Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Zwart-wit fotografie tip: zet je camera op monochroom

donderdag 4 juni 2020, 13:26 door | 7.509x gelezen | 4 reacties

Zwartwit fotografie is waar het vroeger allemaal mee begon. Later kwam kleur in beeld, en werd de zwartwit fotografie in het kunstzinnige hoekje geduwd. Het werd een soort fotografie dat door een kleine selecte groep beoefend werd.

In de digitale wereld wordt zwartwit op twee manieren gebruikt. Als eerste door de fotografen die een "mislukte" kleurenfoto omzetten in zwartwit met het idee er iets kunstzinnige van te maken, om zo de foto toch nog te redden. Dit zijn ook de fotografen die vaak een foto zowel in kleur als zwartwit laten zien met de vraag welke het beste is.

Laat het niet over aan de kijker of een foto kleur of zwartwit moet worden. Maak die keuze zelf, als fotograaf.

Laat het niet over aan de kijker of een foto kleur of zwartwit moet worden. Maak die keuze zelf, als fotograaf.


Als tweede wordt zwartwit gebruikt door de fotografen die daadwerkelijk in zwartwit fotograferen omdat het hun voorkeur geniet. Het zwartwit is een bewust keuze en geen redmiddel voor de matige kleurenfoto.

Voor zwartwit is digitale fotografie in feite een uitkomst geworden. Wanneer je in RAW fotografeert heb je altijd de kleureninformatie ter beschikking, en kun je altijd kiezen om de foto in kleur of zwartwit te presenteren. Maar dit is voor de zwartwit fotograaf niet het grootste voordeel. Dat is de mogelijkheid om ook daadwerkelijk in zwartwit te gaan kijken.

Zet je camera op zwartwit


Door de camera via een profiel, of beeldstijl, of film simulatie, op zwartwit in te stellen, kun je daadwerkelijk in zwartwit kijken. Zo zie je contrasten beter, donker en licht, en wordt je niet langer afgeleid door kleuren. Het helpt je om de compositie beter op te bouwen.

Een opvallende kleur trekt heel makkelijk aandacht

Een opvallende kleur trekt heel makkelijk aandacht. Dat kan voor zwartwit nadelig zijn, en het moeilijk maken om er doorheen te kijken.


Met een spiegelreflex camera werkt dit goed omdat je nadien de foto in zwartwit op je LCD scherm ziet, of direct, wanneer er met liveview wordt gefotografeerd. Voor de mirrorless camera gebruiker is dit nog makkelijker omdat het beeld door de elektronische zoeker al in zwartwit zal zijn, nog voor je de foto maakt.

Zet je camera op monochroom beeldstijl om direct zwartwit op je scherm te zien. Indien je in RAW fotografeert wordt er toch nog kleur informatie opgeslagen in je bestand

Zet je camera op monochroom beeldstijl om direct zwartwit op je scherm te zien. Indien je in RAW fotografeert wordt er toch nog kleur informatie opgeslagen in je bestand


De voorwaarde is wel dat je in RAW fotografeert, zodat je toch de kleurinformatie kunt behouden. Zo kun je later toch nog voor kleur kunt kiezen in je nabewerking. Maar RAW is natuurlijk geen verplichting. Je kunt ook in JPEG fotograferen, en zo heel bewust voor zwartwit kiezen. De keuze is aan jou.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

4 reacties

  1. ErikvanRosmalen
    Profiel  ErikvanRosmalen schreef op donderdag 4 juni 2020 om 15:28  | reageer

    Goed verhaal Nando. Al zou ik dan nog altijd in RAW fotograferen. Niet om kleur én zwart-wit te kunnen delen, maar zodat je achteraf meer mogelijkheden hebt in de zwart-wit conversie.

    Nog betere tip: fotografeer op zwart-witfilm knipoog

  2. Nando
    Profiel Nando schreef op donderdag 4 juni 2020 om 17:31  | reageer

    Dank je wel Erik,
    Ik zou ook altijd RAW adviseren, met dezelfde reden die je aangeeft. Maar niet iedereen wil dat, en ik zie met name de Fujifilm gebruikers die graag in de camera een van de bekende film simulaties gebruiken.
    Het belangrijkste is dat je het op je eigen manier doet. Dat kan ook zwartwit film zijn.
    Lijkt me een tof idee om dat weer te doen. Maar dan wel met een doka, en die heb ik dan weer niet. vrolijk

  3. ErikvanRosmalen
    Profiel  ErikvanRosmalen schreef op donderdag 4 juni 2020 om 19:30  | reageer

    Ik heb ook geen volledig eigen doka hoor - ik kan wel thuis ontwikkelen. Afdrukken (en in de praktijk mijn meeste ontwikkelwerk) doe ik in de doka in het Kunstencentrum in Waalwijk. Maar ik kan je film van harte aanbevelen! vrolijk

  4. Nando
    Profiel Nando schreef op vrijdag 5 juni 2020 om 09:10  | reageer

    Voorlopig nog niet, Erik. Misschien als ik wat meer tijd heb

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Zwart-wit fotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.431 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord