Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Zelf nadenken in plaats van de kant-en-klare oplossing

maandag 9 september 2024, 22:11 door | 1.786x gelezen | 3 reacties

Het kan lastig zijn om iets specifieks te fotograferen. Wat is de beste manier, wat voor instellingen zijn nodig, en waar moet je op letten? In plaats van zelf het wiel opnieuw uitvinden kan je het aan iemand vragen. Dit is een perfect startpunt. Bedenk dat het niet meer is dan dat: een startpunt.

Ik krijg regelmatig de vraag wat voor instellingen er nodig zijn. Dat gaat vaak verder dan de instellingen voor belichting. Denk aan de manier van scherpstellen bij actiefotografie. Of de juiste diafragmaopening bij groepsfoto's, om maar een voorbeeld te noemen.

Soms krijg ik de indruk dat er 'verwacht' wordt dat er één enkele instelling is die garant staat voor een goed resultaat. Gelukkig bestaat die garantie niet. In andere woorden, ik kan een advies geven. Een startpunt. De rest moet je zelf uitzoeken.

Nando actiefotografie

Actiefotografie, of fotografie met veel bewegen. Het is niet makkelijk, maar met wat handvatten zit je al snel op de goede weg. Dat laatste stukje van die weg moet je doen door na te denken, zodat je optimale instellingen hebt voor jouw specifieke situatie.

Dit klinkt alsof je in het diepe gegooid wordt, maar dat is niet zo. Elke situatie waaronder gefotografeerd wordt is uniek. Licht is een goed voorbeeld. Niet alleen de intensiteit van het licht maakt uit, maar ook de richting van het licht, schaduwen, gebruik flitslicht, ISO en diafragma.

Je kan veel en gedetailleerd uitleggen, maar er zijn altijd dingen die weer anders zijn. Dat moet je dan zelf uitzoeken. Er is geen kant-en-klare oplossing.

Een kant-en-klare oplossing is er niet. Van een kant-en-klare oplossing leer je ook niets. Het zorgt voor een startpunt, niets meer. Denk na over je eigen situatie, en pas de dingen die je als antwoord hebt gekregen zodat ze bij jou werken. Alleen dan bereik je iets met fotografie.

Om terug te komen op de voorbeelden die ik eerder gaf. Bij de autofocus-instelling voor actiefotografie kan je zeggen dat continu-AF noodzakelijk is waarbij de camera het onderwerp moet kunnen volgen. Denk verder na over welke autofocus het meest geschikt is, en wat voor sluitertijd en brandpuntafstand werkt.

Voor groepsfoto's kan je zeggen dat er voldoende scherptediepte moet zijn. Maar ook sluitertijd is belangrijk, net als goed licht. Je brandpuntafstand maakt uit, net als de manier hoe de personen ten opzichte van elkaar staan. Daar moet je op anticiperen.

Nando groepsfoto

Er zijn veel factoren die een rol spelen bij een groepsfoto hangt af van de groep, de positie van de mensen, de afstand tot de mensen, de verspreiding, de brandpuntsafstand, het diafragma, het licht. Je kan maar zoveel uitleggen, de rest moet je zelf doen door na te denken.

Over de instellingen die ik bij de voorbeeldfoto's heb gezet, dit is de instelling die ik gebruikt hebt. Ze blindelings overnemen als jij dergelijke foto's maakt is geen garantie voor succes. Pas aan wat aangepast moet worden, of stel in wat voor jou van toepassing is.

Vragen is goed en er zijn geen domme vragen. Ik stimuleer ook om vragen te stellen. Verwacht echter nooit een kant-en-klare oplossing die voor alles geldt. Je moet weten wat je doet, begrijpen waarom, en altijd inspelen op jouw specifieke situatie. Alleen dan leer je ervan.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

3 reacties

  1. Donald Willemsen
    Donald Willemsen schreef op dinsdag 10 september 2024 om 10:40  | reageer

    Nando, dit artikel is een verademing. Je slaat de spijker op z'n kop. Het is waar, er zijn geen pasklare oplossingen in het fotograferen. Er zijn zoveel factoren die telkens kunnen veranderen naar gelang de omstandigheden.
    Ik krijg ook talloze vragen over bijvoorbeeld waar je welke instelling kan vinden. Wat is er dan makkelijker om het een ander te vragen in plaats van zelf even door het menu te scrollen. Je wilt niet weten hoe vaak dat gebeurt.
    Ook de vraag om exif gegevens bij de foto. Waarschijnlijk om het te kunnen nadoen. Helaas heb je niets aan de exif gegevens, want in de nabewerking kan je bijvoorbeeld de belichting en/of witbalans zodanig aanpassen dat het niet meer overeen komt met de instellingen op de camera tijdens de opname. Dat is nu juist het 'geheim van de smid'. De fotograaf kan de foto zodanig aanpassen aan de sfeer van het moment dat de exif gegevens niet meer overeenstemmen met de foto.
    Zoals je zegt, je kan een startpunt geven en de rest moet je zelf uitzoeken. Het is ook WAT je gaat fotograferen. Een stilzittende vogel vereist een andere sluitertijd dan een vliegende vogel, om maar een voorbeeld te noemen.
    Nando, dankjewel voor dit artikel. Ik hoop dat veel beginnende fotografen dit artikel lezen.

  2. Marcel Govaerts
    Marcel Govaerts schreef op dinsdag 10 september 2024 om 12:48  | reageer

    Ik beaam eveneens het standpunt van Nando. Denk eerst goed na over de instellingen van je camera vooraleer je gaat fotograferen, maar denk ook na, bij voorbeeld bij landschapsfotografie, over het moment waarop je de foto best neemt, zij het bij voorbeeld bij ochtendgloren dan wel bij zonsondergang. Er dient, mijns inziens, met alles rekening gehouden te worden

  3. Leonie
    Leonie schreef op woensdag 11 september 2024 om 06:13  | reageer

    Dit is een perfect artikel voor de volgers van 'Het perfecte plaatje' ??

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Column

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.784 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord