Nieuwe sensor technologie uit zonnecellen
dinsdag 2 december 2008, 23:48 door Elja Trum | 6.296x gelezen | 5 reactiesKleine foutjes in de technische wetenschap leiden soms tot nieuwe ontdekkingen. Zo ook tijdens een afstudeerproject van Hsiang-Yu Chen; ze werkte aan het effectiever maken van zonnecellen toen er iets mis ging. In plaats van het effectiever maken van de zonnecel verdween de eigenschap die het licht omzet in elektriciteit.
In plaats daarvan geleid het materiaal licht en biedt daarmee mogelijkheden om ingezet te worden als onderdeel van nieuwe sensoren voor in camera's. Hoe het precies werkt is mij niet duidelijk, maar door de ontdekking zouden sensoren goedkoper kunnen worden, minder last hebben van verstoring en een hogere resolutie kunnen bieden.
De vraag is wellicht of de afstudeerster nog wel een voldoende krijgt, nu haar oorspronkelijke doel niet bereikt is..
Voor de technische onderlegden is wellicht dit artikel in Nature de moeite.
Met dank aan Richard voor de tip!
Bron: Wired
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-witfotografie, flitsfotografie en portretfotografie.
5 reacties
-
martijn schreef op woensdag 3 december 2008 om 08:21 | reageer
Over hoeveel jaar is full frame standaard?
-
-
-
NielsThijssen schreef op donderdag 4 december 2008 om 00:14 | reageer
Leuk om te zien dat " mijn zonnepanelen' ook nu een directe link/relatie met fotografie hebben (een andere hobby van mij)
-
Willy schreef op vrijdag 5 december 2008 om 21:20 | reageer
Afgaande op wat men in dit artikel beschrijft, zou het wel eens kunnen zijn dat een sensor gebaseerd op dit principe, al bij geringe lichtopbrengst geheel "dicht" kan slaan. Oftewel, te gevoelig. Wordt nog lachen, dan moet je ND100 filters voor je lens schroeven om te fotograferen .
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Zou jij een camera met een M43-sensor overwegen?
door Nando Harmsen
-
Nieuw systeem voor aanduiding sensorgrootte door DP Review?
door Nando Harmsen
-
Waarom de cropfactor ook scherptediepte beïnvloed
door Nando Harmsen
-
Canon introduceert mirrorless crop camera's: de EOS R7 en EOS R10
door Nando Harmsen
-
Geeft een lagere resolutie minder ruis in het donker?
door Elja Trum
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.431 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.