Review: Topaz DeNoise AI
zaterdag 11 april 2020, 14:28 door Michelle Peeters | 15.440x gelezen | 12 reactiesDenoise AI van software-ontwikkelaar Topaz kan beter onderscheid maken tussen ruis en details omdat er gebruik is gemaakt van kunstmatige intelligentie. Ik worstel al tijden met ruis in mijn avond- en nachtopnames en probeerde de gratis trial versie van 30 dagen uit.
Ik heb in de loop der jaren heel wat ruisonderdrukkers uitgeprobeerd. Ik heb externe apps, Photoshop/Lightroom-plug-ins gebruikt en ik heb de bedieningselementen voor ruisonderdrukking gebruikt die zijn ingebouwd in Photoshop en Lightroom.
Ruisonderdrukking inruilen voor details
Ze werken allemaal tot op zekere hoogte, maar het eindigt er altijd mee dat je ruisonderdrukking inruilt voor details.
Ik heb nog nooit een tool voor ruisonderdrukking gevonden dat geen vrij grote compromissen had. Verhoog de ruisonderdrukking en details lijden eronder. Bewaar de details en de ruisonderdrukking is niet effectief.
Velen van jullie zullen het verhaal kennen. Na een aantal gedetailleerde tests kon ik al vaststellen dat Topaz DeNoise AI beter werkt dan vergelijkbare software die ik ooit heb geprobeerd.
Kunstmatige intelligentie
Via eindeloos veel voorbeeldfoto's heeft Topaz tijdens de ontwikkeling geleerd om het onderscheid tussen ruis en details te maken. Raw-bestanden zijn helaas niet te verwerken, jpg en tiff wel.
Het zijn intensieve berekeningen die moeten worden gemaakt om de ruis te verwijderen, echt snel gaat het allemaal niet.
Werking
Er zijn drie instellingen, wat naam en werking betreft overeenkomend met wat je in de meeste software aantreft, namelijk:
- De hoeveelheid ruisonderdrukking;
- Het verhogen van de scherpte;
- Het behoud van details. Het kiezen voor meer behoud van details brengt de ruis ook weer een beetje terug.
Je foto's worden geanalyseerd, waarbij pixels die naast elkaar liggen worden vergeleken. Als er een afwijkende pixel te midden van heel veel blauwe of zwarte pixels gevonden wordt, dan gaat het programma er vanuit dat dit niet klopt.
De pixel wordt zwart of blauw gemaakt. Daarmee wordt de kleur egaler. En hoe sterker je het effect zet, hoe egaler het resultaat. Door het intelligente algoritme, blijft het eindresultaat toch redelijk scherp, daar waar de software geen of weinig ruis heeft gezien.
Als je de schuifregelaars in DeNoise AI agressief gebruikt, verlies je wat details, voeg je wat halo's toe, of verhoog je de scherpte in een dusdanige mate dat je een micro-beeldonderbreking ziet.
Maar ik hoefde die schuifregelaars niet erg te pushen, omdat ik met behulp van de functie voor gesplitst scherm en het beeld met een vergroting van 400 procent goed kon zien en gemakkelijk een instelling kon vinden waarbij de beeldkorrel (ruis) onzichtbaar werd gemaakt zonder dat ik details verloor.
Elke foto is anders en je aanpassingen variƫren dan ook van afbeelding tot afbeelding. Het gaat niet automatisch. Maar het is ook snel en gemakkelijk om wijzigingen aan te brengen en de resultaten te zien.
Sterrenfotografie en ruis
De meeste van mijn foto's zijn bij weinig licht geschoten, aangezien ik bijna al mijn vogelfotografie doe rond zonsopgang en zonsondergang. Werken bij weinig licht en bij hoge ISO-waarden zijn een uitnodiging tot ruis.
Ik doe ook weleens aan nachtfotografie, waarbij ik de Melkweg probeer vast te leggen. Toen ik naar die afbeeldingen keek, merkte ik opnieuw dat DeNoise AI de ruis aanzienlijk verminderde zonder zichtbare verslechtering van details. Je kunt hieronder zien hoe de lucht wordt opgeruimd in deze vergroting zonder de sterren te beschadigen.
Het is misschien moeilijk om de verbetering in deze voorbeelden te zien, omdat ik beperkt ben tot kleine gecomprimeerde bestanden om te uploaden, maar je kunt grote voorbeelden downloaden op de Topaz-site.
Wat ik goed vond
- Zeer effectief bij het verminderen van ruis zonder details te verliezen;
- Makkelijk te gebruiken: je kunt in (bijna) realtime aanpassen om de gewenste resultaten te krijgen;
- Redelijk geprijsd, vooral met introductiekorting;
- Gebruik als een zelfstandige app of Photoshop /Lightroom-plug-in;
- Soms lijkt het zelfs meer dan het origineel!
- De resultaten zijn heel bijzonder op de gedeeltes van de foto die goed ruisvrij worden gemaakt. Luchten bijvoorbeeld worden heel mooi behandeld, maar daar is natuurlijk ook geen detail;
- Een groot gedeelte van de ruis wordt weggehaald zonder de scherpte echt aan te tasten, behalve op sommige plekken;
- Camerasensoren worden steeds beter, maar er was geen enkel beeld dat ik door DeNoise AI haalde dat niet verbeterd was, zelfs niet bij het inspecteren van het beeld bij sterke vergrotingen.
Wat zou beter kunnen
- De verwerking kan traag zijn: tot een minuut of langer bij grote RAW-bestanden;
- Het elimineren van ruis werkt in principe uitstekend, maar er zijn soms beeldpartijen die minder goed lukken. Vooral heel donkere gedeeltes bevatten kennelijk te weinig informatie voor de berekeningen of beeldherkenning waardoor er veel ruis is;
- Lelijk is dat dan vooral wanneer direkt daarnaast de foto helemaal vrij van ruis is;
- Ook randen van fijne details blijven soms wat wollig, want er blijft ook bij dit programma een relatie tussen ruisverwijdering en scherpte.
Conclusie
Als je ook een fotograaf bent die voortdurend tegen ruis aan het vechten is, raad ik je aan de gratis proefversie van DeNoise AI eens te proberen. Geen enkele tool voor ruisonderdrukking is 100 procent effectief, maar deze komt wel erg dicht in de buurt. Ik ben niet snel onder de indruk en deze ruisoplossing maakte indruk.
Ik heb DeNoise AI zowel geprobeerd als zelfstandige app en binnen Photoshop als een plug-in. De resultaten waren zoals verwacht identiek. Topaz biedt een gratis proefversie van 30 dagen van de software, zodat je zelf kunt oordelen. De adviesprijs is 79 dollar.
Ik vind dat Topaz DeNoise AI een belangrijke prestatie in ruisonderdrukking levert. Het gaat niet helemaal automatisch en de verwerking is niet direct; het kan enkele seconden duren om het resultaat te zien, maar het is het wachten waard!
Photofacts Academy 11 jaar - Winactie!
Wil jij ontdekken hoe je de mooiste foto's kunt maken? Bekijk dan onze online fotografie cursussen. Meer dan 100 cursussen over fotografie, nabewerking en creativiteit.We bestaan deze week 11 jaar. Dat vieren we met een gave winactie. Word nu lid van Photofacts Academy en ontvang 70 euro korting, ons gloednieuwe boek de Compositiebijbel én maak kans op meer dan 16.000 euro aan prijzen!
Direct aanmelden met korting + gratis boek + winactie
Over de auteur
Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.
12 reacties
-
Jax Kraal schreef op dinsdag 14 april 2020 om 10:13 | reageer
Hoe kan de verwerking langer zijn bij RAW bestanden? In het begin van het artikel staat dat er geen RAW bestanden mee bewerkt kunnen worden.
-
Michelle Peeters schreef op dinsdag 14 april 2020 om 10:16 | reageer
@Jax: sommige Raw-bestanden (zoals die van mijn eigen EOS 5d Mark III) pakt hij wel. Die van de EOS R echter niet... Ik ben nog aan het uitzoeken hoe dat zit!
-
PvRFotografie schreef op dinsdag 14 april 2020 om 10:24 | reageer
@Jax @Michelle Dat zal dan wel te maken hebben met de RAW files van de EOS R. Bij mijn opent Denoise (2.1.4) al mijn RAW files van Sony, Canon EOS5mkIV, Fuji X en Fuji GFX
-
Michelle Peeters schreef op dinsdag 14 april 2020 om 10:56 | reageer
@PvRFotografie: goed om te horen, dank! Ik heb de vraag bij Topaz neergelegd.
-
Anton M. Groeneschey schreef op dinsdag 14 april 2020 om 10:57 | reageer
Het verschil in de Raw bestanden van de EOS 5D MarkIII en de EOS R is dat de eerste Raw 2 heeft CR2 en de laatste het nieuwere Raw 3 CR3 bestanden heeft.
-
Michelle Peeters schreef op dinsdag 14 april 2020 om 11:02 | reageer
@Anton: klopt inderdaad! Als Topaz slim is maken ze snel een fix hiervoor..
-
gast schreef op dinsdag 14 april 2020 om 11:50 | reageer
Ik loop inderdaad vaak tegen [te] veel ruis op vooral bij ver inzoomen. Ik probeer nu de proefversie en vind de resultaten verbluffend. Als plug in in LR is een RAW geen probleem want wordt omgezet in DNG
-
Michelle Peeters schreef op dinsdag 14 april 2020 om 11:54 | reageer
@Gast: ver inzoomen (vaak ook flink moeten croppen), hoge iso-waardes moeten gebruiken vanwege zeer snelle sluitertijden, dan ontkom je er bijna niet aan inderdaad. Ik vind het ook verbluffend, ben erg enthousiast! Als plug-in gaat het bij mij ook niet goed. Maar ik kan de CR3 raw bestanden ook nog niet rechtstreeks openen in mijn nieuwste Photoshop versie, maar dat ligt ergens aan mijn eigen instellingen...
-
Harry Wolf schreef op dinsdag 14 april 2020 om 12:10 | reageer
Zijn er al ervaringen met de Nikon NEF (Raw) bestanden?
-
Anton M. Groeneschey schreef op dinsdag 14 april 2020 om 12:34 | reageer
Ja met de Nikon NEF bestanden geen problemen.
-
Harry Wolf schreef op dinsdag 14 april 2020 om 12:47 | reageer
Dankjewel Anton
-
Michelle Peeters schreef op dinsdag 14 april 2020 om 18:46 | reageer
Ik heb onderstaand antwoord van Topaz ontvangen:
Our software does not yet have full RAW image support.
As a temporary workaround for files where this conflict occurs, we recommend that you convert your RAW image into a .TIFF for editing. This is a common workflow among professional photographers because .TIFF files contain plenty of data for editing, like a RAW file, and are compatible across a broad range of programs where RAW files may have conflicts.
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Zwart-witfotografie tip: Ruis toevoegen aan je foto
door Elja Trum
-
Gebruik geen lage ISO, maar de juiste ISO waarde
door Nando Harmsen
-
Moet je AI ruisreductie bij Lightroom Classic voor of na bewerking doen?
door Nando Harmsen
-
Wat is beter? Stacking of ruisreductie?
door Nando Harmsen
-
Straatfotografie tip: Beperk je ISO-waarde en dus je ruis
door Michiel Heijmans
-
Nieuwe update voor Lightroom Classic maakt AI ruis reductie mogelijk
door Nando Harmsen
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.432 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.