Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Stefan Sterkhuis

Tweedehands objectief; doen of niet?

woensdag 30 januari 2013, 20:59 door | 17.592x gelezen | 16 reacties

Voor velen is fotografie een al dan niet uit de hand gelopen hobby. Het begint vaak met een compactcamera maar kan eindigen met een behoorlijke set aan apparatuur. Behalve een volle tas kan dit ook een lege portemonnee opleveren. Om deze pijn enigszins te verlichten kan je er voor kiezen om tweedehands apparatuur aan te schaffen. Hier zitten een aantal voor- en nadelen aan. In dit artikel zal ik een aantal aandachtspunten bespreken voor het tweedehands kopen van objectieven.

Tegenwoordig zijn er talloze sites die tweedehands tot nieuwe fotoapparatuur aanbieden. Zo zijn er de gebruikelijke sites zoals Marktplaats.nl maar ook gespecialiseerde sites zoals Fotoapparatuur.nl. Daarnaast hebben diverse communities en fora op internet vaak ook een soort 'mini-marktplaats' of koopjeshoek.

Risico's


De besparing bij het kopen van een tweedehands objectief kan van enkele tientallen tot honderden euro's gaan. Echter zitten er ook enkele risico's aan. Om deze risico's zoveel mogelijk te vermijden is het raadzaam goed onderzoek te doen. Het is dan ook sterk af te raden om het objectief via de post te laten toesturen. Behalve het risico dat het objectief nooit aankomt, maar het geld wel weg is, is er vooraf niet te controleren in welke staat het objectief zich bevind.

Vertrouw niet te veel op een goed verhaal van de verkoper. Zijn belang is zijn objectief voor een zo hoog mogelijke prijs te verkopen. Sommigen gaan daarbij zo ver dat ze bewust dingen niet vertellen of zelfs ronduit liegen. Een kleine valschade aan de buitenkant kan duiden op grove beschadigingen binnenin.

Let ook goed op of, zeker bij de duurdere objectieven, het serienummer nog leesbaar is en haal dit eventueel even door Google heen. Je wilt toch niet iemand belonen voor het handelen in gestolen waar, waar een andere fotograaf onvrijwillig vanaf geholpen is?

Marktplaats screenshot

Controles


Kijk goed naar de werking van het objectief. Werkt de zoom nog snel en feilloos of zit deze er af en toe eens na. Kijk ook goed of het objectief met je eigen camera samen werkt. Hoewel een objectief een stuk minder snel slijt dat een spiegelreflex kan er in de loop der jaren schade ontstaan zijn aan de contactpunten met de camera.

Naast de zoom is het ook belangrijk de lamellen te controleren. Je kunt dit doen door een hoog diafragma getal in te stellen en dan scherp te stellen of af te drukken. Als je dan van voor in de lens kijkt zie je de lamellen de lens afsluiten om de lichtinval te beperken. Kijk goed of deze lamellen onbeschadigd zijn en allemaal even ver uitgeklapt zijn. Is dit niet het geval dan is er mogelijk schade in de lens en kan dit de fotokwaliteit beïnvloeden.

Laat je niet opjagen door haastige verkopers. Neem je tijd om het objectief te testen en vraag of je een paar foto's mag schieten van objecten waar jij mee bekend neem. Neem enkele foto's van dichtbij of juist ver af en beoordeel deze op je camera, of helemaal mooi: een laptop.

Rest mij nog een advies: Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is het vaak ook te mooi! Een goed objectief kost veel geld maar is een goede investering. Als de verkoper gehaast over komt of jou niet de gelegenheid wil geven om alles goed te controleren op jou manier dan kan het zijn dat hij wat te verbergen heeft. Er staan duizenden objectieven te koop. Voel jij je niet goed bij dit objectief, dan zijn er vast nog wel meer soortgelijke aanbiedingen.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Stefan Sterkhuis

Over de auteur

Stefan Sterkhuis is inmiddels ruim 8 jaar bezig met fotografie. Wat begon met het schieten van kiekjes kreeg meer en meer vorm. De inhoud werd serieuzer en zijn kijk op fotografie gevormd. Inmiddels doet Stefan veel met straatfotografie. Het leven vastleggen zoals het is, kritisch en soms rauw.

16 reacties

  1. Dennis
    Profiel  Dennis schreef op woensdag 30 januari 2013 om 21:40  | reageer

    Wat ook handig is om de lamellen te zien, is de DOF (depth of field preview button) te gebruiken. Als je deze indrukt opent en sluit het diafragma, en bij het ingedrukt houden blijft deze staan in het gekozen F getal, waardoor je goed kunt kijken.

    Mooi stukje knipoog

  2. tonkunenfotografie
    Profiel  tonkunenfotografie schreef op donderdag 31 januari 2013 om 08:43  | reageer

    Goede tip m.b.t. het Googlen van het serienummer. Nooit over nagedacht maar dat kan inderdaad zeker werken.

    Gezien de waardevastheid van objectieven zou ik deze niet heel snel tweedehands kopen maar even doorsparen. Maar dat is natuurlijk iets persoonlijks.

  3. Erwin
    Erwin schreef op donderdag 31 januari 2013 om 10:09  | reageer

    Ik heb wel vaker een 2e hands lens gekocht.
    Dit is wat ik doe cq. controleer:
    Hoelang is de verkoper al actief op Marktplaats (want hoe langer op MP, des te betrouwbaarder is mijn ervaring. Verkopers die een dag of week op Marktplaats zitten vertrouw ik in ieder geval niet). Ik probeer ook wat meer te weten te komen over de verkoper via Google.
    Hoe reageert de verkoper op email (keurig antwoord op gestelde vragen, of beperkte antwoorden, inderdaad ook vragen naar serienummer).
    Zijn de foto's op marktplaats van hem zelf (en kan je dus een beetje zien hoe het geheel er uit ziet), of zijn het foto's van internet (vind ik minder betrouwbaar).
    En dan bepaal ik of ik langs ga. Ik heb (behalve mijn body) bij me: felle zaklantaarn (is een must), want hiermee kun je evt. beschadigingen van het glas opsporen. Bij voorkeur neem ik de laptop mee, zodat ik de foto's die ik met de lens maak, rustig kan bekijken (op een groter scherm dan die van je body). Heb je geen laptop, vraag dan (vantevoren) of je de gemaakte foto's op de PC van de verkoper mag bekijken.
    Wat ik op zo'n moment ook beoordeel is hoe de verkoper is. Open, of gesloten (zenuwachtig). Is er en klik, dan gaat het door.

    Let wel. Bij een nieuwe lens heb je garantie, bij een 2e hands niet. Is het verschil het waard om een 2e hands te kopen is de vraag die je moet stellen. Heel lullig als de 2e hands lens van € 500,00 na een maand kapot is.

  4. Rinaldo
    Rinaldo schreef op donderdag 31 januari 2013 om 11:15  | reageer

    Vergeet ook niet de lens te checken op back- of frontfocus. Info hier.

    Ik heb wel eens een lens gekocht die last had van backfocus als hij ingezoomd was. helemaal uitgezoomd geen probleem. Vandaar dat het handig is om toch een statief en zo'n focus chart mee te nemen als je een dure lens tweedehands wilt aanschaffen.

  5. Rinaldo
    Profiel Rinaldo schreef op donderdag 31 januari 2013 om 11:25  | reageer

    Eventueel nog een andere focus chart pdf.

  6. Martin
    Martin schreef op donderdag 31 januari 2013 om 12:34  | reageer

    Het is ook nog mogelijk om gebruikte apparatuur met garantie te kopen terwijl je dan vaak honderden euro's goedkoper uit bent dan nieuw. Veel van deze apparatuur is weinig gebruikt en heeft vooral in de kast gelegen. Kijk maar eens op http://www.cameratools.nl/occasions/

  7. BertBeekmans
    Profiel BertBeekmans schreef op donderdag 31 januari 2013 om 14:12  | reageer

    Ik heb al verschillende keren tweedehands apparatuur van particulieren gekocht en tot nu toe tot volle tevredenheid.

    Inderdaad de spullen goed nakijken en uitkijken met wie je zaken doet.
    Vaak merk je in de mailwisseling of aan de telefoon al of het betrouwbaar is.
    Bij twijfel niet doen. Als het om veel geld gaat een getuige meenemen.

  8. timosterrenkunde
    timosterrenkunde schreef op donderdag 31 januari 2013 om 14:58  | reageer

    Ik heb nog nooit een tweedehands lens gekocht en de kans dat ik dat ga doen is ook zeer klein. vaak zijn de pro lenzen nog veel te duur als je ze 2e hands wilt kopen.

    neem bijvoorbeeld de 24-70 2.8 van nikon. als je deze lens nieuw koop ben je z'n 1450 euro kwijt. op marktplaats gaan ze zo rond de 1100-1200. maar koop je ze nieuw bij de MM of Saturn (ja er zijn er een aantal op tegen) dan kan je hem al gauw voor 1200 krijgen met een actie. waarom zou je dan ooit nog 2e hands kopen.

    zo heb al mijn dure lenzen gekocht en zal ik het waarschijnlijk ook blijven doen.

  9. gast
    gast schreef op donderdag 31 januari 2013 om 17:05  | reageer

    Ik VERKOOP vaker mijn lenzen of body's aan particulieren, ze zijn profesioneel gebruikt en er zitten vaak kleine beschadegingen op de buitenkant. Als ik ze verkoop wil dat niet zeggen dat ze slecht zijn geworden, maar is vaak een afschrijvings, en dus belasting kwestie. Het smetteloos uitzien van lenzen komt vooral voor bij amateurs die niet hun lenzen gebruiken waarvoor ze bedoeld zijn, nl fotgraferen onder alle omstandigheden. Hoe voorzichtig je er ook mee doet ze zullen altijd wel in meerdere of mindere mate beschadigen.
    Het testen op front of back focus is eigenlijk onzin, er spelen meerdere variabelen een rol dan alleen maar die lens, miscchien is het wel zo dat jouw camerea lens combinatie toevallig een scher resultaat op leveren, en andere combinaties niet.
    Wat ik eigenlijk wil zeggen hiermee, dat je je hobby vooral betaalbaar en leuk moet hoeden, en je niet moet blind staren hoe mooi iets blinkt. Ik heb weleens een camera lens combinatie van 14000€ uit de doos gehaald die linea recta naar de importeur terug kon.
    Al met al, er is niet zo veel bezwaar tegen 2 de hands.
    gr
    G a s t

  10. Paul Oosterlaak
    Profiel Paul Oosterlaak schreef op donderdag 31 januari 2013 om 17:58  | reageer

    @gast: "Het testen op front of back focus is eigenlijk onzin, er spelen meerdere variabelen een rol dan alleen maar die lens, miscchien is het wel zo dat jouw camerea lens combinatie toevallig een scher resultaat op leveren, en andere combinaties niet."

    Dus doe je het niet omdat jouw combinatie misschien niet goed is? Hele vreemde stelling. Juist daarom moet je het testen met je eigen body. Dat wil niet zeggen dat bij front- of backfocus die lens niet goed is, maar iig niet voor jouw body, waardoor je de lens misschien beter kunt laten liggen. Als je een camera hebt, waarbij je micro-adjustment kunt toepassen, dan is dat wel erg handig.

    Bijna al mijn lenzen zijn trouwens tweedehands, dus heb er hele goede ervaringen mee. Mijn Zeiss lenzen (MP 100/2 en 21/2.8) waren daardoor een flink stuk goedkoper dan nieuw.

  11. Gast
    Gast schreef op donderdag 31 januari 2013 om 19:12  | reageer

    @ Paul,
    Dat krijg je als je ff snel wat wil opschrijven, je hebt natuurlijk in zover gelijk, maar hoeveel mensen doen het nou echt serieus goed en precies.
    Mijn stelling blijft: 2 e hands is zo slecht nog niet, maar je moet als koper altijd blijven opletten.

    Gr. Gast

  12. Stefan Sterkhuis
    Profiel Stefan Sterkhuis schreef op donderdag 31 januari 2013 om 20:09  | reageer

    @Rinaldo (en anderen): Frontfocus en Backfocus is een punt wat je inderdaad kan meenemen. Goed oriënteren is belangrijk en er zijn ook bepaalde modellen die er om bekend staan last te hebben van frontfocus en backfocus maar over het algemeen is het volgens mij een niet vaak voorkomend probleem. Zeker niet bij de duurdere objectieven omdat de kritische gebruiker dit direct doorziet en de handel terug stuurt.

  13. efwee
    Profiel efwee schreef op dinsdag 5 februari 2013 om 11:08  | reageer

    Om te voorkomen dat ik voor niets naar een mogelijk interessante lens ga kijken stel ik altijd vooraf wat vragen per mail.

    Natuurlijk kan iedereen de antwoorden bij elkaar jokken, maar a) consistent en geloofwaardig jokken is nog niet zo makkelijk en b) integere verkopers vinden een beetje moeite in de antwoorden steken geen probleem, minder integere wel. Het komt vaak voor dat ik helemaal geen antwoorden krijg, en dat is dan gelijk m'n eerste selectie van verkopers knipoog

    Paar vraagjes:
    - wanneer is ie gekocht en is er nog een originele factuur;
    - waarom doe je hem weg;
    - is het glas nog 100%? Geen poetssporen? En als je door de lens naar het licht kijkt, geen rare dingen zoals stof of schimmel? (beetje een strikvraag, want lenzen zonder stof komen eigenlijk nauwelijks voor)
    - draaien alle ringen soepel?
    - heb je het objectief op alle diafragma's getest? Is de belichting egaal op elk diafragma?

  14. fototje
    Profiel fototje schreef op vrijdag 8 februari 2013 om 13:20  | reageer

    Gewoon even doorsparen voor nieuw, niet te moeilijk doen.

    2e hands objectieven zijn nog erg aan de prijs, vaak is nieuw 200,- duurder en als het verschil groter is klopt er vaak iets niet.

    Verder heb je bij nieuw:
    -Garantie
    -Zeker geen krassen
    -Zeker weten dat je geen gestolen waar koopt
    -Nieuw is beter te verzekeren (als je dit wil)

  15. Wolves fotografie
    Profiel  Wolves fotografie schreef op donderdag 14 februari 2013 om 03:26  | reageer

    Ik wil even reageren op de post van fototje, want ik heb hier toch wel een andere mening over:

    2e Hands objectieven kunnen zeker aan de prijs zijn, maar dit hoeft niet. Je kan absoluut ook hele leuke mazzeltjes aantreffen, waar helemaal niets mis mee is en waar gewoon alles van klopt. Een prijsverschil van 200 Euro is niet iets dat je per definitie kunt stellen. Het hangt alleen al van de aanschafprijs en de huidige nieuwprijs van de lens af. Daar komt overigens bij dat 200 Euro voor voor veel mensen toch best veel geld is!

    Bij nieuw is de kans op krassen idd heel erg klein, maar andere problemen kunnen er wel zijn. Gast schreef ook al dat hij een keer een camera lenscombinatie had gekocht die gelijk terug kon, ik heb dat zelf ook een keer meegemaakt met een lens (daarvan werkte de autofocus niet naar behoren).

    Bij mijn apparatuurverzekering kan ik tweedehandslenzen tegen de huidige nieuwwaarde verzekeren, dus dat geeft geen enkel probleem.

    Met andere woorden ik ben van mening dat mits je goed weet waar je op moet letten, je prima een tweedehands lens kunt kopen!
    (Ik heb hier op Photofacts een tijdje terug ook een blog over dit onderwerp geschreven met daarin tips waar je op moet letten bij het kopen van tweedehands lenzen.

  16. bhonhoff
    Profiel bhonhoff schreef op dinsdag 11 augustus 2015 om 13:51  | reageer

    Ik heb eigenlijk al mijn huidige lenzen via Marktplaats gekocht. En dat zijn er best wel veel.

    En maar een keer een misser:
    Een Nikon 35mm 1.8 DX, waar het diafragma niet betrouwbaar was.
    Deze lens heb ik nu verkocht wel met een duidelijke melding van het defect.

    En inderdaad ik ben meer dan tien jaar actief op Marktplaats.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.430 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord