De werking van de sluiter in slow-motion
donderdag 5 maart 2015, 20:40 door Elja Trum | 8.386x gelezen | 1 reactieJe spiegelreflexcamera is een mooi stukje techniek. Dat wordt mooi duidelijk wanneer je in slow-motion naar de werking van de sluiter kijkt. De Slow Mo Guys gebruiken een camera die 10.000 beelden per seconde kan schieten om jou dit in detail te laten zien.
In de video wordt ook een duidelijk uitleg gegeven van wat je nu precies ziet en waarom het zo werkt. Erg interessant om als fotograaf (en videograaf) te weten.
Flitsynchronisatie
Wat ook interessant is, maar niet in de video genoemd wordt, is dat dit filmpje je ook helpt om de flitssynchronisatietijd van je camera te snappen. Dit getal, bij veel camera's 1/200ste of 1/250ste van een seconde, geeft het moment aan waarop de sensor nog in één keer geheel belicht wordt.
Gebruik je jouw camera bij een snelere sluitertijd in combinatie met een flitser, dan zal een deel van het beeld zwart zijn. Op het moment dat je flitser afgaat (een erg kort durende lichtpuls) wordt niet het gehele beeld belicht, maar alleen het deel dat op dat moment niet bedekt is door de sluiter.
Door gebruik te maken van de high-speed sync functie van je camera en flitser is het wel mogelijk om je flitser bij hogere sluitersnelheden te gebruiken. Je flitser flitst dan namelijk meerdere keren vlak achter elkaar (voor jezelf lijkt het slechts één flits) en belicht zo telkens opnieuw het deel dat op dat moment door de sluiter onbedekt is.
Autofocus spiegel
Nog een leuk detail dat je terug ziet in deze video: wanneer de spiegel omhoog klapt zie je er nog een kleinere tweede spiegeltje achteraan komen. Deze spiegel stuurt licht naar je autofocus sensor (die onderin je camera zit).
De grote voorste spiegel is in het midden namelijk lichtdoorlatend. Het licht dat hier door valt wordt door de tweede spiegel naar de autofocus sensor geleidt.
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-witfotografie, flitsfotografie en portretfotografie.
1 reactie
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Flitsfotografie tip: Creëer onscherpte met ND filters
door Elja Trum
-
Straatfotografie tip: Voeg lichtsporen toe aan je foto's
door Michiel Heijmans
-
Straatfotografie tip: Experimenteer met een langere sluitertijd
door Michiel Heijmans
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.431 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.