijner dat ik mijn RAW bestanden gewoon vanaf de camera direct op een door mij gekozen plek op mijn HDD kan zetten en er met Bridge gelijk in kan browsen ipv te moeten importeren en als ik de map of foto een keer verplaats Lightroom het weer kwijt is en ik Lightroom aan moet gaan wijzen waar die foto of map naar toe is verplaatst.
Maar goed, ieder z'n ding... -
Hans Frederiks schreef op woensdag 16 juli 2014 om 11:40 | reageer
Als je je voornamelijk bezig houdt met bewerkingen in Adobe Camera Raw, de motor voor bewerkingen in Lightroom en Photoshop, dan is Lightroom volledig vergelijkbaar met de mogelijkheden in Photoshop. Het voordeel van Lightroom is die Catalogus, waarin de bewerkingen, de trefwoorden waardoor je foto’s kunt terugvinden, zijn opgeslagen. Het maken van een backup van die catalogus is natuurlijk belangrijk, net zo belangrijk als het maken van backups van je foto’s, maar dat kan eenvoudig als je Lightroom afsluit. Verder kan je de foto’s tijdens het importeren, ze in Lightroom ze op een door jou gewenste plek zetten.
En dat Lightroom een map niet meer kan vinden ligt aan de gebruiker zelf. Als je een map buiten Lightroom om verplaatst, weet Lightroom inderdaad niet waar die map gebleven is. Het verplaatsen van mappen en foto’s moet je dan ook vanuit Lightroom zelf doen.
Als je ingewikkelde retouches doet, dan is Photoshop natuurlijk onmisbaar, maar voor het ontwikkelen van RAW-bestanden is Lightroom net zo goed als Photoshop.
(Ik heb verder niks tegen een Bridge/Photoshop-workflow.) -
MF schreef op woensdag 16 juli 2014 om 14:12 | reageer
Als ik de 100 beschrijvingen lees, heeft het niet veel te maken met foto-bewerking maar meer met werkwijze en omgeving. Is persoonlijk, weet ik, maar ik zou het niet eens gratis willen hebben.
-
lilliane Roks schreef op woensdag 16 juli 2014 om 15:03 | reageer
Tja , zoveel mensen, zoveel wensen.... ook ik ben niet gecharmeerd van Light Room, net zo min als van Photo Shop, mijn voorkeur gaat naar Paint Shop Pro, van Corel...
-
marijeweterings schreef op woensdag 16 juli 2014 om 15:21 | reageer
Ik vind het wel grappig dat alle meningen echt alle kanten op gaan. Ik denk dat iedereen een beetje gelijk heeft. Ik ben gek op LR, dus ik blijf daar maar bij
-
ArjanL schreef op woensdag 16 juli 2014 om 15:41 | reageer
Ik denk dat we het hier hebben over appels, peren en bananen. Alle drie zijn programma's die toegespitst zijn op specifieke terreinen.
Photoshop voor maximale en ultieme beeldbewerking.
Bridge voor maximale catalogisering en opslag voor beelden en anderen dan beeldbestanden (soort van Finder of hoe dat programma bij Windows heet).
Lightroom combineert deze twee programma's gedeeltelijk.
Lightroom en Bridge zijn totaal verschillende programma's met ieder een specifieke invalshoek en helemaal niet vergelijkbaar.
Geen van de programma's is een vervanging van de andere programma's.
Zelf gebruik ik ze alle drie.
LR voor het in batch corrigeren (basaal) van beelden; export naar PS alwaar precieze bewerking plaats vind. Bridge om af en toe een snelle voorvertoning te zien van een beeld, hoewel ik daar een sneller programma voor heb en om namen of metadata aan te passen. Of 'Open als lagen in Photoshop' is ook handig.
Ik gebruik mijn eigen directories en heb daar een apart en specifiek database programma voor wat niet van Adobe is. -
Donald Willemsen schreef op woensdag 23 juli 2014 om 09:25 | reageer
Ik denk dat Arjan gelijk heeft. Ik heb LR ook, maar ik snap er de ballen niet van. Misschien ben ik een te simpele ziel, maar ik vind LR echt niet handig. Daar tegenover vind ik PS CC een geweldig fijn programma om mee te werken.
Catalogiseren doe ik gewoon handmatig onder windows. Alle originele RAW-bestanden staan in mappen op datum. De afgewerkte bestanden staan weer in aparte mappen en altijd zodanig dat ze snel en gemakkelijk zijn terug te vinden.
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Een dagje vanuit een fotohut fotograferen
door Nando Harmsen
-
De jaarlijkse grote update van Lightroom en Photoshop
door Nando Harmsen
-
Bewerk je foto's als een pro
door Elja Trum
-
Boeken van Scott Kelby nu met 30 procent korting
door Elja Trum
-
Hoe start je met Lightroom Classic?
door Nando Harmsen
-
Lightroom update met generatieve AI
door Nando Harmsen
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.431 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.