Fotovakschool basisopleiding; de vierde les
woensdag 21 mei 2008, 23:15 door Marcel Wiegerinck | 15.599x gelezen | 11 reactiesMijn ervaringen van de eerste, tweede en derde les kun je nog teruglezen. Een foto genomen met tegenlicht en een portret van een geliefde waren de opdrachten die we de vorige keer meegekregen hadden. Na drie weken met mooi weer en veel foto’s konden we afgelopen zaterdag de resultaten laten zien en bespreken.
Presentatie van een bekende fotograaf
Vandaag ben ik zelf aan de beurt om een bekende fotograaf te bespreken en ik heb gekozen voor de fotograaf Henri Cartier Bresson. Voordat ik de keuze voor een bekende fotograaf heb gemaakt heb ik flink wat werk van bekende en minder bekende fotografen op internet bekeken. Ik zat te twijfelen tussen Henri Cartier Bresson en de relatief onbekende fotograaf Andrzej Dragan. Aangezien mijn nieuwsgierigheid voor de geschiedenis van de fotografie groot is heb ik gekozen voor Henri Cartier Bresson.
Om aan de nodige foto’s en informatie te komen heb ik gretig gebruik gemaakt van internet. Voor de liefhebbers heb ik de beknopte presentatie nog hier online staan. Als je nog meer informatie wilt zou je ook nog hier kunnen kijken. Uiteindelijk is het de bedoeling dat je een foto uitkiest die je zo goed mogelijk probeert na te maken. Ik heb voor deze foto gekozen. Twee medestudenten hebben hun presentatie geven over Paul den Hollander en Edward Steichen.
Bespreken van de opdrachten
Na de inspirerende presentaties en een kop koffie gingen we de foto’s bespreken die we voor deze les gemaakt hebben. Als eerste bespreken we de opdracht tegenlicht. Voor de opdracht heb ik het station van Brandevoort gefotografeerd.
Ongeveer ander half uur voor zonsondergang ben ik met camera en statief op pad gegaan. In het begin gewoon wat foto’s geprobeerd om te kijken of het iets zou kunnen worden. Na wat proef plaatjes te hebben gemaakt ging ik steeds meer de mogelijkheden van het tegenlicht ontdekken. Ik heb veel foto’s gemaakt maar de onderstaande silhouetfoto sprong er voor mij toch het meest uit. Ik heb de foto van kleur naar zwart/wit gebracht omdat dit naar mijn mening helemaal bij de sfeer van de foto past. Bij diversen student waren er ook flink wat zonsondergang foto’s te zien. Hier zaten zeker ook een aantal mooi exemplaren bij. De leraar heeft als tip voor je portofolio meegeven hier geen zonsondergang foto’s in te doen omdat dit te algemeen is en je hier juist niet mee opvalt tussen de middenmoot.
Portret van een geliefde
Na de opdracht Tegenlicht volgde de opdracht Portret van een geliefde. Jeetje, wat is dit een moeilijke opdracht zeg. Pffff.. Carolien mocht poseren wat bij de eerste foto’s toch wat onwennig was ook al is ze al jaren mijn partner. Aangezien het de afgelopen weken super mooi weer was had ik te maken met hard licht. De eerste foto’s heb ik daarom binnen gemaakt bij het raam om dit harde licht wat zachter te krijgen. Nee, ik was er toch echt niet tevreden over dus.. naar buiten, foto’s maken een stukje fietsen en weer foto’s maken. Steeds vond ik het gezicht te donker of ik vond Carolien niet de juiste uitstraling hebben. Moeilijk dus.
Als laatste heb ik geprobeerd een foto te maken van Carolien met hoed in de schaduw. Om het gezicht wat licht geven heb ik gebruik gemaakt van een aluminium barbecueschaal die in de tuin lag. Via de schaal in de zon het licht een beetje in het gezicht laten schijnen. Toch vind ik deze enorme amateur oplossing nog niet zo heel slecht. Zie de foto links boven. Ik had zelf onderstaande vier foto’s uitgekozen als de foto’s die ermee door konden.
In les bleek al gauw dat mijn medestudenten en de leraar duidelijk een andere voorkeur hadden. Het moraal van dit verhaal is dan ook dat het heel erg moeilijk is om een geliefd persoon te fotograferen omdat je daar zelf een bepaald beeld en emoties bij hebt. Vaak wordt juist daarom de verkeerde foto gekozen. Of ik tevreden ben over de resultaten? Ik moet zeker nog oefenen.
In de studio
’s Middags zijn we de studio gegaan om de theorie van de vorige les in de praktijk uit te proberen. Na een korte uitleg over het gebruik van het studio licht gingen we in groepjes van twee studenten proberen en experimenteren. Voor vandaag had iedereen een aantal producten meegenomen om te fotograferen. We hebben eerst een beeld gefotografeerd wat mijn collega student had meegenomen. Hard licht, zacht licht, draaien met licht, hoog licht laag licht. We hebben samen allerlei mogelijke varianten op de foto gezet. Door te experimenteren met de belichting kom je er al snel achter dat de minste of geringste verandering al zichtbaar is in je foto. Van een vriendin van mij had ik wat handgemaakte tassen meegenomen om op de foto te zetten. De volgende keer gaan we de gemaakte foto’s bespreken. Hieronder een aantal resultaten met verschillende belichtingen en opstellingen;
Voor de volgende les hebben we weer een pittige opdracht meegekregen namelijk:
Opdracht: Kies een van de volgende onderwerpen; verkeer, sport of economie. Fotografeer je mening van het gekozen onderwerp. Voor de volgende les breng je 1 foto mee en achterop de foto schrijf je in een korte zin wat je visie is bij het gekozen onderwerp. Kortom breng je boodschap en de inhoud van je onderwerp naar voren in de foto.
Ik ben erg benieuwd naar jullie meningen en tips over deze opdracht.
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Marcel is oprichter van FotoClub.nu en Marketing voor Fotografen, hij deelt graag zijn kennis en ervaring over fotografie en marketing. Verder verzorgt hij met veel enthousiasme fotografie en marketingtrainingen, workshops en cursussen om mensen verder te helpen. Je kan Marcel volgen op Twitter, Facebook en Google+.
11 reacties
-
Elja Trum schreef op woensdag 21 mei 2008 om 23:18 | reageer
Het Dragan-effect is toch een bekend effect onder de gemiddelde photoshopper, dus die horen we allemaal te kennen. Prachtig effect.
Leuke foto's allemaal. Van Carolien spreekt rechtsboven me het meeste aan. De nieuwe opdracht is inderdaad een pittige. Ben benieuwd waarmee je gaat komen. -
Pim schreef op donderdag 22 mei 2008 om 00:13 | reageer
Ik ken het dragon effect niet.. ben ik nou heel dom of heb ik veel gemist??
Photoshop heb ik behoorlijk onder de knie dacht ik.. Kan je het uitleggen Elja.
Alvast bedankt. -
RobertW schreef op donderdag 22 mei 2008 om 07:26 | reageer
Leuke opdrachten zeg! Dat licht in de studio kregen wij pas op de vakopleiding! Je bent je er nu ook van bewust dat je beter geen geliefden op de foto kunt zetten voor dit soort opdrachten omdat je daar een gevoel bij hebt die anderen niet delen (mag ik hopen ).
-
Peter van Veen schreef op donderdag 22 mei 2008 om 07:34 | reageer
Welke foto is je eigen favoriet van Carolien? Mijn voorkeur gaat ook uit naar de zw-foto rechtsboven. Benieuwd wat je zelf -als emotioneel betrokkene- had gekozen.
@Pim: volgens mij bestaat zelfs het werkwoord 'draganizen'... -
Marcel Wiegerinck schreef op donderdag 22 mei 2008 om 08:09 | reageer
Mijn favortiet gaat uit naar de foto linksboven voor mij is dat Carolien. Maar ja hier heb je het al, kijk ik dan naar de foto of naar een geliefd persoon?
Hebben jullie nog idieen of voor de opdracht onderaan het artikel?
Groeten Marcel. -
Elja Trum schreef op donderdag 22 mei 2008 om 08:30 | reageer
@Pim; Het Dragan effect is de techniek die de foto's Andrzej Dragan nabootst. Een jaar of twee geleden was dat 'hot', maar het effect is nog steeds erg mooi. Als je de portfolio van Andrzej bekijkt is wel duidelijk wat er bedoeld wordt; het extreem naar voren laten komen van gelaatstrekken en het 'duisterder' maken van de foto. Op internet zijn ook de nodige tutorials te vinden. Doorgaans wel een effect voor de gevorderde photoshopper.
-
Thijs schreef op donderdag 22 mei 2008 om 09:18 | reageer
Leuk om dit te lezen allemaal. Misschien dat ik ook nog eens wat beter ga kijken naar het volgen van deze basisopleiding.
Over het maken van foto's van een geliefde snap ik niet precies wat nu de les is. Is dat dat je een geliefde "te" emotioneel benadert en dus anders kijkt naar gemaakte foto's? Hoe hadden anderen dat aangepakt?
De nieuwe opdracht lijkt me wel leuk om te doen. Met verkeer kun je al genoeg verzinnen (bv vertragingen bij NS, storingen bij ProRail (een wissel?)) en bij sport ook (fairplay?). Wel pittig om dat met 1 foto te doen. -
Wilma schreef op donderdag 22 mei 2008 om 10:55 | reageer
Marcel; ik was benieuwd naar je presentatie, maar de links werken niet! Ook ander 'klikwerk' in je stukje van vandaag levert niets op. Misschien is dat nog aan te passen?
-
-
Marcel Wiegerinck schreef op donderdag 22 mei 2008 om 17:27 | reageer
@Thijs; Omdat je een geliefd persoon goed kent slipt het gevaar erin dat je de emotie die je bij zo'n persoon hebt niet terug kan vinden in je foto's. De foto's waarin je meent het nog wel te zien zijn meestal niet de foto's die je normaal zou kiezen. kwa opdracht ben ik er nog niet uit.
-
zonnevogeltje schreef op vrijdag 23 mei 2008 om 07:46 | reageer
Tjonge, volgens mij leer je verschikkelijk veel bij zo'n opleiding. Het gebruik van de barbecueschaal vind ik erg slim gevonden. Succes met de opleiding.
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Fotografie technieken of stijlen, of zijn het fototrucjes?
door Nando Harmsen
-
Wordt een goede fotograaf in één enkele dag
door Nando Harmsen
-
Hoe bescherm je jouw auteursrecht?
door Liesbeth van Asselt
-
Magnum foto's in Grand Curtius museum Luik
door Michelle Peeters
-
Fotolumni viert geslaagde verjaardag met Masters of Photography
door Erik van Rosmalen
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.431 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.