Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Database met Nederlandse fotografen

zondag 10 januari 2010, 22:51 door | 12.056x gelezen | 7 reacties

Het Nederlands Fotomuseum heeft in samenwerking met het Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie (RKD) een website gelanceerd waarop alle Nederlandse fotografen, van 1839 tot vandaag, te vinden moeten zijn. De site, fotografen.nl, is sinds 6 januari officieel live.

De gegevens van de site komen in de basis vanuit het RKD en het Nederlands Fotomuseum, maar de site is als een soort Wikipedia aan te vullen. Naast de 10.000 Nederlandse fotografen zijn er -opmerkelijk genoeg- ook zo'n 30.000 buitenlandse fotografen te vinden die op een of andere manier verbonden zijn met Nederland.

Behalve het aanvullen van informatie is het ook mogelijk om fotografen toe te voegen aan je favorieten. Het idee is dat er op die manier ook een soort netwerk ontstaat onder bezoekers met gelijke interesses.

Op zich mooi dat er een dergelijke database is opgezet, maar ik twijfel nog aan het nut en de bruikbaarheid. Zo is de getoonde informatie per fotograaf amper boeiend te noemen en werkt de zoekfunctie nog maar matig. Wellicht puntjes die in de toekomst verbeteren. Ik ben benieuwd wat jullie van de site vinden.

Fotografen.nl


Bron: Roodpetje

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-witfotografie, flitsfotografie en portretfotografie.

7 reacties

  1. EdC
    Profiel EdC schreef op zondag 10 januari 2010 om 23:04  | reageer

    Volgens PhotoQ van 6 januari:

    Wikipedia over fotografen
    Fotografen.nl is een ‘zoek-en-vind’ database: men zoekt een fotograaf, vindt basisgegevens (over zijn leven en werk, maar ook informatie over auteursrecht) en verwijzingen naar andere websites. Het is dus geen portfoliowebsite. Iedere fotograaf kan op Fotografen.nl worden opgenomen zolang voldoende informatie online beschikbaar is, er worden geen kwaliteitscriteria gehanteerd. Ook kunnen bezoekers hun steentje bijdragen door het doorgeven aan wijzigingen en aanvullingen. Deskundigen, aangesloten bij het Nederlands Fotogenootschap zoals Nationaal Archief en Spaarnestad Photo zijn actief betrokken bij het controleren en aanvullen van gegevens.

    Het criterium is of er veel over een fotograaf op internet te vinden is. Misschien veel exposeren en fotoboeken maken, of zorgen dat er over je geschreven wordt.

  2. tonv
    Profiel tonv schreef op maandag 11 januari 2010 om 08:57  | reageer

    Wanneer er geen kwaliteitcriteria worden gehanteerd ligt wildgroei in de lijn der verwachtingen. Want 'fotograaf' zijn we allemaal tegenwoordig. Het zou jammer zijn dat dit initiatief daardoor een soort 'vergaarbak' wordt.

  3. t
    t schreef op maandag 11 januari 2010 om 11:29  | reageer

    Alle fotografen?

    Ik kon er al een niet vinden.

  4. EdC
    Profiel EdC schreef op maandag 11 januari 2010 om 18:08  | reageer

    Ik heb de afgelopen dagen mijn lijstje doorgenomen en ongeveer één op de tien mij bekende serieuze fotografen staat er nog niet in. Het initiatief lijkt mij iets te vroeg gelanceerd.

  5. Christine
    Profiel Christine schreef op dinsdag 12 januari 2010 om 04:09  | reageer

    Dit lijkt me een heel goed idee. Laten we allemaal wat geduld hebben tot deze site goed loopt en beter wordt aangevuld. Wikipedia is ook klein begonnen. Indien alle professionele fotografen zelf hun gegevens aanvullen of opgeven kan dat heel snel gaan.
    Succes !
    Christine

  6. Ridder
    Ridder schreef op dinsdag 12 januari 2010 om 22:49  | reageer

    Ook alle 3 mijn voorvaderen staan niet in deze database. Alleen een melding dat mijn overgrootvader de studio van de fotografe Emma Kirchner in 1899 heeft overgenomen. Yep, er moet nog veel aangevuld worden.

  7. EdC
    Profiel EdC schreef op dinsdag 12 januari 2010 om 23:20  | reageer

    Dan hebben we straks een Nederlandse wikifotopedia. Waarom niet gelijk in het Engels, Spaans en Duits (en Chinees)? Nederlandse fotografen moeten internationaal bekend raken.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Websites

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.431 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord