De basis instellingen voor actiefotografie
maandag 27 juni 2022, 15:30 door Nando Harmsen | 5.830x gelezen | 0 reactiesIk ben geen actie fotograaf. De enige actie die ik regelmatig fotografeer is van mijn hond. In dat opzicht ben ik slechts een leek.
In dit artikel wil ik je vertellen welke instellingen ik gebruik om tot mijn geslaagde beelden te komen. Ben jij een fotograaf die dit soort fotografie wil gaan doen, dan is dit volgens mij een goed startpunt.
De dingen die ik het meeste fotografeer zijn landschappen, bruiloften en de nodige bedrijfsreportages en portretten. Maar dat wil niet zeggen dat het daarbij blijft. Ook actiefotografie wil ik nog wel eens doen. Wie meer van mijn artikelen gelezen heeft, zal ongetwijfeld de foto's van mijn hond Bruc gezien hebben.
Toch zijn er ook andere actiemomenten die ik vastgelegd heb. Met name met de 'sport' camera's die ik gereviewed heb zijn diverse sporten aan bod gekomen, en ik heb de nodige fotosessies met paarden gehad.
Dit alles is natuurlijk niets vergeleken met de doorwinterde actie-fotograaf, die waarschijnlijk niets anders doet. Maar mijn resultaten zijn (meestal) naar tevredenheid.
Dit komt deels door de juiste instellingen op de camera, maar ook door het veel oefenen. Het is namelijk niet "een enkele foto maken en klaar is Nando".
In dit bericht wil ik de instellingen delen die ik gebruik voor mijn actiefotografie. Het moet duidelijk zijn dat dit mijn manier is, en niet per definitie de enige juiste manier. Er is namelijk niet één enkele manier om iets te doen, maar meerdere manieren. De een vindt dit prettig, de ander dat.
Ik noem het een startpunt vanwaar je door oefening en ontdekking verder kunt gaan om je eigen draai en manier te vinden. Onthoudt, dat als je resultaat geslaagd is, je een goede manier van actiefotografie hebt gevonden. Jouw manier.
Panning
Dit is niet zozeer een instelling, dan wel een methode van actiefotografie. Is de beweging voor je camera door, beweeg de camera dan met de beweging mee waarbij je het onderwerp zoveel mogelijk in het midden van het beeld blijft houden.
Dit meebewegen heet panning, en dat is erg moeilijk om goed onder de knie te krijgen. Met andere woorden, het vergt oefening, oefening en nog eens oefening.
Zeker als de bewegingen plots van richting kan veranderen is het een uitdaging. Zorg ervoor dat je niet te ver inzoomt, want dat maakt het alleen maar moeilijker. Hou ruimte.
Autofocus
Ik stel mijn camera in op servo-AF zodat de camera continu kan blijven scherpstellen. Laat de camera kiezen uit de beschikbare AF-punten, zodat de autofocus het onderwerp kan blijven volgen als het door je beeld heen gaat.
Er zijn veel extra instellingen te vinden in je AF menu, afhankelijk van je type en model camera. Bij het volgen van actie wil je dat de camera de scherpstelling vasthoudt op je onderwerp. Als daar een instelling voor is, zet die daar dan op.
Moderne mirrorless camera's kunnen opties hebben voor het herkennen van personen. Dit soort trucjes helpt natuurlijk enorm bij het scherp houden van het beeld.
Serie opnamen
Een enkel actiefoto maken is onmogelijk, tenzij je veel geluk hebt. Je moet korte series van foto's maken. Zet daarvoor je camera op de serie opname stand, en indien beschikbaar de snelste stand. Dit kan 6 beelden per seconde zijn, of 10 beelden per seconde.
Moderne camera's gaan zelfs tot 20 of 30 beelden per seconde, maar denk niet dat dit garantie is voor een geslaagde actiefoto. Ook met 6 beelden per seconde is dit prima te doen. Meer beelden per seconde geeft je wel meer trefkans op die ene perfect houding van je onderwerp.
Maak korte series van opnamen. Twee, drie of vier seconden lang. Dit betekent veel foto's, maar ja, het is nu eenmaal actie. Hou wel rekening met de schrijfsnelheid van je camera en geheugenkaartje. Het kan even tijd kosten voor al die opnamen opgeslagen zijn.
Belichting
Maak het jezelf niet te moeilijk. Kies voor de T(v) of S stand. Hiermee kies jij een sluitertijd, en laat je de camera zelf de juiste belichting instellen met het diafragma. Kies bovendien auto-ISO, zodat de camera ook de ISO kan gebruiken voor de juiste belichting.
Op deze manier ben je geen onnodige tijd kwijt voor het juist instellen van de belichting. Je sluitertijd die je kiest bepaald of je de beweging laat zien, of dat je beweging bevriest, en voor de rest kun je je concentreren op het volgen van de beweging van je onderwerp.
Wil je echt een bevroren onderwerp, kies dan bij voorkeur een sluitertijd die tussen de 1/1000 en 1/2000 seconde ligt. Wil je de beweging laten zien, dan is het een kwestie van uitproberen. Een sluitertijd van 1/60 is een goed startpunt. Maak het langer of korter naar gelang het resultaat.
Ben je in een omgeving met een constante verlichting? Dan kan de M-stand prima werken want eenmaal de juiste belichting ingesteld, is dat voor elke volgende opname ook goed. Bij wisselende lichtomstandigheden is de T(v) of S stand een betere keuze.
Objectief en brandpunt
Welk brandpunt je moet kiezen is niet eenvoudig te adviseren. Dit ligt eraan hoe ver je van de actie af staat. Meestal werkt een 70-200mm objectief op fullframe heel goed (voor cropsensoren, even omrekenen).
Het is belangrijk om je onderwerp niet te groot in beeld te houden, want dat maakt het moeilijker om de actie te volgen. Hou ruimte zodat je nog kunt croppen, bijvoorbeeld om de horizon recht te zetten want dat kan in de actie wel eens mis gaan. Is je 70-200mm te lang, kies dan voor een 24-70, bijvoorbeeld.
Indien je de mogelijkheid hebt, gebruik dan een objectief met een grootste lensopening van f/2.8 (of groter). Die laat zoveel licht door dat het makkelijker wordt om snelle sluitertijden te gebruiken.
Dit betekent niet dat een f/4 of f/5.6 objectief niet werkt, maar je moet dan vaker uitwijken naar een hogere ISO waarde.
Oefenen, oefenen en nog eens oefenen
Dit zijn tips die helpen om de actiefotografie te doen, zoals ik die doe. Anderen zullen misschien andere instellingen gebruiken, adviseren, of zelfs beweren dat het anders moet. Ik bereik mijn resultaten op deze manier. Dit werkt voor mij, en het kan ook voor jou werken. Probeer het gewoon eens uit.
Verder is het een kwestie van veel doen. Gooi je mislukte resultaten ook niet te snel weg, maar bestudeer ze om te ontdekken waarom iets mislukt is. Daar leer je veel van, en het geeft een aanwijzing wat je de volgende keer anders kunt doen.
De camera die je gebruikt speelt ook mee, natuurlijk. Sommige camera's zijn beter geschikt voor snelle actie dan andere camera's. Maar dit betekent niet dat je geen actie kunt fotograferen als je zo'n camera niet in bezit hebt. Je moet er alleen rekening mee houden dat het wat moeilijker kan gaan.
Heb jij nog tips voor geslaagde actiefotografie? Deel jouw manier van actiefotografie en instellingen in een reactie onder dit bericht. Vertel hoe jij tot je geslaagde resultaat komt. Ik kijk uit naar jouw manier van actiefotografie.
Bekijk ook de cursus sportfotografie op Photofacts Academy
Sportfotografie is een uitdagende bezigheid. Je moet op het juiste moment dé foto maken en die moet ook technisch goed zijn. Hoe je deze uitdagingen kunt tackelen ontdek je in onze cursus sportfotografie.
» Direct naar de cursus Sportfotografie
De cursus wordt gegeven door professioneel fotograaf Nico Delmeire. Nico heeft meer dan 12 jaar ervaring als sportfotograaf en heeft in die tijd meerdere belangrijke wedstrijden en finales mogen fotograferen, zowel op landelijk als internationaal niveau.
Ontdek nu onze nieuwste cursus sportfotografie met professioneel sportfotograaf Nico Delmeire.
» Bekijk de cursus Sportfotografie op Photofacts Academy
Over de auteur
Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.
0 reacties
Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Zelf nadenken in plaats van de kant-en-klare oplossing
door Nando Harmsen
-
Iemand een foto laten maken? Zorg dat alles goed staat
door Nando Harmsen
-
Straatfotografie tip: JPG of RAW: Een aloude keuze
door Michiel Heijmans
-
Sportfotografie tips van Jean Fruth
door Elja Trum
-
Flitsfotografie tip: Combineer lampen met je flitslicht
door Elja Trum
-
Het autofocus gedrag veranderen in een Canon camera
door Nando Harmsen
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.432 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.