Fotovakschool Vakopleiding; Assessment Digitale Workflow
zaterdag 18 april 2009, 12:11 door Marcel Wiegerinck | 12.107x gelezen | 3 reactiesAfgelopen zaterdag de laatste les van de module; digitale workflow. In deze les moeten we een assessment doen aan de hand van een html presentatie. De bedoeling is dat je in de presentatie aan de hand van een aantal opdrachten en de module opdracht "door het bos de bomen niet meer zien" laat zien dat je de module digitale workflow begrepen hebt.
De presentatie moet bestaan uit een aantal basis elementen die moeten terugkomen in de presentatie namelijk; kleurzweem verwijderen, onder en overbelichte foto's corrigeren, foto's omzetten naar zwart-wit en je eindfoto van de module opdracht. Ik heb hier beschreven hoe ik tot mijn eind foto ben gekomen van deze module.
Eindopdracht digitale workflow
Voor de eindopdracht "door het bos de bomen niet meer zien" hebben we ook een beelddagboek gemaakt over hoe je bij het eindresultaat bent gekomen. Ik ben als volgt te werk gegaan om mijn eindfoto te maken; eerst heb ik de tekst "Door het bos de bomen niet meer zien" en het originele gezegde "Door de bomen het bos niet meer zien" gewoon eens met pen opgeschreven en deze voor mezelf eens nader bekeken.
Een aantal steekwoorden kwamen bij mij naar boven namelijk; Detail, het grote geheel, waarnemen, beleven, sfeer. Hierna heb ik deze zinnen nog eens ingeklopt bij Google om te kijken of dat nog wat ideeën en inspiratie opleverde. De meeste voorbeelden die ik tegenkwam waren zwart-wit foto's met een deel van de foto in kleur (de boom uit het bos).
Ik had me voorgenomen dit niet te doen omdat ik dat te gemakkelijk vond. Ik moest dus iets anders verzinnen. Na wat brainstormen met vrienden en kennissen had ik het idee om samen met Dave (een vriend) naar de War Cemetery in Mierlo te gaan. Hier moest ik mijn eind foto kunnen maken.
De shoot
Aangekomen om het kerkhof wist ik nog niet precies wat ik wilde maar ik ben begonnen met wat rondlopen. Ik heb verschillende standpunten bekeken en alvast een aantal shots te gemaakt om een beter beeld te krijgen van mijn einddoel. Ineens kwam er een oude vrouw met haar twee zonen het kerkhof opgelopen ze was opzoek naar haar broer die hier in 1944 gestorven was.
Ze gingen wat verderop met zijn drieën bij een graf staan en dacht toen dat is het. Mens(en) bij het graf dat wordt de boom uit het bos. Nadat de oude vrouw met haar zonen weer weg waren heb ik samen met Dave als model allerlei standpunten geprobeerd om te kijken wat goed zou kunnen zijn voor de opdracht.
Uiteindelijk heb ik gekozen om achter de graven te gaan staan zodat de namen van de slachtoffers niet te zien zijn. Dat maakt het naar mijn mening meer het bos en het grote geheel. Ik heb Dave laten kijken naar een graf in de voor grond zodat de aandacht daarop gericht wordt in de foto. Dit moet dan de boom uit het bos voorstellen. Na bijna twee a drie uur fotograferen had ik genoeg materiaal om mee aan de slag te gaan.
Bewerken van de foto naar het eindresultaat
Toen ik thuis kwam een aantal foto's geselecteerd die mogelijk goed waren voor de opdracht. Uiteindelijk heb ik voor onderstaande foto gekozen. Ik heb natuurlijk wel het een en ander aan de foto bewerkt. Ten eerste heb ik in Camera Raw het witpunt en zwartpunt goed gezet en de foto omgezet naar zwart-wit (RGB).
Ik heb voor zwart-wit gekozen omdat dit beter bij de sfeer van het onderwerp past en het nog meer een groot geheel wordt (bos). Omdat onder andere het gezicht nogal donker was heb ik met dodge en burn bepaalde delen van de foto lichter gemaakt en andere weer donkerder. Vervolgens heb ik een nieuwe laag gemaakt en deze verscherpt met een unsharp mask. De andere laag heb ik een gaussian blur gegeven en Dave met het graf er zo subtiel mogelijk eruit gewist.
Het resultaat is dat Dave en het graf waar hij voor staat nog meer naar voren komt in de foto (de boom ui het bos). Het eindresultaat zie je hieronder of voor een groter formaat klik dan hier. Als ik het nu weer over zou doen zou ik nu de overgang van scherp naar onscherp nog vloeiender in elkaar over laten lopen. Maar het eindresultaat is goed bevonden en de eerste studiepunten zijn binnen.
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Marcel is oprichter van FotoClub.nu en Marketing voor Fotografen, hij deelt graag zijn kennis en ervaring over fotografie en marketing. Verder verzorgt hij met veel enthousiasme fotografie en marketingtrainingen, workshops en cursussen om mensen verder te helpen. Je kan Marcel volgen op Twitter, Facebook en Google+.
3 reacties
-
libeco schreef op zaterdag 18 april 2009 om 17:21 | reageer
Ik maak ook wel eens de ene laag scherp terwijl ik de andere blur, maar dan probeer ik wel de natuurlijke scherptediepte na te bootsen. Dit is makkelijk te doen door een gradient als mask te gebruiken vanaf het grond punt van je hoofdonderwerp. Zoals je foto nu er namelijk uitziet lijkt het of het model er simpelweg is ingeplakt (wellicht ook omdat hij onnatuurlijk groot lijkt t.o.v. de grafstenen). Ik heb deze techniek o.a. hier gebruikt.
Het is niet lullig bedoeld, gewoon opbouwende kritiek! -
EdC schreef op zaterdag 18 april 2009 om 20:18 | reageer
Marcel,
Als dit een belangrijk onderdeel is van een vakopleiding, dan vind ik zo'n opleiding teleurstellend. Ik begrijp uit jouw verhaal dat je moet weten hoe je van een scherp beeld een onscherp beeld moet maken, van kleur zwart-wit en hoe je het licht/helder-borsteltje kunt gebruiken. En daarvoor moet je dan een foto maken waarover je een paar dagen mag nadenken.
Ik kan me voorstellen dat een cursist tijdens een vakopleiding instructie krijgt over het gebruik van de op dit moment gebruikelijke gereedschappen, maar als dit een assessment (vroeger een repetitie?) is dan begrijp ik het nut van de dit deel van de opleiding niet. Een docent kan deze behendigheid toch beoordelen aan de hand van foto's die in een klas zijn gemaakt en met direct daarop de toepassing van de workflow?
Wat ik nu zie is inderdaad een aaneenschakling van verschillende gereedschappen. Nu heeft Libeco gelijk. Het zijn trics. Het feit dat de persoon ingeplakt lijkt, komt waarschijnlijk voort uit het gebruik van het penseel waarmee je delen van de foto lichter of donkerder kunt maken. Rond het hoofd is het penseel te ruim ingesteld, waardoor een lichtkrans onstaat. En ter hoogte van de benen/voeten is het schaduwenpatroon verstoort en dat komt ook door het (waarschijnlijk) lichter maken van de tweede grafsteen linksvoor. Dat moet de docent hebben opgemerkt, tenzij hij (of zij) alleen heeft gekeken naar het kunnen toepassen van gereedschappen.
Ik sluit me ook bij de laatste woorden van Libeco aan. Dit is niet lullig en niet persoonlijk bedoeld. Ik vraag me nu alleen af wat de waarde van deze vakopleiding is. -
Marcel Wiegerinck schreef op zondag 19 april 2009 om 09:09 | reageer
@Libeco
Bedankt voor je reactie. Uiteraard zijn er allerlei mogelijkheden en interpetaties van hoe je de opdracht of bewerking aan kan pakken. Natuurlijk had ik ook een gradient als mask kunnen gebruiken en alles heel natuurlijk inelkaar kunnen laten overlopen. Wat ik overigens nu wel aan het proberen ben en ook aangegeven heb in het artikel dat ik dat als ik het nu over zou doen meer aandacht aan zou besteden. Maar het ging er in de opdracht om dat je duidelijk laat zien wat de boom uit het bos is. Hoewel Dave er niet ingeplakt is maar het wel zo lijkt betekend voor mij dat ook jouw oog naar de boom uit het bos getrokken word. Ik denk dan dat de missie juist geslaagd is.
@EdC
Deze opdracht die ik hier beschreven heb is slechts een klein onderdeel van de totale opdracht. De gehele workflow is beoordeeld aan de hand van lessen en andere opdrachten. Ik heb beschreven welke tools en tricks ik voor deze foto gebruikt heb maar dat wil niet zeggen dat dit een manier is die we aangeleerd hebben maar dit is puur mijn beschrijving en ervaring met deze foto. Omdat ik aan het leren ben ik ook blij met je reactie en ga nu zeker ook andere manieren proberen. In deze module heb ik in elk geval geleerd om een foto (mooi of niet mooi) technisch goed in orde te maken. Witpunt, zwartpunt, grijpunt, kleurzweem etc etc..
Bedankt en meer reacties en opmerkingen zijn welkom.
Groeten Marcel.
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Hoe start je met Lightroom Classic?
door Nando Harmsen
-
Workflow tips voor Lightroom Classic in 7 stappen
door Nando Harmsen
-
Wat is beter om te gebruiken? Lightroom of toch Photoshop?
door Nando Harmsen
-
Cursus Lightroom Classic Ontwikkelmodule
door Elja Trum
-
De Columbus P10 GPS logger voor je fotoreizen
door Nando Harmsen
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.432 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.