Lightroom: Camera profielen gebruiken
woensdag 15 december 2010, 23:25 door Elja Trum | 10.781x gelezen | 8 reactiesWanneer je een foto in Lightroom opent is de kans groot dat de kleuren er in de foto anders uit zien dan achter op je cameradisplay. Dit komt doordat Lightroom een eigen interpretatie van de kleuren toepast. Nu is het standaard profiel van Adobe in de meeste gevallen ook een prima start, maar als je wilt kun je ook terug naar het beeld zoals je dat op je camera zag.
Voor de meest camera's heeft Lightroom deze profielen namelijk standaard beschikbaar. Lightroom herkent je camera en laat direct de bijpassende profielen zien. Zo kun je de kleuren in de foto nabootsen zoals ze er ook achter op je camera (of wanneer je gebruik maakt van Jpeg) uit zien.
Overigens zijn dit door Adobe gemaakte profielen die mogelijk niet helemaal exact overeenkomen met de instellingen die je camera toepast. Het is een benadering. Het kan handig zijn om voordat je aan het bewerken slaat eerst een keuze te maken uit één van de cameraprofielen.
Ik kreeg deze vraag over de profielen deze week van Elias en toevallig had ik nog een filmpje liggen dat ik nog niet eerder gepubliceerd had. Dat verklaart waarom er nog met Lightroom Beta 2 gewerkt wordt in de video..
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-witfotografie, flitsfotografie en portretfotografie.
8 reacties
-
Jacques Jullens schreef op donderdag 16 december 2010 om 00:44 | reageer
Zoveel schermen, zoveel veranderingen in kleur. Ik blijf trouw aan mijn kalibratie van adobe kleuren en instellingen van de fotovakschool, zowel voor de mac met eizo als voor de printer. Het geeft weinig verrassingen achteraf. Het display van mijn camera is wel het laatste waar ik op vertrouw
-
Peter van Veen schreef op donderdag 16 december 2010 om 06:53 | reageer
Haha, dat was het eerste wat me opviel... de beta versie.
-
Tom van Peer schreef op donderdag 16 december 2010 om 10:43 | reageer
En waarom ook de camera niet gecalibreerd? Als ik de kans heb (windkracht 5 op het strand is wat lastig), schiet ik eerst een plaatje met de Colorchecker passport van X-rite en maak daar een profiel mee. Met dat profiel stel ik dan de witbalans en de calibratie in Lightroom in.
-
MarcelG schreef op donderdag 16 december 2010 om 14:26 | reageer
@Tom, nee, in dit geval gaat 't niet om het calibreren van de camera an sich, maar puur het toepassen van het (meestal toch wel belabberde) schermprofiel van 't scherm achterop de camera. Oftewel, zorg dat de foto op je gecalibreerde Eizo in LR er net zo (slecht) uit ziet als achterop je camera.
Bij 't gros van de cameras kun je het scherm achterop nog niet eens calibreren, dus waarom je daar wel op zou willen vertrouwen is mij een raadsel. Hetzelfde geldt voor de JPG rendering van je camera. Ik zou niet weten wat ik daar mee moet.
Ik vertrouw liever op een goeie RAW registratie en een gecalibreerd kwaliteitsbeeldscherm. -
Tom van Peer schreef op vrijdag 17 december 2010 om 09:15 | reageer
Marcel, volgens mij zijn we het wel met elkaar eens: 1. LCD-scherm van de camera is geen maatstaf voor de kwaliteit van je foto 2. RAW, RAW, RAW
Dus eigenlijk zijn deze cameraprofiel goodies in Lightroom 'wel aardig' maar niet echt zinvol? -
MarcoSmeets.nl schreef op maandag 20 december 2010 om 15:28 | reageer
ook handig om te weten: op de camera zie je JPG versie en nooit de RAW versie.
-
leo schreef op dinsdag 21 december 2010 om 03:08 | reageer
Zelfde geldt voor gebruikers voor de laatste versie van PS5. Ik kies zelf in 99 % van de gevallen voor Adobe standaard, maar het is een leuke mogelijkheid. ( Ik gebruik PS en Lightroom heb ik wel, maar och, ik zie de voordelen niet en misschien nog wel belangrijker, ik ken PS beter)
-
leo schreef op dinsdag 21 december 2010 om 03:15 | reageer
Mijn Sigma's Dp 1 en 2 herkent PS niet en past automatisch Adobe toe.
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Een dagje vanuit een fotohut fotograferen
door Nando Harmsen
-
De jaarlijkse grote update van Lightroom en Photoshop
door Nando Harmsen
-
Bewerk je foto's als een pro
door Elja Trum
-
Hoe start je met Lightroom Classic?
door Nando Harmsen
-
Lightroom update met generatieve AI
door Nando Harmsen
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.431 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.