Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Het bewerken van een EttR foto in Lightroom Classic

vrijdag 12 maart 2021, 14:28 door | 4.474x gelezen | 7 reacties

Met Exposure to the Right (EttR) kun je maximaal gebruik maken van het dynamisch bereik van je camera. Het stelt je in staat om zoveel mogelijk beeldinformatie in de donkere delen van de foto te behouden. Alleen ziet de foto er op je camera onaantrekkelijk en flets uit.

Ik schreef onlangs een artikel met de tip over Exposure to the Right in landschapsfotografie. Het is de manier om zoveel mogelijk bruikbare beeldinformatie in je foto vast te leggen.

Het resultaat van deze manier van belichten zorgt ervoor dat de foto er in eerste instantie flets en onaantrekkelijk uit ziet als je die op de achterkant van je camera bekijkt. Dat betekent dat je er nog wat werk aan hebt; de foto is niet klaar.

Nando LrC EttR before

EttR belicht zal een onaantrekkelijk resultaat opleveren. De foto moet nog bewerkt worden.

Omdat een foto die met EttR wat bewerking nodig heeft, is het geen geschikte manier van belichten voor de fotograaf die direct in jpeg fotografeert. Het is bestemd voor wie in raw fotografeert, en maximaal gebruik wil maken van het dynamisch bereik van de camera.

Nando LrC EttR after

De bewerkte foto ziet er heel wat aantrekkelijker uit. De EttR belichting zorgt ervoor dat je voldoende beeldinformatie in je donkere delen behouden hebt. Maar hoe bewerk je die foto?

Hoe bewerk je een EttR belichte foto?


Ik krijg wel eens vragen hoe een foto die met EttR belicht is bewerkt moet worden. Hij ziet er zo uit
de camera tenslotte niet echt fraai uit. In feite is het antwoord heel ontnuchterend. Je bewerkt deze gewoon zoals elke andere foto.

Nando LrC EttR beforeafter

Bewerken in Lightroom Classic, met de onbewerkte foto en de bewerkte foto naast elkaar.

Vind je de foto te licht? Dan maak je deze donkerder. Zijn de schaduwen dan te donker geworden? Dan haal je de schaduwen op. En daar haal je nu de winst uit met EttR.

Omdat de schaduwen al zo licht mogelijk waren bij de belichting, heb je maximale beeldinformatie in die schaduwen. De kwaliteit blijft dus behouden.

In de volgende video laat ik zien hoe ik te werk ga met het bewerken van foto's die met EttR belicht zijn. Dit doe ik in Lightroom Classic, omdat dit mijn favoriete bewerkingsprogramma is. Het principe is echter gelijk aan alle andere bewerkingsprogramma's.


Kijk uit voor overbelichting


Een kleine waarschuwing voor wie met EttR aan de slag gaat. Zorg ervoor dat je foto niet overbelicht raakt. Dus geen echt 100% wit bevat, het zogenaamde uitgebeten wit.

Dat kun je namelijk nooit meer corrigeren. Wit donkerder maken zorgt er alleen voor dat het grijs wordt, en dat is nooit fraai.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

7 reacties

  1. martinphili
    Profiel martinphili schreef op zaterdag 13 maart 2021 om 09:26  | reageer

    Een goeie aanvulling op je eerdere artikel.
    Ik doe niet anders, het bevalt me ontzettend goed.

  2. André
    André

    Zinvolle informatie en instructiefilm.....ga het zeker eens uitproberen.

  3. andré janssen
    andré janssen

    Fijne tutorial. Helder en uitnodigend

  4. Jan Tinga
    Jan Tinga schreef op woensdag 17 maart 2021 om 13:53  | reageer

    Bij fotografie van heldere kleuren in het gebied rechts in het diagram kun je problemen krijgen. De kleuren zijn dan (iets) overbelicht en zijn nooit meer als oorspronkelijk te krijgen. Wees dus gewaarschuwd. En als iemand mij niet gelooft: probeer het maar uit! (Bijv. lichte roze bloemen).

  5. Nando
    Profiel Nando schreef op woensdag 17 maart 2021 om 14:11  | reageer

    @Jan Tinga:
    Klopt. Vooral de kleur rood kan snel oververzadigen. Je hebt daarin helemaal gelijk. Daarom is het wijs om met deze techniek heel verstandig om te gaan.
    Heb je veel rode tinten in je foto, dan kun je gebruik maken van het RGB histogram. Je kunt dan van de afzonderlijke kleurkanalen zien of ze te ver naar rechts zijn.

  6. Annet
    Annet schreef op woensdag 17 maart 2021 om 14:15  | reageer

    Wat heerlijk uitgelegd. Rustig en stap voor stap. Dank je wel

  7. Nando
    Profiel Nando schreef op dinsdag 30 maart 2021 om 10:52  | reageer

    @Annet:
    graag gedaan

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Video

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.431 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord