Fotowedstrijden en hun voorwaarden
zaterdag 23 juni 2012, 22:42 door Ellen Reus | 8.272x gelezen | 10 reactiesDe meeste organisaties die een fotowedstrijd uitschrijven, doen dat niet om te zien hoe groot het talent in Nederland is of om de beste fotograaf te belonen met een prijs. Dat lijkt misschien wel zo als je meedoet, want er zijn immers mooie prijzen te winnen en met wat mazzel wordt je foto wanneer je de winnaar bent ook nog in een tijdschrift gepubliceerd.
Het gaat de organisaties echter om het genereren van extra publiciteit of om het verkrijgen van gratis foto's. Gratis, want die mooie prijzen die je kunt winnen worden niet betaald door de organisatie die de wedstrijd uitgeschreven heeft, maar doorgaans worden deze ter beschikking gesteld door sponsoren.
Wanneer je de voorwaarden van de wedstrijd zou lezen -en helaas doen dat te veel mensen niet- dan zou je in het ergste geval lezen dat je al je rechten op de foto afstaat, dus het auteursrecht én het afdraagbare deel van het persoonlijkheidsrecht en in veel andere gevallen dat je de organisatie een al dan niet exclusieve licentie voor onbepaalde tijd verstrekt, waaronder het recht de foto's te verkopen aan derden.
Sommige (hobby)fotografen vinden het niet erg wanneer zij hun rechten afstaan, aangezien zij er trots op zijn wanneer hun foto gebruikt wordt en zij ook graag de mooie prijzen in ontvangst nemen. Vergeet alleen niet dat het afstaan van je rechten ook geldt wanneer je niet tot de gelukkige winnaars behoort. Het kan dus zomaar voorkomen dat jij geen prijs wint, maar jouw foto later wel in een commerciële content opduikt.
De organisatie verdient dan aan jouw foto zonder dat jij er beter van bent geworden. En aan iedereen gaan vertellen dat het jou foto is? Nee dat mag officieel ook niet meer, want wanneer je je auteursrecht afstaat is de foto niet meer van jou. Dit houdt dus ook in dat jij zelf de foto niet meer mag gebruiken. Je mag hem dus niet meer op fotofora, Facebook of zelfs niet op een eigen website plaatsen. Ook mag je hem natuurlijk niet meer inzenden voor een andere wedstrijd...
Rechten behouden
Houdt dit dan in dat je helemaal niet meer kunt meedoen aan wedstrijden? Nee! Gelukkig zijn er ook organisaties die voorwaarden hanteren die niet nadelig zijn voor de fotograaf. Dit zijn veelal voorwaarden die gelijk zijn aan of gebaseerd zijn op de voorbeeld wedstrijdvoorwaarden van de Fotografen Federatie (het overkoepelend orgaan van de diverse branchorganisaties fotografie).
In deze voorwaarden worden de rechten van de fotograaf gerespecteerd en behoudt deze ten alle tijden zijn auteursrecht. Wil je weten hoe die voorbeeld wedstrijdvoorwaarden eruit zien? Dan kun je hier klikken.
Conclusie
Lees dus altijd de voorwaarden voordat je meedoet aan een fotowedstrijd en stuur alleen in wanneer je je rechten niet afdraagt!
Veel succes!
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Ellen is professioneel fotograaf en gespecialiseerd in dierfotografie. Ellen verzorgt met grote passie diverse workshops fotografie in de vorm van workshops, cursussen, privé-lessen en fotoreizen. Uiteraard houdt zij zich ook nog met veel plezier bezig met fotograferen.
10 reacties
-
Charlotte schreef op zaterdag 23 juni 2012 om 23:12 | reageer
Aardig artikel. Zeker iets waar fotografen of andere instuurders van de foto's rekening mee moeten houden. Ik zou echter wel graag wat nuanceringen aan willen brengen als dat mag.
De overdracht van het auteursrecht kan niet via de voorwaarden geregeld worden. Dit moet namelijk gebeuren met een akte: kortweg een ondertekend geschrift. Het is maar sterk de vraag of het vinkje voor akkoord bij de voorwaarden als zodanig gezien kan worden.
Daarnaast kan iemand nooit meer overdragen dan die heeft. Mocht een van jouw klanten dus een foto insturen die jij gemaakt hebt en waar jij het auteursrecht op hebt, dan kan jouw klant dit nooit overdragen. Ongeacht wedstrijdvoorwaarden, etc. De consequenties voor de klant laat ik hierbuiten.
Persoonlijkheidsrechten zijn niet overdraagbaar. Je kunt hooguit afspreken die rechten niet te handhaven. Let overigens ook op met de term 'rechtenvrij'. Dit is geen juridisch aanvaard begrip en is helemaal niet zo duidelijk als deze lijkt. -
gast schreef op zaterdag 23 juni 2012 om 23:15 | reageer
Wil je echt alles weten over auteursrechten en de nieuwe voorstellen die naar de tweede kamer zijn gegaan kijk even bij Pictoright.nl.
-
Wolves fotografie schreef op zondag 24 juni 2012 om 02:29 | reageer
@ Charlotte: Dank je wel voor je reactie, deze roept bij mij wel wat vragen op. Je schrijft dat het de vraag is of het vinkje voor akkoord gezien mag worden als ondertekend geschrift. Ik had altijd het idee dat dat toch wel een bepaalde rechtsgeldigheid had, maar als ik jou begrijp is dat dus niet per definitie zo. Dat vind ik best interessant. Heb je hier meer informatie over of eventuele jurisprudentie?
Dat een klant één van jouw foto's instuurt, zal als het goed is niet gebeuren. Ik denk niet dat veel mensen met andermans veren gaan pronken en daar komt bij dat bij bijna alle wedstrijden in de voorwaarden staat dat je zelf de foto gemaakt moet hebben, dus daar zou ik niet bang voor zijn als ik jou was.
De term "rechtenvrij" heb ik volgens mij niet genoemd?
En volgens artikel 25 lid 3 Aw kan de maker van een werk afstand doen van enkele van zijn persoonlijkheidsrechten, namelijk van zijn recht op naamsvermelding en van zijn recht zich te verzetten tegen openbaarmaking onder een andere naam voor zover het een wijziging in het werk of in de benaming betreft.
@ gast: Mooie aanvulling! Thanks! -
Jan-Evert schreef op zondag 24 juni 2012 om 10:57 | reageer
What's new? Als beeldmakers vergeten we wel eens dat deze manier van verzamelen van creatieve input al jaren bestond voordat digitale fotografie een grote vlucht nam. We kennen allemaal wel de prijsvragen waarbij je gevraagd wordt, een slagzin af te maken, een grappige vakantiekaart te sturen of een creatieve oplossing voor een probleem aan te dragen. En na digitale foto's zijn nu digitale video's aan de beurt.
-
Femke schreef op zondag 24 juni 2012 om 12:06 | reageer
Helaas gebeurd het wel degelijk regelmatig dat klanten foto's insturen.
Ik maak ongeveer maandelijks mee bij verschillende fotowedstrijden.
En dat terwijl ik mijn klanten altijd vooraf waarschuw dat foto's hier NIET voor ingezonden mogen worden.
Toch gebeurd het vaak.
En inderdaad, die wedstrijd voorwaarden kloppen lang niet altijd juridisch gezien. Heel vaak staat er nergens dat de ingezonden foto ook daadwerkelijk door de maker moet worden ingezonden, maar vervoglens eisen ze wel dat je alle rechten opgeeft en dat eventuele consequenties als blijkt dat je niet de maker bent dan voor de inzendende persoon zijn.
Lekker makkelijk om op die manier gratis aan foto's te komen van professionals, door je op die manier in te dekken.
Want zelfs klanten die je er specifiek op voorlicht, blijven het doen.
En als je ze daar dan op aanspreekt is het standaard antwoord: "Goh, dat wist ik niet.. Ik had die voorwaarden ook niet gelezen..." -
-
Wolves fotografie schreef op zondag 24 juni 2012 om 19:55 | reageer
Ohh Femke, dat meen je niet! Voor zover ik weet hebben mijn klanten nog nooit mijn foto's ingezonden, maar misschien heb ik het dan gewoon niet in de gaten... :-S
Blijf het ook wel raar vinden hoor, dat mensen andermans werk inzenden. -
eduardvanmil schreef op maandag 25 juni 2012 om 10:30 | reageer
Goed dat hier is een artikel over verschijnt. Weet iemand hoe de rechten zijn geregeld als je je foto's plaatst op Flickr en daarna op Flickr groups? Overigens upload ik mijn foto's op maximaal 200k en dan zijn ook min of meer beschermd omdat ze niet gebruikt kunnen worden vanwege de pixel omvang. Of zie ik dat verkeerd?
-
Edouard schreef op dinsdag 26 juni 2012 om 13:23 | reageer
Voor mij een reden om nooit met dit soort wedstrijden mee te doen, alhoewel ik er toch van vanuitga dat ik niet in de prijzen zou vallen
Natuurlijk doe ik wel mee met de jaarlijkse expositie/foto-wedstrijd van onze fotoclub, waar een vak-jury je foto's beoordeelt en een deskundige visie op je foto's geeft, waar je gelijk je weerwoordje kunt geven van het hoe en waarom! -
Wolves fotografie schreef op woensdag 27 juni 2012 om 03:36 | reageer
@ eduardvanmil: hoe de rechten op Flickr en Flickr groups geregeld zijn weet ik niet, maar dit kun je terug vinden in de algemene voorwaarden van Flickr.
Kleine bestanden zijn idd slechter te gebruiken dan grote bestanden, maar het is geen garantie dat ze nooit gebruikt zullen worden. Soms heeft een bedrijf geen grote foto's nodig en dan is 200k nog altijd bruikbaar.
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Adobe en de kosten voor AI generative fill
door Nando Harmsen
-
Hoe bescherm je jouw auteursrecht?
door Liesbeth van Asselt
-
Britse fotograaf bereikt schikking in rechtszaak over 'apenselfie'
door Michelle Peeters
-
Steelt Facebook je foto's?
door Iris Janssen
-
Infographic: auteursrecht; mag ik dat beeld gebruiken
door Elja Trum
-
De Law Store: Juridische informatie voor fotografen
door Elja Trum
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.431 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.