Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Ed Coenen

China blokkeert Photofacts

maandag 11 januari 2010, 23:03 door | 6.574x gelezen | 25 reacties

Je begint je dag en merkt dat internet werkt, maar dat veel van je favoriete websites over fotografie plots onbereikbaar zijn geworden. Zaterdagochtend, vrijdagavond Nederlandse tijd, overkwam dat fotograaf en mede-blogger Ton Vingerhoets. Zoals andere inwoners van Beijing kreeg hij te maken met de Chinese filters op beelden.

Dus geen Photofacts die ochtend. geen Photozone, The Digital Picture of DPReview. En het Chinese stockagency dat foto's van hem verkoopt bleek een dag lang vanuit China niet te benaderen.

Zijn blog over 'motion blur' was net verschenen, maar dát kon hij niet zien. Reageren was dus ook niet mogelijk. Maar met een paar screendumps bleef hij op de hoogte. E-mail werkte wel, gelukkig. Wat later die dag kon hij via een omweg vanuit Beijing wel weer meekijken en nog wat later ook weer reageren.

Palace Museum


Politiek
De Chinese overheid zou het liefst een nieuwe Chinese muur om het land willen bouwen. Een muur die het op zijn minst de eigen inwoners belet kennis te nemen van informatie en beelden die de centrale overheid niet welgevallig zijn. Helaas krijgt de overheid het het nog voor elkaar ook om de Great Internet Wall op te richten. Op die manier hebben ze ondertussen al zo'n 200.000 websites gebokkeerd.

Met ruim 300 miljoen internetaansluitingen is China het grootste internetland ter wereld geworden. De overheid heeft vorige maand haar greep op de aanbieders van informatie verstevigd door alleen bij de overheid geregistreerde personen, bedrijven en instellingen toe te staan een website te lanceren. Tegelijkertijd biedt de nieuwe wet de mogelijkheid om alleen buitenlandse websites toe te laten die over een vergunning beschikken. Dit gaat nog een kluif opleveren in de internationale handelspolitiek: het is strijdig met handelsafspraken die het land in 2001 heeft gemaakt met Wereldhandelsorganisatie WTO.

Tiananmen-plein


IJzeren greep
Sinds begin dit jaar houdt de Chinese censor alle internetgebruikers in een ijzeren greep. Voor onze mede-blogger Ton Vingerhoets voorlopig geen Twitter, YouTube en Faceboek meer. Alle informatie over 'gevoelige' onderwerpen als democratie, Tibet en Taiwan zijn volledig in de ban gedaan. Veel internetgebruikers, ook Ton, zijn daarom aangewezen op de bypass met zogenaamde proxyservers willen ze Westerse websites bereiken. Het is nu de vraag hoe lang dat nog wordt gedoogd voordat de Chinese overheid ook daar de stekker uit trekt.

Inmiddels is de zaak weer enigszins 'normaal'. Maar veel fotografiewebsites op Chinese servers zijn uit zijn de lucht gehaald, ook Tons tonyvphoto.com. De overheid wil ze stuk voor stuk screenen op 'harmful content.' Het zou gaan om het opschonen van pornografie, maar daar draait het niet allen om. De staat wil bepaalde informatie aan de bevolking om politieke en economische redenen controleren. De schade die wordt berokkend wordt niet vergoed en protest kan tot zware sancties leiden.

Beide foto's uit Beijing zijn -uiteraard- van Ton Vingerhoets.
Dit artikel is een co-productie in samenwerking met Ton Vingerhoets.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Ed Coenen

Over de auteur

Ed Coenen is onder meer reportagefotograaf. Hij ziet zijn foto's afgedrukt in tijdschriften.

25 reacties

  1. Brian dSLR.nl
    Profiel  Brian (dSLR.nl) schreef op dinsdag 12 januari 2010 om 00:04  | reageer

    Tja, niet meer dan terecht natuurlijk dat deze verderfelijke website vol met Tibetaanse erotiek en informatie over goedkope Taiwanese strobist triggers wordt geweigerd. En als Ton nog meer van die staatsgevaarlijke artikelen schrijft over schimmige nachtfotografie mag hij wel oppassen dat hij niet ineens helemaal verdwenen is, zomaar in het niets opgelost.

    Tjonge jonge wat hou ik van dat land zeg. Ik moet er binnenkort weer heen voor een zakelijke reis naar een fabrikant van fotoapparatuur en er komt binnenkort ook een leuke beurs in China waar ik graag naartoe wil, maar voor mijn plezier zoek ik toch liever de altijd vriendelijke Dalailama op.

  2. Arno
    Profiel  Arno schreef op dinsdag 12 januari 2010 om 00:13  | reageer

    @Brian: pas maar op wat je hier schrijft die chinezen lezen ook photofacts en pikken jou er bij de grenscontrole eruit en zetten je weer in het eerste vliegtuig weer terug.

    @Ton: laten we hopen dat je website binnenkort weer volledig in de lucht is en dat je weer vrij kunt schrijven en lezen hier op photofacts.

  3. aradilon
    aradilon schreef op dinsdag 12 januari 2010 om 00:43  | reageer

    Het is schandalig dat zo'n groot land dit kan doen zonder echt protest te krijgen maar dat is logisch want ze zijn veel te "kostbaar" voor Amerika en andere grote landen die er iets aan zouden kunnen doen.
    China wil zelf modern worden maar als ze zo voortdoen gaan ze eerder terug in de tijd.
    China is zijn tijd zelfs ver achteruit welk land heeft nu nog bannelingen zoals de Dalai Lama?
    Als je al geen eigen menig mag hebben in het jaar 2010 dan zijn ze daar toch slecht bezig he!

    En als China dit leest, hou er mee op je kan het internet toch niet stoppen!

  4. Henk Hulshof
    Profiel Henk Hulshof schreef op dinsdag 12 januari 2010 om 01:29  | reageer

    Ik vind China een ongelofelijk fascinerend land!
    Een land met enorm grote contrasten, en hun macht stijgt nog steeds.
    Ik las onlangs van een nieuw Disneyland in China welliswaar, waarvoor weer talloze mensen hun huis moeten verlaten. Net als met de olympische spelen toen.
    Moeilijk voor ons te bevatten, ik ben benieuwd hoe lang ze dit internetbeleid (communisme) vol kunnen houden.
    Op mijn netvlies blijft voor altijd die student voor die tank staan.....

  5. tonv
    Profiel tonv schreef op dinsdag 12 januari 2010 om 02:07  | reageer

    @Brian
    Ook ik ben verzot op China, het meest fotogenieke land waar ik tot nu toe verbleef. Dat compenseert gelukkig veel van de overlast waar dit artikel over gaat. Welke leuke beurs ga jij in China bezoeken Brian?

    @Arno
    Momenteel ben ik bezig met de launch van twee nieuwe websites dus ga ik me beraden over hosting elders. Photofacts is nu gelukkig weer bereikbaar maar alles is en blijft onzeker wat internet betreft.

    @Aradilion
    China is een totalitair feodaal systeem. Dat is al zo'n n 4000 jaar gaande maar nu is de Emperor en z'n gevolg vervangen door het eenpartijstelsel. Chinezen zijn niet anders gewend en gelukkig met de huidige vooruitgang.

    @Henk Hulshof
    De schrille contrasten veroorzaakten een cultuurshock toen ik me in China vestigde. Enorme ongelijkheid tussen rijk en arm is de oorzaak van veel onrust in het land. Landonteigeningen ontaarden vaak in heftige rellen.

  6. Christine
    Profiel Christine schreef op dinsdag 12 januari 2010 om 04:01  | reageer

    Aan alle expats in China : geduld en sterkte wanneer jullie weel het blokeerscherm voor je krijgt....
    Ik weet hoe je je voelt. Na drie jaar in de Arabische Emiraten heb ik het zelf ook veelvuldig megemaakt dat websites en blogs niet openden en ik het agressieve "blokeer" beeld in het Arabisch voor me kreeg. Je went er niet aan !
    Volhouden !
    Christine

  7. tonv
    Profiel tonv schreef op dinsdag 12 januari 2010 om 05:33  | reageer

    @Christine
    Er zijn nogal wat landen waar dit soort censuur aan de orde van de dag is. Het zijn typische verschijnselen van totalitaire machthebbers die de samenleving in een ijzeren greep houden uit angst hun macht te verliezen. Als westerling wen je er inderdaad niet aan.

  8. Niels
    Profiel  Niels schreef op dinsdag 12 januari 2010 om 08:23  | reageer

    @Ton: heb je net de status "vaste" blogger, gaat China tegen zitten werken.. :-(
    Hopelijk blijft het filter wel enigszins redelijk en wordt je niet teveel beperkt in je doen en laten..

    Als ik je ergens mee kan helpen hoor ik het graag!

  9. tonv
    Profiel tonv schreef op dinsdag 12 januari 2010 om 08:40  | reageer

    @NIels,
    Tja, het zijn bepaald geen leuke ontwikkelingen. De ellende is dat ik dit jaar anbititeus wilde starten en binnenkort m'n nieuw websites lanceren. Mijn plannen worden nu aanzienlijk vertraagd en dat is frustrerend. Voor Photofacts blijf ik hoe dan ook bloggen, jullie zijn nog niet van me af Niels.

  10. Niels
    Profiel  Niels schreef op dinsdag 12 januari 2010 om 08:45  | reageer

    Gelukkig maar, want zoals je weet lees ik graag je artikelen!
    Kan je de sites dan niet in Nederland hosten? Of blokken ze dat ook?

  11. Johannes Klapwijk
    Profiel  Johannes Klapwijk schreef op dinsdag 12 januari 2010 om 10:58  | reageer

    Gelukkig zijn we niet van je af en zijn er mogelijkheden om toch in contact te blijven!!

  12. tonv
    Profiel tonv schreef op dinsdag 12 januari 2010 om 12:38  | reageer

    @Niels
    M'n sites In Nederland hosten is een optie maar ik weet niet of dat voordelen oplevert. Want ook die zijn in een handomdraai geblokkeerd. Deze maand moet ik e.e.a. eens onder de loep nemen.

    @Johannes Klapwijk.
    Ik laat me niet zo snel uit 't veld slaan en ga gewoon door op de ingeslagen weg. Inmiddels ben ik 'thuis' op Photofacts en het bloggen geeft me veel voldoening.

  13. Johannes Klapwijk
    Profiel  Johannes Klapwijk schreef op dinsdag 12 januari 2010 om 13:00  | reageer

    Dat je bloggen leuk vind blijkt wel uit de kwaliteit van je artikeltjes! Hopelijk blijven er methodes om langs de filters te komen...

    Ik ben geloof ik toch blij dat ik in een vrijer land leef, ook al moet China prachtig zijn.

  14. gast schreef op dinsdag 12 januari 2010 om 13:32  | reageer

    @ BRian. Rare Chinezen. Wel camera's maken, maar bij voorkeur niet gebruiken waarvoor ze bedoeld zijn. Of bouwen ze een Great Picture Firewall in op Chinese onderwerpen?
    @TonV. Succes met het uitwerken va jouw websites. Nu traceer ik jouw beelden alleen op Bluejeanimages. Klopt dat?

  15. mmmfotografie
    mmmfotografie schreef op dinsdag 12 januari 2010 om 14:40  | reageer

    Het zijn Westerse maatschappijen die het mogelijk maken dat dit gebeurt.

    China wordt wel juist weer de thuisbasis voor servers met illegale software want het werd te heet onder de voeten van de verdelers in de Oostbloklanden.

    Zo zie je maar aan elk nadeel zit een voordeel.....of dat een gewenst voordeel is laat ik in het midden.

    Verder nog iets interessants van Security.nl

    China wegens internetfilter aangeklaagd

    Een Amerikaans softwarebedrijf heeft twee Chinese softwarebedrijven, de Chinese overheid en zeven computerfabrikanten aangeklaagd wegens het stelen van broncode. Volgens het Californische Solid Oak Software hebben de Chinezen de broncode voor het Green Dam Youth Escort filter van het Cybersitter programma gestolen. In totaal is er met de aanklacht 2,2 miljard dollar gemoeid. Naast de Chinese ontwikkelaars Zhengzhou Jinhui Computer System Engineering en Beijing Dazheng Human Language Technology Academy, moeten ook Sony, Toshiba, Lenovo, Acer, AsusteK Computer, BenQ en Haier Group zich verantwoorden. Al in juni werd de Chinese ontwikkelaar van het internetfilter door Solid Oak van plagiaat beschuldigd.

    Creativiteit
    In eerste instantie wilde de Chinese overheid het Green Dam filter voor alle nieuwe Chinese computers verplichten en werden fabrikanten verplicht om het van tevoren op computers te installeren. Via het internetfilter zijn ongewenste websites te filteren, waarmee China burgers tegen pornografische websites wil beschermen. Volgens Solid Oak zouden meer dan 3000 regels code van het Cybersitter programma illegaal zijn gekopieerd. Zelfs na de beschuldigingen bleef de software beschikbaar, waarvan inmiddels ruim 56 miljoen exemplaren zijn verspreid.

    "We hebben geprobeerd om contact met China te maken, maar kwamen niet echt ver. Eigenlijk kregen we geen antwoord", zegt Greg Fayer, advocaat van Solid Oak. "Het meest waardevolle bezit in dit land, en zeker ons meeste waardevolle export product, is onze vindingrijkheid, creativiteit en ideeën, wat wij advocaten intellectueel eigendom noemen, en wat we op waarde moeten schatten en zorgen dat het beschermd is." De aanklacht richt zich ook tegen de Chinese overheid, die Jinhui en Dazheng bijna 7 miljoen dollar betaalde om Green Dam in het eerste jaar te verspreiden.

    Erg leuk om te lezen: "We hebben geprobeerd om contact met China te maken, maar kwamen niet echt ver. Eigenlijk kregen we geen antwoord"

    Marcel

  16. tonv
    Profiel tonv schreef op dinsdag 12 januari 2010 om 16:42  | reageer

    @gast
    Helaas is een deel van mijn China photo collection nu uitsluitend te zien op de website van Blue Jean Images. Momenteel werk ik aan de re-launch van mijn website maar vandaag had de Chinese overheid geen tijd voor me...

    @mmmfotografie, marcel
    Het verhaal over het Green Dam filter is me bekend. Weer een typisch voorbeeld van schaamteloze piracy die welig tiert in dit land. Ik geef Solid Oak Software overigens weinig kans van slagen. Een bekend voorbeeld van grove 'intellectual property violation' is het succesvolle Chinese stadsautootje Cherry QQ, een kopie van een Chevrolet. Enkele jaren geleden heeft General Motors via allerlei juridische procedures getracht een vergoeding af te dwingen voor het ongeoorloofd kopieren van hun product, echter zonder succes.

    Je kunt in China geen shoppingmall of markt binnenlopen zonder dat je struikelt over de Gucci tassen, Armani shirts en louis Vutton prullaria. Zelfs de labels in de producten zijn vaak niet van 'echt' te onderscheiden. Niemand in China die zich er ook maar een seconde druk over maakt. Natuurlijk trachten deze toonaangevende modehuizen al jaren deze piracy tegen te gaan. Ondanks herhaaldelijke beloften van de Chinese overheid is er echter nog bitter weinig veranderd.

  17. Eugène
    Eugène

    Ik zou ontploffen als Nederland mijn brave website vol schone kunst onbereikbaar zou maken. Geen leger te groot!!!!!

  18. EdC
    Profiel EdC schreef op dinsdag 12 januari 2010 om 18:32  | reageer

    @Eugène. En wat zou je dan doen? Ik heb de afgelopen dagen vaak gedacht aan een vergelijkbare situatie in Nederland. Wij krijgen hier ook met steeds meer filters en rijksaanslagen op privacy te maken. Als De Staat zoiets doet en het internationaal ongestraft kan doen, sta je redelijk machteloos. Dan rest je hoogstens een internet-vluchteling te worden.

  19. Lucien
    Profiel Lucien schreef op dinsdag 12 januari 2010 om 20:00  | reageer

    Hm.. vrijheid is dierbaar en niet overal vanzelfsprekend helaas.
    Cameras in de metro, bus, straat. We worden hier ook al stevig in de gaten gehouden.
    De prijs die we betalen voor veiligheid? Of schijnveiligheid eigenlijk.

    Voor het omzeilen van internetblokkades is het beste een VPN, een beveiligde anonieme verbinding. Er zijn diverse oplossingen beschikbaar, sommige gratis andere betaald.
    Gratis: hotspotshield

    Betaald:
    vpngates
    blacklogic
    your private vpn

  20. Peter Biesheuvel
    Profiel Peter Biesheuvel schreef op dinsdag 12 januari 2010 om 20:13  | reageer

    ja zo zie je maar, misschien is een communistische dictatuur het enige middel om 1 miljard mensen in toom te houden????..........
    Leve het vrije internet, hoewel er veel rommel te vinden is die van mijn part voor de hele wereld geblokkeerd mag worden.

  21. tonv
    Profiel tonv schreef op dinsdag 12 januari 2010 om 22:06  | reageer

    @Eugene, Lucien
    Inwendig ben ik ook nijdig maar zoals EdC zegt, je staat machteloos. Dus probeer ik vooral rustig te blijven en ondertussen aan een oplosing werken. Nederland mag dan een 'vrij'land zijn maar het systeem legt een enorme druk op je. Het mag raar klinken maar ik voel me hier nog steeds relaxter.

    China is een land van dictatuur en censuur, Nederland een van regelgeving, richtlijnen, voorschriften, protocollen, normering en boetes. De lastendruk heeft vormen van een molensteen aangenomen. Verkeersovertreders worden harder aangepakt dan draaideurcriminelen. In dat opzicht is China leefbaarder.

  22. aradilon
    aradilon schreef op woensdag 13 januari 2010 om 01:20  | reageer

    Ondertussen heeft google ook bekend gemaakt dat ze China NIET meer gaan helpen om google.cn om te censureren.

  23. EdC
    Profiel EdC schreef op woensdag 13 januari 2010 om 19:46  | reageer

    @aradilon. Google heeft het waarschijnlijk wel gehad met China. China heeft een machitige eigen zoekmachine, Baidu, en naar verluidt wordt de bezoeker van Google automatisch omgeleid naar Baidu.

  24. mmmfotografie
    mmmfotografie schreef op donderdag 14 januari 2010 om 16:33  | reageer

    @aradilon, de reden dat Google geen censuur meer pleegt is meer toe te schrijven aan het feit dat het marktaandeel van hun maar niet wilde toenemen en niet omdat Google nu ineens zo nobel is.

  25. Charles
    Profiel Charles schreef op donderdag 14 januari 2010 om 16:46  | reageer

    Weten jullie eigenlijk wel wat er in Nederlands allemaal niet geschreven mag worden. We doen hier echt niet minder eng hoor!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.431 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord