Behind the Scenes; de Meelshoot
maandag 22 juli 2024, 15:54 door Marije Weterings | 9.518x gelezen | 33 reactiesIn navolging van het artikel Project Avedon versus Meel - De Meelshoot heb ik hierbij het beloofde achter de schermen filmpje. Het is een lange film geworden, en niet gemaakt door een professionele filmer, maar het geeft denk ik wel heel goed weer hoe de set is, welke apparatuur we hebben gebruikt en hoe de modellen het onderste uit de kan hebben gehaald qua poseertalenten.
De ingrediƫnten:
-Elinchrom RX 600 (2x), aan de zijkant, met beide een Deepocta 1m, zonder diffusieschermen, vol vermogen.
-Aan voorkant 1x een Elinchrom, ranger quadra, met een indirect softlite 1.90m.
-Een windblower, (voor fotograaf links)
-150 kilogram meel.
Ik werk zelf met een Canon 5DMarkII, met daarboven opgeschroefd een Canon 70-200 2.8 L IS USM met B+W UV Filter. Camera ingesteld op 1/125, f/8.0 bij ISO 100.
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 22 juli 2024.
De eerste publicatiedatum is dinsdag 8 februari 2011, 08:54.
Over de auteur
Marije Weterings staat voor gevoel, creativiteit, passie en contact. Haar stijl laat zich omschrijven als chic, artistiek, hip en persoonlijk. Ze is gespecialiseerd in mode, reclame en bedrijfsfotografie en geeft tevens workshops en masterclasses reclamefotografie en interieurfotografie.
33 reacties
-
joopvisbeek schreef op dinsdag 8 februari 2011 om 09:51 | reageer
Mooi film(pje) geworden hoor! Had em al voorbij zien komen op twitter maar blijft leuk.
Heb de meel nog uit je camera en andere apparatuur kunnen krijgen?
(voor workshop: 'weer'bestendige body verplicht. Of op eigen risico ) -
Johan Snijders schreef op dinsdag 8 februari 2011 om 10:46 | reageer
Wat een slechte backstage film. Kan niet eens zien welke camera je gebruikt en er wordt ook helemaal niets verteld over hoe een foto tot stand komt. Deze blogpost lijkt meer op een advertentie voor je workshop maar dan wel een slechte advertentie. Ik snap niet dat Photofacts dit soort slechte advertentie berichten plaatst!
-
Elja Trum schreef op dinsdag 8 februari 2011 om 11:13 | reageer
@Johan; persoonlijk vind ik het wel een aardig filmpje. Meer uitleg erbij zou inderdaad op zich wel leuk zijn, maar het geeft zo ook een aardige indruk van de setting en omstandigheden.
Marije is vast nog wel bereid om nog wat vragen over de shoot te beantwoorden. Welke camera gebruikt wordt lijkt me daarin niet eens zo'n boeiende vraag.
Ik vraag me bijvoorbeeld eerder af of er nog problemen waren om het meel goed in beeld te krijgen. Ik kan me voorstellen dat je even met de positie/richting en sterkte van de flits moet spelen om het meel het beste vast te kunnen leggen. -
tonv schreef op dinsdag 8 februari 2011 om 12:55 | reageer
De foto's van de meelshoot hebben een ontroerende schoonheid als attractie maar het filmpje spettert helaas niet echt. Dat kun je compenseren door wat meer van je verhaal te maken want dat is wel erg mager! Het is niet verkeerd bedoelt maar maar het komt op mij over als een advertentie voor je workshop.
-
Kees Krick schreef op dinsdag 8 februari 2011 om 13:03 | reageer
Het mooiste vind ik nog wel de 'negatieve' ruimte op 2:15. Als een spookverschijning is daar heel even een prachtig silhouet in de windluwte afgetekend (opening in het meel). Is daar ook een foto van? (BTW met mist of damp/rook geeft dit ook altijd mooie efecten)
-
Gast schreef op dinsdag 8 februari 2011 om 13:35 | reageer
Gebrek aan achtergrondinfo zorgt inderdaad dat het doel van publicatie op "Photofacts" het doel voorbijschiet. Wat ook mist zijn de muziekcredits voor de desbetreffende creatieven, waar de fotocredits e.d. wel duidelijk zijn...
-
-
Arno schreef op dinsdag 8 februari 2011 om 19:45 | reageer
@Elja: Dit heeft als posting zo toch geen meerwaarde? We proberen ons best te doen om iets te vertellen in tekst en beeld, en zetten de camera instellingen erbij. Daar heeft een bezoeker wat aan, dit lijkt eerder inderdaad op een advertentie voor een workshop. Jammer, ik had meer vewacht na het eerste bericht...
@Gast: Ik denk inderdaad dat dit een BUMA/Stemra zaakje is. -
-
-
marijeweterings schreef op woensdag 9 februari 2011 om 10:17 | reageer
Bedankt voor alle reacties!
De ingrediënten:
-Elinchrom RX 600 (2x), aan de zijkant, met beide een Deepocta 1m, zonder diffusieschermen, vol vermogen.
-Aan voorkant 1x een Elinchrom, ranger quadra, met een indirect softlite 1.90m.
-Een windblower, (voor fotograaf links)
-150 kilogram meel.
Ik werk met een Canon 5DMarkII, met daarboven opgeschroefd een Canon 70-200 2.8 L IS USM met B+W UV Filter. Camera ingesteld op 1/125, f/8.0 bij ISO 100.
@wimfoto en @tonv zoals ik heb geschreven, is het geen professionele film, we hebben dit alleen gedaan zodat een ander even op de set kan 'spieken'. helaas was er geen budget om een complete cameraploeg in te huren. jullie mogen die de volgende keer overigens wel sponsoren hoor... -
marijeweterings schreef op woensdag 9 februari 2011 om 10:19 | reageer
@elja wat betreft het meel, een kwestie van op vol vermogen flitsen, met daarbij het gebruik van de blower hielp om de meel omhoog te houden.
Ik moet er denk ik ook bij vermelden dat de meel een combinatie is van bloem en van tarwebloem. in de tarwebloem zitten namelijk iets grotere, zwaardere deeltjes, die beter zichtbaar zijn, zodat het niet alleen maar een poederig geheel wordt, maar dat er ook 'spetters' zichtbaar bleven (i.v.m. reflectie door de flits). -
Willem schreef op woensdag 9 februari 2011 om 12:10 | reageer
@tonv, ja dat zou Elja moeten voorkomen, maar zelf prijst het Canon club nederland aan. wat is nu het verschil?.
Willem -
Arno schreef op woensdag 9 februari 2011 om 17:18 | reageer
@Willem Het gaat om de wijze waarop. Het is helmaal niet erg om een keer naar een workshop te verwijzen dat doet Johannes ook weleens maar om gelijk met je eerste artikelje wat eigenlijk een copy-paste van haar eigen blog is proberen klanten te trekken heeft meer van een advertentie weg dan een inhoudelijk artikel. Verder heeft Marije het artikel hierboven ietsje pietsie aangevuld en ben benieuwd naar haar volgende artikel, een slechte start kan iedereen maken dus de de verwachting voor een volgende wel inhoudelijk artikel is groot.
-
Nouks schreef op woensdag 9 februari 2011 om 21:03 | reageer
Ook ik had het leuk gevonden wat meer achtergrondinformatie te lezen/verteld te krijgen. Voor de inhoud vind ik het filmpje ook te lang (daarbij sluit ik me dus bij wimfoto aan). Voor mij gaat Photofacts over het delen van informatie en opvattingen en ook ik mis dat in dit artikel.
-
Nouks schreef op woensdag 9 februari 2011 om 21:05 | reageer
Vergeet ik nog te melden dat ook het vorige artikel al weinig achtergrondinfo bood, en dat Marije toen in de comments beloofd heeft in een vervolgartikel (dit artikel dus?) in te gaan op de technieken. Helaas doe je (Marije) dat pas (zeer beperkt) in de comments, nadat hierom gevraagd wordt. :(
-
Kevin | HLPImaging schreef op woensdag 9 februari 2011 om 21:10 | reageer
Nu we toch reclame aan het maken zijn: Stuur me de volgende keer even een goeie mail voor een goeie backstage film (mail me ook even voor wat portfoliowerk, nieuwe site is nog in de maak)
-
dutchfoto schreef op woensdag 9 februari 2011 om 23:15 | reageer
Als mede-fotograaf binnen het Meelproject wil ik hier wel iets aan toevoegen.
Allereerst is het artikel door Marije geplaatst omdat we graag het project en de daarbij behorende BTS wilden delen met iedereen die fotografie / creativiteit, kortom "beeld" een warm hart toedraagt. Daarnaast heeft Marije ook aangegeven dat de BTS film niet door een professioneel filmer is gemaakt en ge-edit.
Ik kan me prima vinden in de opmerkingen dat men graag "inside" informatie wil hebben omtrent het gebruik van de studiolampen, attributen, camera instellingen etc, etc.
Als ik de bovenstaande opmerkingen lees over de "hardwerkende" bloggers die richting Elja ook nog eens aangeven dat Photofacts in het vervolg hierop dient te letten, heb ik een naar gevoel in mijn buik.
M.i. is Photofacts een open podium. Photofacts is voor mij een portal waarin zowel technische, inspirerende, creatieve artikelen worden geplaatst door fotografen die van beeld houden. Daarom ben ik een terugkomende bezoeker en wil graag de artikelen lezen juist om die diversiteit!
Dat de hardwerkende blogger op Photofacts dan "belerend" richting nieuwe bloggers en richting Elja roepen dat het geposte bericht beneden de standaard is, maakt dat andere nieuwe bloggers het de volgende keer wel laten en maakt dat Photofacts gemaakt wordt door de "happy few".
Ik denk niet dat we deze kant op willen toch. Iedereen heeft een gevoel bij Photofacts. De een wil die achtergrond informatie de ander juist alleen het beeld. Photofacts is toch voor iedereen?
Ik zag dezelfde teneur terug in een prachtig stukje over "streetfotografie" van TonV. Prachtige beelden uit china, waarin de blogger ook niet diep in het technische gaat maar vooral zijn beleving en inspiratie wil delen.
Ook hier wordt de blogger door GAST ineens bedolven over zijn workflow, manier van bewerken ed. Kortom de kracht en pracht van het beeld en de daarbij behorende inspiratie en beleving wordt dan in mijn ogen ontkracht door anonieme comments die werkelijk niets toevoegen. Jammer.
Laten we de artikelen nu gewoon de artikelen en genieten van wat de ander wel wil delen. In welke hoedanigheid dan ook.
Lawrence -
marcel_brands schreef op donderdag 10 februari 2011 om 08:06 | reageer
Hallo allemaal,
ik heb het filmpje gemaakt en ge-edit. Voor mij was het mijn 2e keer dat ik een filmpje van een fotoshoot gemaakt heb. Om ruim 3 uur film terug te brengen naar een paar minuten valt echt niet mee. En in eerste instantie dacht ik dat me dat best wel aardig gelukt was. Nu ik het filmpje een aantal keer bekeken heb, moet ik inderdaad toegeven dat het nog wel korter had gekund. Maar ik neem alle kritiek ter harte en heb hier zeker weer van geleerd voor een volgende keer.
De bedoeling van het filmpje was om iedereen te laten zien hoe de #meel foto's (waar ik er zelf ook nog een paar van gemaakt heb) tot stand zijn gekomen. Ik vond het een prachtig idee en heb er die dag met veel plezier van genoten. -
fotomx schreef op donderdag 10 februari 2011 om 08:57 | reageer
Tsjonge, zo'n filmpje maakt wat los. Reclame of niet, ik vond het erg leuk en inspirerend om te bekijken. Ik waardeer de inspanning van een ieder die daar aan bijgedragen heeft. Precieze informatie over apparatuur en instellingen hoeven voor mij niet eens. Die kan je prima zelf bedenken. Bovendien ga je als lezer toch niet alles kopiëren. En... ondanks dat beweerd wordt dat je video niet professioneel gemaakt is, vind ik dat ook erg meevallen. Dus: BEDANKT voor het delen. En ik wens Marije e.a. veel cursisten toe
-
Kevin | HLPImaging schreef op donderdag 10 februari 2011 om 09:35 | reageer
Dutchfoto schrijft hierboven dat Photofacts een open podium is, ik denk dat er eigenlijk maar één persoon is die echt een antwoord kan geven op die vraag. Mijns inziens is Photofacts een podium waar ik kennis en informatie kan delen met anderen en daarnaast nog een klein kansje krijg om mezelf wat in de spotlight te zetten.
Zodra mezelf in de spotlight zetten op plek 1 komt en kennis en informatie delen op plek 2 is het volgens mij tijd om mezelf terug te trekken. De balans is van belang, zoals die dat ook is bij balanceren op een koord; het maakt niet uit aan welke kant je eraf valt, pijn doet het toch.
Of het er Marije in dit geval ook om ging om zichzelf en haar team in de spotlight en niet zozeer om kennis/informatie te delen of misschien zelfs gewoon iets moois te laten zien, daar kan ik niet over oordelen.
Wat hiermee wel duidelijk geworden is is hoe krachtig het medium video precies is en in hoeverre je er zowel een goede als verkeerde indruk mee kan wekken - zoals fotomx schrijft: "Tsjonge, zo'n filmpje maakt wat los."
Hoop dat fotomx er geen bezwaar tegen heeft als ik die laatste slagzin als titel voor een eigen tekst gebruik -
-
joopvisbeek schreef op donderdag 10 februari 2011 om 10:16 | reageer
Nou nou wat een (negatieve) reacties.
Er is wel wat voor die opmerkingen te zeggen hoor (weinig informatief, doet denken aan reclame) maar zo zie ik het niet. Ik vind het eigenlijk ook niet zo aardig, naar de makers toe om dat op die manier te doen. Ik kan me niet anders voorstellen dat iedereen die hier tijd en aandacht aan heeft besteed dat uit goede bedoelingen heeft gedaan.
Ik zie deze film meer als een bron van inspiratie, een kijkje in de keuken van de fotografen. Wat mij betreft hoeft niet elke post of filmpje een 'workshop/curus' te zijn. Dat kun je toch ook niet elke keer vragen, gratis?
Ik vind het leuk om te zien wat andere fotografen aan het doen zijn, deze film bied al meer inzicht dan alleen het resulaat. Dank daarvoor.
Persoonlijk kan het me bij DEZE sessie weinig schelen of er nu op F8 of F16 word geschoten, marije profoto of elinchrom gebruikt....
Daar waar dat bij andere posts juist wel erg handig kan zijn.
nogmaals: bekijk de film dan als bron van inspiratie, niet als workshop-DVD.
@marcel brands:
Ik waardeer het enorm dat je al deze moeite hebt gedaan om ons dit filmpje te brengen. Zo af en toe speel ik ook wel eens met film-monteren dus ik weet dat het een behoorlijke klus kan zijn. Ik vind het prima geslaagd!
NB. Ik denk dat een ieder zelf wel in staat is te bepalen of hij/zij zich door de de verleidelijke glimlach van Marije Weterings laat overhalen mee te doen aan een workshop. Dat de mogelijkheid niet genoemd word vind ik nog niet zo'n ramp hoor. -
PehrG schreef op donderdag 10 februari 2011 om 10:50 | reageer
Ik zie Phoitofacts toch als een blog van Elja Trum. Hij biedt een open podium, maar het begint een oppervlakkig reclameplatform te worden.
En de film? Het hoeft geen workshop te zijn, maar wel iets informerends, graag. En als het een eerste of tweede proeve is, zet dat er dan maar bij. Nu is het een filmnpje met een wel erg lange aanloop. -
Nouks schreef op donderdag 10 februari 2011 om 11:41 | reageer
@Dutchfoto: ik denk dat de kritiek meer te maken heeft met het feit dat Marije d'r eigen beloftes niet nakomt dan met het feit dat Marije Photofacts puur en alleen gebruikt als podium voor haar eigen fotografie.
In de reacties bij het vorige artikel gaf men aan graag meer achtergrondinformatie te willen ontvangen dan in dat artikel aanwezig was. Marije reageerde daar als volgt:
"Dit is een inleiding tot een kijkje achter de schermen. Er komt in de loop van de komende dagen een film met hoe we de set hebben opgebouwd en de technieken die we hebben toegepast."
Mijns inziens wekt ze daarmee de indruk nog in te zullen gaan op de gebruikte technieken. Ik denk niet dat ik de enige ben geweest met die verwachting. Als je dan dit vervolgartikel ziet, vind ik het persoonlijk niet vreemd dat sommige mensen teleurgesteld zijn. Want nu weet je na twee (!) artikelen nog niks.
VWB je commentaar op het artikel over straatfotografie van Ton; ik ben het met je eens dat Photofacts in dat artikel ook vooral wordt gebruikt als podium. Maar vergeet niet dat het een vervolg was op een uiterst informatief artikel. -
Arno schreef op donderdag 10 februari 2011 om 13:17 | reageer
@Anouk: Heel mooi en netjes omschreven! Maar nogmaals iedereen kan een keer een uitglijder hebben.
Dus @Marije laat zien wat je inhoudelijk kunt laten zien in een volgend artikel want jullie manier van fotgraferen is erg gaaf maar dat had ik al gezegd -
marijeweterings schreef op donderdag 10 februari 2011 om 13:30 | reageer
@joopvisbeek dank voor je heldere inzicht. voor mij was deze post inderdaad bedoelt om andere te inspireren. blijkbaar ziet men dat niet zo.
-
marijeweterings schreef op donderdag 10 februari 2011 om 13:37 | reageer
om van het gezeur af te zijn, ik heb de link eruit gehaald, en de ingrediënten toegevoegd in het artikel.
@nouks graag ontvang ik nog wat input over wat je bedoelt qua 'ontbrekende technieken' en daarbij tastbare voorbeelden geeft wat je wenst te lezen. -
Nouks schreef op donderdag 10 februari 2011 om 14:43 | reageer
@Marije Het zal je niet verbazen dat modelfotografie überhaupt mijn voorkeur niet heeft, maar het valt me gewoon op dat je vragen krijgt waar je slechts zeer oppervlakkig op in gaat. Verder kun je natuurlijk heel veel kanten op, maar hoe dan ook denk ik dat je dieper had kunnen gaan. Zeker als deze twee artikelen dienen ter inspiratie zou ik het persoonlijk bijvoorbeeld leuk vinden meer te lezen over hoe het idee is ontstaan, wat eraan vooraf is gegaan, etc.
-
marijeweterings schreef op donderdag 10 februari 2011 om 14:47 | reageer
@nouks speciaal voor jou nog een keertje dan: (stond ook in het vorige artikel)
"Het is een studie geweest naar de technieken van de bekende fotograaf Richard Avedon, met name gericht op zijn werk met modellen die in een bewegende pose staan. Om er een eigen draai aan te geven en de modellen te dwingen tot beweging en dans, hebben we er het element meel aan toegevoegd."
Ik ga er nu ook niet meer verder op in, aangezien ik geen nuttige input van je ontvang. -
tonv schreef op donderdag 10 februari 2011 om 20:12 | reageer
Nou Marije, je hebt je vuurdoop op Photofacts wel gehad als ik dat allemaal lees. Maar laat je niet afschrikken want zoals Arno zegt, iedereen maakt wel eens een uitglijer en al helemaal beginnersfouten.
Los van alles vind ik jouw werk een eigen karakter hebben en ik denk dat je als blogger een waardevolle bijdrage kunt leveren aan Photofacts. Ik heb soms ook harde kritiek gehad op m'n postings maar ervan geleerd. En dat wil ik vooral blijven doen. Anyway, ik zie uit naar je volgende artikel want je hebt met Meel de toon gezet. Succes!! -
MartinPhili schreef op vrijdag 11 februari 2011 om 00:30 | reageer
Toch denk ik dat er voor de oplettende kijker best al een hoop te leren valt van dit filmpje.
Wie een beetje kaas gegeten heeft van studio fotografie heeft aan de beelden al voldoende om er zelf mee aan de slag te gaan. -
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Kleurmanipulatie met kleurfilters
door Frank Doorhof
-
Verschillende belichtingsmethoden maken geen betere foto
door Nando Harmsen
-
Kleurmanipulatie; werken met kleur en gels
door Frank Doorhof
-
Sluitertijd verlengen met meervoudige opnames
door Nando Harmsen
-
Het orton effect zonder Photoshop
door Nando Harmsen
-
Hoeveel opnamen zijn er nodig voor een HDR?
door Nando Harmsen
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.431 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.