Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Last van een flare in je HDR foto? Haal het weg met je vinger

zaterdag 30 juli 2022, 15:15 door | 3.305x gelezen | 2 reacties

HDR technieken gebruik je als het dynamisch bereik van je landschap te groot is om in één foto te vangen. Maar dat betekent vaak dat er een felle lichtbron in je beeld is, zoals de zon. Dan heb je kans op flare.

Door tijdens het fotograferen er rekening mee te houden, kun je deze flare later eenvoudig weghalen.

Voor een HDR opname maak je een belichtingstrapje. Ik gebruik zelf altijd 5 opnamen met 1 stop verschil in belichting tussen de afzonderlijke opnamen.

Daarmee vang je vaak voldoende dynamisch in je fotoserie. Helaas komt het vaak voor dat het zonlicht een storende flare veroorzaakt.

Nando collage HDR

Een belichtingstrapje geeft de mogelijkheid tot het vastleggen van een enorm dynamisch bereik.

Het weghalen van een flare kan eenvoudig in de nabewerking als deze niet zo groot is. Maar soms kan die flare heel vervelende vormen aannemen, en zo dominant worden dat het bijna onmogelijk is om dit weg te halen. De foto die ik in IJsland gemaakt heb, is een goed voorbeeld daarvan.

Nando HDR met flare

De felle zon zorgt voor een storende flare. Weghalen via software kan lastig of bijna onmogelijk zijn.

Kijk daarom ter plekke op de foto's die je net gemaakt hebt of je een flare ziet. Heb je er een in beeld, maak dan nog een belichtingstrapje, maar zorg ervoor dat je de zon afschermt met een vinger of hand. Doordat de lichtbron niet langer in je objectief schijnt, is de flare verdwenen.

Nando HDR met hand

Maak een tweede belichtingstrapje met je hand voor de felle zon, en de flare is verdwenen.

Het is belangrijk dat de belichtingen van je belichtingstrapje hetzelfde blijven, en dat je de camera tussen deze twee belichtingstrapjes niet verplaatst. Een statief is dus van essentieel belang. De techniek werkt ook alleen met een groothoekobjectief.

Vervolgens heb je twee belichtingstrapjes, een met een flare, de andere met de hand in beeld. Voeg ze afzonderlijk samen tot een HDR opname en bewerk ze beiden exact hetzelfde, maar volledig naar eigen wens.

Open beide foto's vervolgens als lagen op elkaar in Photoshop of een programma zoals Affinity Photo.

Nando HDR photoshop

Door beide HDR opnamen in Photoshop als lagen te openen, is de hand of flare met een masker eenvoudig te verwijderen.

Met een masker is het nu eenvoudig om de hand uit de foto zonder flare te maskeren. Of je maskeert de flare uit de foto zonder hand, net wat het makkelijkste is. Op deze manier krijg je een mooi eindresultaat zonder een lastige flare.

Nando HDR eindresultaat zonder flare

Het eindresultaat van de landschapsfoto. Het kostte wat voorbereiding ter plekke, maar het resultaat is zo in de nabewerking heel snel en eenvoudig te bereiken.

Het is voor deze techniek belangrijk om dit op locatie al te zien en voor te bereiden. Achteraf is dit natuurlijk niet mogelijk.

Maar onthoudt ook, dat een flare soms juist mooi kan zijn, en sfeer aan de foto kan geven. Beoordeel dus later thuis welk beeld je het mooiste vindt: met of zonder flare.


Meer weten over HDR fotografie?


Bij Photofacts Academy, onze online cursusomgeving voor fotografen, hebben we een complete cursus over HDR fotografie. Je kunt deze cursus twee weken lang volgen met een gratis proeflidmaatschap.

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

2 reacties

  1. RAWShooter
    RAWShooter schreef op dinsdag 2 augustus 2022 om 10:36  | reageer

    De meeste flares kun je makkelijk achteraf weghalen, zoals ook in dit voorbeeld. Een beetje klonen kost minder tijd dan ter plekke een belichtingstrapje maken. Ik kijk zelf eerst even waar die flare zit voordat ik ga trappen.

  2. Nando
    Profiel Nando schreef op woensdag 3 augustus 2022 om 15:01  | reageer

    @RAWShooter:
    Voor het nauwkeurig klonen is in dit soort gedetailleerde foto's meer tijd nodig dan je denkt. Tenzij je er veel tijd aan besteed, zie het het direct terug, zeker de kleurafwijkingen die naast de overduidelijke flare aanwezig zijn.
    In de 10 seconden die ik nodig heb voor een extra belichtingstrapje (5 foto's variërend van 1/200 tot 1/13 sec, plus 2 seconden zelfontspanner) , samen met de minuut die gebruikt wordt voor bewerking en maskering, heb je dit niet gekloond, en al helemaal niet met hetzelfde resultaat.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Fotorecepten

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.432 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord