Recensie: RAW Fotomagazine
maandag 6 februari 2012, 11:24 door Cristian Kiesling | 10.929x gelezen | 16 reactiesSinds 23 december ligt hij al in de winkel, maar vandaag ontving ik mijn eerste exemplaar van het nieuwe fotomagazine 'RAW'. Het magazine richt zich, naar eigen zeggen, op een nieuw soort fotograaf: de professionele amateur. Erg nieuwsgierig begon ik te lezen in de eerste, 196 pagina's dikke, editie..
RAW fotomagazine wordt vier keer per jaar uitgegeven door IDG; de uitgever van vele andere magazines waaronder Zoom.nl Magazine. Hoofdredacteur Robert Theunissen spreekt over een nieuw soort fotograaf als zijnde de doelgroep: de professionele amateur, een term die volgens hem slaat op kwaliteit en niet op het feit of je er je brood mee verdient.
Afdrukkwaliteit
Wat mij als eerste opviel toen ik het dikke pakket in mijn handen kreeg, was de kwaliteit. Niet alleen de kwaliteit van de softcover (die bij elke uitgave gevuld wordt door een andere foto met daarbij uitleg over die foto), maar ook de geweldige weergave van de foto's. Het papier is lekker dik en de foto's worden scherp en kleurecht weergeven.
Vormgeving
Naast de afdrukkwaliteit valt mij ook meteen de vormgeving op: basic en clean. Wanneer je snel door het blad heen bladert, valt het oog gelijk op de foto's die centraal staan. Pagina's volledig gevuld met foto's schieten dan ook geregeld voorbij.
Dat foto's centraal staan wil echter niet zeggen dat er tekst mist, deze wordt op volgende pagina's netjes gepresenteerd. In de tekstopmaak zie je de kleur oranje veel terugkomen, evenals op de cover. Mooie quotes, titels en decoratieve initialen blijven dan ook niet achterwegen in dit mooie magazine.
Die keuze om foto's zo centraal weer te geven spreekt mij persoonlijk erg aan, omdat het extra aandacht naar de foto trekt.
Inhoud
De opbouw steekt logisch en goed in elkaar. Een duidelijke inhoudsopgave met lokkende foto's laat op een goede wijze de opbouw zien. Vooral de rubrieken 'eerste & laatste' en 'de beste concurrenten' spreken mij erg aan. In 'eerste & laatste' wordt er gekeken naar een eerste (foto, camera of opdracht) van een fotograaf, Frank Doorhof in de eerste editie, en de laatste. Erg leuk om de vooruitgang van andere fotografen te zien.
Vier fotografen geven hun mening over andermans werk in de rubriek 'de beste concurrenten'. De bekritiserende, aanmoedigende en complimenterende reacties zijn erg leerzaam, voor zowel lezer als de betreffende fotograaf.
Naast deze rubrieken vind je ook nog nieuws en trends in de fotografie, informatie over verschillende fotoboeken, een agenda en nog veel meer.
Conclusie
Kortom vind ik het een mooi vormgegeven, duidelijk en inspirerend nieuw fotomagazine met leuke, nieuwe rubrieken. De schrijfstijl is erg rustig en gedetailleerd. Veel foto's zorgen voor verduidelijking en inspiratie. En met een actieprijs van 8,95 is het zeker de moeite waard om dit magazine eens te proberen.
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Cristian (1995) is online media expert en houdt zich vooral bezig met online advertising en WordPress websites. Daarnaast fotografeert hij ook, zowel analoog als digitaal. Cristian is ook te vinden op Twitter.
16 reacties
-
-
Benny schreef op maandag 6 februari 2012 om 13:09 | reageer
Hoi,
Wat moet ik verstaan onder "professionele amateur"?
Je bent, of professional of amateur. Er is geen tussen gebied! Een ander woord voor een fotograaf die wat met zijn fotografie bij verdient, is ook wel: fotograaf in bijberoep. Maar in bijberoep maakt nog geen professioneel.
Tegenwoordig kan iedere willekeurige g*k naar de KvK stappen, en zich voor veel beroepen uitgeven. Zou niet mogen kunnen, want de kwaliteit gaat daardoor een eind achteruit.
En wat het magazine betreft: de zoveelste in de rij...
Benny -
Crisjee schreef op maandag 6 februari 2012 om 18:13 | reageer
@Ruben veel plezier, ik denk dat je er geen spijt van zult krijgen!
@Benny zoals in het artikel staat wordt er met een 'professionele amateur' iemand bedoelt die foto's maakt op een professioneel niveau, maar er zijn brood niet mee verdient en daardoor dus ook een amateur is. Er is dus zeker een tussen gebied, aangezien de definitie van 'fotograaf' de maker van een foto is.
En over de 'willekeurige g*k', het gaat hier om fotografen die foto's maken als hobby dus die zullen zichzelf niet vaak inschrijven bij de KvK. Ik ben het met je eens dat het het aanzicht van 'de fotograaf' naar beneden haalt, maar van de andere kant vind ik dat wanneer je genoeg verkoopkracht hebt, je daar geen last van hoeft te hebben.
Jammer dat je het magazine ziet als de zoveelste in de rij, zelf vind ik het weer een extra keuze. -
-
Teus Renes schreef op maandag 6 februari 2012 om 20:12 | reageer
@Cristian Kiesling
Heb jij proofdrukken gezien omdat jij zegt dat de foto's kleurecht zijn?
Of bedoel je daar eigenlijk mee dat het papier het "gamut" van echte foto heeft?
Maar zeker een blad die ik in de gaten ga houden en eens zal meepakken uit de kiosk, bedankt voor je recentie. -
Crisjee schreef op maandag 6 februari 2012 om 21:46 | reageer
@Mark Dank voor je reacties, ik vind het inderdaad ook fijn dat er niet zoveel advertenties in staan!
@Teus nee, ik heb geen proofdrukken gezien, maar heb het hele bestand wel digitaal gezien op een (gekalibreerde) monitor en dat is bijna identiek aan de afdruk (echt waar, verbluffend zelfs). Geen dank, en veel leesplezier! -
Benny schreef op maandag 6 februari 2012 om 22:57 | reageer
Crisjee,
Ik blijf van mening: er is geen tussengebied. Of je bent amateur of professional.
Dat gebeuren bij de KvK is niet alleen bij de fotografie aan de orde, maar ook bij vele andere beroepen. Zelf heb ik geen last, maar ik vind het niet moeten kunnen. Voorbeeld: Kijk nu maar weer eens naar de NS/Prorail! In de Alpenlanden rijden de treinen volop. Oorzaak: Doordat men in NL alles vrij gooit, gaat in ieder vakgebied de kwaliteit achteruit en maakt plaats voor kwantiteit. Het is een beschamende vertoning, dat het treinverkeer weer plat ligt vanwege een béétje sneeuw...
In bovenstaande neem ik bewust niet hét beroep fotograaf als voorbeeld...
Benny -
Dees schreef op dinsdag 7 februari 2012 om 12:14 | reageer
@Benny: Ik weet dat dit inmiddels helemaal off-topic is, maar ik wil toch graag even reageren op je post.
Het vrijgooien van de beroepstitels heeft mijns inziens helemaal niets te maken met de privatisering van de publieke functies, zoals bij NS/Prorail is gebeurd, laat staan met het feit dat de treinen (weer eens) niet rijden. Dat laatste had ook kunnen gebeuren als de NS niet geprivatiseerd was, en waarom zo moeilijk doen over het vrijgeven van beroepstitels. Inderdaad kan iedereen zich inschrijven bij het KvK, maar een deel van de beroepen zijn nog altijd beschermd (bijvoorbeeld in de gezondheid door de BIG registratie en in de accountancy door het NIVRA). Er zal door de betreffende starters toch voldoende markt worden gezien om een eigen bedrijf op te starten.
De beweegredenen voor de privatisering lijken inderdaad meer te doen te hebben met besparingen op de kosten voor de overheid dan met verbetering van de kwaliteit, maar dat heeft dan weer niets te maken met beroepstitels... -
Richard Wijnands schreef op dinsdag 7 februari 2012 om 16:45 | reageer
@Benny, Deed iedere g*k zich nu maar eens inschrijven. Nu zijn er veel fotografen niet ingeschreven. Wel geld vragen voor een klus, maar geen lasten. Lees belasting, Kvk contributie, lees verzekeringen. Deze gasten hebben nauwelijks kosten, maar wel zwarte inkomens. Laat ze dan liever zichzelf inschrijven, dan wordt de markt qua prijs alweer een stuk beter.
-
Crisjee schreef op dinsdag 7 februari 2012 om 17:37 | reageer
@Benny ik vind het een rare vergelijking, maar zo ieder zijn mening.
@Dees inderdaad, dank voor de duidelijke uitleg!
@Richard mee eens! Zou wat mij betreft een strengere controle op moeten komen, aangezien het hartstikke illegaal is. Ik heb me vorig jaar zelf ook moeten inschrijven (kon niet eerder, minimaal 18 en om handlichting te vragen 16). -
PehrG schreef op woensdag 8 februari 2012 om 17:33 | reageer
Het is goed dat fotografie een vrij beroep is en dat de markt bepaalt welke fotograaf succes zal hebben of niet. Er zijn genoeg pro-fotografen die op hun websites meer van hetzelfde laten zien en zij gaan daarmee in concurrentie met de 'amateurs' die ook gerust de nieuwe 36 Mp van Nikon kopen en goed glas en misschien een centje bijverdienen. Klagen helpt je geen steek verder. Je moet je eigen stijl en werkgebied zien te vinden. En dan keihard werken en netwerken.
Fotografen zijn de enigen niet. Hoveniers, bloembinders, timmerlieden, klusjemannen en alle andere ambachtslieden zitten in hetzelfde schuitje. Lastig, maar ik ben sterk voorstander van de vrije markt. Met al zijn nadelen, bijvoorbeeld voor fotografen.
Overigens, als je problemen hebt met de markt: koop dan geen fotobladen. Die verprutsen de markt voor 'editorial shooters' door zich te richten op het plaatsen van portfolios. Lekker goedkope manier om aan materiala te komen. Het is inspelen op het ego van de fotograaf: je werk afgedrukt zien, eventueel zonder behoorlijke vergoeding. Als andere bladen zoiets doen, dan is de wereld te klein. -
Fotoburo Wim Hendriks schreef op woensdag 8 februari 2012 om 18:05 | reageer
Er is een discussie gaande Bij de NVF, over ANP die samen gaat met de site van NU .nl die gratis foto's plaatsen op hun site. Anp mag graaien in de foto's van NU.nl zonder te betalen.in middels zijn alle fotografen bij ANP er uit gesmeten.een paar fotografen hebben een intentieverklaring gekregen dat er fotowerk wordt afgenomen.(4 fotografen).
wel om kort te gaan hier pas dus uitstekend de uitdrukking Profesionele Amateurfotograaf voor de fotojournalistiek. -
duusker schreef op woensdag 11 september 2013 om 08:00 | reageer
Beste Cristian,
Ik ben op zoek naar dit eerste nummer. En het tweede nummer dat (misschien) al SHUTR heette. Kun jij me daaraan helpen?
Dat zou mijn collectie compleet maken want ik heb de laatste 6 nummers van SHUTR ook.
Albert -
duusker schreef op woensdag 11 september 2013 om 16:17 | reageer
Beste Cristian,
Ik ben op zoek naar dit eerste nummer. En het tweede nummer dat (misschien) al SHUTR heette. Kun jij me daaraan helpen?
Dat zou mijn collectie compleet maken want ik heb de laatste 6 nummers van SHUTR ook.
Albert -
-
duusker schreef op woensdag 11 september 2013 om 21:39 | reageer
Jammer. IDG heb ik al benaderd. Ze hebben niks meer van die eerste twee uitgaven.
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Straatfotografie tip: JPG of RAW: Een aloude keuze
door Michiel Heijmans
-
Een raw-bestand 90% kleiner maken met lossy DNG
door Nando Harmsen
-
Cursus Adobe Camera RAW
door Elja Trum
-
Is er een reden om zowel raw als jpeg op te slaan?
door Nando Harmsen
-
Iedereen fotografeert in raw, er zijn geen uitzonderingen
door Nando Harmsen
-
10 Tips voor de fotograaf die graag alleen in Jpeg fotografeert
door Nando Harmsen
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.431 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.