De waarde van beeld. Hoe staat de fotografie markt ervoor?
zondag 11 februari 2024, 13:31 door Wilmar Dik | 2.395x gelezen | 15 reactiesHoe staat de fotografiemarkt ervoor? Ben je snel op zoek naar een antwoord dan is dit eentje die de lading wel redelijk dekt: slecht. Maar dan heb ik het wel over het verdienvermogen van fotografen.
Veel andere partijen die waarde creëren met beeld - en dus deels afhankelijk zijn van die makers - verdienen vast prima. Maar als we het hebben over de fotografen dan is het verhaal heel anders.
De prijzen die fotografen krijgen voor hun diensten staan al jaren onder druk en die druk neemt toe. In augustus 2023 kwam er een mooi persbericht in de media:
Het aantal bij de Kamer van Koophandel ingeschreven fotografen is sinds 2018 met 34,5 procent gestegen, van 31.545 naar 42.436 in 2023. Hiervan heeft 59 procent fotografie als hoofdactiviteit. 41 procent geeft aan dat fotografie een nevenactiviteit is.
De meeste media partijen nemen dit bericht over zonder zelf die teksten en de betekening aan te passen. Maar op nu.nl (onderdeel van DPG Media) trekken ze een wat vreemde conclusie.
Daar concluderen ze dat als iets een hoofdactiviteit is, dat je daar dan van rond kan komen.
Was het maar zo'n luxe! Veel fotografen die fotografie als hoofdinkomen hebben zijn financieel behoorlijk afhankelijk van hun partner.
In 2018 kon 38 procent van het werk als (foto)journalist, schrijver, fotograaf en/of illustrator nauwelijks rondkomen. Sindsdien zijn er dus nog eens 35 procent aan fotografen bijgekomen, en is de markt ook nog eens verslechterd door corona en de behoorlijke inflatie de afgelopen jaren.
Hoe is deze fotografie markt ontstaan?
Pak hem beet tien a twintig jaar geleden was het maken van een goede foto alleen besteed aan beroepsfotografen. De grote afnemers betaalden acceptabel.
Maar die grootgebruikers betalen anno 2023 peanuts. Fotografie was altijd al een populair beroep, maar door de komst van de digitale fotografie (een camera op elke smartphone) is fotografie nog populairder geworden.
En toen corona zijn ronde door de wereld deed was dat ook voor de populariteit van fotografie goed. Maar niet voor de financiële kant van de fotografen.
Tijdens corona konden de meeste fotografen lange tijd geen cent verdienen.
Ik hoor minister Eric Wiebes nog zeggen dat corona onder het ondernemersrisico van ZZP's valt. ZZP-ers kregen hun normale verdiensten tijdens corona voor een behoorlijk deel niet vergoed door de overheid.
Blijkbaar was het ondernemersrisico wat betreft corona voor ZZP's heel anders dan die van bedrijven met personeel. Want die kregen hun salaris wel voor een groot gedeelte vergoed. Dat heeft behoorlijk wat financiële druk gezet op veel fotografen. De buffer was bij velen wel op.
Vroeger hadden veel grootverbruikers van foto's fotografen in loondienst. Maar partijen die gebruik maken van fotografen kwamen er jaren geleden achter dat het financieel veel gunstiger is om fotografen niet meer in loondienst te hebben.
Dat idee is niet nieuw en snappen ze bij veel partijen. Door het grote aantal fotografen is het voor commerciële partijen niet al te moeilijk om weinig te betalen voor beeld.
Marktwerking binnen de fotografie?
Ik hoor het om mijn heen wel eens dat een fotograaf gewoon onderdeel is van de markt(werking). Goede marktwerking werkt echter alleen als er aan een aantal basisvoorwaarden voldaan wordt. Dat zijn onder andere dat er vrije concurrentie moet zijn. Dat is zeker het geval binnen de fotografie.
Een andere basisvoorwaarde voor een goede marktwerking is dat er een ongeveer gelijk speelveld (vraag/aanbod) moet zijn. Er moet een gegeven verhouding bestaat tussen vraag en aanbod.
Doordat fotografie een vrij beroep is, is daar geen sprake van. Daarvan was in 2018 al geen sprake en sindsdien zijn er dus nog 35 procent meer fotografen bijgekomen.
Ook is het voor een goede marktwerking van belang dat het product of dienst homogeen is. Bij massa-productie is dat meestal wel het geval. Maar bij een creatief beroep als fotografie zeker niet.
Zelf zo erg niet dat een maker copyrights op zijn eigen foto's krijgt bij het maken van beeld. Wat betreft fotografie is er dus sprake van marktfalen.
Een mooi artikel over marktwerking is deze. Veel meer informatie over vraag en aanbod kun je hier vinden.
Fotografie is een vrij beroep in Nederland
Er zijn heel veel fotografen voor het werk wat er beschikbaar is. En dat is voor de gemiddelde fotograaf slecht nieuws.
Voor afnemers van fotografie is dat wel leuk! Want op die manier is het niet al te moeilijk om weinig te betalen voor de inkoop van fotografie. De markt voor persfotografie is zwaar ongezond.
In de creatieve sector komt het regelmatig voor dat men alleen bereid is te betalen voor een hobby-fotograaf met hobby tarieven.
Maar gelukkig krijg je dan wel gratis toegang tot het concert wat je moet fotograferen en 'een unieke ervaring'. Het is overigens niet zo dat Muziekgebouw Eindhoven niet normaal zou kunnen betalen. Want in 2022 hadden ze een resultaat na belasting van ruim 1,35 miljoen euro. Tussen kunnen en willen zit nog wel eens verschil.
De grootste afnemers in een markt bepalen de markttarieven
Dat uitgevers vaak bijzonder slecht betalen aan freelancers is al jaren duidelijk. De NVJ is er erg druk mee. Freelancers (een ander woord voor zzp'ers) worden tegenover elkaar gezet met een take-it or leave-it mentaliteit.
Fotografen krijgen niet meer dan 50-65 euro voor een foto in de krant. Dat die fotograaf daarvoor 2 of 3 uur moet werken en dus een uurtarief heeft van 20-30 euro vinden die uitgevers geen probleem.
Dat uitgevers niet kunnen betalen is onzin. Neem bijvoorbeeld DPG Media, met merken als de Volkskrant, het AD, Het Parool en nu.nl.
Die hadden in 2022 best een okay resultaat: 'Na het in mindering brengen van financiële resultaten, belastingen en het resultaat van de deelnemingen, kwam het nettoresultaat van de groep uit op 200,9 miljoen euro'.
Jaarcijfers van andere uitgevers zoals die van Mediahuis, het bedrijf achter onder meer NRC Handelsblad en De Telegraaf, met een nettoresultaat van 65,3 miljoen euro in 2022 en 116 miljoen in 2021 laten ook zien dat er voldoende financiële middelen zijn om freelancers normaal te betalen. Toch doen ze het niet, gewoon omdat het kan.
Dat grote mediapartijen geen geld hebben om freelancers netjes te betalen is dus meestal niet het geval.
Hun belang bij goede financiële cijfers en mooie uitkeringen richting hun aandeelhouders is groter dan het belang om freelancers normaal te betalen.
Onlangs was er een aanvaring tussen het ANP en Mediahuis. Dit ging over een tariefverhoging die het ANP wilde doorvoeren bij hun klant Mediahuis. Maar Mediahuis had daar niet zo'n trek in.
Ik denk dat er geen enkele commerciële partij is die trek heeft in een prijsverhoging aan de inkoop kant.
Omdat het ANP blijkbaar meer inkomsten nodig had en dat niet bij hun klanten kon halen ging het ANP naar hun fotografen om met terugwerkende kracht 5 procent te vragen van hun leveranciers, de fotografen. Best vreemd.
Door dat grote partijen de tarieven bepalen is de waarde van beeld behoorlijk onder druk komen te staan. Het zou goed kunnen dat hierdoor mede het idee is ontstaan dat een foto niet zo veel hoeft te kosten. Ook draagt stockfotografie daar aan bij.
De basis van ondernemen bij normale marktomstandigheden
Bij normale marktomstandigheden is de vraag naar een dienst grofweg gelijk aan het aanbod van die dienst. Een aanbieder van een dienst of product bepaald zelf tarieven op basis van onder andere de kosten en mogelijk afzet.
Maar die rekensom is vaak niet eens relevant voor fotografen. Want uitgevers bepalen zelf wel wat ze voor de fotografie dienst willen betalen.
Ze noemen een bijzonder laag bedrag en vinden daar voldoende mensen bij die het daarvoor willen doen.
Als je als fotograaf uitrekent dan je bijvoorbeeld 85 euro per uur nodig hebt om je fotografie onderneming draaiende te houden dan kan je dat misschien best tegen een uitgever zeggen. Maar als die uitgever dan meedeelt dat ze je 62 euro voor een foto geven dan is het gesprek snel klaar.
Omdat fotografie een leuk beroep is en je niet meer nodig hebt dan een KvK inschrijving is de vraag en aanbod volledig uit balans. Dan krijg je ongezond lage tarieven in de markt. Een niet werkende marktwerking is daar de oorzaak van en draagt daaraan bij.
De standaardtarieven voor beeld zijn vaak veel te laag
Veel partijen profiteren van lage tarieven. Zelfs de overheid, die normaal gesproken toch graag een goed voorbeeld wil zijn, profiteert van de (te) lage tarieven in de markt.
De 70 gecontracteerde fotografen die voor de overheid werken mogen per uur dat ze op locatie aan het fotograferen zijn 109 euro berekenen.
Dat zou een prima uurtarief zijn. Maar helaas mag de reistijd en de tijd die ze nodig hebben om de beelden te bewerken en aan te leveren niet worden berekend. Dat is vrijwilligerswerk.
Maar het aandeel van reistijd en de beeldverwerking is altijd een behoorlijk deel van de totale tijd die een fotografie opdracht kost. Gevolg: die fotografen zijn ook voor 35-45 euro per uur aan het werk.
Dan kun je als fotograaf dus best uitrekenen dat je 80 of 90 euro per uur nodig hebt. Maar dan maak je niet eens kans om een aanbesteding te 'winnen'. Veel grote afnemers van beeld kiezen alleen makers die bereid zijn voor een te laag tarief te werken. Take it or leave it.
Ik heb de nodige fotografen gesproken die vanwege deze lage vergoeding niet meer voor de overheid kunnen/willen werken. Naast de overheid zijn er ook veel andere semioverheden die werken met een vergelijkbare vergoeding.
Laatst vroeg een universiteit mij om mee te doen met hun aanbesteding. Ze hadden mijn werk gezien en wilde graag dat ik in hun fotografen poel kwam.
Na het bekijken van die aanbesteding heb ik die uitnodiging overgeslagen. Ook daarin stond grofweg dezelfde manier van betaling. Dus ook voor die partij was de beeldverwerking en reistijd onbetaald. Dan ben je dus ook weer voor ver onder de 50 euro per uur bezig.
Mocht je dit lezen en denken: nou das prima toch.
Realiseer je dan dat het beroep fotograaf heel specialistisch is. Beroepsfotografen worden alleen ingehuurd als het echt niet anders kan.
Zelfs uitgevers zullen altijd proberen eerst een stockfoto of ingezonden gratis foto te gebruiken voor een media-uiting. Logisch en prima, maar het gevolg is wel dat een gemiddelde freelance fotograaf (zonder studio) maar voor 10-15 uur per week een factuur kan versturen.
Daarvoor moet je wel super flexibel zijn en een goed en groot netwerk hebben. Anders haal je gemiddeld die 10 a 15 uren per week niet.
De overige tijd moet je als beroepsfotograaf hard aan het werk om te zorgen dat je die 10 a 15 uur per week kan halen. Als je dus een bijbaan neemt in een andere sector dan ga je die 10 a 15 uur per week niet halen.
Mik je op een modaal inkomen en kan je gemiddeld door het jaar heen bijvoorbeeld 13 uur per week factureren voor 45 weken per jaar dan ontkom je er niet aan om voor gemiddeld 80-90 euro per uur te werken.
En dat moet je dus factureren voor alle uren die je in een klus stopt, en niet alleen de tijd dat je op een locatie aanwezig bent.
De overheid en Fair Pay met de Fair Practice Code?
De Fair Practice Code is de gedragscode voor ondernemen en werken in de kunst, cultuur en creatieve industrie. Diverse ketentafels werken aan Fair Pay.
Ik hoop dat deze ketentafels succesvol gaan zijn. Je kan in een ketentafel best berekenen wat Fair Pay zou moeten zijn, maar dan moet het ook gehandhaafd kunnen worden.
Het idee is dat partijen die door de overheid worden gesubsidieerd mensen eerlijk gaan betalen. Zodra duidelijk is wat Fair Pay is hoop ik dat de overheid zelf ook hun aanbesteding fotografie gaan bekijken. Want fotografen voor reistijd en beeldbewerking niet betalen is verre van Fair Pay.
Ik ben op uitnodiging van DuPho zelf aangeschoven bij de Ketentafel Fotografie culturele sector (onderdeel van het Platform ACCT). Daarin praten we met een stuk of 25 partijen over opdrachtfotografie binnen de creatieve sector.
Uiteindelijk rolt daar een praktijk instrument uit wat omschrijft wat eerlijk is binnen de opdrachtfotografie in de culturele sector.
De toekomst voor fotografen en de waarde van beeld
Ik hoop dat het beroep fotograaf in de toekomst blijft bestaan. Fair Pay kan een mogelijke oplossing zijn voor gesubsidieerde partijen. Maar helaas kan je Fair Pay lastig aan commerciële partijen opleggen.
Die hebben daar minder belang bij en zullen er veel aan doen om zo weinig als mogelijk te betalen aan freelancers.
Als de overheid en semioverheid zich in de toekomst zelf ook gaan houden aan de (nog te bepalen) Fair-Pay tarieven dan trekt de fotografie markt misschien ook een beetje aan. Misschien kan zelfs de waarde van beeld voor fotografen aantrekken.
Daardoor krijgen fotografen wellicht financieel iets meer ruimte. En dan sta je ook naar grote commerciële partijen wat sterker om een keer 'nee' te verkopen.
Wellicht zijn er nog wel andere mogelijkheden om te zorgen dat beeldmakers normaal kunnen verdienen. Maar een simpele oplossing is er helaas nog niet.
Door het grote aanbod van fotografen maakt een gemiddelde fotograaf niet al te veel facturabele uren. Dat zou gevolgen moeten hebben voor de tarieven per fotograaf. Maar doordat de markt erg vol is hebben die steeds minder wordende facturabele uren te weinig gevolgen voor de tarieven.
Om tarieven helder te krijgen is het handig om inzichtelijk te krijgen hoeveel uren fotografen kunnen factureren. De mogelijke declarabele uren zijn een belangrijk onderdeel van de rekensom voor het bepalen van een uurtarief als freelancer. Een bruidsfotograaf maakt andere declarabele uren dan een bedrijfsfotograaf of persfotograaf.
Ik ben benieuwd wat de toekomst gaat brengen en zal mij blijven inzetten voor beeldmakers! Dit door bijvoorbeeld partijen te vertellen hoe het is om ondernemer te zijn als fotograaf.
Door uit te leggen hoe tarieven ontstaan en dat een fotograaf niet duur is als die een normaal uurtarief vraagt. Er is nog een lange weg te gaan en ik hoop er als beroepsfotograaf bij de zijn! 😊
Photofacts Academy 11 jaar - Winactie!
Wil jij ontdekken hoe je de mooiste foto's kunt maken? Bekijk dan onze online fotografie cursussen. Meer dan 100 cursussen over fotografie, nabewerking en creativiteit.We bestaan deze week 11 jaar. Dat vieren we met een gave winactie. Word nu lid van Photofacts Academy en ontvang 70 euro korting, ons gloednieuwe boek de Compositiebijbel én maak kans op meer dan 16.000 euro aan prijzen!
Direct aanmelden met korting + gratis boek + winactie
Over de auteur
Wilmar Dik is beroepsfotograaf sinds 2008. Ook schrijft hij in diverse media over fotografie en is hij betrokken bij DuPho. Bij NVJ is hij vertegenwoordiger beleidsteam Werkvoorwaarden namens ledengroep NVF/Beeldmakers. Werk van Wilmar:mensen.photo, Reclamebeeld, Portfolio fotograaf en Tasfilms.nl.
15 reacties
-
W.j.j. Wilmers schreef op dinsdag 13 februari 2024 om 10:17 | reageer
goed stuk Wilmar en laat duidelijk zien dat alvorens je van fotografie echt je beroep nog wil gaan maken je dit eerst maar eens goed tot je moet nemen.
-
-
RAWShooter schreef op dinsdag 13 februari 2024 om 11:27 | reageer
Ik zou eerst fatsoenlijk leren schrijven. Wat een popie-jopie taal. Stikvol fouten en wollige zinnen. Je boodschap gaat verloren op deze manier.
Overigens klagen fotografen al decennia over hun inkomsten. En toch neemt hun aantal niet af. Het is dus de vraag of het allemaal zo erg is. -
Lauran schreef op dinsdag 13 februari 2024 om 11:32 | reageer
Een deel van het probleem is dat het vak van fotograaf niet beschermd is. Iedereen noemt zich tegenwoordig fotograaf. De ellende is dat ze vaak geen goed werken kunnen leveren en wij het dan mogen opknappen.
Ik zeg tegenwoordig ijskoud nee.
Gelukkig kom ik er nog heel goed van rond maar vele vakgenoten verdienen veel te weinig.
Prima artikel. -
Wim schreef op dinsdag 13 februari 2024 om 11:51 | reageer
Beste raw scooter, beetje bijdehante opmerking over de schrijftaal van iemand. De persoon kan bv dyslectisch zijn en daar moet je denk ik niet over oordelen en verder neem het aantal fotografen niet af nee. Maar je zou je wel kunnen afvragen hoeveel er echt van leven of kunnen leven en dan op de manier dat ze ook nog iets als pensioen op kunnen bouwen. Het aantal fotografen is na corona enorm gestegen omdat er allerlei gesubsidieerde cursussen werden gegeven en daardoor het aanlokkelijk werd om je ook maar als fotograaf in bijberoep in te schrijven en dat zal veelal de nieuwe aanwas zijn. De graantje meepikkera die het de media gemakkelijk maken om tegen lage prijzen aan materiaal te komen om maar een voorbeeld te noemen.
-
Chiel van Langevelde schreef op dinsdag 13 februari 2024 om 19:41 | reageer
Als beroepseconoom en hobby fotograaf wil ik hier toch wel op reageren. We hebben in Nederland gekozen voor een vrije maatschappij waarbij iedereen binnen ruime grenzen zijn eigen beroep mag kiezen en ik persoonlijk zou dat graag zo houden. Je mag als zelfstandige aan de slag en bent dan ondernemer die de goede en kwade kansen accepteert. Als je miljonair wordt in no time vanwege een paar perfecte ideeën dan is je dat wat mij betreft gegund. Maar je moet niet zeuren als dat niet het geval is en je moeite hebt om rond te komen. Dan ga je iets anders doen. Ik zou ook wel beroepsfotograaf willen worden, maar weet dat ik daarvoor niet voldoende kwaliteiten heb. Het gaat toch niet op om dan te vinden dat iets of iemand anders moet zorgen dat je een "fair pay" krijgt d.w.z. wat jij voor jezelf fair pay vindt. Het is duidelijk dat een fors deel van het probleem komt vanuit de enorme toename van het aantal fotografen. Veel aanbod en weinig vraag levert lage prijzen op. Maar niemand verplicht je om zelfstandig fotograaf te zijn of welk andere beroep dan ook uit te oefenen. Naast de analyse van de reden: er zijn nu teveel fotografen, vind ik het persoonlijk een zeurderig stuk. Ik weet dat er voldoende fotografen zijn in Nederland en Europa en wereldwijd die er wel een goede boterham aan verdienen en ik respecteer dat. Nogmaals, als iemand van zijn hobby zijn werk wil maken, dan heeft dat eventueel vergaande consequenties. Maar het is een individuele keuze en men moet niet proberen de gevolgen daarvan bij een ander of de overheid neer te leggen.
-
Wilmar schreef op dinsdag 13 februari 2024 om 20:58 | reageer
Sorry Chiel dat ik niet helemaal duidelijk was in mijn artikel en dat je het idee hebt gekregen dat ik geen beroepsfotograaf ben (“Maar je moet niet zeuren als dat niet het geval is en je moeite hebt om rond te komen”. Ik ben al sinds 2008 beroepsfotograaf en kan prima rondkomen van fotografie. Maar ik merk ook dat veel fotografen het moeilijk hebben. Daarom schrijf ik over fotografie en het ondernemerschap. Dat is mijn individuele keuze. Omdat ik graag wil dat zoveel als mogelijk beroepsfotografen een boterham met fotografie kunnen verdienen.
-
Leen Koper schreef op dinsdag 13 februari 2024 om 20:59 | reageer
In de tijd, dat je gediplomeerd moest zijn om je te vestigen en in te laten schrijven bij de Kamer van Koophandel waren er in Nederland tussen de 2000 en 2500 fotografen gevestigd. Nadat geen diploma meer vereist was zag ik, en niet alleen ik, de omzet teruglopen en van een goedlopende zaak was het omgedraaid tot een matig inkomen.
Aan mijn kwaliteiten lag het waarschijnlijk niet; internationaal won ik prijs na prijs en behaalde ruimschoots meer dan voldoende kwalificaties in het buitenland, ben zelfs jurylid bij vooraanstaande benoemingen geweest in het UK.
Alleen, we kunnen wel verwijtend kijken naar die tienduizenden mensen die ook een digitale camera gekocht hebben en zich nu 'professional' noemen omdat ze zo leuk huisdieren of kleine kindjes fotograferen, maar als er gemiddeld weinig kwaliteit geleverd wordt, en ze blijven toch maar aandringen, dan zal er nauwelijks of geen kwaliteit geleverd en ook niet of nauwelijks verdiend worden.
Je hoeft maar te kijken hoeveel fotografen zich extreem creatief noemen en dan daarna hun werk maar te aanschouwen. -
Chiel van Langevelde schreef op woensdag 14 februari 2024 om 07:56 | reageer
Mijn punten gaan niet over de fotografie, maar over economie. Zoals fotografie is ook economie een vak en de argumenten die aangevoerd worden door Wilmar zijn zacht gezegd niet erg sterk en spreken elkaar vaak tegen. Voorbeelden te over: "voor een goede marktwerking is het van belang dat het product homogeen is". Nou ja ? Bekijk de automarkt maar eens, zeer diverse producten en de markt werkt goed. Dus dat is niet waar. Elke producent vindt daar zijn plaats van de lager geprijsde Koreaanse merken en modellen tot Ferrari en Porsche. Maar om dat voorbeeld eens door te trekken: je moet eens bij de Porsche dealer proberen om een nieuwe auto te kopen voor de prijs van een kleine Citroen. Je zult beleefd weggelachen worden. Ook als je met een "fair pay" argument komt .... Zoals fair pay opvat maakt dat het probleem erger, niet minder. Waarom ? Volgens u zou op basis van een aantal uren per klus dan een tarief vastgesteld worden, dat door de gesubsidieerde opdrachtgevers betaald moet worden. Verkapte subsidie dus, want die opdrachtgevers gaan de overheid meer subsidie vragen omdat hun kosten toenemen.
"Maar doordat de markt erg vol is hebben die steeds minder wordende facturabele uren te weinig gevolgen voor de tarieven." Wat u hier impliceert is dat de tarieven (evt. van fair pay) omhoog zouden moeten omdat met de steeds grotere groep van toetreders tot de markt, de spoeling te dun wordt. Vaste, gegarandeerde tarieven zal steeds meer aanbieders aantrekken die dat wel zien zitten. en met die nieuwe aanbieders moeten de tarieven dan weer omhoog. Dat is het tegendeel van wat we willen nl minder aanbieders.
Iets dergelijks voor het betalen van de reistijd: als die betaald wordt gaan ook aanbieders uit Zeeland meedingen naar opdrachten in Groningen en waarom niet ? Je reistijd wordt toch betaald.
De moraal van het verhaal is: vergeet fair pay, maar specialiseer. Maak het soort foto's waar aanbieders voor willen betalen, zoals er altijd mensen zijn die voor een Porsche of een Mercedes willen betalen en anderen niet. Als je gemiddelde foto's maakt, wordt je gemiddeld betaald en hoe meer er geprobeerd wordt om elke gemiddelde aanbieder een goed inkomen te geven, hoe erger het probleem wordt.
Ik heb hierboven maar wat voorbeelden gegeven van slechte aanbevelingen of argumenten er zijn er nog wel meer. Maar het gaat over economie, ondernemerschap zo u wilt. Als ik zelf goed betaald zou worden voor wat gemiddelde foto's, dan wil ik ook wel mee gaan doen. Niets menselijks is ook mij vreemd.
Je kunt proberen het aantal aanbieders te beperken, dat zou zeker helpen, maar ik denk niet dat de overheid/politiek zoiets nog wil. Het gebrek aan basiskennis van ondernemerschap is evident en allicht zou een eis daarvoor wel een goed idee zijn, zodat mensen zich realiseren wat het betekent om zelfstandig ondernemer te zijn. -
Wilmar schreef op woensdag 14 februari 2024 om 11:17 | reageer
Beste Chiel, bedankt voor je reactie. Fair Pay is niet iets wat men zou moeten vergeten. Hier wordt hard aan gewerkt door platform ACCT (zie https://platformacct.nl/nl/programmas/fairpacct ). Ik snap je redenatie over kwaliteit en ben het met je eens. Alleen als je een goede fotograaf bent en je onderneming goed kan runnen heb je bestaansrecht als beroepsfotograaf. Alleen waarom zou ik (en andere zzp-ers) niet betaald mogen worden voor reistijd en kilometers? Dat zijn toch zakelijke kosten? Meer daarover kun je hier lezen: https://www.nvj.nl/nieuws/opinie-wilmar-dik-%E2%80%93-ondernemen-fotograaf-beter-inkomen of op mijn eigen site hier: https://www.reclamebeeld.nl/reistijd-of-reiskosten-als-fotograaf-berekenen/
-
Chiel van Langevelde schreef op woensdag 14 februari 2024 om 16:50 | reageer
Beste Wilmar, allereerst voor alle duidelijkheid: ik werk al 15 jaar als zelfstandige en weet dus waarover ik het heb. Als zelfstandige probeer ik tot een prijsstelling te komen die ook voor de opdrachtgever duidelijk en transparant is. De opdrachtgever heeft zekerheid over de kosten en over wat hij daarvoor krijgt. Voor mij is dat belangrijk; met aparte reiskosten, riskeer je altijd gezeur over de afstand en zeker als in een contract staat dat reiskosten vergoed worden. Hoeveel km is het, met welke auto rij je enz. Als het gaat en dat is tot nu toe altijd het geval geweest dan spreek ik een tarief per dag of per uur af, met een voorkeur per dag, dat geeft nooit discussies. Uren, laat staan reiskosten geeft in mijn ervaring vaak gezeur zoals boven beschreven. Je moet zorgen dat alle kosten door dit tarief gedekt worden, maar dat is jouw winkel, niet van je opdrachtgever. Als je hem ermee "lastigvalt", kun je discussies verwachten. Zoals ik uitgebreid en met de nodige argumenten aangegeven heb, vergeet fair pay en zorg dat je kwaliteit zodanig is, dat men ervoor bereid is te betalen. Fair Pay leidt tot het tegendeel van wat men wil en ik heb nog geen enkel argument van je gehoord waarom ik ongelijk zou hebben. Het gaat me aan het hart om mensen zoals jij hard te zien werken om iets te bereiken en te weten dat het niet kan op de manier waarop men wil. Bij economie moet je ermee rekening houden dat goede bedoelingen niet genoeg zijn, er zijn soms/vaak allerlei bijwerkingen. de voorbeelden in de recente historie zijn legio: schippers, boeren enz.
Ik heb ook situaties gehad dat de opdrachtgever mij voor wou schrijven hoe lang iets moet duren en voor welke prijs dat moet kunnen, dan is mijn antwoord altijd: "prima, maar niet met mij". Geen probleem, soms komen ze erop terug, soms ook niet. Ik weet dat ik bepaalde kwaliteiten heb en daar hoort een tarief bij. Hetzelfde geldt voor fotografen. Zoals Amerikanen zeggen: if you pay peanuts, you get monkeys. -
Wilmar schreef op woensdag 14 februari 2024 om 17:55 | reageer
Chiel ik ben het voor een groot deel met je eens. Als zelfstandige probeer ik ook tot een prijsstelling te komen die duidelijk en transparant is. En dat gaat al 15 jaar goed. Daarom heb ik dit artikel geschreven: https://www.dupho.nl/artikelen/nieuws/hoe-reken-jij-je-fotografie-dienst-af. Ik werk zelfs overigens alleen voor mijn tarieven (en die zijn gezond). Ik bereken alle tijd die ik in een klus stop. Discussies over bijvoorbeeld reistijd of reiskosten declaratie vind ik prima. Die discussies horen bij het ondernemerschap. Hier leg ik mijn mening over reistijd/kosten uit: https://www.reclamebeeld.nl/reistijd-of-reiskosten-als-fotograaf-berekenen/.
Op het gebied van Fair Pay zijn we het niet helemaal met elkaar eens (en dat is prima 😊. Mijn mening is dat zelfs mensen die een leuk beroep hebben in Nederland normaal betaald mogen worden. Wat normaal is en hoe je een tarief kunt uitrekenen vertel ik in dit artikel: https://www.nvj.nl/nieuws/opinie-wilmar-dik-%E2%80%93-ondernemen-fotograaf-beter-inkomen
Veel leesplezier! -
Chiel van Langevelde schreef op donderdag 15 februari 2024 om 06:16 | reageer
Wilmar, het is duidelijk dat we het niet met elkaar eens zijn over fair pay, omdat voor mij de vrijheid die we hebben om te kiezen in welk beroep we willen werken niet samen gaat met een gegarandeerd inkomen. Stel dat half Nederland fotograaf wil zijn, of een beter voorbeeld is allicht, influencer, dan kun je toch niet hun inkomen garanderen daarvoor ?
Enfin, het is OK om het oneens te zijn natuurlijk. Maar als econoom zie ik gegarandeerde inkomens altijd leiden tot een vorm van toegangscontrole tot de markt of uitkopen. Zoals gezegd de voorbeelden zijn legio.
Jouw argumenten zijn voornamelijk ethisch, de mijne economisch. Ik denk dat daar het verschil in conclusie ook uit voorkomt. -
Wilmar schreef op donderdag 15 februari 2024 om 11:32 | reageer
Hi Chiel, wellicht dat we het over Fair Pay ook nog eens kunnen worden. Fair Pay is niet de garantie op een gegarandeerd inkomen. Fair Pay is dat iemand die werkt een normale vergoeding voor dat werk krijgt. Dat is voor mensen in loondienst al sinds 1969 toen het minimumloon ingevoerd werd. Als zzp-er zul je dus wel eerst veel opdrachten moeten binnenhalen om van rond te kunnen komen. Als die opdrachten voor de overheid of semioverheid zijn dan zou daar een Fair Pay vergoeding tegenover moeten staan. Zie voor meer info https://platformacct.nl/nl/projecten/fair-practice-code
-
Chiel van Langevelde schreef op donderdag 15 februari 2024 om 14:06 | reageer
Beste Wilmar, ik ben blij te horen dat je van mening aan het veranderen bent.... Alle gekheid op een stokje, ik heb je laten zien in een eerdere reactie dat jouw interpretatie van fair pay, er toe leidt dat het een in veel of alle gevallen een gegarandeerd inkomen wordt, als je maar een paar opdrachten binnen haalt. Je zegt dat het geen garantie op inkomen is, maar ervoor zorgt dat iemand een normale vergoeding krijgt. Dat is hetzelfde.
Je referentie naar het minimum loon geeft duidelijk aan dat je niet begrijpt of accepteert wat het verschil is tussen loondienst en zelfstandigheid. Een zelfstandige bepaalt zelf hoe hij de opdracht uitvoert en neemt geen detail opdrachten aan. Voor de Belastingdienst is dat zelfs een criterium van zelfstandigheid. Een werknemer moet die aannemen, om zo laat beginnen, zo lang werken enz. enz. Tegenover die vrijheid staat voor de zzp-er het risico.
Je kunt niet alles hebben in het leven: de zelfstandigheid en vrijheid en ook nog de bescherming van het inkomen, dat is een brug te ver. Afgezien daarvan: wat is de logica van te proberen mensen die met hun telefoon wat foto's maken ook een tarief te garanderen ? Je lokt meer mensen naar die markt, wat uiteraard een prijsdrukkend effect heeft.
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Adobe en de kosten voor AI generative fill
door Nando Harmsen
-
De laagste ISO-waarde is niet de beste ISO-waarde
door Nando Harmsen
-
Een hoge ISO-waarde? Of gecorrigeerde onderbelichting?
door Nando Harmsen
-
Hoe factureer je jouw fotodiensten?
door Wilmar Dik
-
Help mee: Meer verdienen met fotografen in de culturele sector
door Wilmar Dik
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.432 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.