Langere sluitertijd bij vogelfotografie
dinsdag 14 januari 2014, 22:30 door Johannes Klapwijk | 11.250x gelezen | 10 reactiesAfgelopen zaterdag ben ik weer eens lekker bezig geweest met vogelfotografie. Soms kan ik het niet laten om soorten te jagen, dus ben ik eens richting de kust gereden: daar kom je als vogelliefhebber weer soorten tegen die je in Zwolle nooit ziet. Maar dankzij windkracht 7 gaven de ruige golven me al gauw inspiratie om niet alleen maar soorten te registreren, maar een poging te wagen wat creatiever aan de slag te gaan met lange sluitertijden.
Dus: ondanks nog vrij donker veel de iso terug geschroefd naar iso100, omdat ik geen ND filters heb voor mijn 500mm lens het diafragma knijpen (foto's variëren van F16 tot F32) en experimenteren maar. Bij dit soort bewegingsonscherpte zijn er een hoop parameters van belang die maar beperkt te beïnvloeden of in te schatten zijn. Mijn tip zou dan ook zijn, veel foto's maken, veel variëren van sluitertijd en timing en snel terugkijken om het effect te bekijken.
Hieronder een aantal resultaten:
Bij dit eerste beeld heb ik gekeken naar de witte schuimkoppen van de golven en geprobeerd met deze lichte partijen een groep dobberende meeuwen in te kaderen.
Wat boeiend is is dat de onderstaande foto dezelfde sluitertijd heeft als de foto daarna, maar mogelijk hield ik mijn camera niet helemaal goed stil, waardoor er nog eens extra bewegingsonscherpte ontstond. In deze foto is niet meer te zien waar je naar kijkt, er blijven alleen abstracte patronen over. Het heeft wel wat, maar uiteindelijk beland hij bij mij wel in de prullenbak. De reden dat ik hem hier toch in het rijtje er bij zet is als vergelijkingsmateriaal.
Dit derde beeld is mijn persoonlijke favoriet: zeker als ik hem groot op mijn scherm heb staan zie je nog duidelijk dat het om meeuwen en golven gaat, een paar kopjes zijn min of meer scherp en je ziet het strand en de duinen (de foto is vanaf de pier van IJmuiden richting het strand gefotografeerd). Wat mij betreft is de hoeveelheid bewegingsonscherpte tegenover herkenbaar detail precies goed.
Uiteraard kun je ook met vliegende vogels meebewegen om meer scherpte te krijgen. Deze panning techniek wordt veel bij het fotograferen van raceauto's in actie gebruikt, maar is ook een prima middel om natuurfotografie meer dynamiek te geven.
Ik ben benieuwd of en welke foto's aanspreken en waarom!
Cursus Herfst- en Macrofotografie
Heb je zin om ook eens een poging te wagen om met herfst- of macrofotografie aan de slag te gaan? Ik denk dat mijn cursus herfstfotografie en cursus macrofotografie voor Photofacts Academy een hele mooie start kan zijn en volop kan inspireren om zelf het veld in te gaan en mooie macrofoto's te maken.Over de auteur
Johannes Klapwijk heeft zich al een jaren intensief toegelegd op natuurfotografie. In het voorjaar en de zomer ligt de nadruk op macrofotografie. Maar ook grotere onderwerpen binnen de natuurfotografie boeien: van vogels tot landschappen.
Johannes verzorgt ook workshops in natuurfotografie.
10 reacties
-
Marije schreef op dinsdag 14 januari 2014 om 23:38 | reageer
Briljant! Ik ben totaal geen fan van vogels maar deze serie bekeert me!!
-
-
Jan schreef op woensdag 15 januari 2014 om 12:27 | reageer
Zo zie je maar weer hoe je met toewijding en experimenteerdrift de vogelfotografie een fraaie artistieke draai kunt geven. Foto 3 is magnifiek, Johannes.
-
Alexandra schreef op woensdag 15 januari 2014 om 12:29 | reageer
Foto 1 vind ik spannend omdat ik in het beeld "gezogen" word als in een soort draaikolk. Ook de beweging in de golven vind ik mooi. Foto 3 is ook mijn favoriet om precies de redenen die jij noemde. Nummer 4 vind ik goed qua compositie. In alle 4 de beelden vind ik de stemmige, gedekte kleuren heel sfeervol. Ze passen goed bij het seizoen. Mooie foto's!
-
Johannes Klapwijk schreef op woensdag 15 januari 2014 om 12:51 | reageer
Bedankt voor de positieve reacties!
-
Bas Berkhuijsen schreef op woensdag 15 januari 2014 om 17:14 | reageer
Inderdaad een leuke creatieve, maar ook inspirerende manier van vogelfotografie. Ook ik heb als favoriet nummer 3. Je ziet inderdaad nog net weer het om gaat.
-
eduardvanmil schreef op donderdag 16 januari 2014 om 15:28 | reageer
Abstract en uitdagend!
-
Roxanne schreef op dinsdag 21 januari 2014 om 12:01 | reageer
Wat een super mooi resultaat. Ga hier zeker ook een keer mee aan de slag. De 3e foto spreekt mij het meest aan door de oogjes die nog duidelijk scherp zijn waar te nemen. Dit geeft weer inspiratie.
-
-
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Straatfotografie tip: Probeer eens een panning-foto
door Michiel Heijmans
-
10 Tips voor panning, de camera met een beweging mee bewegen
door Nando Harmsen
-
Bewegingsonscherpte in je voordeel gebruiken
door Nando Harmsen
-
Vogelfotografie vergt vaak veel geduld
door Erik Nevels
-
Heeft een hoge resolutie camera een snellere sluitertijd nodig?
door Nando Harmsen
-
15 praktijktips voor scherpere panning foto's
door Huub Keulers
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.431 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.