HDR Software PhotoMatix 4.0 uitgebracht
donderdag 30 september 2010, 08:45 door Elja Trum | 10.883x gelezen | 7 reactiesEr zijn inmiddels veel programma's aanwezig waarmee je foto's voor een High Dynamic Range foto kunt samenvoegen en tonemappen. Sommige camera's bieden zelfs de mogelijkheid dit direct in de camera te doen. Eén softwarepakket heeft echter de bekendste naam op dit gebied; PhotoMatix. Van dit programma is nu een nieuwe versie uitgebracht; PhotoMatix Pro 4.0.
Nieuw in deze versie van de software voor HDR fotografie is een selectie de-ghosting tool, preset paneel, hoge kwaliteit ruisonderdrukking en de mogelijkheid om een enkele afbeelding te tonemappen in 8 bits per kanaal modus. Daarnaast zijn er nog een veelvoud aan kleine verbeteringen toegevoegd en uiteraard zijn de nodige bugs uit het programma gehaald.
PhotoMatix Pro 4.0 is aan te schaffen voor 99 dollar. Gebruikers van versie 3 kunnen gratis upgraden naar de nieuwste variant. Er is ook een gratis probeerversie te downloaden.
HDR foto
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-witfotografie, flitsfotografie en portretfotografie.
7 reacties
-
Joop Visbeek schreef op donderdag 30 september 2010 om 10:10 | reageer
klinkt goed!
-
-
Jaap B. schreef op donderdag 30 september 2010 om 15:33 | reageer
Op zich aardig, maar nu PS CS5 een prima HDR-bewerking mogelijk maakt, komt de noodzaak tot aanschaf van deze update voor mij te vervallen.
Ik vind overigens dat sommige mensen de mogelijkheden van HDR te makkelijk wegzetten. Natuurlijk zijn er grote groepen mensen die het verschrikkelijk overdoen en daarmee (naar mijn mening) afschuwelijk foto's produceren. Maar een heel subtiel gebruik van HDR, door middel van een mask over of onder een normale belichting gelegd, kan juist net wat 'pop' bieden (door bijvoorbeeld het dynamische bereik in de lichte of donkere delen iets te vergroten) zonder dat je opmerkt dat er meerdere belichtingen zijn gebruikt.
Het menselijk oog heeft nu eenmaal een veel groter dynamisch bereik dan een camerasensor (iets dat bijvoorbeeld heel erg opvalt als je foto's maakt in een bos op een zonnige dag). Voor mij is HDR niets meer dan één va de vele gereedschappen die je tijdens je nabewerking kunt gebruiken om je foto net iets extra te geven, en ook niets minder dan dat. -
aradilon schreef op donderdag 30 september 2010 om 16:32 | reageer
Inderdaad, spijtig genoeg is er maar een kleine minderheid die hdr gebruikt om die reden. Ik zelf gebruik het nooit omdat ik ook gewoon geen dingen fotografeer waarmee ik het kan doen. En ik moet nu wel zeggen nu de raw bestanden zo goed zijn en lightroom zo goed werkt kan ik ook gewoon wat licht invullen en overbelichting wat weg doen zodat je ook een groter dynamisch bereik hebt, ook niet van die grote als hdr maar wel voldoende.
-
Willem schreef op donderdag 30 september 2010 om 22:22 | reageer
Bij een aantal camera's van Sony is zit dit al Standaard op de camera.
dan hoef je helemaal geen programma's te gebruiken. -
Eugene schreef op zondag 3 oktober 2010 om 21:01 | reageer
Ik vind dat het in de goedkope versies van Elements en Lightroom opgenomen moet worden. Dit hoort gewoon bij goed fotograferen van een zeer breed scala algemeen gefotografeerde objecten. Vind het jammer dat mijn halve eeuw oude ogen toch nog steeds véél beter zijn dan die high-tech onbetaalbare sensor terwijl er een relatief simpel truukje voor op de markt is om dit te evenaren. Dus producenten die dit lezen. Stop het in je soft- of firmware!!!!!
-
EdC schreef op zondag 3 oktober 2010 om 21:26 | reageer
@Eugene. Het in prijs iets goedkopere Corel Paint Shop Pro X2 en het iets nieuwere zusje X3 hebben een HDR-functie. X3 blijkt echter bij veel gebruikers een miskoop. Dat pakket is traag (te zwaar?) en loopt snel vast.
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Hoeveel opnamen zijn er nodig voor een HDR?
door Nando Harmsen
-
Kijk eens wat meer naar schaduwen
door Nando Harmsen
-
Last van een flare in je HDR foto? Haal het weg met je vinger
door Nando Harmsen
-
Luminar NEO komt met een nieuwe update
door Nando Harmsen
-
Programmeer je camera voor HDR
door Nando Harmsen
-
Een HDR foto met beweging in beeld maken
door Nando Harmsen
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.431 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.