Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Ton Vingerhoets

Gelegenheidsmodellen fotograferen; overal modellen; deel 5

vrijdag 18 juni 2010, 22:28 door | 9.108x gelezen | 27 reacties

Natuurlijk was ik verheugd over de positieve reacties op deel 4 in deze serie. We gaan daarom nog even door met deze categorie. Het mag duidelijk zijn dat inhoudelijk goede portretten niet eenvoudig zijn te maken. Soms hangt het af van een beetje regie of contact met mensen, een andere keer is het een uniek schouwspel dat je op je netvlies krijgt en in luttele seconden moet zien te grijpen met je camera. Dan is het altijd maar hopen dat je camera instellingen op dat moment goed zijn.

De personen die hier aan bod komen zijn stuk voor stuk gewone mensen die ik her en der tegenkwam in Beijing en op reis door China. Ook hier weer een paar shots doorspekt met de nodige humor.

Vertolkster van het Chinese levenslied


Vertolkster van het Chinese levenslied
Tijdens een photo walk in Weihai stuitte ik op een optreden van deze dame. Ze stond voor een donkere glazen pui waarin het publiek wordt weerspiegeld. Haar traditionele rose outfit kwam rechtstreeks uit de verpakking. En omdat ze in haar haast de strijkbout was vergeten moest het dan maar zo. Ze had net een melancholisch lied ingezet dat ze vol overgave bracht getuige haar passionele gelaatsuitdrukking. Een heerlijke, uit het leven gegrepen voorstelling.

Pose


Wat model? Nee, dan moet je mij zien!
In Shanghai was ik voor Soho China aan het fotograferen toen deze dame net even met haar fiets stopte op een druk kruispunt voor een enorm billboard. Haar enigzins boertige uitstraling is een schril contrast met het kokette Westerse model gezeten op een futuristsich designcloset. Om het plaatje volledig te maken geeft het verbodsbord aan dat ze het met de verkeersregels ook niet zo nauw neemt. Alles in de scene is fout maar aan de andere kant een volmaakte eenheid.

Moeder met kind


Moeders innige liefde voor haar kind
Deze kleurrijke foto maakte ik in het oude centrum in Sanya (Hainan). Plots liep deze vrouw met haar kind uit de massa op de achtergrond en stak het kruispunt over. Zo te zien is ze een tikkeltje in gedachten verzonken over de beslommeringen van alledag. De innige liefde van een moeder voor haar kind straalt van de foto af en maakt het in mijn beleving zo vertederend. De drukke achtergond met mensen heb ik bewust wat vervaagd om het als een decor te laten werken.

Humeurig


Sorry, maar ik heb even mijn dag niet
Tijdens een rondgang In Guangzhou liep ik deze kenau tegen het lijf. In haar bakfietsje staat een ketel waarin ze een soort aardappels poft, een populaire snack in China. Erg charmant staat ze er niet bij want die dag is ze duidelijk met het verkeerde been uit bed gestapt. Haar kleding is een samenraapsel van stijlen, een soort 'form follow function fashion'. Die mouwtjes worden hier 's zomers door veel vrouwen op de fiets gedragen als bescherning tegen al te felle zon.

Pijp


Ook effe aan mijn pijp lurken?
Een tijd terug was ik aan het fotograferen in de oudste hutongs van Beijing die binnenkort (helaas) tegen de vlakte gaan. Ik raakte aan de praat met een groepje mannen van middelbare leeftijd die buiten gezellig aan de thee zaten. Een van hen stelde me zijn 76 jaar oude vader voor die spontaan een trekje aan zijn pijp aanbood. Daar ik niet rook heb ik dat maar beleefd overgeslagen. Het is een gesoigneerde oude man die gezien zijn hoge leeftijd in een blakende conditie is.

Snoepjes


Kijk, van deze snoepjes wil ik er tien
En als hekkesluiter een klein meisje dat in de buurtwinkel snoepjes gaat kopen van haar zakcentjes. Ze moet ze op haar tenen om door het kleine luikje de snoepjes aan te wijzen die zo lekker vindt. Het is een prachtige scene die zich voor mij afspeelde in een van de hutongs in het hart van Beijing. De vergane glorie die je in veel hutongs aantreft is in mijn optiek een schilderachtig decor voor fotografie. In mijn laatste blog heb ik daar al een licht op geworpen.

Blijft het onderwerp nog boeien? De afgelopen jaren heb ik zoveel portretfoto's gemaakt dat ik er wel twintig blogs mee kan vullen. Natuurlijk ga ik jullie niet overvoeren maar sta me toe de serie met een deel 6 afsluiten. Sanya, de bekendste plaats van het tropische eiland Hainan, heeft een kleurrijke moslimbevolking die ik met het laatste blog in beeld breng.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Ton Vingerhoets

Over de auteur

Woont en werkt in Beijing. Na een loopbaan als art director heeft hij zich in China gevestigd als fotograaf. Naast commerciële fotografie reist hij door China om de mooiste plekken vast te leggen. Een scherp oog voor detail, kleur en vorm zijn herkenbaar in zijn karakteristieke, levendige foto's.

27 reacties

  1. Edward
    Profiel  Edward schreef op zaterdag 19 juni 2010 om 08:42  | reageer

    Ton leuke foto's, maar foto 2 springt er voor mij echt uit. Echt heel goed om het rood van de toilet weer terug te laten komen in het verkeersbord dat maakt de foto heel krachtig voor mij.
    Groetjes

  2. Vincent Lam
    Vincent Lam schreef op zaterdag 19 juni 2010 om 10:42  | reageer

    In stilte lees ik altijd graag jouw verhalen Ton. Maar ik kon het dit keer niet laten om de vertaling te geven die op de tas staat van foto drie waar mamma haar kroost in haar armen heeft verzonken in gedachte. Op de tas staat "Muisje houdt van grote rijstkorrel". Ik blijf het een leuke tekst vinden gemeen

  3. Thomas Dral
    Profiel  Thomas Dral schreef op zaterdag 19 juni 2010 om 13:54  | reageer

    Ton, weer bedankt voor de leuke serie het is voor mijn een onderwerp wat nog steeds blijft boeien. Benieuwd naar het volgende artikel

  4. Niels
    Profiel  Niels schreef op zaterdag 19 juni 2010 om 18:58  | reageer

    Ieder artikel weer geniet ik!
    Ik geloof inderdaad dat ik de gepofte aardappel maar over sla, maar de foto is erg goed!

  5. ImgSensors
    Profiel ImgSensors schreef op zondag 20 juni 2010 om 09:06  | reageer

    Moest zo lachen om de rechtstreeks uit de verpakking podium outfit… Geweldig! Daar is toch wel moed en flexibiliteit voor nodig! En dan de zelfverzekerde houding van de pijprokende heer … prachtig.
    Nogmaas genoten van je serie gelegenheidsmodellen!

  6. EdC
    Profiel EdC schreef op zondag 20 juni 2010 om 14:02  | reageer

    Weer een mooie blik in het huidige China! Ik geef je de suggestie foto 3 (moeder en kind) iets te croppen. Je hebt de onderkant krap op de tas zitten. Als je iets van de bovenkant weghaalt, daar heb je ruimte te over, dan ontstaat een naar mijn smaak evenwichtiger beeld.

  7. gast schreef op zondag 20 juni 2010 om 18:35  | reageer

    Het spijt me, ik blijf je foto's saai en afstandelijk vinden.

  8. Daniël
    Daniël

    Ik vind de foto's weer prachtig. Gewoon dagelijke beelden die toch bijzonder zijn. Ik wacht geduldig op deel 6.
    Euh, je weet zeker dat ze een soort aardappel aan het poffen is? Het zou mij niet verbazen dat de laatste vervelende klant in de ketel zit. vrolijk

    @gast: bij deel 6 hoef je niet aan te geven dat je het saai en afstandelijk vindt. Jouw mening is inmiddels duidelijk.

  9. EdC
    Profiel EdC schreef op zondag 20 juni 2010 om 21:26  | reageer

    @ Gast. Zou je jouw opmerking 'afstandelijk' kunnen uitleggen? En wat is volgens jou de remedie?

  10. Leon
    Leon schreef op zondag 20 juni 2010 om 21:57  | reageer

    Vind dit zelf ook de mindere reeks. Afstandelijke ben ik het wel mee eens, want tussen 'modellen' en fotograaf blijkt geen enkele interactie aanwezig te zijn.
    3e plaat vind ik dan nog wel iets hebben

  11. gast schreef op maandag 21 juni 2010 om 10:03  | reageer

    @Daniel: de beelden zijn vrij recht toe recht aan, onderwerp gecentreerd, statische compositie, geen spannend moment, in mijn ogen gemakkelijke oppervlakkige kiekjes. In die zin ervaar ik het als afstandelijk. De persoon hoeft niet zo zeer letterlijk oog contact te maken met de fotograaf, het gaat erom dat de fotograaf 'contact' maakt met zijn onderwerp. Ik zie geen dynamische interactie met het onderwerp. Misschien de volgende keer eerst een praatje maken, en dichter bij gaan staan met je camera. Jullie mogen best wat kritischer naar elkaar zijn om zodoende meer van elkaar te leren.

  12. Ruud
    Ruud schreef op maandag 21 juni 2010 om 11:05  | reageer

    @Leon en 'gast, daar heb júllie een duidelijk punt. Dit is meer straatfotografie dan modelfotografie. Maar dat is misschien hokjes. De foto van de aardappelmevrouw is in die zin niet geslaagd: je ziet de bezigheid maar half. Meer moeite heb ik met foto 2. Op zich wel leuk gevonden, maar er zit geen diepte in.

    Ton, er treedt een voorspelbaarheid op. Onderwerp netjes in het midden en door een nabewerking of camera-instelling maak je beelden vlak. Die kritiek is niet nieuw. Hij kwam voor het eerst op bij jouw nachtfoto's. Op zich vaak mooie beelden, waaraan je eigenlijk de kracht onttrok.

    Ik neem aan dat jouw volgende deel ook zo zal zijn. Jammer. Dat bedoel ik overigens zeker niet hatelijk. Jouw beelden verdienen beter.

  13. Jan
    Jan schreef op maandag 21 juni 2010 om 13:25  | reageer

    Leon, Gast en Ruud,
    Ik ben het volledig met jullie eens. Het wordt weer tijd voor een verfrissende reeks foto's die meer tot de verbeelding spreken en duidelijk meer geïnspireerd worden vastgelegd. Ton Vingerhoets heeft zijn kans gehad. Graag nieuwe "frisse" inbreng die weer begint met een nieuw deel 1!

  14. Govert
    Govert schreef op maandag 21 juni 2010 om 22:53  | reageer

    Misschien zit één van de verschillen tussen het werk van Ton Vingerhoets en de illustere straatfotografen in het gebruik van het objectief. Als ik het goed heb is Ton een fervent gebruiker van 135 en 200mm objectieven. Henri Cartier-Bresson en Ed van der Elsken werkten met 50mm of groothoek en stonden daardoor letterlijk dichterbij de mensen. Zeker in die zin vind ik deze bijdragen van Ton zeker leerzaam.

  15. tonv
    Profiel tonv schreef op dinsdag 22 juni 2010 om 04:38  | reageer

    @gast, Leon, Ruud en Jan
    Het schijnt dat jullie elkaar versterken in je mening. De stelling dat je contact moet maken met je onderwerp voor een 'dynamiche' portretfoto vind ik een dogma. Het is ook niet altijd mogelijk. Dat m'n fotografisch werk als vlak en afstandelijk of 'oppervlakkige kiekjes' wordt gekwalificeerd is een tendentieuze 'over the top kritiek'. Gelukkig staan jullie daar alleen in.

    @Jan
    Ik heb inderdaad m'n kans gehad en in ieder geval iets neergezet dat door veel mensen wordt gewaardeerd. Desondanks schijnt het tijd voor een frisse inbreng. Jan, voeg de daad bij het woord en verras ons een met een andere, meer inspirerende kijk op portret- of straatfotografie. Ik stop ermee zodat jij het stokje over kunt nemen, of misschien een van de andere leden van jullie coalitie.

  16. Jeanne
    Jeanne schreef op dinsdag 22 juni 2010 om 08:47  | reageer

    Ton, jammer als je, doordat sommigen je foto's niet kunnen waarderen, gaat stoppen met het plaatsen van boeiende artikeltjes over China en bijbehorende foto's. Ik heb er iedere keer weer van genoten. Ik hoop dan ook dat er nog wèl een deel 6 verschijnt.
    Foto 1 vind ik ontroerend grappig met dat ongestreken pak, maar foto 2 is qua kleur en compositie en tegenstelling voor mij de topper van deze serie.

  17. Remco
    Profiel  Remco schreef op dinsdag 22 juni 2010 om 09:04  | reageer

    Ik ben het deels met de kritiek eens, maar de opmerking "tijd voor een frisse inbreng" en "Ton Vingerhoets heeft zijn kans gehad" vind ik ongepast. Opbouwende kritiek zal door elke fotograaf worden gewaardeerd, maar dit zijn geen opbouwende kritieken. Ton, laat de "kritiek" een prikkel zijn om door te gaan! Ik vind de inkijk in dat grote voor mij onbekende land geweldig.

  18. rbrt
    Profiel rbrt schreef op dinsdag 22 juni 2010 om 09:59  | reageer

    Probleem is dat de foto's een beetje "hangen" tussen twee verschillende manieren om straatfotografie te benaderen.

    Of je maakt echte straatportretten (in die zin zijn deze foto's inderdaad te 'afstandelijk') óf je maakt straatfoto's waarbij mensen figuranten zijn in een foto die een mooi/opmerkelijk/lelijk stukje stad laten zien (die context heb je in dit geval veelal weggekaderd).

    De kritiek over te "vlakke" foto's deel ik wel, al bij een eerder blog heb ik aangegeven het jammer te vinden dat de foto's zo weinig contrast hebben en daardoor flets lijken.

  19. tonv
    Profiel tonv schreef op dinsdag 22 juni 2010 om 12:57  | reageer

    @Jeanne en Remco
    bedankt voor jullie positieve reacties. Ik bedoelde te zeggen dat ik afzie van verdere artikelen over straat- of portretfotografie. De komende tijd ga ik zeker een serie blogs schrijven over Beijing en China. Daarin komt vooral het 'echte' China van weleer naar voren zoals ik dat met het artikel over de hutongs heb proberen te benadrukken.

  20. gast schreef op dinsdag 22 juni 2010 om 21:26  | reageer

    Beste Ton, het was goed bedoelde kritiek. Laat je niet ontmoedigen. Sterker nog, ik hoop dat je je voelt uitgedaagd voor een volgende keer. 'Tijd voor iets anders' vind ik onzin, ik ben juist benieuwd naar een volgende serie. Tevreden achterover leunen, genieten van alle veren die je toegestopt zijn, lijkt me juist funest voor je creativiteit en ontwikkeling als fotograaf. Ik verbaasde me over het hoge 'halleluja' gehalte van alle reacties, daarom voelde ik me geroepen een kritisch tegen geluid te geven. Het kan altijd beter, ook al roept iedereen dat het geweldig is. Uiteindelijk bepaald je voor jezelf wat goed of niet goed is.

  21. tonv
    Profiel tonv schreef op woensdag 23 juni 2010 om 09:53  | reageer

    @gast
    Goedbedoelde kritiek is altijd welkom. Dik vier jaar geleden ben ik van design geswitched naar fotografie. Gezien m'n bagage als art director heb ik me snel kunnen ontwikkelen maar ik ben nu op een punt beland waar ik meer verdieping wil in m'n beelden. En dat vraagt tijd en toewijding.

    Photofacts is een medium waar mensen je werk kunnen beoordelen. Uit die informatie kan ik dan wellicht guide lines distilleren die me dichter bij dat doel brengen. Met kreten zoals 'je hebt je kans gehad' en 'oppervlakkige kiekjes' enz. kan ik helaas niets; dat heeft geen enkele content.

    Ik span me enorm in om inhoudelijk goede blogs te schrijven waarbij China vaak centraal staat; het land waar ik leef en van hou. Maar ik begin eerlijk gezegd een beetje moe te worden van dat boertige geschreeuw vanaf de zijlijn. Regelmatig bekruipt me het gevoel 'waar doe ik het eigenlijk voor'.

    Terecht stel jij dat we creatief niet kunnen groeien wanneer we alleen maar veren in elkaars kont steken. Maar op Photofacts zou ik toch graag zien dat we elkaar benaderen met enig respect voor wat we hier doen. Dat heb ik al vaker geuit maar dat schijnt niet tot iedereen door te dringen.

  22. gast schreef op woensdag 23 juni 2010 om 10:19  | reageer

    Je hebt gelijk, de term 'kiekjes' was niet al te sympathiek. Dat had ik beter kunnen verwoorden. Neemt niet weg dat ze zo op me overkomen, ook al heb je erg je best er op gedaan. Als je publiek gaat met je werk moet je tegen een stootje kunnen en niet alleen maar veren verwachten. Het is een erg subjectief vak. Zoveel mensen, zoveel meningen. Ik zou me er niet zo snel door het veld uit laten slaan. Ik ben benieuwd naar je volgende serie.

  23. Jan
    Jan schreef op woensdag 23 juni 2010 om 14:41  | reageer

    Beste Ton,

    Hier Jan weer. In een opwelling heb ik mijn eerste reactie geplaatst. De kritiek die ik gaf was, zoals ook de andere reacties melde, wel wat extreem. Ik heb daar ook spijt van. mijn excuses daarvoor. Ton, jou kunde als fotograaf stel ik zeker niet ter discussie. Ik heb op jou website gekeken en het niveau van die foto's zou ik zelf niet kunnen halen, complimenten daarvoor. Zo eerlijk ben ik ook weervrolijk. Wat ik wel vind is dat het leuk is om wat meer afwisselingen te creëren. Dit is dus een uitdaging aan allen en leuk zou zijn als dit onderwerp uit meerdere reportages zou bestaan vanuit verschillende hoeken (landen/mensen).
    De volgende keer zal ik 2x nadenken voor ik een reactie plaats. Mvg Jan

  24. Frits
    Frits schreef op donderdag 24 juni 2010 om 21:53  | reageer

    Kijk eens op 1X voor boeiende straatfotografie.

  25. EdC
    Profiel EdC schreef op donderdag 24 juni 2010 om 23:55  | reageer

    Beste Frits. Welke foto bedoel je? Met jouw link kom ik niet verder dan het hele overzicht van straatfotografie daar. Ik kan niet geloven dat jij alle straatfoto's daar boeiend vindt.

    Ik ben een regelmatige bezoeker van 1x.com (wie niet?) en zie daar toch wel heel veel maniertjesfotografie, met een bijzonder voorkeur voor zwart-wit, fotobewerking en zwaar aangezette HDR. Soms zie ik daar bloempjes van inspirerende fotografie, maar vaker zie ik (naar mijn smaak) verschrikkelijk afgezaagde beelden.

    Ik neem aan dat jouw opmerking een suggestie aan de bezoekers van Photofacts is en geen aansporing aan een fotograaf om zich in een keurslijf te dwingen.

  26. tonv
    Profiel tonv schreef op vrijdag 25 juni 2010 om 02:56  | reageer

    @Frits
    Regelmatig kijk ik naar foto's op 1xcom. Ik zie daar veel van hetzelfde en een groeiend '1xcom-manierisme'. Natuurlijk zitten er geniale foto's tussen. Prima inspiratie maar ik kies heel bewust voor m'n eigen stijl die ik graag wil doorontwikkelen.

  27. tonv
    Profiel tonv schreef op zondag 4 juli 2010 om 14:55  | reageer

    @gast, Leon, Ruud, Jan en anderen
    Na een half jaar intensief bloggen is het tijd een tussenbalans op te maken. Natuurlijk streelt het dat een vaste kern m'n werk waardeert maar ik heb me enorm geërgerd aan de agressieve, onbeschofte manier waarop een bepaalde groep mensen kritiek leveren. Ik vind het een beetje de omgekeerde wereld; als blogger span je jezelf in om kwalitatief hoogwaardige blogs te schrijven en vervolgens fungeer je als kop van Jut.

    Ik sta op het principe dat bezoekers de inspanningen van de auteurs/bloggers waarderen en niet onnodig tegen ze aan schoppen. Dat is het afgelopen jaar helaas te vaak gebeurt en tot vervelens toe heb ik diplomatiek verzocht om daarvan af te zien en alsjeblieft met opbouwende kritiek te komen; bruikbare aanwijzingen waar je wat aan hebt, als het kan vakmatig verwoord.

    Na een grondige overweging heb ik daarom besloten (voorlopig) te stoppen met bloggen. Ik weet het, het is jammer en zo voel ik het ook. Maar als mensen niet een beetje meer respect op kunnen brengen voor wat we hier doen zit er maar een ding op en dat is de stekker eruit. Misschien dat ik in de toekomst het bloggen hervat maar dat hangt van de ontwikkelingen op Photofacts af.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.432 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord