Fotovakschool basisopleiding; de vijfde les
vrijdag 6 juni 2008, 15:50 door Marcel Wiegerinck | 13.560x gelezen | 4 reactiesDe leraar begint vandaag de les met een aantal foto’s van eigen werk te laten zien. Dit omdat een aantal leerlingen daar nieuwsgierig naar was. Mooie werken en creatieve processen die nog stammen uit het analoge tijdperk maar natuurlijk ook recent werk. Alle werken zijn geprint op zijn eigen A2 printer met overigens een verbluffend mooi resultaat.
Presentatie van een bekende fotograaf
Deze week maar liefst vier presentaties van; Ernst Haas, Martijn Lieffers, Tim Flach en Fred Kamphues. De meest inspirerende van deze vier fotografen vind ik Ernst Haas. Veel variatie zowel in kleur als zwart wit. Voor de dieren liefhebbers kan ik me voorstellen dat Tim Flach het erg goed doet. De resterende twee fotografen vind ik niet echt geweldig, maar ja voor ieder wat wil. Waar gaat jouw voorkeur naar uit?
Bespreken van de opdracht
Voor vandaag hadden we een pittige opdracht meegekregen, namelijk; Kies een van de volgende onderwerpen: verkeer, sport of economie. Fotografeer je mening van het gekozen onderwerp. Voor de volgende les breng je één foto mee en achterop de foto schrijf je in een korte zin wat je visie is bij het gekozen onderwerp. Kortom breng je boodschap en de inhoud van je onderwerp naar voren in de foto.
Ik vond dit echt een hele moeilijke opdracht en heb de eerste week werkelijk van alles verzonnen bij de drie opgeven onderwerpen. Sport en verkeer vielen al snel af en ik heb me gestort op het onderwerp economie. Precies op het goede moment viel de wel bekende blauwe enveloppe in de brievenbus en mijn idee was geboren. Mijn mening die ik wil laten zien is te zien op de volgende foto:
En wat dacht je? Mijn visie bij deze foto is: Niet eens met de belastingdienst of in de volksmond Fuck de belastingdienst. Het leuke van deze opdracht was dat we de gemaakte foto’s aan een medestudent moesten geven die je foto is grondig ging bekijken. We moesten opschrijven welk onderwerp er volgens jou gekozen is en wat de fotograaf met de foto wil vertellen. Ook moest er gelet worden op de volgende fotografische technieken; licht, compositie, standpunt, kader en de toon van de foto (hard, zacht, donker etc..).
Erg leuk om te doen en erg leerzaam. Soms werden er foto’s totaal anders geïnterpreteerd als de bedoeling was en dat werkte af en toe op de lachspieren. Mijn foto was gelukkig meteen duidelijk bij het gros van de studenten. Wel kreeg ik als verbeterpunt mee om de foto uit te snijden langs het model. Hiermee worden de vuisten en dus de foto wat krachtiger. De tijd vloog werkelijk voorbij.
Omdat ik mijn laatste les helaas moet missen heb ik aan de leraar gevraagd of hij mij bij de volgende les een beoordeling wil geven om te kijken of ik door kan naar de vakopleiding. Hiervoor moet ik naast de gemaakte opdrachten mijn beste 10 foto’s meenemen in het formaat 20x30 cm. Ik ben benieuwd.
Voor de volgende les hebben we de volgende opdracht:
Opdracht: Fotografeer de straat waarin je woont. Op de foto moeten mensen te zien zijn. Minimaal een serie van 6 foto’s en maximaal 10 foto’s.
Mijn ervaringen van de eerste, tweede, derde en vierde les kun je nog teruglezen.
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Marcel is oprichter van FotoClub.nu en Marketing voor Fotografen, hij deelt graag zijn kennis en ervaring over fotografie en marketing. Verder verzorgt hij met veel enthousiasme fotografie en marketingtrainingen, workshops en cursussen om mensen verder te helpen. Je kan Marcel volgen op Twitter, Facebook en Google+.
4 reacties
-
roger767 schreef op vrijdag 6 juni 2008 om 16:26 | reageer
ik heb ook de basisopleiding gedaan, ik volg nu de vakopleiding in Amsterdam. Wel leuk om te lezen dat jouw opdrachten totaal anders waren dan die van mij.
Het is een leuke opleiding die je fotografie op creatief gebied erg stimuleert. Op technisch gebied valt het wel mee, je kan veel informatie uit boeken en het internet halen. -
Marcel Wiegerinck schreef op vrijdag 6 juni 2008 om 17:42 | reageer
Er wordt in de les ook regelmatig vertelt dat techniek wel handig en voor iedereen te leren is maar het creatieve proces is een stuk moeilijker en moet volgens mij ook in je zitten.
Groet Marcel. -
Charles schreef op vrijdag 6 juni 2008 om 20:25 | reageer
Marcel, aardige foto! Gezien de kleurstelling moet je je wel heel erg ergeren aan de inhoud van de blauwe enveloppe...
Ik zie trouwens dat ik deze pagina (de foto) niet kan vergroten met "zoomniveau wijzigen" (reachtsonder). Ik kan de foto niet even snel vergroten want ik denk dat ie nog beter, krachtiger wordt als je er links, rechts en onder een flink stuk afhaalt. De foto verdwijnt echter links uit beeld en kan ik niet centreren. Hoe kan dat Elja?
Wat die overige fotografen betreft: de verschrikkelijk onhandige uitevoerde websites van prof. fotografen valt me weer op. Menig amateur doet dat beter met zijn fotosite! -
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Hoe bescherm je jouw auteursrecht?
door Liesbeth van Asselt
-
Fotolumni viert geslaagde verjaardag met Masters of Photography
door Erik van Rosmalen
-
Fotolumni workshop Crossmediale Producties
door Erik van Rosmalen
-
Fotovakschool Vakopleiding; Assessment Digitale Workflow
door Marcel Wiegerinck
-
Fotovakschool Vakopleiding; kleurbeheer
door Marcel Wiegerinck
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.431 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.