Wat vind jij het belangrijkste in een camera?
zaterdag 20 januari 2024, 15:51 door Nando Harmsen | 1.908x gelezen | 19 reactiesEr zijn ontzettend veel camera's op de markt. En er komen er steeds meer bij. Dat zijn nieuwere modellen, maar dat betekent niet dat de oude nutteloos zijn geworden. De keuze is dus groot, heel groot. Wat vind jij het belangrijkste aan een camera?
De mogelijkheden van een camera zijn ongekend groot. Je kan er zoveel mee dat de meeste fotografen maar een klein deel benutten. Stacking, HDR, timelapse, video en superresolutie zijn maar een paar van de talloze functies en mogelijkheden.
Het gaat verder dan dat. Het aantal knopjes op de camera, de mogelijkheid tot het aanpassen van functies en het weergeven van informatie kan aangepast worden. Autofocus speelt een rol, en het aantal beelden dat gemaakt kan worden.
Hoe is de kwaliteit? Het dynamisch bereik, rolling shutter, resolutie en ISO-prestaties bepalen deels hoe het beeld eruit gaat zien. Is de sensorgrootte van belang? Of misschien is het merk belangrijk voor jou?
Je merkt al, er zijn talloze dingen die kunnen leiden tot het kiezen van een bepaalde camera. Of het zijn dingen die geleid hebben tot de keuze camera die je nu hebt. Ik koos ooit Canon omdat Nikon niet lekker in de hand lag. Dat was heel persoonlijk. Nu kies ik Canon omdat ik daarvoor objectieven en flitsers heb.
Stel dat je nu zou moeten kiezen. Welke keuze zou je dan maken? Misschien is het belangrijker om de vraag anders te stellen. Welke optie of functie is voor jou het belangrijkste in een camera?
Is het dynamisch bereik, ISO-prestatie, sensorgrootte, snelheid, autofocus, resolutie, of het merk. Of is het een specifieke menu-optie die zeldzaam is in de camera wereld? Is het formaat van de camera belangrijker, de lenskeuze, het gewicht, de ergonomie, de optie tot persoonlijke instellingen, of het uiterlijk.
Ik ben benieuwd naar wat jij het belangrijkste in een camera vindt. En wie weet is het voor ons een onderwerp om eens over te schrijven. Laat het weten in een reactie onder dit bericht.
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.
19 reacties
-
jeepee schreef op zondag 21 januari 2024 om 09:28 | reageer
Voor mij is de kleurenweergave het belangrijkste, huidtinten bijvoorbeeld. Wil niet in lightroom er veel tijd aan kwijt zijn. Daarnaast ook de ergonomie, ligt de camera lekker in *mijn* hand, niet te groot of te klein, knopjes op voor mij de juiste plaats (en knopjes boven een duik in het liefst heldere menu). Zijn er ruim lenzen met karakter voorhanden (dat laatste tegenwoordig met systeem cameras en adapters niet echt een probleem meer om passend te maken).
Minder belangrijk het aantal megapixel, heb met veel genoegen tot vrij recent een 12 mp gebruikt, wel graag full frame vanwege geringe scherptediepte en mogelijkheid onderwerp los te zetten van de achtergrond. Ook voor mijn fotografie is autofocus capaciteit minder belangrijk. Video gebruik ik nauwelijks dus ook hier niet veel eisen. Helemaal niet belangrijk zijn het aantal opnames per seconde. -
-
martinphili schreef op zondag 21 januari 2024 om 10:53 | reageer
Goeie vraag.
Met mijn huidige camera kom ik een heel enkel keertje aan de grens van m'n ISO en heel soms zou ik wel een iets hogere framerate kunnen gebruiken.
Maar ongeacht welke nieuwe camera je koopt: dat is allemaal dik in orde met die dingen. Dan kom je dus bij dingetjes als ergonomie terecht, menustructuur en zo. En dat is puur persoonlijk natuurlijk.
Dat gezegd hebbende: ik loop altijd maar te sjouwen met een 5D met batterypack en zware lens. Misschien dat ik wel eens zou kunnen kijken naar een compacter en lichter apparaatje dat dezelfde kwaliteit levert (en qua lens hetzelfde bereik heeft) als mijn huidige werkpaard. -
-
Rudy schreef op zondag 21 januari 2024 om 17:29 | reageer
Ik heb 'teveel' goede camera's...fuji Xpro 2, Olympus pen F, Nikon P1000 etc..elk met hun eigen opties qua mogelijkheden, instellingen en lenzen...Ik overweeg nu alles... nou ja, bijna alles (de P1000 houdik voor vogelfotografie) om- of in te ruilen om weer terug te keren naar waar ik het gelukkigst van werd... een Leica fullframe met meetzoeker...met max. 2 objectieven.. wél een digitale versie...😉 back to the roots...
-
-
kok.f@ziggo.nl schreef op dinsdag 23 januari 2024 om 10:53 | reageer
Dit is zo subjectief en afhankelijk van persoonlijke voorkeuren. Elk merk en model heeft zo zijn pro’s en cons. Maar het kost je meer moeite om een slechte camera te vinden (zijn die er nog?) dan een goede. Heel flauw, maar bij elke camera is dat knopje rechtsboven het belangrijkste. Welke camera je ook hebt, je ziet altijd wel een bij merk/model een functie waarbij je denkt ‘dat zou ik op mijn camera ook wel willen’. Daar durf ik tegenover te stellen: durf tevreden te zijn met wat je wel hebt. En ter geruststelling, goede camera’s bestaan, de beste niet.
-
Hans van Oers schreef op dinsdag 23 januari 2024 om 11:18 | reageer
Voor mij is het gewicht van de camera van belang ; de nieuwe camera's zijn lichter maar de lichtsterke lenzen vaak zwaarder
canon heeft daarom ook keus in lichte hoogwaardige primelensjes. de vertrouwde menustructuur in canon is voor mij van belang, een splinternieuwe camera bedien je bijna vanzelf. de snelheid en het bepalen van de autofocus is van groot belang, de foto valt of staat met de gekozen scherpte. mijn 5d4 kon ik blindelings bedienen mijn R62 bijna. Dat ik mijn oude EF-lenzen kan blijven gebruiken is mooi meegenomen, de RF tele-zooms zijn best prijzig. verder dubbele kaartsloten, en zichtbare belichtingscontrole in zoeker -
Martin Hermes schreef op dinsdag 23 januari 2024 om 12:14 | reageer
Goede kwaliteit van de kleurweergave minimaal 24MP
blu-tooth en zeker GPS !! -
Meynckens Johan schreef op dinsdag 23 januari 2024 om 12:29 | reageer
Onlangs kocht ik een D7 II van Nikon als aanvulling op de overige.
Ik kocht dit toestel omwille van een minimale Ruis, volgens de reclame.
Ik weet niet Hoe ik de ruis kan verwijderen met dit toestel, het is niet overdreven, maar wel Enorm...!
Ik gebruik zowel mijn vorige objectieven als een Z-objectief.
Via LR is de perfectie van ruis ongedaan maar "niet" vanaf de camera.
Ben benieuwd naar wat voor instelling ik moet gaan op de camera. -
Nando schreef op dinsdag 23 januari 2024 om 14:31 | reageer
Ik neem aan dat je de Z7 II bedoeld in plaats van de Z7.
Mijn advies: ga nooit blindeling op beweringen in reklame af. Lees (of kijk) reviews. Dan zie je hoe het echt is.
Overigens, ik kan me niet herinneren dat de ruis zo slecht is bij die camera. -
Leon schreef op maandag 11 maart 2024 om 19:43 | reageer
Ik lees liever jou reviews vanwege de ervaring dan van mensen die ik niet ken of waarvan ik niet weet wat en hoeveel ervaring die hebben.
-
Van Bloemendael Roderick schreef op dinsdag 23 januari 2024 om 13:26 | reageer
Ben ooit met Canon begonnen en daar zit je meestal verder aan vast. Geen probleem overigens. Mijn camera moet degelijk,full frame, en pro bestendig zijn. Mijn huidige camera de 1DX lll met L objectieven is top. Overstappen naar spiegelloos is bijna geen optie, de EF objectieven passen niet meer, ( met converters werken wil ik niet ) Ik zal nog een tijdje met mijn 2 DX lll en verder moeten.
-
Rudolf schreef op dinsdag 23 januari 2024 om 13:46 | reageer
Absoluut Bluetooth en GPS. Onbegrijpelijk dat gps niet standaard in de camera zit. Kom mij niet aan met telefoon ik wil het in de camera. Met groet Rudolf
-
Rob Dikkers schreef op dinsdag 23 januari 2024 om 15:46 | reageer
Ik werk sinds 2 jaar met de Canon EOS 7D Mark II, geen modern toestel maar voldoende voor mij. Zaken die ik belangrijk vind zijn o.a. een AF-ON knop, GPS, veel ISO mogelijkheden en een leesbaar menu. Gezien ik lang met een 450D heb gefotografeerd is de 7D Mark II een fijn toestel die ook nog eens gemakkelijk in de hand ligt.
-
Ronald Maas schreef op dinsdag 23 januari 2024 om 16:04 | reageer
Mijn overwegingen zijn de volgende: na jarenlang gesjouwd te hebben met een nikon foto uitrusting om macro opnamen te maken in de natuur kwam ik de fuji finepix 5000 tegen. Die maakt macro opnamen met flinke scherpte diepte zo uit de hand in het veld. (hoefde ik met balg en nikon camera niet te proberen). Ook de kleuren waren gelijk naar mijn zin. Ik ben geen pixelfreak 6 Mp is voldoende voor een computer scherm. Hoe kun je een opname van 40 Mb volledig afbeelden op je monitor? De meeste fotografen zijn geen professionals en bekijken hun resultaat op een PC monitor die 8 Mp is?
En bij deze camera's is het gewicht geen issue meer. Ben tevreden Fuji gebruiker vanwege de kleuren. En gebruik nu voor de macro opnamen de 5000, 5500, 5600 de Hs30 EXR, de 9800 en mijn straatcamera de X30. -
martinphili schreef op dinsdag 23 januari 2024 om 19:26 | reageer
En dat wil ik dus niet. Met dat batterypack is de camera heerlijk gebalanceerd. Zonder dat apparaat kantelt-ie naar voren. Heb dat uiteraard allang geprobeerd
-
Arjan Spaander schreef op woensdag 24 januari 2024 om 09:00 | reageer
Mijn eerste spiegelreflex was een Petri, volledig manual, omdat die voor mij (ruim 40 jaar geleden) betaalbaar was met een K-bajonet als lens vatting. De volgende camera werd een Pentax P50. Waar ik mijn inmiddels aangeschafte lenzen op kon gebruiken. Na ruim 20 jaar trouwe dienst ben ik overgestapt naar een digitale camera. En je raad het misschien wel: weer een Pentax zodat ik mijn 'oude lenzen' nog kon gebruiken. Inmiddels maak ik al weer ruim 15 jaar gebruik van mijn Pentax K10D, en geregeld met mijn oude lenzen. Een fijne camera met veel bedieningsgemak. Nu overweeg ik i.v.m. een hoger ISO-bereik een nieuwe camera. En ja het zal ongetwijfeld weer een Pentax worden.... Fijn dat Pentax al die jaren de zelfde lensvatting heeft gehouden.....
-
Meynckens Johan schreef op woensdag 24 januari 2024 om 14:36 | reageer
Ik heb een analoge Hasselblad C/m500.
Ik vraag mij af of ik daar gewoon een digitale rug kan opzetten?
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Kies voor spiegelreflex objectieven voor je mirrorless camera
door Nando Harmsen
-
Nikon introduceert de Z50II DX-formaat mirrorless camera
door Nando Harmsen
-
Cameranu opent winkel in Utrecht met leuk evenement
door Elja Trum
-
Iemand een foto laten maken? Zorg dat alles goed staat
door Nando Harmsen
-
Straatfotografie tip: JPG of RAW: Een aloude keuze
door Michiel Heijmans
-
Eerste impressie van de Fujifilm X-T50
door Nando Harmsen
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.432 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.