15 mooie HDR foto's
zondag 10 januari 2016, 14:14 door Iris van Liempt | 10.444x gelezen | 21 reactiesHigh Dynamic Range (HDR) fotografie is een vorm van fotografie die nog steeds populair is. Bij HDR zorg je ervoor dat alle delen van je foto, zowel de lichte delen als de donkere delen, goed belicht zijn.
Dit doe je bijvoorbeeld met behulp van meerdere foto's van hetzelfde onderwerp met verschillende belichtingen. Denk bijvoorbeeld aan landschapsfoto's met bijzondere luchten.
Er zijn verschillende type HDR foto's; foto's die getonemapped zijn en vaak surrealistisch aandoen en de vorm waarbij je vaak amper door hebt dat het een HDR afbeelding is waarbij een groot contrast op een goede wijze overbrugt is.
Vooral de surrealistische foto's worden niet door iedereen op prijs gesteld. Een paar jaar geleden zag je het ontzettend veel en dan kan het wel gaan vervelen. Hier 15 prachtige voorbeelden van HDR fotografie, zowel de onopvallende als de surrealistische versies.
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Iris fotografeert sinds 2012 en heeft daar een passie in gevonden. Ze volgt daarom een online opleiding aan het New York Institute of Photography. Daarnaast studeert ze psychologie aan de universiteit en houdt ze ontzettend van taal en schrijven.
21 reacties
-
Stan schreef op zondag 10 januari 2016 om 14:50 | reageer
Stuk voor stuk topfoto's, maar alleen die met dat stelletje voor een city-skyline is echt not done.
-
Bas Meelker schreef op zondag 10 januari 2016 om 17:53 | reageer
Leuk overzicht Iris. Als de definitie van een HDR foto een foto is die samengesteld is uit meerdere belichtingen, dan hoort mijn foto hier niet tussen. Die is met 1 belichting gemaakt (ETTR-techniek). Met vriendelijke groeten, Bas Meelker
-
Willem van Wierden schreef op zondag 10 januari 2016 om 20:43 | reageer
Ik begrijp het 'punt' van dit artikel niet helemaal. Het heet '15 mooie HDR-foto's' maar de kwalificatie 'mooi' is een kwestie van smaak. Iets kritischer had best gemogen. Persoonlijk houd ik niet van HDR maar goed... Enkele van deze foto's zijn gewoon niet goed bewerkt. De foto met de graffiti bijvoorbeeld mist contrast en bestaat alleen maar uit oververzadigde kleuren. De foto van het stelletje op de brug is heel vreemd bewerkt, zeker de lucht, ik weet niet wat daarmee gebeurd is. Mooi kan ik het niet noemen.
En die laatste foto doet me denken aan een trucje uit het analoge tijdperk: voor zwart/wit- foto's gebruikten fotografen wel eens een oranje filter om meer contrast in wolkenluchten. Als je zo'n filter gebruikte bij een kleurenfilm, kreeg je zo'n feloranje zonsondergang.... Lekker kitsch natuurlijk maar ja, Photoshop bestond toen nog niet! -
wim van de meerendonk schreef op zondag 10 januari 2016 om 21:23 | reageer
ik ben natuurlijk bevooroordeeld met drie foto's in de selectie, en daar voel ik me in ieder geval vereerd bij. Ik deel de mening dat je HDR heel kritisch moet gebruiken. Zelf probeer ik het redelijk realistisch te houden. Vooral die stukken die normaal sterk onderbelicht zijn op 1 foto eruit te trekken (je oog doet dit spontaan), en tegen de zon in kan het mooie foto's opleveren.
-
Judith schreef op zondag 10 januari 2016 om 22:05 | reageer
Wat een leuke selectie van foto's. Goed gekozen. Haha altijd weer mensen die dan denken dat er een kritische noot wordt verwacht.
Ik ben niet echt fan van HDR maar waardeer deze keuze. Het laat je zien wat mogelijk is en wat je als fotograaf misschien (niet) wil. -
Paul Oosterlaak schreef op zondag 10 januari 2016 om 23:19 | reageer
Prima overzichtje. Ik ben totaal geen liefhebber van het tonemappen, zoals voornamelijk in de 2de helft is gebruikt. Ik gebruik zo nu en dan HDR om goed belichte blauwe luchten met een donkere voorgrond goed op de foto te krijgen. Met LR krijg je dan hele nette resultaten heb ik gemerkt en heb je nog altijd "raw"-controle over het eindresultaat.
-
Brian schreef op maandag 11 januari 2016 om 10:26 | reageer
Leuke selectie van foto's, maar ik deel de mening van een aantal lezers dat de kop van het artikel iets anders aangeeft dan de foto's zijn.
De plaatjes zijn lang niet allemaal HDR foto's, maar goed als je verkleuring ook HDR wilt noemen, prima...
Ik vraag me alleen zo af wat nu het doel is van dit soort lijstjes? Is het doel om mensen mooie foto's te laten zien? Hou dan alsjeblieft voor je hoe de foto's volgens jou gemaakt zijn. Heeft het artikel een journalistieke inslag? Neem dan contact op met de fotografen en probeer via hun los te krijgen hoe de foto's gemaakt zijn zodat je 'echt' iets kunt vertellen over de foto's.
Nogmaals, een leuke selectie van foto's, al vind ik ze persoonlijk niet allemaal mooi. -
Mac schreef op maandag 11 januari 2016 om 12:06 | reageer
Of je de foto's mooi vind of niet, dat is inderdaad persoonlijk. Maar er staat wel en fout in het artikkel. Want ook een niet HDR foto kan alle delen goed belicht hebben. Het ligt er gewoon aan wat je met de foto wilt bereiken. Als de schaduwen zwart moeten zijn zonder detail, dan zijn de schaduwen toch echt goed belicht voor het doel.
-
Rob schreef op dinsdag 12 januari 2016 om 12:25 | reageer
Ik gebruik HDR nooit, vind jet de lelijkste fototechniek die er is. Verdiep je eens in DRI, dat is van een heel andere orde
-
Paul Oosterlaak schreef op dinsdag 12 januari 2016 om 13:16 | reageer
@Rob: in principe kun je gewoon exact dezelfde resultaten bereiken met beide methoden. Jij doelt op tonemapping dat vaak gebruikt wordt i.c.m. HDR. Maar als je met bijvoorbeeld LR een HDR laat maken van enkele exposures, heb je nog alle controle over de hooglichten en de schaduwpartijen (en als je het leuk vindt: tonemapping).
-
Frank Bakker schreef op dinsdag 12 januari 2016 om 15:18 | reageer
Deze afbeeldingen tonen precies de redenen dat HDR niet klopt: oververzadigde kleuren, te goede reflecties (bijna van dezelfde sterkte als de bron), door de belichting lijkt alles van even groot belang, en dan ook nog eens overmatige verscherping dat het een ingekleurde kleurplaat lijkt.
Daarnaast is het zo 2010 om HDR-foto's te maken, dat zelfs Photoshop CC een eenvoudige menu-optie heeft om een 'HDR' te maken. Tegenwoordig gebruiken zelfs makelaars HDR om huizen te verkopen op Funda. Maar ja, hier geldt natuurlijk de legendarische regel: "Niet omdat het moet, maar omdat het kan...".
Die apocalyptisch foto van Lower Manhattan in de fik, is wel humor, vind ik, maar waarschijnlijk niet zo bedoeld.Paul Oosterlaak schreef op dinsdag 12 januari 2016 om 16:13 | reageer@Frank: HDR klopt wel, tonemapping niet. Je hersenen gebruiken ook HDR, om de simpele reden dat je ogen zelf zeer beperkt dynamisch bereik hebben (en nog een karrenvracht aan optische beperkingen).
Frank Bakker schreef op dinsdag 12 januari 2016 om 16:49 | reageer@Paul: je ogen hebben een énorm dynamisch bereik. Je kunt bijvoorbeeld tegen de zon in kijken en toch details van de omringende en overstraalde omgeving zien.
Juist een camera of een lcd-scherm en zeker drukwerk hebben enorme beperkingen bij het weergeven van kleuren en contrasten. Kijk maar naar de kleurruimtes van Adobe of sRGB: dat is een subset van alle mogelijk waarneembare kleuren. Je ogen zijn de norm en dat is waarom HDR gebruikt wordt: om de contrastomvang en kleurweergave van je ogen te benaderen. Hetgeen meestal mislukt, zoals hierboven te zien is in deze huiveringwekkende zuurstokkleurengalerij.Paul Oosterlaak schreef op dinsdag 12 januari 2016 om 18:01 | reageer@Frank: nee, je ogen zelf hebben helemaal geen enorm dynamisch bereik, maar je hersenen maken er een HDR van (precies wat ik al zei): http://www.cambridgeincolour.com/tutorials/cameras-vs-human-eye.htm#sensitivity
HDR mislukt als er tonemapping wordt toegepast (zuurstokkleurengalerij) en zoals je in een paar voorbeelden hierboven kunt zien (3 en 5), kan dat ook een natuurlijk beeld opleveren die je "ogen" (hersenen) benadert. Eigen voorbeeld: https://www.flickr.com/photos/universal_creations/10429438475/in/album-72157636847277905/Brian schreef op woensdag 13 januari 2016 om 10:28 | reageerOm dan even echt in cijfers te spreken...
Een papiertje dat volledig wit is met een zwarte lijn er op, heeft een maximaal contrast van 4,7EV. Een normale monitor ongeveer 5,5EV en een speciaal voor grafisch werk gemaakte monitor 5,7EV (bijvoorbeeld Eizo monitoren). De oververzadigde Apple kijkdozen hebben 7,1 EV contrast bereik en onze ogen zijn zeer goed met contrasten, die kunnen namelijk bijna 8EV werkelijk zien.
Paul heeft helemaal gelijk dat hij zegt dat onze ogen dus een zeer beperkende factor zijn, want het echte hoge dynamische bereik dat wij kunnen zien omvat ongeveer 18EV en wordt in onze hersenen gemaakt, door verschillende waarnemingen te koppelen aan elkaar.
Voor de goede orde, een beetje normale fotocamera ziet in een RAW foto zeker 11EV, maar de betere modellen halen 13EV.
HDR is dus zeker geen verkeerde techniek want wij mensen zijn in staat 18EV te overbruggen dus als je dat wilt laten zien in een opgenomen beeld, dan zul je iets moeten doen om dat voor elkaar te krijgen, namelijk een foto maken uit meerdere belichtingen. Een HDR maken die 18EV overstijgt is natuurlijk onzin, en zeer onwerkelijk. 2EV+ en 2EV- zijn dan ook bijna standaard waarden.
Dat wat mensen ervaren als lelijk in een HDR foto is dat mensen niet met hun handjes van de sliders af kunnen blijven en zo nodig alles moeten verscherpen, tonemappen en dat soort amateuristisch geneuzel. Geweldig voor wie het leuk vind, maar mij krijg je er niet mee naar een museum.A.Maas schreef op woensdag 13 januari 2016 om 10:42 | reageerBen hier geen voorstander van, het resultaat is vrijwel altijd onnatuurlijk en over de top en soms lelijk ( het ijs in het ijsselmeer). En met name de foto van de oude auto is er niet beter op geworden.
martinphili schreef op woensdag 13 januari 2016 om 20:02 | reageerOver smaak valt niet te twisten, behalve onder fotografen.
Rob schreef op woensdag 13 januari 2016 om 22:58 | reageerNee ik bedoel DRI Paul, ik ken de verschillende technieken goed
Paul Oosterlaak schreef op woensdag 13 januari 2016 om 23:15 | reageer@Rob: het ging mij over je opmerking over HDR dat het zo lelijk is en DRI blijkbaar een stuk beter volgens jou. Ik nuanceerde je opmerking over HDR, aangezien een goede HDR (dus geen tonemapping) niet beter is dan DRI. De crux zit hem in de gebruikte software en hoeveel mensen aan de sliders zitten. Goede HDR software geeft je gewoon een vergelijkbaar resultaat als DRI. DRI is meer ontstaan uit het idee dat HDR vaak verkeerd werd gebruikt (mede door slechte software).
Edit: het valt me trouwens op dat DRI vooral 5-6 jaar geleden populair was. Heeft waarschijnlijk te maken met de software die toen gebruikt werd voor HDR's. Nu is er genoeg goed HDR-software voor natuurlijke resultaten. Zelfs de HDR-functie in Lightroom werkt prima (zoals ik al eerder vermeldde).Jack de Wit schreef op donderdag 14 januari 2016 om 09:01 | reageer@martinphili: je slaat de spijker op z'n kop!
Ik zie een hele discussie of wat nu wel/geen 'HDR' is. Ik denk dat het er inmiddels niet meer zo heel veel toe doet welke techniek je gebruikt om het dynamisch bereik van een foto te verhogen. HDR kwam een aantal jaren geleden in zwang en vond toen snel een aantal navolgers.
Inmiddels zijn de technieken volwassen geworden, maar de gebruikers helaas nog niet altijd! Een aantal van de hier getoonde foto's zijn (om Franks woorden te gebruiken) in een aantal gevallen 'zó 2010'... daar had wel een écht informatief artikel in gezeten! Ik merk zelf dat ik na het lezen van de commentaren toch wel weer heel anders naar de foto's kijk, want alles bij elkaar genomen zijn de meer kritische commentatoren het in grote lijnen eigenlijk best met elkaar eens...
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Hoeveel opnamen zijn er nodig voor een HDR?
door Nando Harmsen
-
Kijk eens wat meer naar schaduwen
door Nando Harmsen
-
Last van een flare in je HDR foto? Haal het weg met je vinger
door Nando Harmsen
-
Luminar NEO komt met een nieuwe update
door Nando Harmsen
-
Programmeer je camera voor HDR
door Nando Harmsen
-
Een HDR foto met beweging in beeld maken
door Nando Harmsen
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.431 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.